Loni z kohoutků stonavské pálenice tekla pálenka proudem 24 hodin denně. Pěstitelé, kteří sem chtěli přivést buď ovoce, nebo kvas, se museli objednávat ve velkém předstihu a v čekárně si při zkapalňování svých přebytků málem neměli kam sednout. Dnes je v ní poloprázdno. Důvod? Počasí. Kvůli dešťům včely nestíhaly opylovat stromy, a když, tak ovoce zraje opožděně.
František Svačina, zákazník: „Letos nevím, jak to dopadne. Nějaké švestky jsou, ale ještě nejsou zralé a ten kvas, co máme v palírně, to je z loňska." Svačinovi ho ze švestek, které jim při loňské nadúrodě zbyly po zavařování kompotů a povidel, udělali přes 200 litrů.
František Svačina, zákazník: „Dali jsme to do plastového sudu, přidali bublátka a doufejme, že z toho něco bude. Teď nám vytekl desátý litr. Lihovost začala na 80% a po 10 litrech má ta pálenka sílu 70%."
Letošní ovoce prý ale nejspíš tolik nevydá, byť by byl kvas z něj založen sebelépe. Karel Slowik, pracovník palírny: „Když to ovoce není dozrálé, nemá slunce, tak ty výnosy mohou být slabší. Já jsem taky zahrádkář a úrodu mám letos taky mizernou, čili předpokládám, že všechno bude podstatně nižší a slabší, i výnosy."
Pěstitelé si proto pomáhají, jak se dá, místo kvasu z jednoho druhu ovoce začali dělat takzvanou směsku. Do sudu prostě přijde všechno, co zahrada dá a ve výsledku to prý vůbec není špatné.
Karel Slowik, pracovník palírny: „Je fakt, že řada zákazníků je vysazená třeba jen na slivovici, ale i směsky jsou dobré. Každá kořalka, dobře vypálená, je chutná a kvalitní."
A navíc, tady uspějete, i když ani na směsku nemáte dost ovoce na samostatné pálení. Chce to minimálně 100 litrů kvasu, a když není, palírna to zařídí.
Karel Slowik, pracovník palírny: „Domluvíme dva, tři zákazníky, vypálíme to dohromady a pak jim to rozdělíme."
Pravda, každý pěstitel se společným pálením musí souhlasit, ale kdo to udělá, je spokojen. Spokojen z pálenice odcházel také pan Svačina. Kvas na pálenku zadělával poprvé v životě a nelituje. Nejen kvůli množství slivovice, které jeho várka vydala, ale i kvůli kvalitě. V obchodě prý už alkohol kupovat nebude.
František Svačina, zákazník: „V obchodě máte slivovici z nějakého lihu, není to ze švestek, jen tam dají tu příchuť, je to pak velký rozdíl."