Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Parkour musí být bezpečný, v Havířově se konalo školení budoucích trenérů

Havířov |

Parkour je oblíbený sport zejména u mládeže. Překonávání překážek a v podstatě akrobatické skoky musí ale učit kvalifikovaní trenéři. Proto se v parku Na Nábřeží v Havířově konalo školení, které bylo zaměřeno i na bezpečnost a první pomoc.

Parkour je metoda tréninku, která umožňuje překonávat překážky v městském i přírodním terénu. Takto definoval tento sport jeden ze světových zakladatelů. Při zdolávání překážek a skocích ale může dojít také k úrazu. Jak při těchto situacích reagovat a jak poskytnou první pomoc, se učili v Havířově budoucí trenéři.

Patrik Gabryš, trenér, ADD lead: “Dneska je tady první výukový den trenérských licencí třetí třídy v parkouru, jsou to licence, které probíhají šest výukových dní a mají celkem 75 hodin a máme tady deset kluků, kteří se chtějí stát parkurovým trenéry. Dnes máme den jedna zdraví a bezpečnost a věnujeme se tomu, jak při parkuru zachovávat bezpečnost. Důležité to určitě je, protože je to takový základní kámen toho našeho tréninku. V podstatě z praxe máme asi zhruba 250 dětí, se kterými trénujeme a stane se jeden vážnější úraz za pololetí. Většinou se jedná o nějakou zlomeninu klíční kosti, která je u dětí náchylná, nebo ruky, případně vyražení dechu. A to jsou věci, které my se tady snažíme pokrýt, aby trenéři si s tím uměli poradit a uměli se s tím vyrovnat na tréninku."
Lukáš, účastník školení: "Ono to je nebezpečné, ale jenom pro ty, co neví, co dělají. Případně u těch dětí, které trénujeme, se mohou stát úrazy, ale většinou je tam ten trenér, který se snaží tomu zamezit. Když už se něco stane, tak víme, co udělat. Jsou tam lékárničky a i díky tomu kurzu víme, co dělat a jsme naučení na všechno.”
Štěpán, účastník školení: "Jsem z Ostravy a přihlásil jsem se tady do toho kurzu, protože jsem chtěl být trenér a odjakživa mám rád děti a jsem rád, když je mohu trénovat. Dělali jsme první pomoc, kde byl člověk, který byl v bezvědomí a sotva lapal po dechu. Takže jsme zavolali záchranku a snažili jsme se ho oživovat. Ať je stále při vědomí, ať s námi komunikuje.”
Lukáš, účastník školení: "Důležité to je hodně, protože, když se vám někdo zraní a nevíte, co máte dělat, tak je to hodně blbé. Takže je fajn mít alespoň nějaký základ a nejlépe umět celou první pomoc a vědět, co dělat, nejsem ztracený a toho člověka zachránit, ať nemusím do vězení. Parkour mám moc rád a chtěl bych se stát i trenérem a když se mi dostalo možnosti se zúčastnit toho kurzu a eventuálně získat tu licenci, tak jsem chtěl samozřejmě. Jsem zvědavý a těším se do svých dalších zkušeností v tomto sportu.”

Parkourový oddíl v Havířově působí už přes deset let a trenéři se věnují zhruba 60 dětem. Město v loňském roce pro sportovce, ale i širokou veřejnost postavilo v parku Na Nábřeží první parkourovou sestavu.

Nahlásit chybu


K tématu

Všichni strážníci MP v Havířově procházejí důkladným školením v poskytování první pomoci

13. března 2024 12:50 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Zranění při dopravní nehodě, náhlá nevolnost, nebo poranění při šarvátkách. Všechny tyto situace zažívají strážníci v Havířově během své služby a musí umět reagovat. Aby byli dobře připravení, procházejí nyní všichni školením v první pomoci.

Technické služby a hasiči v Havířově měli školení zaměřené na požár, nebo nehodu popelářských vozů

31. října 2023 11:01 | Havířov | Bára Kelnerová

Technické služby mají specifická vozidla. Jak postupovat při jejich zahoření či havárii si mohli v areálu průmyslové zóny Dukla vyzkoušet profesionální hasiči i zaměstnanci společnosti.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Lidé opět obdivují květinovou louku v areálu havířovské nemocnice

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti na příměstském táboře městské knihovny cestovaly kolem světa

Městská knihovna uspořádala již třetí ročník příměstského táboru, tentokrát na téma Cesta kolem světa, kterou ale musely děti zvládnou za pět dní.

Hornosušané se společně bavili v letním kině při promítání komedie

Lidé v Horní Suché se společně mohli bavit při sledování komedie. Promítání v letním kině se uskuteční ještě jednou v srpnu.

Mládež je nadšená z nových trampolín v areálu minigolfu, který prochází celkovou modernizací

24. července 2024 15:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově se povedl další velký projekt v rámci participativního rozpočtu. Areál minigolfu prošel celkovou modernizací. Mládež má největší radost z nové sestavy trampolín.

Stonavská pouť 2024

24. července 2024 14:45 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Máří Magdalénská pouť opět návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Zaproszenie na 77. Święto Góralskie w Jabłonkowie

24. července 2024 14:44 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Trzydniowe Gorolskie Święto w Jabłonowie odbywa się co roku w pierwszy sierpniowy weekend i jest częścią Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Polsce. Dlatego program jest wzbogacony o występy zespołów z różnych części świata.

Parkour musí být bezpečný, v Havířově se konalo školení budoucích trenérů
Vydáno 9. května 2023 14:06, Havířov, Bára Kelnerová
Parkour je oblíbený sport zejména u mládeže. Překonávání překážek a v podstatě akrobatické skoky musí ale učit kvalifikovaní trenéři. Proto se v parku Na Nábřeží v Havířově konalo školení, které bylo zaměřeno i na bezpečnost a první pomoc.

Parkour je metoda tréninku, která umožňuje překonávat překážky v městském i přírodním terénu. Takto definoval tento sport jeden ze světových zakladatelů. Při zdolávání překážek a skocích ale může dojít také k úrazu. Jak při těchto situacích reagovat a jak poskytnou první pomoc, se učili v Havířově budoucí trenéři.

Patrik Gabryš, trenér, ADD lead: “Dneska je tady první výukový den trenérských licencí třetí třídy v parkouru, jsou to licence, které probíhají šest výukových dní a mají celkem 75 hodin a máme tady deset kluků, kteří se chtějí stát parkurovým trenéry. Dnes máme den jedna zdraví a bezpečnost a věnujeme se tomu, jak při parkuru zachovávat bezpečnost. Důležité to určitě je, protože je to takový základní kámen toho našeho tréninku. V podstatě z praxe máme asi zhruba 250 dětí, se kterými trénujeme a stane se jeden vážnější úraz za pololetí. Většinou se jedná o nějakou zlomeninu klíční kosti, která je u dětí náchylná, nebo ruky, případně vyražení dechu. A to jsou věci, které my se tady snažíme pokrýt, aby trenéři si s tím uměli poradit a uměli se s tím vyrovnat na tréninku."
Lukáš, účastník školení: "Ono to je nebezpečné, ale jenom pro ty, co neví, co dělají. Případně u těch dětí, které trénujeme, se mohou stát úrazy, ale většinou je tam ten trenér, který se snaží tomu zamezit. Když už se něco stane, tak víme, co udělat. Jsou tam lékárničky a i díky tomu kurzu víme, co dělat a jsme naučení na všechno.”
Štěpán, účastník školení: "Jsem z Ostravy a přihlásil jsem se tady do toho kurzu, protože jsem chtěl být trenér a odjakživa mám rád děti a jsem rád, když je mohu trénovat. Dělali jsme první pomoc, kde byl člověk, který byl v bezvědomí a sotva lapal po dechu. Takže jsme zavolali záchranku a snažili jsme se ho oživovat. Ať je stále při vědomí, ať s námi komunikuje.”
Lukáš, účastník školení: "Důležité to je hodně, protože, když se vám někdo zraní a nevíte, co máte dělat, tak je to hodně blbé. Takže je fajn mít alespoň nějaký základ a nejlépe umět celou první pomoc a vědět, co dělat, nejsem ztracený a toho člověka zachránit, ať nemusím do vězení. Parkour mám moc rád a chtěl bych se stát i trenérem a když se mi dostalo možnosti se zúčastnit toho kurzu a eventuálně získat tu licenci, tak jsem chtěl samozřejmě. Jsem zvědavý a těším se do svých dalších zkušeností v tomto sportu.”

Parkourový oddíl v Havířově působí už přes deset let a trenéři se věnují zhruba 60 dětem. Město v loňském roce pro sportovce, ale i širokou veřejnost postavilo v parku Na Nábřeží první parkourovou sestavu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000037108/parkour-musi-byt-bezpecny-v-havirove-se-konalo-skoleni-budoucich-treneru