Třešně, hrušky, jabka, švestky a další přebytkové ovoce teď cestuje z domovských zahrádek a sadů do pěstitelských palíren. Pokud ho sadař přiveze do palírny čerstvé rovnou po sklizni, ovoce tam zváží, podrtí a nechají v obrovských barelech kvasit tak dlouho, dokud není zralé k vypálení. Zkušení zahrádkáři si ale většinou dělají kvas sami doma.
Stanislav Kwiczala, Petrovice: "Především by se tam neměly dávat shnilé věci, ty konečky by se neměly dát a určitou dobu by to mělo kvasit v teple."
Aby byla pálenka opravdu dobrá, musí být ovoce před kvašením správně cukernaté a k tomu potřebuje dozrávat na slunci. Letos ho sice moc nebylo, ale na Karvinsku přesto zahrádkáři naříkat nemusí.
Josef Ciasnocha, obsluha palírny: "No určitě vliv to má, ale můžu vám potvrdit, že to, co se tu letos vypálilo, tedy vesměs to byly třešně, tak podle mě kvalita byla dobrá, protože ani jeden neměl vypáleno pod normu která je ze 100 litrů 10 litrů. Takže skutečně, vesměs jsme pálili třešně a teklo to krásně."
Teď už přicházejí na řadu jablka a hrušky. Na rozdíl od loňska se jich urodilo hodně.
Josef Ciasnocha, obsluha palírny: "Už to je vidět, že je to lepší a pravděpodobně to tak vypadá, že koncem října už budeme najíždět i na druhý kotel."
Otakar Stoszek, Darkov: "Já toho mám tolik, že opravdu je mi líto nechat je shnít, tak to posbírám, připravím kvas a vypálím. Je to škoda nechat tak."
Josef Ciasnocha, obsluha palírny: "Pokud je možno jeden druh, tak jeden druh. Abyste mohla říct je to hruškovice, slivovice. Ale je hodně takových, kteří pálí co zahrada dá."
Každý pěstitel může v sezóně za běžnou cenu vypálit 30 litrů stoprocentního alkoholu. Zájem je velký. Jen v této palírně se už teď pěstitelé z celého Karvinska zapisují do pořadníku na příští únor a zaměstnanci palírny mají jediné přání.
Josef Ciasnocha, obsluha palírny: "Aby nám to dobře teklo, aby byl spokojený jak zákazník, tak majitel a i my."
Zbývá už jen dodat na zdraví. V přiměřeném množství a při dobré kvalitě umí domácí slivovice, třešňovice, kalvados, hruškovice nebo i směska prospět tělu i duši. Takže - jak říkají v pálenici - ať vejde a neškodí.