Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířov slavnostně ocenil pedagogy, žáky a kolektivy za rok 2019

Havířov |

Nyní vám představíme oceněné žáky, kolektivy a pedagogy za rok 2019. Radnice se nechtěla smířit s tím, že by těmto lidem osobně nepoděkovala a připravila pro ně slavnostní odpoledne.

Slavnostním aktem předání ocenění vrcholí každoročně poděkování města nejlepším pedagogům, žákům a kolektivům. Z důvodu koronavirové krize nemohl být galavečer v původním termínu v rámci Dne učitelů. Důstojné předání cen za rok 2019 se uskutečnilo za dodržení vládních nařízení na počátku prosince ve Společenském domě.

V kategorii kolektiv byli ocenění Milan Kolář, Jakub Zatloukal a Štěpán Urbańczyk z Gymnázia, Havířov-Podlesí; a to za úspěšnou reprezentaci města Havířova v krajském kole odborné soutěže Geologické kladívko, kde obdrželi 1. místo.

Druhým oceněným kolektivem se staly basketbalistky - Natálie Rašková, Anežka Kopecká,

Barbora Lacinová, Kristýna Menšíková, Eliška Kubíčková a Magdaléna Pezdová z Gymnázia, Havířov-Podlesí. Sportovkyně získaly opakovaně 1. místo v Republikovém finále v basketbalu středních škol Karlovy Vary 2016, 2018 a 2019.

V kategorii Žák základní školy cenu získala Beáta Vonsíková z Gymnázia Havířov-Město, a to za 1. místo v krajském kole Olympiády v ruském jazyce a za aktivní zapojení do boje za udržitelný rozvoj, ochranu přírodních zdrojů a klimatu a aktivizaci mládeže v tomto směru.

Dále Matyáš Volný ze Základní a mateřské školy Frýdecká a člen ASTERIXu za 1. místo ve veřejných soutěžích „Plastikových modelářů“ v Havířově a Příboře v kategorii bojová technika.

Třetí oceněnou žákyní byla Tereza Hamtáková, ze ZŠ Moravská za obsazení 2. místa v literární soutěži „Požární ochrana očima dětí“.

V kategorii Žák střední školy si cenu odnesl Robert Gemrot z Gymnázia Havířov-Město za opakovanou úspěšnou reprezentaci města Havířova na krajské a celorepublikové úrovni ve fyzikálních a matematických olympiádách.

Na pódium se dostavil také Kamil Menšík z Gymnázia Havířov-Podlesí, kterému náleží ocenění za 1. místo v krajském kole Chemické olympiády kategorie D. Kamil převzal také cenu za svého spolužáka Jakuba Janíka, který si cenu zasloužil za 2. místo v krajském kole Olympiády v anglickém jazyce, a za 1. místo v regionálním kole soutěže Jazyky hrou.

Dalším oceněným se stal Pavel Herboczek, z Gymnázia Havířov-Podlesí. Pavel získal 1. místo v krajském kole a 2. místo v celostátním finále Olympiády ve španělském jazyce.

Ondřej Kohut, z Gymnázia Havířov-Podlesí si zasloužil uznání za dlouholetou práci nejen na poli vědomostním, kdy reprezentoval město v krajských kolech matematických a biologických soutěží, ale také za organizaci Charitativniho jarmarku ve spolupráci s organizací ADRA.

Oceněné pedagogy jsme vám již dříve blíže představili v medailoncích. Nyní tedy ještě jednou jmenovitě. Cenu si ze Společenského domu odnesli tito obětaví lidé.

Svatopluk Novák, ze Základní a Mateřské školy Na Nábřeží, Dalimil Šebesta z Gymnázia Havířov-Město, Ivana Petrovská ze Základní školy Mládežnická, dále Zuzana Klímková ze Střední průmyslové školy stavební, Daniel Bolek ze ZŠ M. Kudeříkové, Jiřina Vacková ze Základní školy Jarošova, Jana Nováková ze Střední školy technických oborů, Havířov-

Šumbark, Lidická, Ludmila Porubová ze Základní umělecká škola Bohuslava Martinů a Nikola Schovancová ze střediska volného času ASTERIX.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My vlastně v průběhu roku, když jsme připravovali galavečer oceňování pedagogických pracovníků a žáků škol, tak jsme samozřejmě vzhledem k té situaci, která celý rok nás provází, museli ty termíny neustále posouvat a nakonec jsme stáli před rozhodnutím, jestli to přesunout na další rok. Ale nikde nemáme prostě jistotu, že v příštím roce se ta situace výrazně zlepší a už budeme moct nějaký galavečer k tomu spořádat. Já jsem hrozně rád, že to mohlo proběhnout tímhle tím způsobem. Velmi si vážím spolupráce s regionální televizí, která vlastně jakoby udělala medailonky jednotlivých účastníků a naši občané se mohou seznámit s profily jednotlivých oceněných. Moc si toho vážím a troufám si říci, že to nic nebere na prestiži toho ocenění. Prostě museli jsme reagovat na aktuální situaci a jsem přesvědčený o tom, že se to povedlo dobře. Je to skvělé, protože víte, ono je celkem normální, že lidi dělají to, co chtějí, nebo to, co se po nich požaduje. Ale je opravdu skvělé pozorovat, že spousta lidí kolem dělají něco navíc. Takže máme žáky, kteří se účastní olympiády, reprezentují město a svoji školu v rámci různých přírodovědných, matematických olympiád, v rámci různých zájmových činností. Což je skvělé a tak samo máme učitele a pedagogy, kteří nad tím řekněme běžným fungování ve škole dělají něco navíc pro ty žáky a a já jsem opravdu rád a jsem jsem opravdu hrdý na to, že ve městě máme tolik skvělých lidí.”
Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně promátora: “Já si vážím každého učitele, protože všichni si zaslouží poděkování. Nejen ti, kteří dnes tady byli. Byli nějakým způsobem nominováni určitě za práci, kterou dělají nad rámec svých povinností. Proto by tady ani nebyli a za to jsem ráda. A určitě ten letošní rok, vlastně se to táhne už tak dlouho, je pro ně vyčerpávající, protože nejenom, že se musí připravovat na výuku a musí taky tu výuku vést z domu. Musím ji vést distančně, což je nové pro kantory. Ne všichni jsou sběhlí v té informační technice. Museli se toho spoustu naučit, proškolit a za to bych jim chtěla poděkovat. Ze to naše školy zvládly, že to zvládli ředitelé, ředitelky, že to zvládli kantoři a že to zvládly koneckonců i děti, kterých se to hlavně týká. A já bych byla moc ráda, aby se vlastně už ta situace s koronavirem neopakovala nebo ukončila, protože nic není lepšího než ten přímý kontakt dětí s pedagogy. Tam ty děti ve škole pochytí to nejvíce, protože doma jsou rozptylováni různě a je jiný režim. A já si myslím, že i ti žáci a rodiče už to pochopili, jakou roli ten učitel hraje v té škole. Protože mnohdy ta role nebo pozice toho učitele byla trošku snižována a teď si myslím, že se jim dostalo zadostiučinění. Od března to bylo vlastně přesunuto to ocenění na listopad, kde jsme to museli zase z těchto důvodů, jaké jsou, zrušit a já jsem byla ráda, že jsme se rozhodli pro tady tuto formu osobního předání těch dárků nebo těch cen pro jednotlivce, dětské kolektivy i jednotlivce a hlavně pro naše kantory. Já sama jsem s nimi telefonicky s jednotlivými osobně hovořila, zvala jsem je tady a byli potěšeni, že to pro ně děláme. Protože taky už měli být ocenění před půl rokem a pořád se to posunovalo. Tak já si myslím, že si to zaslouží, když už jednou byli schváleni. Byli schváleni v zastupitelstvu, v radě, tak já si myslím, že si zaslouží, aby byli prezentováni tak, jako jsou alespoň v této formě, jako je to dnes.”
Nahlásit chybu


66letý motorkář havaroval u Milotic nad Opavou, v ohrožení života byl transportován vrtulníkem

Dnes 7:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pondělí 23. září odpoledne zasahovali záchranáři u vážné nehody motocyklisty poblíž obce Milotice nad Opavou na Bruntálsku. Šestašedesátiletý muž utrpěl vážná zranění a v kritickém stavu byl letecky transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Ostrava se vzpamatovává z povodní. V Nové Vsi voda rychle klesá

Situace po povodních se v Ostravě rychle zlepšuje. V asi nejhůře zasažené části města - Nové Vsi už je téměř polovina ze zatopených domů přístupná a mohly tak začít úklidové práce. Skoro všude funguje elektřina a teče teplá voda. Obnoveno už bylo i vytápění domů. V plném proudu jsou i práce na opravě protržené hrázi Odry.

Studénka se dočká nového podjezdu, Správa železnic zahájila výběrové řízení na zhotovitele

Včera 11:22 | Studénka | Lukáš Zavadil

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele nového podjezdu ve Studénce, který nahradí současný čtyřkolejný přejezd na koridorové trati. Projekt za téměř 870 milionů korun má zlepšit bezpečnost a plynulost dopravy. Stavba má začít na jaře příštího roku a dokončení se plánuje na konec roku 2026.

Muž nožem ohrožoval učitelku v ostravské škole, policie ho zadržela

Včera 9:47 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Svinově došlo k dramatickému incidentu, kdy 40letý muž ohrožoval učitelku kapesním nožem a požadoval, aby byla přivolána policie. Muž následně školu opustil, ale policie ho rychle zadržela v blízkosti budovy. Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Protipovodňová opatření ochránila Frýdecko-Místecko i Ostravu před katastrofou

Letošní povodně byly podle některých horší než v roce 1997. Obce na Frýdecko-Místecku podél toku řeky Ostravice se ale shodují, že byly na velkou vodu velmi dobře připraveny. Pomohla hlavně protipovodňová opatření, která se realizovala v průběhu předchozích let.

Frýdek-Místek chystá opět po letech Pochod pro seniory

Město obnovilo oblíbenou akci Pochod pro seniory. Výprava letos půjde z Lískovce do Sedliště. Akce proběhne ve čtvrtek 26. září od 10 hodin.

Olympiáda handicapovaných byla kvůli vytopenému stadionu ve Frýdku-Místku mimořádně jinde

Pořádání tradiční olympiády handicapovaných ve Frýdku-Místku bylo letos v ohrožení. Kvůli vytopení stadionu TJ Slezan museli organizátoři improvizovat. Nakonec se rozhodli akci uspořádat v komorním provedení v rekreačním středisku v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Přehrada Nové Heřminovy by zabránila katastrofě na Opavsku

Za čtyři dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září zasáhly náš kraj extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny. Ty se pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Díky regulaci přehrad Povodí Odry nebyly následky povodní ještě mnohem horší.

Daň z nemovitosti bude v Novém Jičíně vyšší

Zastupitelé Nového Jičín na zářijové schůzi odhlasovali výši koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti. Od příštího roku tedy zaplatí majitelé bytů a domů na území města více, za komerční objekty stoupne daň 2 a půl krát.

ANO získalo v Moravskoslezském kraji 133 584 hlasů, nejvíc v celém Česku

21. září 2024 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hnutí ANO potvrdilo v Moravskoslezském kraji svou suverenitu. Od voličů získalo 133 584 platných hlasů a v zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z 65. Vládnout tak může samostatně, ale dle slov lídra s současného hejtmana Josefa Bělici se nebrání jednání a vytvoření ještě větší koalice.

Policie obvinila 24letého autora výhružných e-mailů na Karvinsku, způsobil evakuaci škol a volebních místností

22. září 2024 18:32 | Karviná | Lukáš Zavadil

Policie obvinila 24letého muže ze šíření poplašné zprávy poté, co v pátek 20. září zaslal výhrůžné e-maily o uložení výbušniny do školských zařízení na Karvinsku. Výhrůžka vedla k evakuaci stovek osob. Kriminalisté nyní případ vyšetřují a obviněnému hrozí až osm let vězení.

Aktuálně z Karviné: Den otevřených dveří porodnice

21. září 2024 21:02 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rodinná porodnice Nemocnice Karviná-Ráj zve všechny nastávající maminky a jejich partnery na den otevřených dveří porodnice.

Vedení Národní sportovní agentury se setkalo s primátorem Karviné

21. září 2024 19:13 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Zástupci vedení Národní sportovní agentury se setkali s primátorem Karviné při prohlídce krytého bazénu v Karviné-Hranicích, na jehož výstavbu přispěla Národní sportovní agentura dotací.

V Karviné žije mnoho mladých úspěšných sportovců

21. září 2024 18:11 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Náměstek primátora Karviné Andrzej Bizoń se setkal s úspěšnými sportovci z řad mládeže.

Zámek Fryštát se pyšní novu expozicí. V Lottyhausu najdete sbírku Národní galerie Praha

21. září 2024 16:55 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Statutární město Karviná a Národní galerie Praha navázaly na dříve vzniklou spolupráci a společně připravily v galerii Lottyhaus karvinského zámku Fryštát novou expozici, která představuje díla s hornickou tématikou. Podívejte se, jaká díla se zde nachází.

V Horní suché odhalili pamětní desku k důlnímu neštěstí

20. září 2024 17:20 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Uplynulo 50 let od důlního neštěstí, které se stalo na Dole František v roce 1974. 12. září se utrhlo těžní lano s horníky, kteří fárali do šachty. V tu dobu bylo v kleci 34 pracovníků, bohužel osm lidí nehodu nepřežilo.

Havířov slavnostně ocenil pedagogy, žáky a kolektivy za rok 2019
Vydáno 26. prosince 2020 11:34, Havířov, Bára Kelnerová
Nyní vám představíme oceněné žáky, kolektivy a pedagogy za rok 2019. Radnice se nechtěla smířit s tím, že by těmto lidem osobně nepoděkovala a připravila pro ně slavnostní odpoledne.

Slavnostním aktem předání ocenění vrcholí každoročně poděkování města nejlepším pedagogům, žákům a kolektivům. Z důvodu koronavirové krize nemohl být galavečer v původním termínu v rámci Dne učitelů. Důstojné předání cen za rok 2019 se uskutečnilo za dodržení vládních nařízení na počátku prosince ve Společenském domě.

V kategorii kolektiv byli ocenění Milan Kolář, Jakub Zatloukal a Štěpán Urbańczyk z Gymnázia, Havířov-Podlesí; a to za úspěšnou reprezentaci města Havířova v krajském kole odborné soutěže Geologické kladívko, kde obdrželi 1. místo.

Druhým oceněným kolektivem se staly basketbalistky - Natálie Rašková, Anežka Kopecká,

Barbora Lacinová, Kristýna Menšíková, Eliška Kubíčková a Magdaléna Pezdová z Gymnázia, Havířov-Podlesí. Sportovkyně získaly opakovaně 1. místo v Republikovém finále v basketbalu středních škol Karlovy Vary 2016, 2018 a 2019.

V kategorii Žák základní školy cenu získala Beáta Vonsíková z Gymnázia Havířov-Město, a to za 1. místo v krajském kole Olympiády v ruském jazyce a za aktivní zapojení do boje za udržitelný rozvoj, ochranu přírodních zdrojů a klimatu a aktivizaci mládeže v tomto směru.

Dále Matyáš Volný ze Základní a mateřské školy Frýdecká a člen ASTERIXu za 1. místo ve veřejných soutěžích „Plastikových modelářů“ v Havířově a Příboře v kategorii bojová technika.

Třetí oceněnou žákyní byla Tereza Hamtáková, ze ZŠ Moravská za obsazení 2. místa v literární soutěži „Požární ochrana očima dětí“.

V kategorii Žák střední školy si cenu odnesl Robert Gemrot z Gymnázia Havířov-Město za opakovanou úspěšnou reprezentaci města Havířova na krajské a celorepublikové úrovni ve fyzikálních a matematických olympiádách.

Na pódium se dostavil také Kamil Menšík z Gymnázia Havířov-Podlesí, kterému náleží ocenění za 1. místo v krajském kole Chemické olympiády kategorie D. Kamil převzal také cenu za svého spolužáka Jakuba Janíka, který si cenu zasloužil za 2. místo v krajském kole Olympiády v anglickém jazyce, a za 1. místo v regionálním kole soutěže Jazyky hrou.

Dalším oceněným se stal Pavel Herboczek, z Gymnázia Havířov-Podlesí. Pavel získal 1. místo v krajském kole a 2. místo v celostátním finále Olympiády ve španělském jazyce.

Ondřej Kohut, z Gymnázia Havířov-Podlesí si zasloužil uznání za dlouholetou práci nejen na poli vědomostním, kdy reprezentoval město v krajských kolech matematických a biologických soutěží, ale také za organizaci Charitativniho jarmarku ve spolupráci s organizací ADRA.

Oceněné pedagogy jsme vám již dříve blíže představili v medailoncích. Nyní tedy ještě jednou jmenovitě. Cenu si ze Společenského domu odnesli tito obětaví lidé.

Svatopluk Novák, ze Základní a Mateřské školy Na Nábřeží, Dalimil Šebesta z Gymnázia Havířov-Město, Ivana Petrovská ze Základní školy Mládežnická, dále Zuzana Klímková ze Střední průmyslové školy stavební, Daniel Bolek ze ZŠ M. Kudeříkové, Jiřina Vacková ze Základní školy Jarošova, Jana Nováková ze Střední školy technických oborů, Havířov-

Šumbark, Lidická, Ludmila Porubová ze Základní umělecká škola Bohuslava Martinů a Nikola Schovancová ze střediska volného času ASTERIX.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My vlastně v průběhu roku, když jsme připravovali galavečer oceňování pedagogických pracovníků a žáků škol, tak jsme samozřejmě vzhledem k té situaci, která celý rok nás provází, museli ty termíny neustále posouvat a nakonec jsme stáli před rozhodnutím, jestli to přesunout na další rok. Ale nikde nemáme prostě jistotu, že v příštím roce se ta situace výrazně zlepší a už budeme moct nějaký galavečer k tomu spořádat. Já jsem hrozně rád, že to mohlo proběhnout tímhle tím způsobem. Velmi si vážím spolupráce s regionální televizí, která vlastně jakoby udělala medailonky jednotlivých účastníků a naši občané se mohou seznámit s profily jednotlivých oceněných. Moc si toho vážím a troufám si říci, že to nic nebere na prestiži toho ocenění. Prostě museli jsme reagovat na aktuální situaci a jsem přesvědčený o tom, že se to povedlo dobře. Je to skvělé, protože víte, ono je celkem normální, že lidi dělají to, co chtějí, nebo to, co se po nich požaduje. Ale je opravdu skvělé pozorovat, že spousta lidí kolem dělají něco navíc. Takže máme žáky, kteří se účastní olympiády, reprezentují město a svoji školu v rámci různých přírodovědných, matematických olympiád, v rámci různých zájmových činností. Což je skvělé a tak samo máme učitele a pedagogy, kteří nad tím řekněme běžným fungování ve škole dělají něco navíc pro ty žáky a a já jsem opravdu rád a jsem jsem opravdu hrdý na to, že ve městě máme tolik skvělých lidí.”
Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně promátora: “Já si vážím každého učitele, protože všichni si zaslouží poděkování. Nejen ti, kteří dnes tady byli. Byli nějakým způsobem nominováni určitě za práci, kterou dělají nad rámec svých povinností. Proto by tady ani nebyli a za to jsem ráda. A určitě ten letošní rok, vlastně se to táhne už tak dlouho, je pro ně vyčerpávající, protože nejenom, že se musí připravovat na výuku a musí taky tu výuku vést z domu. Musím ji vést distančně, což je nové pro kantory. Ne všichni jsou sběhlí v té informační technice. Museli se toho spoustu naučit, proškolit a za to bych jim chtěla poděkovat. Ze to naše školy zvládly, že to zvládli ředitelé, ředitelky, že to zvládli kantoři a že to zvládly koneckonců i děti, kterých se to hlavně týká. A já bych byla moc ráda, aby se vlastně už ta situace s koronavirem neopakovala nebo ukončila, protože nic není lepšího než ten přímý kontakt dětí s pedagogy. Tam ty děti ve škole pochytí to nejvíce, protože doma jsou rozptylováni různě a je jiný režim. A já si myslím, že i ti žáci a rodiče už to pochopili, jakou roli ten učitel hraje v té škole. Protože mnohdy ta role nebo pozice toho učitele byla trošku snižována a teď si myslím, že se jim dostalo zadostiučinění. Od března to bylo vlastně přesunuto to ocenění na listopad, kde jsme to museli zase z těchto důvodů, jaké jsou, zrušit a já jsem byla ráda, že jsme se rozhodli pro tady tuto formu osobního předání těch dárků nebo těch cen pro jednotlivce, dětské kolektivy i jednotlivce a hlavně pro naše kantory. Já sama jsem s nimi telefonicky s jednotlivými osobně hovořila, zvala jsem je tady a byli potěšeni, že to pro ně děláme. Protože taky už měli být ocenění před půl rokem a pořád se to posunovalo. Tak já si myslím, že si to zaslouží, když už jednou byli schváleni. Byli schváleni v zastupitelstvu, v radě, tak já si myslím, že si zaslouží, aby byli prezentováni tak, jako jsou alespoň v této formě, jako je to dnes.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000023414/havirov-slavnostne-ocenil-pedagogy-zaky-a-kolektivy-za-rok--2019