Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavské dožínky 2024

Stonava |  | Stonavský expres

Letošní dožínky, které se v neděli 1. září odehrály v obci Stonava, přilákaly stovky lidí z celého regionu a nabídly bohatý program plný hudby a zábavy pro malé i velké. Tato slavnost, kterou organizuje obec, Farma Stonava a místní skupina polského kulturně osvětového svazu je již několik let nedílnou součástí stonavského kulturního kalendáře.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Ten rolník, který dřel těžko na poli, potřeboval se nějak pochlubit tím, co vypěstoval. A dožínky jsou vlastně jeho svátekem.“

Krátce před 13. hodinou se před obecním úřadem začali scházet hosté, zástupci místních spolků i obyvatelé obce. Za zvuku lidové kapely Walasi se všichni vydali v slavnostním průvodu do parku PZKO, kde probíhal hlavní program.

Slavnost byla zahájena tradičním přivítáním a posvěcením dožínkového chleba, který následně předal starosta dožínek starostovi obce. Tento symbolický akt vyjadřuje poděkování za úrodu a důležitost spolupráce mezi zemědělci a obcí.

Pane starosto, předávám ti letošní úrodu v podobě tohoto chleba. Hospodař s ním tak, aby se všichni měli dobře.

Pane starosto dožínek, děkuji za tento dožínkový chléb a slibuji všem občanům, že tento chleba budu dělit poctivě a spravedlivě mezi všechny občany Stonavy.

Kulturní program zahájil místní folklorní soubor Dziecka ze Stonavy a po nich se představily se svým programem děti z tanečních kroužků.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „My už jsme byli osloveni před prázdninami, abychom si připravili program. Nacvičovala slečna Veronika Švecová, nacvičovala paní učitelka Heimerová, takže vystoupí naše tradiční mažoretky a taneční kroužky od obou paní učitelek.“
Izabela Kapiasová, spoluorganizátorka Stonavských dožínek: „Nyní probíhá folklorní program vystoupení Chórku, který působí při místní skupině PZKO Horní Suchá.“
Barbara Weiser, vedoucí pěveckého souboru Chórek: „My v podstatě zpíváme písničky z Těšínského Slezska a snažíme se vyhledávat ty, které jsou méně známé, aby se dostaly zase do podvědomí, aby snad si je lidé mohli také zazpívat.“

A návštěvníci zpívali i během vystoupení Janka Ledeckého, který svým koncertem navodil skvělou atmosféru.

Dalším ze zajímavých a dech beroucích bodů programu bylo vystoupení gymnastů z Vendryně, kteří svými lidskými pyramidami ohromili všechny přítomné.

Celý program pak pak završila kapela Legendy se vrací.

Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „My se snažíme lidem připomínat songy, které v 60., 70. a 80. letech patřily k tomu nejlepšímu, co na světě vzniklo. A k tomu přidáme třeba i trošku modernějších věcí, tak, aby se lidi mohli zatancovat. V prvé řadě stejně jako k dožínkám, jde o to, aby byla skvělá pohoda, atmosféra, výborné jídlo a pití, tak my se snažíme k tomu dodat trošku těch tónů, trošku melodii a muziky, tak, aby se to spojilo dohromady a lidi odcházeli spokojení domů.“

Letošní Stonavské dožínky nabídly ale i zajímavý doprovodný program. Děti se mohly pobavit s klaunem nebo si zaskákat na nafukovacím hradu. Připraveno bylo pro ně také malování na obličej. Pro milovníky zemědělství byla vystavena moderní zemědělská technika a některá hospodářská zvířata, což přitáhlo pozornost nejen dětí, ale i dospělých.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Máme tady dvě selátka z našeho chovu, býček je od pana Zahraje, no a tady to ptactvo je od našeho zaměstnance Pavla Svačiny.“

K dožínkám tradičně patří soutěž. Zatímco v minulých letech se soutěžilo o nejhezčí dožínkovou výzdobu, letos se návštěvníci utkali v soutěži o nejlepší dožínkový koláč.

Vojtěch Feber, předseda Místní skupiny polského kulturně-osvětového svazu Stonava: „Letos jsme se rozhodli, že to trošku pozměníme, protože tu výzdobu na těch plotech dělali pořád ti stejní lidé, tak jsme udělali trošku jinou soutěž a pramení to rovněž i z toho, že trošku jinak vypadal dožínkový průvod.“

Porota měla nelehký úkol, ale nakonec rozhodla, že vítězkou se stala paní Veronika Bařáková.

Kazimír Cholewa, předseda hodnotící komise: „Řekl bych slovy klasika. Bylo to nelehké, ale rozhodovala vzhled a chuť. Samozřejmě většina koláčů byla výborné chutě i vzhledu. Tam to bylo velmi těžké, tak o prsa se to nějak rozhodlo, že vyhrál ten.“

A prozradíte aspoň jednu ingredienci? Mák, tvaroh, ořechy a hlavně z másla.

Letošní Stonavské dožínky jsou již za námi, ale nemusíte smutnit – za rok se můžete těšit na další. Tradice, mezi které dožínky neodmyslitelně patří, se ve Stonavě stále udržují.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „Udržování tradic je velmi důležité, aby lidem do budoucna nebo mladým generacím zůstalo něco, na co můžou navázat a můžou v tom pokračovat.“
Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „Já si myslím, že bez tradic si člověk neuvědomuje to, co bylo a na co navazuje a ztrácí pojem o zkušenostech. Musí znova objevovat věci, které už tady tisíckrát objeveny byly a ať už jde o pozitiva nebo negativa, v tom případě potom ten člověk většinou naráží na tu nezkušenost a často se i spálí. Takže já si myslím, že tradice, to je základ, to je to, na čem jsme vyrostli, odkud pocházíme, a proto bychom je měli udržovat.“
Nahlásit chybu


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Zastupitelé schválili nové záměry - vznik Hobby dílen a stavbu nové MŠ v Karviné-Loukách

Zastupitelé se v pondělí sešli na svém pravidelném zasedání, tentokrát v malém sále Obchodně podnikatelské fakulty. Schvalovali dotace i nové záměry, podívejte se na další reportáž.

V Karviné vzpomínali na horníky, kteří z podzemí nevyfárali

U sochy horníka na Univerzitním náměstí v Karviné se konala tradiční vzpomínková akce- Zástupci vedení OKD, kraje i města, spolky krojovaných horníků a rodinní příslušníci horníků uctili památku těch, kteří se z podzemí nevrátili živí.

Dům dětí a mládeže Orlová uspořádal pro děti Kroužkobraní

V polovině září se v Domě dětí a mládeže v Orlové konalo takzvané kroužkobraní. V překladu to znamená nabídka kroužků pro děti všech věkových kategorií.

Některé akce byly z důvodu povodní přesunuty do náhradních termínů

Vzhledem k nepříznivému počasí v uplynulém víkendu byly některé akce přesunuty.

Havířovu nejvíce potíží způsobila řeka Lučina - shrnutí událostí

Řeka Lučina i menší Sušanka zatopily v Havířově během víkendu několik ulic i těch, které představují hlavní tahy. Cesty musely být uzavřené. Víkendový průběh zhodnotil náměstek primátora Ondřej Baránek (ANO) a náměstek TSH Václav Zyder.

U ZŠ Mládežnické v Havířově začala modernizace hřiště

Radnice v Havířově zahájila práce na revitalizaci hřiště u Základní školy Mládežnická. Po dokončení bude areál v odpoledních hodinách přístupný i veřejnosti.

Stonavské dožínky 2024
Vydáno 11. září 2024 12:45, Stonava, Jiří Brzóska
Letošní dožínky, které se v neděli 1. září odehrály v obci Stonava, přilákaly stovky lidí z celého regionu a nabídly bohatý program plný hudby a zábavy pro malé i velké. Tato slavnost, kterou organizuje obec, Farma Stonava a místní skupina polského kulturně osvětového svazu je již několik let nedílnou součástí stonavského kulturního kalendáře.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Ten rolník, který dřel těžko na poli, potřeboval se nějak pochlubit tím, co vypěstoval. A dožínky jsou vlastně jeho svátekem.“

Krátce před 13. hodinou se před obecním úřadem začali scházet hosté, zástupci místních spolků i obyvatelé obce. Za zvuku lidové kapely Walasi se všichni vydali v slavnostním průvodu do parku PZKO, kde probíhal hlavní program.

Slavnost byla zahájena tradičním přivítáním a posvěcením dožínkového chleba, který následně předal starosta dožínek starostovi obce. Tento symbolický akt vyjadřuje poděkování za úrodu a důležitost spolupráce mezi zemědělci a obcí.

Pane starosto, předávám ti letošní úrodu v podobě tohoto chleba. Hospodař s ním tak, aby se všichni měli dobře.

Pane starosto dožínek, děkuji za tento dožínkový chléb a slibuji všem občanům, že tento chleba budu dělit poctivě a spravedlivě mezi všechny občany Stonavy.

Kulturní program zahájil místní folklorní soubor Dziecka ze Stonavy a po nich se představily se svým programem děti z tanečních kroužků.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „My už jsme byli osloveni před prázdninami, abychom si připravili program. Nacvičovala slečna Veronika Švecová, nacvičovala paní učitelka Heimerová, takže vystoupí naše tradiční mažoretky a taneční kroužky od obou paní učitelek.“
Izabela Kapiasová, spoluorganizátorka Stonavských dožínek: „Nyní probíhá folklorní program vystoupení Chórku, který působí při místní skupině PZKO Horní Suchá.“
Barbara Weiser, vedoucí pěveckého souboru Chórek: „My v podstatě zpíváme písničky z Těšínského Slezska a snažíme se vyhledávat ty, které jsou méně známé, aby se dostaly zase do podvědomí, aby snad si je lidé mohli také zazpívat.“

A návštěvníci zpívali i během vystoupení Janka Ledeckého, který svým koncertem navodil skvělou atmosféru.

Dalším ze zajímavých a dech beroucích bodů programu bylo vystoupení gymnastů z Vendryně, kteří svými lidskými pyramidami ohromili všechny přítomné.

Celý program pak pak završila kapela Legendy se vrací.

Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „My se snažíme lidem připomínat songy, které v 60., 70. a 80. letech patřily k tomu nejlepšímu, co na světě vzniklo. A k tomu přidáme třeba i trošku modernějších věcí, tak, aby se lidi mohli zatancovat. V prvé řadě stejně jako k dožínkám, jde o to, aby byla skvělá pohoda, atmosféra, výborné jídlo a pití, tak my se snažíme k tomu dodat trošku těch tónů, trošku melodii a muziky, tak, aby se to spojilo dohromady a lidi odcházeli spokojení domů.“

Letošní Stonavské dožínky nabídly ale i zajímavý doprovodný program. Děti se mohly pobavit s klaunem nebo si zaskákat na nafukovacím hradu. Připraveno bylo pro ně také malování na obličej. Pro milovníky zemědělství byla vystavena moderní zemědělská technika a některá hospodářská zvířata, což přitáhlo pozornost nejen dětí, ale i dospělých.

Tadeáš Koch, starosta dožínek, Farma Stonava: „Máme tady dvě selátka z našeho chovu, býček je od pana Zahraje, no a tady to ptactvo je od našeho zaměstnance Pavla Svačiny.“

K dožínkám tradičně patří soutěž. Zatímco v minulých letech se soutěžilo o nejhezčí dožínkovou výzdobu, letos se návštěvníci utkali v soutěži o nejlepší dožínkový koláč.

Vojtěch Feber, předseda Místní skupiny polského kulturně-osvětového svazu Stonava: „Letos jsme se rozhodli, že to trošku pozměníme, protože tu výzdobu na těch plotech dělali pořád ti stejní lidé, tak jsme udělali trošku jinou soutěž a pramení to rovněž i z toho, že trošku jinak vypadal dožínkový průvod.“

Porota měla nelehký úkol, ale nakonec rozhodla, že vítězkou se stala paní Veronika Bařáková.

Kazimír Cholewa, předseda hodnotící komise: „Řekl bych slovy klasika. Bylo to nelehké, ale rozhodovala vzhled a chuť. Samozřejmě většina koláčů byla výborné chutě i vzhledu. Tam to bylo velmi těžké, tak o prsa se to nějak rozhodlo, že vyhrál ten.“

A prozradíte aspoň jednu ingredienci? Mák, tvaroh, ořechy a hlavně z másla.

Letošní Stonavské dožínky jsou již za námi, ale nemusíte smutnit – za rok se můžete těšit na další. Tradice, mezi které dožínky neodmyslitelně patří, se ve Stonavě stále udržují.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „Udržování tradic je velmi důležité, aby lidem do budoucna nebo mladým generacím zůstalo něco, na co můžou navázat a můžou v tom pokračovat.“
Petr Šiška, kapela Legendy se vrací: „Já si myslím, že bez tradic si člověk neuvědomuje to, co bylo a na co navazuje a ztrácí pojem o zkušenostech. Musí znova objevovat věci, které už tady tisíckrát objeveny byly a ať už jde o pozitiva nebo negativa, v tom případě potom ten člověk většinou naráží na tu nezkušenost a často se i spálí. Takže já si myslím, že tradice, to je základ, to je to, na čem jsme vyrostli, odkud pocházíme, a proto bychom je měli udržovat.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000044831/stonavske-dozinky-2024