Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířovští zastupitelé rozdělovali dotace, kvůli energetickému projektu padl návrh na odvolání primátora

Havířov |

Na pondělním zasedání zastupitelstva v Havířově se rozdělovaly dotace. S nižší částkou musí počítat prozatím některé kluby. V interpelacích pak zazněl návrh na odvolání primátora, kvůli energetickému podniku ENVEZ. Vedení radnice si za projektem stojí.

Více než třicet milionů korun rozdělí radnice v Havířově do oblasti sportu. V prvním kole dotací na ně dosáhne 69 subjektů a sedm středních škol na havířovskou ligu. Hokejisté, fotbalisté, florbalové kluby a basketbalový klub ale musí počítat prozatím s nižší částkou o zhruba 30%.

Daniel Vachtarčík (HPH), radní pro sport: “Jelikož hrozí jejich sestup do nižších soutěží, považujeme za vhodné, aby po skončení soutěže přišly kluby představit další vizi fungování klubů a s ohledem na to, jaké soutěže budou přihlašovat do další sezony, si mohou podat žádost do dalšího kola, kde se tyto žádosti budou projednávat.”

V interpelacích se opoziční zastupitelé ptali, v jaké fázi se nachází projekt plánované výstavby centra pro využití komunálního odpadu CEVYKO.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My připravíme na příští zastupitelstvo bod, kde se pokusíme vysvětlit aktuální stav toho projektu. Pokusíme se vysvětlit stav té akcionářské smlouvy. Je to projekt čistě municipální, je tam 57 obcí. K tomu ty materiály předložíme a všichni, kdo chtějí, tak jsou samozřejmě pro ně dostupné.”

Debata se vedla i o společném podniku společnosti ČEZ a města. Jedna z opozičních zastupitelek navrhla usnesení na odvolání primátora, které však neprošlo.

Daria Škutová (SPD), zastupitelka: “Jeden z důvodů, proč jsem navrhla odvolání primátora Havířova pana Bělici, je důvod změny dodávek tepla v Havířově, kdy v rámci toho vznikla společnost ENVEZ. Co mě vadí na způsobu vytápění je to, že se opírá zejména o plyn. V podstatě dnes vidíme, že na Ukrajině je válečný konflikt. Dodávky plynu mohou být omezeny a navíc plyn roste raketově nahoru. Pokud bychom přešli na vytápění na bázi plynu, tak se obyvatelům Havířova zdraží teplo a může se stát, že nebude toho plynu dostatek.”

Vedení radnice si za projektem stojí.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Ten projekt je velmi dobrý, velmi výhodný pro občany. Do budoucna má řešit energetickou nezávislost a já jsem to tady dneska komentoval zcela jasně. Pro mne je důležité, aby si občané do budoucna mohli energii dovolit. A jestli ji bude dodávat dodavatel číslo 1, nebo dodavatel číslo 2, to není to, co je dnes na stole, co by se mělo řešit. Myslím si, že i dneska k tomu směru jsme opět řekli, že všechny informace jsou dostupné. Organizujeme exkurzi do Statutárního města Prostějova, kde podobný projekt funguje, kde jsou reálně napájeny stovky bytů tímto způsobem. Budeme mít možnost se podívat na fotovoltaickou elektrárnu, která řeší vytápění sportovní haly. To jsou přesně ta chytrá řešení, která my do budoucna potřebujeme pro naše město. Ty projekty běží, já věřím, že v brzké době budeme moci představit první projekty, které z té spolupráce vzejdou a budou ku prospěchu našich občanů.”

Exkurze do Prostějova se uskuteční 7. března a mohou se jí zúčastnit všichni zastupitelé.

Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínští zastupitelé jednali o pivovaru a středověkém nalezišti

14. září 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína jednali o výjimečné dotaci, kterou podpoří středověký nález. Dále například rozhodovali o bývalém pivovaru U Jezu. Chátrající budovy pravděpodobně využijí střední škola a Charita.

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Nový Jičín podpoří sport, kulturu a sociální oblast dotacemi ve výši 36 milionů korun

20. září 2023 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních spolků a také například sociální organizace. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

V Havířově se konalo krajské kolo ZUŠ v soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ ve Frýdku-Místku.

Havířovští zastupitelé rozdělovali dotace, kvůli energetickému projektu padl návrh na odvolání primátora
Vydáno 1. března 2022 16:22, Havířov, Bára Kelnerová
Na pondělním zasedání zastupitelstva v Havířově se rozdělovaly dotace. S nižší částkou musí počítat prozatím některé kluby. V interpelacích pak zazněl návrh na odvolání primátora, kvůli energetickému podniku ENVEZ. Vedení radnice si za projektem stojí.

Více než třicet milionů korun rozdělí radnice v Havířově do oblasti sportu. V prvním kole dotací na ně dosáhne 69 subjektů a sedm středních škol na havířovskou ligu. Hokejisté, fotbalisté, florbalové kluby a basketbalový klub ale musí počítat prozatím s nižší částkou o zhruba 30%.

Daniel Vachtarčík (HPH), radní pro sport: “Jelikož hrozí jejich sestup do nižších soutěží, považujeme za vhodné, aby po skončení soutěže přišly kluby představit další vizi fungování klubů a s ohledem na to, jaké soutěže budou přihlašovat do další sezony, si mohou podat žádost do dalšího kola, kde se tyto žádosti budou projednávat.”

V interpelacích se opoziční zastupitelé ptali, v jaké fázi se nachází projekt plánované výstavby centra pro využití komunálního odpadu CEVYKO.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My připravíme na příští zastupitelstvo bod, kde se pokusíme vysvětlit aktuální stav toho projektu. Pokusíme se vysvětlit stav té akcionářské smlouvy. Je to projekt čistě municipální, je tam 57 obcí. K tomu ty materiály předložíme a všichni, kdo chtějí, tak jsou samozřejmě pro ně dostupné.”

Debata se vedla i o společném podniku společnosti ČEZ a města. Jedna z opozičních zastupitelek navrhla usnesení na odvolání primátora, které však neprošlo.

Daria Škutová (SPD), zastupitelka: “Jeden z důvodů, proč jsem navrhla odvolání primátora Havířova pana Bělici, je důvod změny dodávek tepla v Havířově, kdy v rámci toho vznikla společnost ENVEZ. Co mě vadí na způsobu vytápění je to, že se opírá zejména o plyn. V podstatě dnes vidíme, že na Ukrajině je válečný konflikt. Dodávky plynu mohou být omezeny a navíc plyn roste raketově nahoru. Pokud bychom přešli na vytápění na bázi plynu, tak se obyvatelům Havířova zdraží teplo a může se stát, že nebude toho plynu dostatek.”

Vedení radnice si za projektem stojí.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Ten projekt je velmi dobrý, velmi výhodný pro občany. Do budoucna má řešit energetickou nezávislost a já jsem to tady dneska komentoval zcela jasně. Pro mne je důležité, aby si občané do budoucna mohli energii dovolit. A jestli ji bude dodávat dodavatel číslo 1, nebo dodavatel číslo 2, to není to, co je dnes na stole, co by se mělo řešit. Myslím si, že i dneska k tomu směru jsme opět řekli, že všechny informace jsou dostupné. Organizujeme exkurzi do Statutárního města Prostějova, kde podobný projekt funguje, kde jsou reálně napájeny stovky bytů tímto způsobem. Budeme mít možnost se podívat na fotovoltaickou elektrárnu, která řeší vytápění sportovní haly. To jsou přesně ta chytrá řešení, která my do budoucna potřebujeme pro naše město. Ty projekty běží, já věřím, že v brzké době budeme moci představit první projekty, které z té spolupráce vzejdou a budou ku prospěchu našich občanů.”

Exkurze do Prostějova se uskuteční 7. března a mohou se jí zúčastnit všichni zastupitelé.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000030118/havirovsti-zastupitele-rozdelovali-dotace-kvuli-energetickemu-projektu-padl-navrh-na-odvolani-primatora