Smrky ztepilé, stříbrné, jedle i borovice všech velikostí nabízejí naši pěstitelé na plantážích. Výběr vánočních stromků je velký a každý si tu najde ten svůj. Všechny jsou zdravé, husté, rovnoměrné a hlavně čerstvé.
“Takový stromeček je opravdu čerstvý, nezažil to, že by byl někde v síti sbalený a celé ty dny a to si myslím, že je největší plus pro ten vánoční život toho stromku, tzn., v žádném případě ten zákazník nepozná. to, že by mu stromeček opadl do konce ledna,” říká Radovan Jílka, soukromý zemědělec
Péče o každý stromek je náročná. Nejenže se větvičky pravidelně zastřihávají, ale také tvarují pomocí drátu. Výsledek pak stojí za to. I proto se na plantáže lidé rádi vracejí.
“Přesně 10 let. Od té doby, co se narodila dcera. Někdy je stříbrnej, někdy je to takovejhle pichlavej, někdy je to jedle. Až do konce ledna určitě neopadá.”
“Já si nevybírám stromeček, to není pro mě vůbec, já jen dělám doprovod.”
“Všechny možné. No takové ty, co jsou jakože husté a velké.”
Některé vánoční stromky už jsou zadané, třeba jedle, která je za mnou a má zhruba 4 metry.
Lidé si je vyberou, označí a přijdou si je uřezat třeba až na Štědrý den. Dostane se na každého. I přes letošní sucho a kůrovec, který řádí všude kolem, je jich dostatek.
“Kůrovec, nemám, na co bych zaklepal, ale kůrovec těchto malých stromků se nedotýká, pokud jsou dostatečně vitální, jsou zdravé tak, když ten brouk do nich vleze, tak ten stromeček v rámci své vlastní imunity je schopný toho brouka vyhnat,” uvádí Radovan Jílka, soukromý zemědělec
Největší pohromou pro mladé stromky jsou pozdní mrazy, které udeří v květnu a většinou je spálí. Dát takový stromek dohromady pak trvá roky.