V Karviné se sešli zahrádkáři z Česka, Slovenska a POlska, aby tady společně degustovali své výpěstky jablek. Akci zorganizovala místní organizace Českého zahrádkářského svazu.
Oldřich Janků, organizátor akce: “Se tady koná organileptické hodnocení odrůd jablek. Jednak to děláme proto, aby se porovnali staré odrůdy, které v tomto kraji už rostly s těmi novými, chuťově jako.”
Každý zahrádkář měl svou hodnotící listinu. U každého vzorku se bodovalo hned několik věcí, na začátku, ještě před nakrájením jeho barva, velikost a tvar. Teprve pak se hodnotily chuťové vlastnosti jednotlivých odrůd podle několika kritérií.
Miroslav Přasličák, ČZS Krnov: “Je tam chuť podle podle sladkosti, někdo má rád sladké, někdo kyselé, důležitá je vůně u jablka, důležitá je i síla slupky. Čím jemnější slupka, tím větší počet bodů a potom konzistence.”
Aby jablíčko bylo opravdu kvalitní, musí se zahrádkář poctivě o jabloň starat. Důležitý je výběr správného podnoží, správné zalévání, ošetření proti chorobám i škůdcům nebo vhodně zahnojený pozemek.