Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily, navštívil je rekordní počet návštěvníků

Karviná |

V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."
Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.
Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."
Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

Nahlásit chybu


Životy padlých legionářů při bojích za samostatné Československo lidé uctili i v centru Ostravy

U památníku bitvy u Zborova v Husově sadu v centru Ostravy si lidé v pondělí připomněli vznik samostatného Československa. Uctili ostravské legionáře a všechny další bojovníky, kteří obětovali své životy.

Nepozorná turistka se v Beskydech zřítila do koryta potoka, vytahovali ji vrtulníkem

Dnes 19:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S velmi vážnými zraněními byla v pondělí kolem poledne komplikovaným zásahem zachráněna žena, která se při turistickém výšlapu v Beskydech zřítila do vyschlého koryta horského potoka.

Odhalte se skauty Tajemství vzniku republiky, hra je aktivní do konce týdne

Výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Skauti pro tuto příležitost připravili tématickou hru “Tajemství vzniku republiky”. Aktivní bude do 3. listopadu.

V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Obrazy vystavené v zahradě byly oslavou čtvrt století na volné noze

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Při volbě školy pomáhá deváťákům třicet let kontaktní Gemma

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň

26. října 2024 16:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.


Medailonek - Oceněná v sociální oblasti - Zuzana Durčáková

26. října 2024 15:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Pamětní list Rady města Karviné byl letos v kategorii Registrované sociální služby udělen Zuzaně Durčákové pracovnici v sociálních službách, konkrétně v přímé obslužné péči a koordinátorce směn na oddělení se zvláštním režimem v Novém domově, kde celkově pracuje od roku 2016.

Medailonek - Oceněný v sociální oblasti - Jan Czudek

26. října 2024 15:46 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V kategorii Registrované sociální služby byl oceněn Jan Czudek, zakladatel organizace Modrý kříž v ČR, kde dodnes zastává funkci ředitele. Své zkušenosti dlouhá léta sbíral v azylových domech a v práci s bezdomovci, posléze cítil potřebu pomáhat lidem závislým. V příštím roce si Modrý kříž připomene 20. výročí, pod vedením pana Czudka funguje v Moravskoslezském kraji už 5 poboček.

Medailonek - Oceněná v sociální oblasti - Pavlína Vrbová

26. října 2024 15:45 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V kategorii Registrované sociální služby byla oceněna Pavlína Vrbová. 20 let pracuje ve Slezské diakonii v domově HOSANA Karviná na pozici pracovník v sociálních službách. Je srdcem a duší celého domova. Uživateli i kolegy je velmi oblíbená. Během jejího působení dokázala posunout k lepší kvalitě života několik uživatelů, kterým dělala klíčovou pracovnici.

Medailonek - Oceněná v sociální oblasti - Iveta Lauterbachová

26. října 2024 15:41 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Ze střediska Hosana Karviná, sociální služby Slezské diakonie je oceněna i další sociální pracovnice Iveta Lauterbachová jako poděkování za dlouholetou práci a pomoc dospělým lidem se středním a těžkým mentálním postižením. V Hosaně pracuje od roku 2004.

Medailonek - Oceněný v sociální oblasti - Roman Horn

26. října 2024 15:27 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Oceněný Roman Horn přes 10 let odvádí vysoce kvalitní sociální práci na pozici terénního sociálního pracovníka v Sociálních službách Karviná. Pro své klienty, kteří se ocitli v nepříznivé situaci je velkým přínosem, vzhledem k profesionální znalosti problematiky bydlení, sociálních dávek a zadlužení.

Medailonek - Oceněný v sociální oblasti - Vlastislav Michalski

26. října 2024 15:10 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky je letos oceněn pan Vlastislav Michalski. Členem organizace je od roku 1999, do roku 2022 vykonával funkci předsedy.

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily, navštívil je rekordní počet návštěvníků
Vydáno 10. srpna 2021 20:15, Karviná, Monika Danková
V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."
Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.
Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."
Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000026935/slavnosti-piva-a-gulase-se-v-karvine-vydarily-navstivil-je-rekordni-pocet-navstevniku