Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavské dožínky 2022

Stonava |

Kombajny sklidily poslední lány obilí a oslava úrody, dožínky, které jsou spojeny s lidovou veselicí, mohly začít. Například ve Stonavě se slavilo poslední srpnovou neděli. Pro návštěvníky, kteří letos dorazili v hojném počtu, byl připraven v parku u Domu PZKO bohatý kulturní program.

K pravidelným stonavským akcím, které mají své místo v kulturním kalendáři obce jsou bezesporu dožínky. Ty letošní připadly po dvouleté vynucené pauze na neděli 25. srpna. Zahájeny byly posvěcením dožínkového chleba v jednu hodinu odpoledne před stonavskou radnicí.

Dožínky jsou slavností díkuvzdání. Děkujeme, neboť si uvědomujeme, že jsme vděčni za tolik věcí, které máme a které můžeme používat.

Požehnej tento chléb, který je pro nás znamením Tvého požehnání, Tvé dobroty a lásky k nám. Neboť Ty žiješ a kraluješ na věky věků, amen.

Ondřej Feber (ANO), starosta Stonavy: „Já jsem hrozně rád, že jsem mohl po dvou letech zase ten kroj oprášit a obléct si ho doma, a takovou symbolikou zahájit dnešní dožínky. Věřím, že nám nebude pršet. Je tady už hned zkraje dobrá nálada, vidím, že tady jsou povozy připravené, tak jen hurá do toho.“

Po slavnostním zahájení vyrazily od radnice nazdobené koňské povozy ke kapličce pod sídlištěm Hořany, kde se k nim přidali místní spolky, hornická kapela pod vedením Františka Huňaře a nazdobená zemědělská technika.

Tadeáš Koch, Farma Stonava: „Tak samozřejmě ukazujeme naše traktory, naši řezačku a nakládač, který běžně používáme při všech našich zemědělských pracích.“

Hlavní kulturní program Stonavských dožínek se odehrával v nově zrekonstruovaném parku u Domu PZKO.

Drazí, srdečně vás vítám na letošních dožínkách. Vítám vás po celých dvou letech covidové pauzy. Poslední dožínky byly v roce 2019.

Stonavské dožínky zorganizovala Místní skupina PZKO a Farma Stonava ve spolupráci s obcí dalšími místními zemědělci.

Vojtěch Feber, předseda Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu: „P/řece jenom taková organizace dožínek není vůbec jednoduchá a když ta činnost má spočívat pouze na jedné osobě, kterou je majitel Farmy Stonava pan Koch, tak to bylo opravdu velmi náročné a proto přizval polský kulturně - osvětový svaz, který už z názvu se má o tu kulturu ve Stonavě starat a k těm tradicím Slezska má blízko. My jsme to uvítali a postupně jsme se toho uchopili my, byť musím přiznat, že Tadek pochopitelně pořád je tou hlavní osobou.“

Kulturní program v parku u Domu PZKO zahájily děti z polské základní školy ve Stonavě.

Joanna Bystroń, soubor Dziecka ze Stonawy: „Děti verši, koláči a dožínkovým věncem přivítaly organizátory dožínek a pak děvčata zazpívaly čtyři písně, kterými reprezentovaly soubor Dziecka ze Stonawy na soutěži Slezské zpívání.“

Po vystoupení dětí z polské školy se veřejnosti se svým kulturním programem představila děvčata tanečních kroužku, které fungují na české základní škole.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Vystupujeme, protože jsme o to byli požádáni starostou dožínek. Vystoupily tradičně naše mažoretky a taneční kroužek.“

Po dětech ze základních škol se veřejnosti se svým programem představil folklorní soubor Suszanie.

Barbara Mračna, vedoucí souboru Suszanie: „My vystupujeme s folklorem z těšínského Slezska a z té druhé strany pak s folklorem Lašským, takže z hornickými prvky.“

Vystoupení Suszanů sice přerušila průtrž mračen, po krátké pauze ale mohli pokračovat. Mírný dešť pak provázel i další vystoupení. Na pódiu se nejprve představila revivalová kapela, která hraje ty největší hity Jirky Schelingra. Jak nám přiznal frontman kapely Láďa Tomis, do Stonavy přijel po 35 letech. Kdysi tady totiž začínal jako učitel ve škole na Dolanech.

Ladislav Tomis, zpěvák, Jiří Schelinger revival band: „Jak se říká, vrátil jsem se na místo činu a mohl trochu zavzpomínat. Škola je už opravená, vypadala trošku jinak. Je to taková luxusní obec. Vše se tady opravilo, je vidět, že mají úplně luxusní vedení a ti co bydlí ve Stonavě si to můžou jen užívat, protože obec je nádherná a lidi ještě nádhernější. Stonava – kdybych měl dát od jedničky do desítky, tak dávám deset.“

Po revivalu Jirky Schelingera přišel na řadu další revival, tentokrát kapela Princess, hrála hity skupiny Queen. Ta měla na stonavských dožínkách vystoupit už před třemi lety, ale tenkrát silná průtrž mračen to neumožnila. Návštěvníci si tak vystoupení mohli užít až letos.

Ján Kukan, představitel Freddie Mercuryho, Princess - Queen Revival: „My se tak trošku smějeme, že jsme dešťová kapela, protože kde přijdeme, tam prší. Hrálo se ale fantasticky, publikum bylo úžasné.“

Letošní kulturní program byl zakončen diskotékou a to v režii Jardy Šenkeříka, pro kterého slovo tradice není cizí.

Jaroslav Šenkeřík, diskžokej: „Tradice je budoucnost a sám se je snažím předávat dál. Nejen vánoční a velikonoční svátky, ale i ty dožínky jsou v současné době velký boom v celé republice. Je vidět, že města a vesnice se k těm tradicím vrací a je to dobře.“

U příležitostí dožínek stonavská radnice každoročně vyhlašuje soutěž o nejkrásnější dožínkovou výzdobu. Letos tomu nebylo jinak. Tu nejkrásnější měla Kateřina Středulová.

Kazimír Cholewa, předseda soutěžní poroty: „Paní Středulová je známá tím, že to má vždy perfektně připravené. Každým rokem to vylepšuje a letos to opět. Bylo to moc pěkné.“

Během dožínek si lidé mohli pochutnat na zabijačkových specialitách, připraveny byly také dožínkové koláče. O jejich přípravě už více v reportáži Otýlie Tobolové.

Nahlásit chybu


K tématu

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice spojí oba břehy Moravské a Slezské Ostravy

20. června 2023 15:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská i Moravská Ostrava se připravuje na Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídne tradičně bohatý kulturní program, ale hlavně oblíbenou soutěž netradičních plavidel, která budou sjíždět řeku Ostravici.

Bývalá záložna ve F-M ožila akcí Art of život, město z ní chce časem udělat galerii

4. května 2023 14:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalou záložnu ve Frýdku-Míli zaplnili prodejci a umělci. Město propůjčilo historickou budovu prezentaci moderního umění a specifickému marketu. Třídenní akce Art of Život byla pro budoucí městskou galerii jednou z největších dosavadních akcí. Mezi návštěvníky sklidila velký úspěch.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

V Karviné se mladí lidé zabývali udržitelnou architekturou a cirkulární ekonomikou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

ZUŠ L. Janáčka uspěla v postupové soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ z Frýdku-Místku a uspěla u ZUŠ L. Janáčka.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

25. dubna 2024 16:13 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

25. dubna 2024 10:48 | Rychvald | Libor Běčák | Rychvaldský miniexpres

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

24. dubna 2024 16:04 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

24. dubna 2024 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavské dožínky 2022
Vydáno 31. srpna 2022 14:16, Stonava, Jiří Brzóska
Kombajny sklidily poslední lány obilí a oslava úrody, dožínky, které jsou spojeny s lidovou veselicí, mohly začít. Například ve Stonavě se slavilo poslední srpnovou neděli. Pro návštěvníky, kteří letos dorazili v hojném počtu, byl připraven v parku u Domu PZKO bohatý kulturní program.

K pravidelným stonavským akcím, které mají své místo v kulturním kalendáři obce jsou bezesporu dožínky. Ty letošní připadly po dvouleté vynucené pauze na neděli 25. srpna. Zahájeny byly posvěcením dožínkového chleba v jednu hodinu odpoledne před stonavskou radnicí.

Dožínky jsou slavností díkuvzdání. Děkujeme, neboť si uvědomujeme, že jsme vděčni za tolik věcí, které máme a které můžeme používat.

Požehnej tento chléb, který je pro nás znamením Tvého požehnání, Tvé dobroty a lásky k nám. Neboť Ty žiješ a kraluješ na věky věků, amen.

Ondřej Feber (ANO), starosta Stonavy: „Já jsem hrozně rád, že jsem mohl po dvou letech zase ten kroj oprášit a obléct si ho doma, a takovou symbolikou zahájit dnešní dožínky. Věřím, že nám nebude pršet. Je tady už hned zkraje dobrá nálada, vidím, že tady jsou povozy připravené, tak jen hurá do toho.“

Po slavnostním zahájení vyrazily od radnice nazdobené koňské povozy ke kapličce pod sídlištěm Hořany, kde se k nim přidali místní spolky, hornická kapela pod vedením Františka Huňaře a nazdobená zemědělská technika.

Tadeáš Koch, Farma Stonava: „Tak samozřejmě ukazujeme naše traktory, naši řezačku a nakládač, který běžně používáme při všech našich zemědělských pracích.“

Hlavní kulturní program Stonavských dožínek se odehrával v nově zrekonstruovaném parku u Domu PZKO.

Drazí, srdečně vás vítám na letošních dožínkách. Vítám vás po celých dvou letech covidové pauzy. Poslední dožínky byly v roce 2019.

Stonavské dožínky zorganizovala Místní skupina PZKO a Farma Stonava ve spolupráci s obcí dalšími místními zemědělci.

Vojtěch Feber, předseda Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu: „P/řece jenom taková organizace dožínek není vůbec jednoduchá a když ta činnost má spočívat pouze na jedné osobě, kterou je majitel Farmy Stonava pan Koch, tak to bylo opravdu velmi náročné a proto přizval polský kulturně - osvětový svaz, který už z názvu se má o tu kulturu ve Stonavě starat a k těm tradicím Slezska má blízko. My jsme to uvítali a postupně jsme se toho uchopili my, byť musím přiznat, že Tadek pochopitelně pořád je tou hlavní osobou.“

Kulturní program v parku u Domu PZKO zahájily děti z polské základní školy ve Stonavě.

Joanna Bystroń, soubor Dziecka ze Stonawy: „Děti verši, koláči a dožínkovým věncem přivítaly organizátory dožínek a pak děvčata zazpívaly čtyři písně, kterými reprezentovaly soubor Dziecka ze Stonawy na soutěži Slezské zpívání.“

Po vystoupení dětí z polské školy se veřejnosti se svým kulturním programem představila děvčata tanečních kroužku, které fungují na české základní škole.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Vystupujeme, protože jsme o to byli požádáni starostou dožínek. Vystoupily tradičně naše mažoretky a taneční kroužek.“

Po dětech ze základních škol se veřejnosti se svým programem představil folklorní soubor Suszanie.

Barbara Mračna, vedoucí souboru Suszanie: „My vystupujeme s folklorem z těšínského Slezska a z té druhé strany pak s folklorem Lašským, takže z hornickými prvky.“

Vystoupení Suszanů sice přerušila průtrž mračen, po krátké pauze ale mohli pokračovat. Mírný dešť pak provázel i další vystoupení. Na pódiu se nejprve představila revivalová kapela, která hraje ty největší hity Jirky Schelingra. Jak nám přiznal frontman kapely Láďa Tomis, do Stonavy přijel po 35 letech. Kdysi tady totiž začínal jako učitel ve škole na Dolanech.

Ladislav Tomis, zpěvák, Jiří Schelinger revival band: „Jak se říká, vrátil jsem se na místo činu a mohl trochu zavzpomínat. Škola je už opravená, vypadala trošku jinak. Je to taková luxusní obec. Vše se tady opravilo, je vidět, že mají úplně luxusní vedení a ti co bydlí ve Stonavě si to můžou jen užívat, protože obec je nádherná a lidi ještě nádhernější. Stonava – kdybych měl dát od jedničky do desítky, tak dávám deset.“

Po revivalu Jirky Schelingera přišel na řadu další revival, tentokrát kapela Princess, hrála hity skupiny Queen. Ta měla na stonavských dožínkách vystoupit už před třemi lety, ale tenkrát silná průtrž mračen to neumožnila. Návštěvníci si tak vystoupení mohli užít až letos.

Ján Kukan, představitel Freddie Mercuryho, Princess - Queen Revival: „My se tak trošku smějeme, že jsme dešťová kapela, protože kde přijdeme, tam prší. Hrálo se ale fantasticky, publikum bylo úžasné.“

Letošní kulturní program byl zakončen diskotékou a to v režii Jardy Šenkeříka, pro kterého slovo tradice není cizí.

Jaroslav Šenkeřík, diskžokej: „Tradice je budoucnost a sám se je snažím předávat dál. Nejen vánoční a velikonoční svátky, ale i ty dožínky jsou v současné době velký boom v celé republice. Je vidět, že města a vesnice se k těm tradicím vrací a je to dobře.“

U příležitostí dožínek stonavská radnice každoročně vyhlašuje soutěž o nejkrásnější dožínkovou výzdobu. Letos tomu nebylo jinak. Tu nejkrásnější měla Kateřina Středulová.

Kazimír Cholewa, předseda soutěžní poroty: „Paní Středulová je známá tím, že to má vždy perfektně připravené. Každým rokem to vylepšuje a letos to opět. Bylo to moc pěkné.“

Během dožínek si lidé mohli pochutnat na zabijačkových specialitách, připraveny byly také dožínkové koláče. O jejich přípravě už více v reportáži Otýlie Tobolové.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000033080/stonavske-dozinky-2022