Na Farmě Stonava je ustájeno kolem 4 tisíc prasat. Do kvality ustájení farma neustále investuje. Tadeáš Koch majitel farmy Stonava: "Za poslední roky jsme investovali kolem 40 miliónů a udrželi jsme chov na špici v České republice."
Ve stájích navíc platí přísné hygienické podmínky. Zvířata jsou čistá, stejně jako prostředí jejich kójí. Tadeáš Koch majitel farmy Stonava: "Nepouštíme sem žádné cizí osoby, pouze ošetřovatele a služby. Používáme desinfekci, dělají se postřiky."
Chov má navíc kvalitní genetickou výbavu, nakažený jedinec, který by ho ohrozil, se tu prostě vyskytnout nemůže. Pokud by se tu virus A H1N1 objevil, nešlo by o nákazu z prasete na prase, ale přenašečem by byl člověk.
Maria Szwanczarová, zootechnička: "Člověk dělá maximum, abychom to nedostali, ale to jde vzduchem a může se stát cokoliv."
Proto teď do vepřínů nikdo cizí nesmí, přístup sem mají jen stálí ošetřovatelé. Chov je navíc chráněn širokospektrální vakcinací. Její schéma je šité na míru přímo této farmě a účinně brání vzniku klasických chorob jako červenky nebo viróz. I proto je o maso ze stonavské farmy zájem.
Tadeáš Koch majitel farmy Stonava: "Vepřové se prodává pořád, zákazníků neubylo, není důvod k panice."
Prasečí chřipkou se nemůžete nakazit požitím vepřového či výrobků z vepřového masa, pokud potraviny tepelně zpracujete. Tepelná úprava masa zabíjí virus prasečí chřipky již při teplotě 64 °C stejně jako je tomu u jiných bakterií a virů. Preventivní užívání antivirotik je zbytečné, účinnější je posilování imunity správnou životosprávou.
Rozumné je necestovat do rizikových oblastí. V České republice se onemocnění lidí ani zvířat virem prasečí chřipky dosud neobjevilo.