Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily, navštívil je rekordní počet návštěvníků

Karviná |

V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."
Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.
Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."
Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

Nahlásit chybu


Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina měla strach o život ženy z Havířova

Včera 22:38, vydáno včera 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrali po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a měla vypnutý telefon. Rodina měla strach o její život. Po několika hodinách od zveřejnění pátrání se žena vrátila domů.

Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

22. prosince 2025 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

22. prosince 2025 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

Autobus srazil školáka, skončil v péči záchranářů. Policie hledá svědky nehody.

Včera 11:04 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Policie s zabývá okolnostmi dopravní nehody v Šenově u Nového Jičína. Autobus srazil nezletilého chodce. Ten utrpěl zranění. Policie žádá svědky události o bližší informace.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

22. prosince 2025 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.


Odpalovali pyrotechniku na střeše, ta začala hořet. Hasiči zachránili majetek za 10 milionů

Včera 10:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při odpalování pyrotechniky začala hořet střecha. Hasiči uhasili požár během patnácti minut a zachránili majetek ve výši 10 milionů korun. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Škoda je odhadovaná na 100 tisíc korun. Hasiči upozorňují na opatrné zacházení s pyrotechnikou, obzvlášť při novoročních oslavách.

Na taktiky podvodníků upozorňuje policejní kalendář

Včera 8:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky rozdala seniorům v Novém Jičíně kalendáře na rok 2026. Nešlo ovšem jen o společenskou pozornost, obsahují varování před současnými hrozbami, před falešnými bankéři a jinými podvodníky.

Prořezával stromy a kmen mu poranil nohu. Záchranné složky zasahovaly v obtížném lesním terénu

Včera 9:05 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Když řezal větve stromu, kmen mu poranil nohu. Muž se zranil v těžko přístupném místě u obce Vyšní Lhoty. Díky technické pomoci horské služby a hasičů se zraněný dostal do sanitky a byl převezen do nemocnice.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

22. prosince 2025 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

21. prosince 2025 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.

Ve Stonavě se rozzářil vánoční strom a zazněly koledy

Dnes 8:02 | Stonava | Jiří Brzóska

Po roce jsou tu opět nejkrásnější svátky v roce – Vánoce. Tu pravou sváteční atmosféru navodili svým vystoupením v Domě PZKO žáci stonavské základní školy. Vánoční koncert byl navíc doplněn tradičním jarmarkem. Vyvrcholením celého programu pak bylo bezesporu slavnostní rozsvícení vánočního stromu před obecním úřadem, které se ve Stonavě tradičně koná těsně před Vánocemi.

Vánoční přání stonavských duchovních

Dnes 8:01 | Stonava | Jiří Brzóska

Vánoce nejsou jen časem dárků a rodinných setkání, ale především křesťanským svátkem narození Ježíše Krista. Proto jsme oslovili stonavské duchovní – P. Rolanda Manowského-Słomku, faráře Římskokatolické farnosti Stonava, a Vladislava Volného jr., pastora Slezské církve evangelické a. v. – a požádali je o vánoční přání pro obyvatele Stonavy.

Przy wspólnym stole wigilijnym

Dnes 8:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W szkole od rana panowała świąteczna atmosfera. Zaczęło się od przygotowania stołu wigilijnego. A my z naszą kamerą byliśmy przy tym.

Stonava odstartovala mobilní odběry krve v obcích

Dnes 7:00 | Stonava | Jiří Brzóska

Obec Stonava se zapsala do historie Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Jako vůbec první obec umožnila zdravotníkům uskutečnit mobilní odběr krve. Darovat tuto nejcennější tekutinu přišli do místního kulturního domu nejen pravidelní dárci, ale především lidé, kteří se k dárcovství odhodlali poprvé.

Na ZŠ Borovského děti učily děti v rámci předvánoční akce na podporu čtenářské gramotnosti

Včera 14:01 | Karviná | Gabriela Stašová

Základní škola Borovského opět zorganizovala akci, při níž se starší děti učí ještě větší zodpovědnosti a ti mladší jim naslouchají. Jeden den si totiž žáci sedmého ročníku vyzkoušeli, jaké to je vyučovat prvňáčky a děti z mateřské školy.

Vánoční vzkazy od vedení města a zastupitelů, obyvatelům Karviné přáli především zdraví a úspěchy

Včera 13:25 | Karviná | Gabriela Stašová

Vedení města a zastupitelé opět adresují obyvatelům Karviné k Vánocům a do nového roku 2026 svá přání.

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily, navštívil je rekordní počet návštěvníků
Vydáno 10. srpna 2021 20:15, Karviná, Monika Danková
V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."
Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.
Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."
Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000026935/slavnosti-piva-a-gulase-se-v-karvine-vydarily-navstivil-je-rekordni-pocet-navstevniku