Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Karviné vyhodnotili soutěž ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"

Karviná |

Týmy ze čtyř základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny, podívejte se na poslední reportáž.

V rámci oslav Dne Země se konala i soutěž v kreativitě pro žáky základních škol. Za úkol měly týmy něco vyrobit z recyklovatelných materiálů. Výrobků se sešlo opravdu hodně, děti si daly záležet. Letošní téma znělo - Fantazii se meze nekladou.

Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: “Letos se konal osmý ročník soutěže zaměřený na třídění využitelných složek odpadu. Byla zaměřena na děti ze základních škol, kdy měly vyrobit z papíru, plastu nebo skla výrobky. Ty byly pak celou dobu vystaveny na Dni Země, kdy o pořadí výrobků si rozhodovali účastníci akce. V letošním roce se nám přihlásilo 11 základních škol a registrováno bylo 25 výrobků. Všechny by si zasloužily ocenění, protože byly moc krásné a možná to bylo i tím, že jsme dětem dali volnější téma “Fantazii se meze nekladou, děti měly možnost opravdu vyvinout svou fantazii.” 

Všechny výrobky si mohli důkladně prohlédnout lidé, kteří na náměstí Den Země společně slavili a také svými hlasy rozhodovali o vítězích.

Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: “Po sečtení všech hlasů jsme určili pořadí, určili jsme i cenu útěchy, což nám obsadila ZŠ U Lesa, která vyrobila pizza troubu, byla i osvětlená, vypadala jakoby byla plně funkční.” 

Třetí místo za svou sovičku obsadil tým ze Základní školy Borovského, druzí skončily se svým drakem děti ze ZŠ Slovenská a první místo patřilo týmu Základní školy Dělnická, vítězství jim přinesl tento slon z plechovek.

Nela Dziambová, členka vítězného týmu: "Nebylo to lehké, bylo jich mnoho. Byla to velmi zajímavá cesta, měli jsme spoustu překážek, ale zvládli jsme to v požadovaném čase. S nápadem přišla paní učitelka.” 
Julie Pindorová, členka vítězného týmu: “Měli jsme předlohu na papíře a na internetu jsme si ji našli, takže jsme to dělali podle toho."

Vítěze soutěže výhra velmi potěšila.

Nela Dziambová, členka vítězného týmu: "1,46 Jsem mysleli, že vyhraje drak, který je úžasný, ale jsme rádi, že jsme vyhráli my:” 
Julie Pindorová, členka vítězného týmu: “Jsme měli radost všichni a nečekali jsme to no. "
Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: “Bychom chtěli poděkovat dětem, které byly letos kreativní i kantorům, protože pro ně je to činnosti navíc a věnovali se dětem při tvorbě výrobků.” 

Každý tým převzal v literárním salonku cenu v podobě propagačních materiálů a také finanční odměnu na školní výlety a sportovní potřeby ve výši 10 tisíc, 5 tisic a 3 tisíce korun. Odboru komunálních služeb si také v rámci vyhodnocení soutěže připravil i prezentaci zaměřenou na třídění odpadů ve městě.

Nahlásit chybu


K tématu

V Karviné ocenili výherce školní soutěže ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"

16. května 2023 18:33 | Celý MS kraj | Monika Danková

Týmy ze čtyř karvinských základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny.

Analýza ukázala, že v Čeladné netřídí téměř 80 procent odpadu

16. června 2023 10:30 | Čeladná | Petra Dorazilová

Jak snížit množství komunálního odpadu a tím i finanční náklady na jeho svoz a skládkovné se snaží řešit i obec Čeladná. Nechala si proto zpracovat fyzickou analýzu odpadu. Ta ukázala, že v popelnicích končí téměř 80 procent komodit, které by se daly třídit.

Popelářské vozy a technika se staly trhákem Dne Technických služeb v Havířově

30. května 2023 14:25 | Havířov | Bára Kelnerová

Pátý ročník Dne Technických služeb sklidil u veřejnosti opět velký úspěch. Do areálu u sportovní haly Slavie přišly stovky lidí. Největší zážitky si odnesly děti, kterým se líbila zejména technika, kterou technické služby používají.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

V Karviné začala II. etapa opravy ulice Borovského, první část je průjezdná

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Karviná-Ráj pořádá na Lodičkách oslavu k 100. výročí založení sboru

Na oslavu 100. výročí vás zvou dobrovolní hasiči z Karviné-Ráje. Koná se 18.5. 2024 v areálu Loděnice, příjezd hasičkých aut po spanilé jízdě městem do areálu Loděnice je předpokládán ve 12:30 hodin.

V Havířově se konala Studentská ošetřovatelská konference

Paliativní péče byla hlavním tématem na Studentské ošetřovatelské konferenci, která se konala na vysoké škole Prigo v Havířově.

Program Majálesu v Havířově měl trvat do večera, studenti však odešli už odpoledne

Na náměstí Republiky se konal Majáles. Pořádající škola naplánovala pro studenty zábavu až do večera. Už v odpoledních hodinách bylo ale náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Postup do 1. ligy se AZ Havířov nepodařil, na poslední zápas přišlo přes 4 500 diváků

Rozhodující zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

V Karviné vyhodnotili soutěž ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"
Vydáno 16. května 2023 17:33, Karviná, Monika Danková
Týmy ze čtyř základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny, podívejte se na poslední reportáž.

V rámci oslav Dne Země se konala i soutěž v kreativitě pro žáky základních škol. Za úkol měly týmy něco vyrobit z recyklovatelných materiálů. Výrobků se sešlo opravdu hodně, děti si daly záležet. Letošní téma znělo - Fantazii se meze nekladou.

Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: “Letos se konal osmý ročník soutěže zaměřený na třídění využitelných složek odpadu. Byla zaměřena na děti ze základních škol, kdy měly vyrobit z papíru, plastu nebo skla výrobky. Ty byly pak celou dobu vystaveny na Dni Země, kdy o pořadí výrobků si rozhodovali účastníci akce. V letošním roce se nám přihlásilo 11 základních škol a registrováno bylo 25 výrobků. Všechny by si zasloužily ocenění, protože byly moc krásné a možná to bylo i tím, že jsme dětem dali volnější téma “Fantazii se meze nekladou, děti měly možnost opravdu vyvinout svou fantazii.” 

Všechny výrobky si mohli důkladně prohlédnout lidé, kteří na náměstí Den Země společně slavili a také svými hlasy rozhodovali o vítězích.

Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: “Po sečtení všech hlasů jsme určili pořadí, určili jsme i cenu útěchy, což nám obsadila ZŠ U Lesa, která vyrobila pizza troubu, byla i osvětlená, vypadala jakoby byla plně funkční.” 

Třetí místo za svou sovičku obsadil tým ze Základní školy Borovského, druzí skončily se svým drakem děti ze ZŠ Slovenská a první místo patřilo týmu Základní školy Dělnická, vítězství jim přinesl tento slon z plechovek.

Nela Dziambová, členka vítězného týmu: "Nebylo to lehké, bylo jich mnoho. Byla to velmi zajímavá cesta, měli jsme spoustu překážek, ale zvládli jsme to v požadovaném čase. S nápadem přišla paní učitelka.” 
Julie Pindorová, členka vítězného týmu: “Měli jsme předlohu na papíře a na internetu jsme si ji našli, takže jsme to dělali podle toho."

Vítěze soutěže výhra velmi potěšila.

Nela Dziambová, členka vítězného týmu: "1,46 Jsem mysleli, že vyhraje drak, který je úžasný, ale jsme rádi, že jsme vyhráli my:” 
Julie Pindorová, členka vítězného týmu: “Jsme měli radost všichni a nečekali jsme to no. "
Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: “Bychom chtěli poděkovat dětem, které byly letos kreativní i kantorům, protože pro ně je to činnosti navíc a věnovali se dětem při tvorbě výrobků.” 

Každý tým převzal v literárním salonku cenu v podobě propagačních materiálů a také finanční odměnu na školní výlety a sportovní potřeby ve výši 10 tisíc, 5 tisic a 3 tisíce korun. Odboru komunálních služeb si také v rámci vyhodnocení soutěže připravil i prezentaci zaměřenou na třídění odpadů ve městě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000037224/v-karvine-vyhodnotili-soutez-ke-trideni-odpadu-fantazii-se-meze-nekladou