Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nevalná úroda se projevila i na provozu stonavské pálenice

Stonava |

Také vyhlášená stonavská pálenice doplácí na letošní neúrodu ovoce. Loni touto dobou už jela na plný plyn, teď zatápí pouze pod jedním kotlem.

Loni z kohoutků stonavské pálenice tekla pálenka proudem 24 hodin denně. Pěstitelé, kteří sem chtěli přivést buď ovoce, nebo kvas, se museli objednávat ve velkém předstihu a v čekárně si při zkapalňování svých přebytků málem neměli kam sednout. Dnes je v ní poloprázdno. Důvod? Počasí. Kvůli dešťům včely nestíhaly opylovat stromy, a když, tak ovoce zraje opožděně.

František Svačina, zákazník: „Letos nevím, jak to dopadne. Nějaké švestky jsou, ale ještě nejsou zralé a ten kvas, co máme v palírně, to je z loňska." Svačinovi ho ze švestek, které jim při loňské nadúrodě zbyly po zavařování kompotů a povidel, udělali přes 200 litrů.

František Svačina, zákazník: „Dali jsme to do plastového sudu, přidali bublátka a doufejme, že z toho něco bude. Teď nám vytekl desátý litr. Lihovost začala na 80% a po 10 litrech má ta pálenka sílu 70%."

Letošní ovoce prý ale nejspíš tolik nevydá, byť by byl kvas z něj založen sebelépe. Karel Slowik, pracovník palírny: „Když to ovoce není dozrálé, nemá slunce, tak ty výnosy mohou být slabší. Já jsem taky zahrádkář a úrodu mám letos taky mizernou, čili předpokládám, že všechno bude podstatně nižší a slabší, i výnosy."

Pěstitelé si proto pomáhají, jak se dá, místo kvasu z jednoho druhu ovoce začali dělat takzvanou směsku. Do sudu prostě přijde všechno, co zahrada dá a ve výsledku to prý vůbec není špatné.

Karel Slowik, pracovník palírny: „Je fakt, že řada zákazníků je vysazená třeba jen na slivovici, ale i směsky jsou dobré. Každá kořalka, dobře vypálená, je chutná a kvalitní."

A navíc, tady uspějete, i když ani na směsku nemáte dost ovoce na samostatné pálení. Chce to minimálně 100 litrů kvasu, a když není, palírna to zařídí.

Karel Slowik, pracovník palírny: „Domluvíme dva, tři zákazníky, vypálíme to dohromady a pak jim to rozdělíme."

Pravda, každý pěstitel se společným pálením musí souhlasit, ale kdo to udělá, je spokojen. Spokojen z pálenice odcházel také pan Svačina. Kvas na pálenku zadělával poprvé v životě a nelituje. Nejen kvůli množství slivovice, které jeho várka vydala, ale i kvůli kvalitě. V obchodě prý už alkohol kupovat nebude.

František Svačina, zákazník: „V obchodě máte slivovici z nějakého lihu, není to ze švestek, jen tam dají tu příchuť, je to pak velký rozdíl."

Nahlásit chybu


Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.


Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

20. listopadu 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná nebo Stonava.

Město pořídilo nové kotce do orlovského psího útulku

20. listopadu 2024 16:15 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Orlovský útulek dokončuje realizaci nových moderních kotců v místním útulku, které výrazně zlepší podmínky pro toulavé a opuštěné psy.

Stonava díky dotaci zavádí nový systém třídění odpadu

20. listopadu 2024 13:04 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Obec Stonava získala finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 na realizaci projektu „Stonava – Systém odděleného sběru materiálově využitelných odpadů“. Díky tomuto projektu bylo pořízeno 1200 plastových nádob na tříděný odpad, které budou zdarma distribuovány všem domácnostem s rodinnými domy, chatkami nebo zahradami. Od nového roku nebude možno odpad třídit do plastových pytlů.

Nevalná úroda se projevila i na provozu stonavské pálenice
Vydáno 24. srpna 2010 1:08, Stonava, Dana Bielecká
Také vyhlášená stonavská pálenice doplácí na letošní neúrodu ovoce. Loni touto dobou už jela na plný plyn, teď zatápí pouze pod jedním kotlem.

Loni z kohoutků stonavské pálenice tekla pálenka proudem 24 hodin denně. Pěstitelé, kteří sem chtěli přivést buď ovoce, nebo kvas, se museli objednávat ve velkém předstihu a v čekárně si při zkapalňování svých přebytků málem neměli kam sednout. Dnes je v ní poloprázdno. Důvod? Počasí. Kvůli dešťům včely nestíhaly opylovat stromy, a když, tak ovoce zraje opožděně.

František Svačina, zákazník: „Letos nevím, jak to dopadne. Nějaké švestky jsou, ale ještě nejsou zralé a ten kvas, co máme v palírně, to je z loňska." Svačinovi ho ze švestek, které jim při loňské nadúrodě zbyly po zavařování kompotů a povidel, udělali přes 200 litrů.

František Svačina, zákazník: „Dali jsme to do plastového sudu, přidali bublátka a doufejme, že z toho něco bude. Teď nám vytekl desátý litr. Lihovost začala na 80% a po 10 litrech má ta pálenka sílu 70%."

Letošní ovoce prý ale nejspíš tolik nevydá, byť by byl kvas z něj založen sebelépe. Karel Slowik, pracovník palírny: „Když to ovoce není dozrálé, nemá slunce, tak ty výnosy mohou být slabší. Já jsem taky zahrádkář a úrodu mám letos taky mizernou, čili předpokládám, že všechno bude podstatně nižší a slabší, i výnosy."

Pěstitelé si proto pomáhají, jak se dá, místo kvasu z jednoho druhu ovoce začali dělat takzvanou směsku. Do sudu prostě přijde všechno, co zahrada dá a ve výsledku to prý vůbec není špatné.

Karel Slowik, pracovník palírny: „Je fakt, že řada zákazníků je vysazená třeba jen na slivovici, ale i směsky jsou dobré. Každá kořalka, dobře vypálená, je chutná a kvalitní."

A navíc, tady uspějete, i když ani na směsku nemáte dost ovoce na samostatné pálení. Chce to minimálně 100 litrů kvasu, a když není, palírna to zařídí.

Karel Slowik, pracovník palírny: „Domluvíme dva, tři zákazníky, vypálíme to dohromady a pak jim to rozdělíme."

Pravda, každý pěstitel se společným pálením musí souhlasit, ale kdo to udělá, je spokojen. Spokojen z pálenice odcházel také pan Svačina. Kvas na pálenku zadělával poprvé v životě a nelituje. Nejen kvůli množství slivovice, které jeho várka vydala, ale i kvůli kvalitě. V obchodě prý už alkohol kupovat nebude.

František Svačina, zákazník: „V obchodě máte slivovici z nějakého lihu, není to ze švestek, jen tam dají tu příchuť, je to pak velký rozdíl."

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/4636/nevalna-uroda-se-projevila-i-na-provozu-stonavske-palenice