V kuchyni havířovské nemocnice se vaří zhruba 800 jídel denně. 450 porcí se kuchaři rozhodli uvařit podle speciálního receptu z knihy Jak šmakuje Moravskoslezsko. S přípravami jídel se v kuchyni začalo už v brzkých ranních hodinách.
Pavlína Vránová, vedoucí stravovacího provozu a nutričních terapeutů: “Vybrali jsme Frýdeckou kotletu a Havířskou fazolačku. Celý tým zaměstnanců je sehraný, takže všechno dopadlo dobře a doufáme, že všem chutnalo”.
Speciální pokrm mohli okusit jak zaměstnanci tak pacienti, kteří nemuseli dodržovat dietu.
Květoslava Holubcová, pacientka: “Polévka byla vynikající, dobře dochucená. Druhý chod brambory ve slupce s masem byl také dobrý”.
Ivan Strachoň (KSČM), náměstek hejtmana MSK: “Projekt vznikl v roce 2012 a dává si za cíl propagovat naši gastronomii. To znamená, regionální produkty a jídla, která jsou zde doma. My jsme během čtyř let získali více než 360 takových receptů”.
Reakce na stravu ze strany pacientů je takovou vizitkou nemocnice. Kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezko se může stát pro kuchaře inspirací.
Petr Kovařík, ředitel NsP Havířov a NsP Karviná-Ráj: “Nemocnice uvítala tyto recepty a jsme připraveni v rámci možností provádět změnu a postupnou obměnu jídel. Samozřejmě ne všech, protože tady máme diety”.
Speciální menu se v nemocnici podávalo v rámci Dne zdraví.