Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Havířově zasedali zastupitelé, město v letošním roce rozdělí sportovcům přes 36 milionů korun

Havířov |

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva. Jedním z důležitých bodů byly dotace pro sport. Město bude muset urychleně vyřešit i problém se střechou na zimním stadionu, přes kterou zatéká na ledovou plochu.

Úplně stejnou částku jako v minulém roce 36,5 milionu korun vyčlenil Havířov z rozpočtu na sportovní dotace. V prvním kole zastupitelé schválili rozdělení 33,5 milionu pro 72 sportovních klubů a spolků. Městský fotbalový klub, ale peníze nedostal.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “MFK Havířov prošel od ledna procesem, kdy nesplnili podmínky pro poskytnutí dotace, které jim sportovní komise, potažmo vedení města dalo. Naopak v minulém týdnu proběhla valná hromada spolku, kde došlo k personálním změnám ve výkonném výboru. A my bychom se rádi setkali s novým vedením a nechali si předložit střednědobou a dlouhodobou koncepci rozvoje a udržitelnosti jak spolku, tak vůbec fotbalu na území města, a proto jsme dotaci pro tento spolek odložili na dubnové zastupitelstvo.”

Zastupitelé také podpořili žádost o rozšíření účelu dotace pro ragbyový klub a Tennis Hill.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “Ragbyový klub získal pořadatelství mezistátního zápasu na kvalifikaci ME konference 1 mezi Českem a Lucemburskem. Utkání se bude konat 22. dubna. Věřím, že přijde velké množství diváků se podívat na tento krásný sport. Co se týká druhé akce, tak zapsaný spolek Tennis Hill Havířov získal pořadatelství A turnaje dospělých jak mužů tak žen. Je to jeden ze tří takto vrcholných turnajů konaných v zimním období v halách. Díky výstavbě dvou tenisových hal, které jsme jako město podpořili v minulém volebním období, tak máme v Havířově podmínky, kdy tenisté mají pět kurtů stejného typu, a proto se tady může tak velký turnaj pořádat.”

Město bude muset urychleně vyřešit také problém na zimním stadionu. Střecha je v havarijním stavu a kvůli zatékání se musel zrušit i hokejový zápas.

Jiří Matěj, ředitel SSRZ: “My v současné době jsme oslovili firmu, která nám provede základní rozbor toho, co s tou střechou je, nebo, co by se s ní dalo dělat. Zrovna tento týden tam jdeme fyzicky na střechu a zkusíme zjistit, co se s tím dá, či nedá dělat, ale určitě se budeme snažit střechu opravit, protože střecha je základ budovy. Chceme s tím něco provést.”

Špatný stav střechy ale není jediným problémem. Zimní stadion byl postaven v roce 1968.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “S tím souvisí problémy, které tato budova přináší. Proto probíhá letos studie na celkovou rekonstrukci stadionu a na základě toho, co z ní vyplyne, budeme hledat způsob, jak tento objekt rekonstruovat.”

Celková oprava budovy bude finančně náročná a město se bude snažit získat na rekonstrukci dotaci.

Opoziční zastupitelé se také ptali, proč má dojít k navýšení finanční podpory pro výstavbu vítězného projektu participativního rozpočtu workoutového hřiště vedle minigolfu.

Jiří Matěj, ředitel SSRZ: “Zásady participativního rozpočtu umožňují, že v případě navýšení cen materiálu atd., tak je možné navýšit o 25%, proto tady dneska zastupitelstvo projednávalo navýšení o 25% tak, aby když se bude dělat veřejná zakázka, teprve proběhne veřejná zakázka, tak aby případně ten paro projekt nebyl zrušen z důvodu toho, že na něj nebude dostatek financí. Jde jenom o to, že z důvodu nárůstu cen, kdy projektant znovu propočítal kolik by to asi mohlo stát, tak bylo požádáno o navýšení tady tohoto projektu.”

Workoutové hřiště by mělo být postaveno v letošním roce. Zastupitelé také prodloužili záměr finanční podpory pro TJ Slovan na výstavbu hřiště s umělou trávou. Slovan musí o dotaci žádat znova, jelikož Národní sportovní agentura v předchozím období nevypsala dotační titul.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “Tělovýchovná jednota musela podat novou žádost, jelikož se ceny stavebních prací změnily během dvou let, tak zastupitelstvo kromě prodloužení lhůty na realizaci na roky 2023-2024 schválilo i navýšení té částky, kdy pořád se jedná o 30% způsobilých výdajů na celý projekt s podmínkou, že 70% uhradí Národní sportovní agentura. TJ Slovan má podanou žádost a tento záměr je nutnou podmínkou pro schvalování v Národní sportovní agentuře."
Nahlásit chybu


K tématu

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí vylepšit výsledek z minulé sezóny, cílem je opět play off

18. září 2023 15:51 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Házenkáři Frýdku-Místku jsou na letošní sezónu dobře připraveni. Tým sice opustilo několik špičkových hráčů, ale přišly další významné posily. Cílem je opět zaútočit na nejvyšší příčky a dostat se do vyřazovacích bojů v play off. Podobně jako tomu bylo v loňské sezóně.

Havířov získal dotaci na nové hřiště se zavlažováním a osvětlením pro FK Gascontrol

10. listopadu 2023 15:17 | Havířov | Bára Kelnerová

V příštím roce začne výstavba nového hřiště pro Fotbalový klub Gascontrol. Radnice byla úspěšná v žádosti o dotaci od Nadace OKD, která pokryje polovinu nákladů.

Havířovští zastupitelé se sešli na mimořádném zasedání

24. října 2023 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová

Zastupitelé v Havířově se měli v KD Radost sejít na zasedání až v prosinci. Aby ale některé spolky a sportovní kluby mohly získat dotaci od Národní sportovní agentury, museli se zastupitelé sejít do konce října.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Aktuálně z Karviné: Další dopravní omezení ve městě, pozvánka na akci Den Země

13. dubna 2024 17:14 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Od příštího týdne začnou další dopravní komplikace ve městě. Statutární město Karviná pořádá ve čtvrtek 18. dubna na Masarykově náměstí ve Fryštátě Den Země.

V Havířově se bojovalo o místa na olympiádě ve stolním tenise

13. dubna 2024 16:54 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Národním tréninkovém centru stolního tenisu v Havířově se konala kvalifikace mixů na olympiádu, kam se chtěla probojovat i dvojice Jan Valenta a Zdena Blašková.

V Karviné proběhly zápisy do 1. tříd základních škol

13. dubna 2024 15:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Tento týden se na základních školách konaly zápisy do prvních tříd. V té době jsme s kamerou vyrazili za budoucími prvňáčky na Základní školu U Studny, kde na ně netrpělivě čekali učitelé. Byli zvědaví, co všechno předškoláci umí a zda se do školy těší.

Studentky karvinského gymnázia uspěly ve výzvě Daruj srdce, obdarovaly organizaci Modrý kříž

13. dubna 2024 13:31 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Studentky karvinského gymnázia uspěly v projektu Daruj srdce Nadace Olgy Havlové. Díky tomu mohly věnovat finanční dar organizaci, kterou si samy vybraly.

Práce týkající se čištění jezera v parku Boženy Němcové pomalu končí

13. dubna 2024 10:50 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Od srpna roku 2022 probíhalo v Karviné čištění jezera v parku Boženy Němcové.Samotná realizace, která zahrnovala i úpravy břehů jezera a zvětšení plochy jednoho z ostrovů, pomalu končí.

Stonavští předškoláci se hravě připravují na školní život

12. dubna 2024 11:43 | Stonava | Jiří Brzóska | Regionální zprávy POLAR

Stonavští předškoláci se nebojí vstupu do první třídy! Díky kroužku, který už několik let funguje ve stonavské základní škole, se hravou formou seznamují s prostředím, poznávají svou učitelku a získávají důležité dovednosti pro život ve škole.

V Havířově zasedali zastupitelé, město v letošním roce rozdělí sportovcům přes 36 milionů korun
Vydáno 28. února 2023 11:53, Havířov, Bára Kelnerová
V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva. Jedním z důležitých bodů byly dotace pro sport. Město bude muset urychleně vyřešit i problém se střechou na zimním stadionu, přes kterou zatéká na ledovou plochu.

Úplně stejnou částku jako v minulém roce 36,5 milionu korun vyčlenil Havířov z rozpočtu na sportovní dotace. V prvním kole zastupitelé schválili rozdělení 33,5 milionu pro 72 sportovních klubů a spolků. Městský fotbalový klub, ale peníze nedostal.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “MFK Havířov prošel od ledna procesem, kdy nesplnili podmínky pro poskytnutí dotace, které jim sportovní komise, potažmo vedení města dalo. Naopak v minulém týdnu proběhla valná hromada spolku, kde došlo k personálním změnám ve výkonném výboru. A my bychom se rádi setkali s novým vedením a nechali si předložit střednědobou a dlouhodobou koncepci rozvoje a udržitelnosti jak spolku, tak vůbec fotbalu na území města, a proto jsme dotaci pro tento spolek odložili na dubnové zastupitelstvo.”

Zastupitelé také podpořili žádost o rozšíření účelu dotace pro ragbyový klub a Tennis Hill.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “Ragbyový klub získal pořadatelství mezistátního zápasu na kvalifikaci ME konference 1 mezi Českem a Lucemburskem. Utkání se bude konat 22. dubna. Věřím, že přijde velké množství diváků se podívat na tento krásný sport. Co se týká druhé akce, tak zapsaný spolek Tennis Hill Havířov získal pořadatelství A turnaje dospělých jak mužů tak žen. Je to jeden ze tří takto vrcholných turnajů konaných v zimním období v halách. Díky výstavbě dvou tenisových hal, které jsme jako město podpořili v minulém volebním období, tak máme v Havířově podmínky, kdy tenisté mají pět kurtů stejného typu, a proto se tady může tak velký turnaj pořádat.”

Město bude muset urychleně vyřešit také problém na zimním stadionu. Střecha je v havarijním stavu a kvůli zatékání se musel zrušit i hokejový zápas.

Jiří Matěj, ředitel SSRZ: “My v současné době jsme oslovili firmu, která nám provede základní rozbor toho, co s tou střechou je, nebo, co by se s ní dalo dělat. Zrovna tento týden tam jdeme fyzicky na střechu a zkusíme zjistit, co se s tím dá, či nedá dělat, ale určitě se budeme snažit střechu opravit, protože střecha je základ budovy. Chceme s tím něco provést.”

Špatný stav střechy ale není jediným problémem. Zimní stadion byl postaven v roce 1968.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “S tím souvisí problémy, které tato budova přináší. Proto probíhá letos studie na celkovou rekonstrukci stadionu a na základě toho, co z ní vyplyne, budeme hledat způsob, jak tento objekt rekonstruovat.”

Celková oprava budovy bude finančně náročná a město se bude snažit získat na rekonstrukci dotaci.

Opoziční zastupitelé se také ptali, proč má dojít k navýšení finanční podpory pro výstavbu vítězného projektu participativního rozpočtu workoutového hřiště vedle minigolfu.

Jiří Matěj, ředitel SSRZ: “Zásady participativního rozpočtu umožňují, že v případě navýšení cen materiálu atd., tak je možné navýšit o 25%, proto tady dneska zastupitelstvo projednávalo navýšení o 25% tak, aby když se bude dělat veřejná zakázka, teprve proběhne veřejná zakázka, tak aby případně ten paro projekt nebyl zrušen z důvodu toho, že na něj nebude dostatek financí. Jde jenom o to, že z důvodu nárůstu cen, kdy projektant znovu propočítal kolik by to asi mohlo stát, tak bylo požádáno o navýšení tady tohoto projektu.”

Workoutové hřiště by mělo být postaveno v letošním roce. Zastupitelé také prodloužili záměr finanční podpory pro TJ Slovan na výstavbu hřiště s umělou trávou. Slovan musí o dotaci žádat znova, jelikož Národní sportovní agentura v předchozím období nevypsala dotační titul.

Daniel Vachtarčík (HPH), náměstek primátora: “Tělovýchovná jednota musela podat novou žádost, jelikož se ceny stavebních prací změnily během dvou let, tak zastupitelstvo kromě prodloužení lhůty na realizaci na roky 2023-2024 schválilo i navýšení té částky, kdy pořád se jedná o 30% způsobilých výdajů na celý projekt s podmínkou, že 70% uhradí Národní sportovní agentura. TJ Slovan má podanou žádost a tento záměr je nutnou podmínkou pro schvalování v Národní sportovní agentuře."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000035969/v-havirove-zasedali-zastupitele-mesto-v-letosnim-roce-rozdeli-sportovcum-pres-36-milionu-korun