Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Keramické popelnice za nejlepší třídění odpadu

Celý MS kraj |

Každý obyvatel MS kraje loni vytřídil 47,3 desetiny kg plastů, skla, papíru a nápojových kartonů. Je to zhruba o dva kilogramy více než v roce předchozím. Výsledky v soutěži o keramickou popelnici porovnávalo 300 obcí regionu. Ty nejlepší byly oceněny v Hradci nad Moravicí posledního května.

21 kg papíru, téměř 14 kg plastů a skoro 12 kg skla jsme každý z nás v MS regionu vytřídili v roce 2017. V součtu je to 47,3 desetiny kg vytříděného odpadu na člověka. Ve srovnání s ostatními kraji obsadil náš region sedmou příčku. “Třídí zhruba ⅔ obyvatelstva, což je asi 72%, samozřejmě mezi městy a obcemi jsou dost velké rozdíly. Mohla bych vyzvednout, kde třídí nejvíce. Je to Opavsko, Hlučínsko a FM,” dodává s úsměvem Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje.

Soutěž o Keramickou popelnici pořádá MS kraj s obalovou společností EKO-KOM. Hodnotí se množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele, počet tříděných komodit i hustota sběrné sítě. Tři nejlepší ve své kategorii dostali vedle keramické popelnice finanční odměnu. Podmínkou je, aby peníze použila obec na rozvoj svého systému třídění.  “My porovnáváme papír, plast, sklo a nápojový karton, vždy bereme kilogramy na trvale hlášeného obyvatele. Pokud porovnávám tyto čtyři komodity, pak se MS kraj umístil na sedmém místě a vytřídil zhruba půl kg více než je průměr v ČR. Když k tomu připočítáme kovy, protože obce mají ze zákona povinnost sbírat kovy, pak je MSK na čtvrtém místě a chybí mu jen krůček k tomu, aby se dostal na bednu,” dodává s úsměvem ředitelka odd. regionálního provozu spol. EKO-KOM, a.s. Martina Filipová.

“Je to výchovou, začínáme od nejmenších. Děti dokonce inspirují své rodiče a prarodiče, takže jednak je to výchovou dětí a jednak to jsou podmínky. Tady to dnes jasně padlo, čím blíže jsou ty popelnice k domovům, tím je větší šance, že budou lidé třídit,” dodala Věra Palkovská (SNK), starostka Třince (1. místo v kat. nad 15 tis. obyvatel).

Celkem 3618 tun vysloužilého elektra, to je množství, které jsme v roce 2017 v regionu vysbírali a MS kraji patří čtvrtá příčka v rámci Česka. V soutěži o sošku Elektrooskara se hodnotí sběr domácích objemných elektrospotřebičů. Nový Jičín sošku získal už podruhé. Je to také díky školákům, kteří sbírají nefunkční elektrospotřebiče v rámci vlastní soutěže. Dokázali shromáždit téměř 10 tisíc přístrojů.

“Ohledně elektro odpadu nemáme nové plány, nic méně snažíme se zvýšit třídění bioodpadu. Do budoucna uvažujeme o podzemních kontejnerech, zejména v městské památkové rezervaci, což zatím nemáme,” dodává místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (SZ).

Výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektro spotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele hodnotí soutěž Keramické sluchátko, kterou vedle MS kraje pořádá společnost ASEKOL. Letos ho získal Tvrdkov, Těrlicko a Frýdlant nad Ostravicí. “Celá republika vysbírala za ASEKOL 19 tis. tun starého elektro zařízení - malého i velkého. A MS kraj z toho vysbíral 2000 tun,” doplnila Jitka Šimková, odd. PR a marketingu, ASEKOL a. s.

Starostové se stále častěji ptají jak se bude řešit skládkování po roce 2024. To už bude platit nová vyhláška a skládkovat bude možné jen 30 % odpadu oproti současným 50ti procentům. 

“Brzy bude zapotřebí zabývat se tím, jak my v obcích budeme likvidovat odpad, který vyprodukujeme. Být na mě, já bych určitě zakázala výrobu nápojů a výrobků, které jdou v odpadech, které se nevracejí. Zavedla bych výkup vratných lahví a obalů a já myslím, že bychom si pomohli a tolik obalů by neskončilo na skládkách a vracelo by se to legálně,” říká Helena Pešatová (bezpp), starostka Frýdlantu n/Ostravicí (vítěz Keramického sluchátka). “Já se nezabývám jen tím, abychom měli co největší vytřízenost, ale řeším i ekonomiku. Když si spočítáte ekonomiku svozu odpadu, tak bychom to ve velkém dotovali. Vážím si, že jsme tak dobří ve třídění, ale že máme nulové odpadové hospodářství, které nedotujeme,” říká Jiří Novotný (nez), starosta Trojanovic (1. m. Keramická popelnice, v kat. 2500-15000 obyv.)

Skládkování je v České republice v současné době nejlevnějším způsobem, jak se komunálního odpadu zbavit. Legislativu, která od roku 2024 bude zakazovat ukládání směsného komunálního odpadu na skládky, nově doplní ministerstvo životního prostředí o zvýšení poplatků za skládkování komunálního odpadu. Navíc obce budou muset třídit biologicky rozložitelný odpad po celý rok, a to s platností už od 1. ledna 2019.

Nahlásit chybu


K tématu

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají nádoby na plast. Město motivuje k třídění odpadů

16. listopadu 2023 12:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají v těchto dnech nové nádoby na plasty. Cílem tohoto rozšíření je motivovat veřejnost ke třídění odpadů, aby mohlo město udržet cenu poplatků za odpady a nemuselo ji zvyšovat. 4 500 nádob se bude rozmísťovat zhruba měsíc.

Studénka bude s odpady bojovat zavedením systému door to door

20. června 2023 12:20 | Studénka | Petra Dorazilová

Studénka se v oblasti odpadového hospodářství chystá začít zavádět systém door to door. Ten by měl principem snadné dostupnosti nádob na separaci téměř u každého domu více motivovat obyvatele ke třídění.

Prvňáčci se budou v Ostravě učit číst, psát, počítat, ale i třídit odpady

3. září 2023 9:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Noví školáci v krajském městě dostanou zábavné sady o třídění odpadů. Praktickou pomůcku „Třídíme se zvířátky“ najde první školní den na lavicích bezmála 2 700 žáků prvních tříd z 60 škol v Ostravě. Je to společný projekt Moravskoslezského kraje, neziskové společnosti EKO-KOM a kolektivních systémů ASEKOL a Elektrowin.


Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

EKO MAGAZÍN: Keramické popelnice za nejlepší třídění odpadu
Vydáno 24. června 2018 17:46, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Každý obyvatel MS kraje loni vytřídil 47,3 desetiny kg plastů, skla, papíru a nápojových kartonů. Je to zhruba o dva kilogramy více než v roce předchozím. Výsledky v soutěži o keramickou popelnici porovnávalo 300 obcí regionu. Ty nejlepší byly oceněny v Hradci nad Moravicí posledního května.

21 kg papíru, téměř 14 kg plastů a skoro 12 kg skla jsme každý z nás v MS regionu vytřídili v roce 2017. V součtu je to 47,3 desetiny kg vytříděného odpadu na člověka. Ve srovnání s ostatními kraji obsadil náš region sedmou příčku. “Třídí zhruba ⅔ obyvatelstva, což je asi 72%, samozřejmě mezi městy a obcemi jsou dost velké rozdíly. Mohla bych vyzvednout, kde třídí nejvíce. Je to Opavsko, Hlučínsko a FM,” dodává s úsměvem Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje.

Soutěž o Keramickou popelnici pořádá MS kraj s obalovou společností EKO-KOM. Hodnotí se množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele, počet tříděných komodit i hustota sběrné sítě. Tři nejlepší ve své kategorii dostali vedle keramické popelnice finanční odměnu. Podmínkou je, aby peníze použila obec na rozvoj svého systému třídění.  “My porovnáváme papír, plast, sklo a nápojový karton, vždy bereme kilogramy na trvale hlášeného obyvatele. Pokud porovnávám tyto čtyři komodity, pak se MS kraj umístil na sedmém místě a vytřídil zhruba půl kg více než je průměr v ČR. Když k tomu připočítáme kovy, protože obce mají ze zákona povinnost sbírat kovy, pak je MSK na čtvrtém místě a chybí mu jen krůček k tomu, aby se dostal na bednu,” dodává s úsměvem ředitelka odd. regionálního provozu spol. EKO-KOM, a.s. Martina Filipová.

“Je to výchovou, začínáme od nejmenších. Děti dokonce inspirují své rodiče a prarodiče, takže jednak je to výchovou dětí a jednak to jsou podmínky. Tady to dnes jasně padlo, čím blíže jsou ty popelnice k domovům, tím je větší šance, že budou lidé třídit,” dodala Věra Palkovská (SNK), starostka Třince (1. místo v kat. nad 15 tis. obyvatel).

Celkem 3618 tun vysloužilého elektra, to je množství, které jsme v roce 2017 v regionu vysbírali a MS kraji patří čtvrtá příčka v rámci Česka. V soutěži o sošku Elektrooskara se hodnotí sběr domácích objemných elektrospotřebičů. Nový Jičín sošku získal už podruhé. Je to také díky školákům, kteří sbírají nefunkční elektrospotřebiče v rámci vlastní soutěže. Dokázali shromáždit téměř 10 tisíc přístrojů.

“Ohledně elektro odpadu nemáme nové plány, nic méně snažíme se zvýšit třídění bioodpadu. Do budoucna uvažujeme o podzemních kontejnerech, zejména v městské památkové rezervaci, což zatím nemáme,” dodává místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (SZ).

Výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektro spotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele hodnotí soutěž Keramické sluchátko, kterou vedle MS kraje pořádá společnost ASEKOL. Letos ho získal Tvrdkov, Těrlicko a Frýdlant nad Ostravicí. “Celá republika vysbírala za ASEKOL 19 tis. tun starého elektro zařízení - malého i velkého. A MS kraj z toho vysbíral 2000 tun,” doplnila Jitka Šimková, odd. PR a marketingu, ASEKOL a. s.

Starostové se stále častěji ptají jak se bude řešit skládkování po roce 2024. To už bude platit nová vyhláška a skládkovat bude možné jen 30 % odpadu oproti současným 50ti procentům. 

“Brzy bude zapotřebí zabývat se tím, jak my v obcích budeme likvidovat odpad, který vyprodukujeme. Být na mě, já bych určitě zakázala výrobu nápojů a výrobků, které jdou v odpadech, které se nevracejí. Zavedla bych výkup vratných lahví a obalů a já myslím, že bychom si pomohli a tolik obalů by neskončilo na skládkách a vracelo by se to legálně,” říká Helena Pešatová (bezpp), starostka Frýdlantu n/Ostravicí (vítěz Keramického sluchátka). “Já se nezabývám jen tím, abychom měli co největší vytřízenost, ale řeším i ekonomiku. Když si spočítáte ekonomiku svozu odpadu, tak bychom to ve velkém dotovali. Vážím si, že jsme tak dobří ve třídění, ale že máme nulové odpadové hospodářství, které nedotujeme,” říká Jiří Novotný (nez), starosta Trojanovic (1. m. Keramická popelnice, v kat. 2500-15000 obyv.)

Skládkování je v České republice v současné době nejlevnějším způsobem, jak se komunálního odpadu zbavit. Legislativu, která od roku 2024 bude zakazovat ukládání směsného komunálního odpadu na skládky, nově doplní ministerstvo životního prostředí o zvýšení poplatků za skládkování komunálního odpadu. Navíc obce budou muset třídit biologicky rozložitelný odpad po celý rok, a to s platností už od 1. ledna 2019.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000013425/eko-magazin-keramicke-popelnice-za-nejlepsi-trideni-odpadu