Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Sweetsen fest oslavil 20 let. Ve Frýdku-Místku bavil všechny generace

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Sweetsen fest letos oslavil 20 let. Za tu dobu se z něj postupně stal největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. Letos akce nabídla více než 100 programových bodů.

Festival Sweetsen fest začal ve čtvrtek odpoledne v parku Pod zámkem. Velká Dance aréna tady postupně přivítala řadu frýdecko-místeckých tanečních skupin.

Anketa: 1.) "Chodíme pravidelně a přivedly nás taneční vystoupení. A je to skvělé."
Anketa: 2.) "Přišli jsme se podívat sem na zahájení, protože ty tance jsou vždycky skvělé úplně. Uvažujeme, že syna dáme do Funky Beats, takže jsme se přišli podívat. A Sweetsen fest funguje už dvacet let, takže doufám, že letos to bude pecka, jako každý rok."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já mám obrovskou radost z toho, že ten festival, který kdysi vznikl jako jednodenní malý koncert pro tři kapely, za dvacet let vyrostl do obrovské šíře. Dneska jsme tady na programu tanečních skupin, které všechny jsou téměř stejně staré jako festival. Což dokazuje, že v době, kdy festival vznikal, opravdu ve Frýdku-Místku něco vřelo, něco vznikalo. A dneska je to festival, který probíhá tři dny na mnoha místech města, na mnoha scénách, vystupují tady stovky umělců. Festival je pevnou součástí města, patří ke třem největším akcím. A já jsem za to moc rád, že se dožil těch dvaceti let. A přeji mu dalších dvacet let, aby pořád bavil lidi a měli ho za ten svůj a byl to pořád Frýdek-Místek sobě."

Hlavní scéna plná řady hudebních interpretů se pak tři dny odehrávala v areálu TJ Slezan.

Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Letos Sweetsen fest slaví své dvacáté narozeniny, což si myslím, že je poměrně rarita mezi festivaly. Opět je tento ročník jenom pouze o Frýdku-Místku, o interpretech z Frýdku-Místku."

Kapely se vzdávají nároku na honorář a festival má vždy benefiční charakter. Pravidelně se zde vybírají peníze na Charitu, Adru, Strom života a Podané ruce.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "My už mnoho let jsme jednou z organizací podpořenou organizátory i občany města Frýdku-Místku a okolí, protože jeden den v tom daném roce my můžeme vybírat do kasiček na canisterapii. A canisterapie je to, co děláme ze srdce rádi s našimi pejsky, které musíme připravit, vycvičit."
Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Tím, že se neplatí vstupné, tak prosíme lidi, aby alespoň přispěli na charity, které jsou z našeho města. A dělají toho spoustu dobrého. V letošním roce má program Swetsen festu více než 100 programových bodů. Takže ta nabídka je opravdu pestrá. Uskuteční se na šesti scénách. Není to jenom o hudbě, ve čtvrtek je taneční workshop, v sobotu pak divadlo a naše diskuzní fórum Sweetalks."
Anketa: 3.) "Nechodím úplně pravidelně. Loni i letos jsme byli pouze s dětmi na jedno odpoledne. A letos jsme tu přišli výhradně na kamaráda, který tady hrál s kapelou Under the skin."
Anketa: 4.) "Pravidelně nechodím, jsem tady dneska poprvé. Zatím dojmy dobré." – Máte nějakého interpreta, na kterého se těšíte? – "Na Kočka."  – Proč? – "Znám jeho písničky a mám ho ráda."
Tomáš Kočko, účinkující: "No to je úplně srdcovka, protože teď jsem se zrovna bavil tady s panem stage managerem, že my jsme asi s kapelou byli úplně u začátku tohoto festivalu." - Co říkáte na to, do jakých rozměrů se to dneska dostalo? - "No je to paráda, fakt paráda. A hlavně, co mě těší jako člověka, který už nežije ve Frýdku, jak se zvenčí dozvídám, jak to ve Frýdku žije. Ten Sweetsen nabobtnal a dává o sobě dobře vědět."

Organizace ADRA, Charita, Podané ruce a Mobilní hospic Strom života vybraly od návštěvníků letos přes 145 tisíc korun. Částka byla v historii festivalu rekordní.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

FM City Fest 2024 bude ve větším areálu. Mirai chce přivézt i světové hvězdy

23. října 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů v kraji, frýdecko-místecký FM City Fest, oznámil velkou novinku. Na šestý ročník ho čeká přesun do většího areálu. Díky tomu ho zřejmě čeká zápis ho historie města. Organizátoři totiž chtějí přivézt do města světovou hudbu.

Festival dětských pěveckých sborů ve Frýdku-Místku naladil na vánoční atmosféru

11. prosince 2023 14:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Festival dětských pěveckých sborů opět rozezněl Lidový dům ve Frýdku-Místku. Letos na něm mezi sebou poměřilo hlasivky 8 sborů. Většina ladila hlavně vánoční písně, ale nebyla to podmínka. Organizátoři se díky této akci snaží dál udržet v dětech zájem o zpívání ve sboru.


Lůžkový blok FNO prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Budova má moderní kabát, novou vzduchotechniku i okna

Pavilon L, neboli Lůžkový blok Fakultní nemocnice Ostrava prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Díky ní má novou vzduchotechniku, zateplenou fasádu i střechu a kompletně vyměněná okna.

Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Mažoretky z ostravského klubu Krokodýl jsou mistryně ČR i sportovkyně roku

Vítězství v anketě města Ostravy Sportovec roku nebo absolutní výhra na mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Mažoretky z klubu Krokodýl letos slaví úspěch za úspěchem. Do zákulisí oddílu mohla nyní nahlédnout i široká veřejnost a to díky Dni otevřených dveří.

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Hasiči završili oslavy svého století akčními ukázkami a průvodem

Uhašení ohně za pomocí staré koňské stříkačky, nebo naopak nejmodernější současná technika integrovaného záchranného systému. Takto pojali dobrovolní hasiči v Čeladné oslavy 100. výročí svého založení.

Knihovnice z Frýdku-Místku získala čestné uznání v soutěži Knihovnická K2

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou oceňoval nejlepší knihovníky. Jedna z cen putovala i do Frýdku-Místku. Čestné uznání získala vedoucí místecké pobočky Irena Liberdová.

Lidé si užili Frýdlantské slavnosti, po bouřce zazpíval i Adam Ďurica s kapelou

Frýdlantské slavnosti byly opět ve znamení hudby, sportu a dobré zábavy.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Sanatorium v Jablunkově slaví 100 let, nemocných s tuberkulózou už je jen minimum

22. června 2024 10:12 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

Festival Sweetsen fest oslavil 20 let. Ve Frýdku-Místku bavil všechny generace
Vydáno 17. června 2024 13:00, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Sweetsen fest letos oslavil 20 let. Za tu dobu se z něj postupně stal největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. Letos akce nabídla více než 100 programových bodů.

Festival Sweetsen fest začal ve čtvrtek odpoledne v parku Pod zámkem. Velká Dance aréna tady postupně přivítala řadu frýdecko-místeckých tanečních skupin.

Anketa: 1.) "Chodíme pravidelně a přivedly nás taneční vystoupení. A je to skvělé."
Anketa: 2.) "Přišli jsme se podívat sem na zahájení, protože ty tance jsou vždycky skvělé úplně. Uvažujeme, že syna dáme do Funky Beats, takže jsme se přišli podívat. A Sweetsen fest funguje už dvacet let, takže doufám, že letos to bude pecka, jako každý rok."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já mám obrovskou radost z toho, že ten festival, který kdysi vznikl jako jednodenní malý koncert pro tři kapely, za dvacet let vyrostl do obrovské šíře. Dneska jsme tady na programu tanečních skupin, které všechny jsou téměř stejně staré jako festival. Což dokazuje, že v době, kdy festival vznikal, opravdu ve Frýdku-Místku něco vřelo, něco vznikalo. A dneska je to festival, který probíhá tři dny na mnoha místech města, na mnoha scénách, vystupují tady stovky umělců. Festival je pevnou součástí města, patří ke třem největším akcím. A já jsem za to moc rád, že se dožil těch dvaceti let. A přeji mu dalších dvacet let, aby pořád bavil lidi a měli ho za ten svůj a byl to pořád Frýdek-Místek sobě."

Hlavní scéna plná řady hudebních interpretů se pak tři dny odehrávala v areálu TJ Slezan.

Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Letos Sweetsen fest slaví své dvacáté narozeniny, což si myslím, že je poměrně rarita mezi festivaly. Opět je tento ročník jenom pouze o Frýdku-Místku, o interpretech z Frýdku-Místku."

Kapely se vzdávají nároku na honorář a festival má vždy benefiční charakter. Pravidelně se zde vybírají peníze na Charitu, Adru, Strom života a Podané ruce.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "My už mnoho let jsme jednou z organizací podpořenou organizátory i občany města Frýdku-Místku a okolí, protože jeden den v tom daném roce my můžeme vybírat do kasiček na canisterapii. A canisterapie je to, co děláme ze srdce rádi s našimi pejsky, které musíme připravit, vycvičit."
Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Tím, že se neplatí vstupné, tak prosíme lidi, aby alespoň přispěli na charity, které jsou z našeho města. A dělají toho spoustu dobrého. V letošním roce má program Swetsen festu více než 100 programových bodů. Takže ta nabídka je opravdu pestrá. Uskuteční se na šesti scénách. Není to jenom o hudbě, ve čtvrtek je taneční workshop, v sobotu pak divadlo a naše diskuzní fórum Sweetalks."
Anketa: 3.) "Nechodím úplně pravidelně. Loni i letos jsme byli pouze s dětmi na jedno odpoledne. A letos jsme tu přišli výhradně na kamaráda, který tady hrál s kapelou Under the skin."
Anketa: 4.) "Pravidelně nechodím, jsem tady dneska poprvé. Zatím dojmy dobré." – Máte nějakého interpreta, na kterého se těšíte? – "Na Kočka."  – Proč? – "Znám jeho písničky a mám ho ráda."
Tomáš Kočko, účinkující: "No to je úplně srdcovka, protože teď jsem se zrovna bavil tady s panem stage managerem, že my jsme asi s kapelou byli úplně u začátku tohoto festivalu." - Co říkáte na to, do jakých rozměrů se to dneska dostalo? - "No je to paráda, fakt paráda. A hlavně, co mě těší jako člověka, který už nežije ve Frýdku, jak se zvenčí dozvídám, jak to ve Frýdku žije. Ten Sweetsen nabobtnal a dává o sobě dobře vědět."

Organizace ADRA, Charita, Podané ruce a Mobilní hospic Strom života vybraly od návštěvníků letos přes 145 tisíc korun. Částka byla v historii festivalu rekordní.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043587/festival-sweetsen-fest-oslavil-20-let-ve-frydkumistku-bavil-vsechny-generace