Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

50 horských záchranářů a policistů v terénu kvůli mladíkovi, který se ztratil pod Kněhyní. Nasazen byl i vrtulník s termovizí

Celý MS kraj |

Horská služba, tentokrát za vydatné asistence policie, musela opět vyrazit do terénu, pátrat po dalším člověku, který se ztratil v Beskydech. Pětadvacetiletý muž se v neděli během odpoledne ztratil svým kamarádům pod vrchem Kněhyně.

Den předtím muž slavil narozeniny se skupinou kamarádů, v neděli pak společně vrazili na túru pod Kněhyni. 

Radim Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Během výšlapu začal za ostatními zaostávat a kolem druhé odpoledne jej skupina už postrádala. Sami ho začali hledat, ale bez úspěchu, takže kolem čtvrté kontaktovali dispečinky Policie ČR a Horské služby. Zatímco se na pátrací akci připravovali policisté, my jsme vytvořili tým asi 20 členů s těžkou i lehkou terénní technikou." 

Muž s sebou sice měl mobilní telefon, ale byl nedostupný. Do terénu vyrazilo i 30 policistů, mezi nimi byli tři psovodi. 

Karolína Bělunková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Pátrání po pohřešovaném turistovi v náročném a rozlehlém terénu ztěžoval navíc fakt, že dotyčný nebyl na svém mobilním telefonu kontaktní. Ihned se rozjela rozsáhlá pátrací akce, do které bylo zapojeno na dvě desítky policistů a několik pracovníků Horské služby Beskydy. S ohledem k nastalé denní době byl na pomoc vyžádán také vrtulník s termovizí. Bohužel několika hodinové pátrání i s ohledem k nasazení velkého počtu osob nebylo úspěšné. Naštěstí tento výlet měl pro turistu dobrý konec. Krátce před devátou hodinou večerní jsme byli kontaktování rodinnými příslušníky, kteří nám sdělili, že hledaný se již nachází ve vozidle živ a zdráv a v tuto chvíli již míří do místa svého bydliště. Pohřešovaný měl dojít na silnici, kde si stopl projíždějící vozidlo a ochotný řidič jej následně odvezl na nedaleké vlakové nádraží, kde si pro něj přijela jeho rodina."

Horská služba opět poukazuje na porušení všech důležitých zásad, které jsou nezbytné v podobných situacích, v nepříznivých podmínkách a ve složitém terénu. 

Radim Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: "Především, pokud se pohybujete v horském terénu ve skupině, musíte vždy dávat pozor, zda někdo nezůstal vzadu osamocen. Kromě toho je důležité mít u sebe mobilní telefon nabitý, aby člověk v tísni mohl podat zprávu a my abychom jej mohli podle signálu lokalizovat."
Karolína Bělunková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "V souvislosti se zvýšeným zájmem turistů o návštěvu horských oblastí bychom chtěli všechny upozornit, aby návštěvu hor nepodceňovali nejen špatným oblečením a výbavou, ale také si byli schopni přivolat pomoc v případě, že se ztratí. Pokud jde do hor více osob, předem by si měli stanovit trasu cesty a neměli by se jeden od druhého v zájmu svého osobního bezpečí vzdalovat."
Nahlásit chybu


K tématu

Pohyb v některých částech Beskyd může být po víkendové bouřce nebezpečný

28. srpna 2023 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Sobotní silný vítr a vichřice napáchaly škody na některých místech v Beskydech. Horská služba proto varuje před vstupem do volného terénu a také na některé přístupové cesty. Týká se to hlavně hraničních hřebenů na polském a slovenském pomezí. V lesích je polámaných mnoho stromů, které hrozí pádem.

Další zranění mladí lyžaři v Beskydech a Jeseníkách. Letěl pro ně vrtulník

15. února 2024 19:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala spolu s členy horské služby ve středu hned u tří zraněných mladých lyžařů. Ve všech případech, které se odehrály během několika hodin v Beskydech a Jeseníkách, vzlétal na pomoc vrtulník letecké záchranné služby Ostrava.

Policisté cvičili v Beskydech hledání pohřešovaných a poskytování první pomoci

29. března 2024 11:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Ondřejníku na Frýdecko-Místecku v Beskydech se ztratila skupina turistů. Do terénu se ihned vydali policisté a členové horské služby. Nejednalo se naštěstí o ostrou akci, ale o cvičení. To bylo ale simulováno naprosto reálně a stejně tak k němu přistupovali i účastníci.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

50 horských záchranářů a policistů v terénu kvůli mladíkovi, který se ztratil pod Kněhyní. Nasazen byl i vrtulník s termovizí
Vydáno 25. ledna 2021 9:21, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Horská služba, tentokrát za vydatné asistence policie, musela opět vyrazit do terénu, pátrat po dalším člověku, který se ztratil v Beskydech. Pětadvacetiletý muž se v neděli během odpoledne ztratil svým kamarádům pod vrchem Kněhyně.

ilustrační foto

Den předtím muž slavil narozeniny se skupinou kamarádů, v neděli pak společně vrazili na túru pod Kněhyni. 

Radim Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Během výšlapu začal za ostatními zaostávat a kolem druhé odpoledne jej skupina už postrádala. Sami ho začali hledat, ale bez úspěchu, takže kolem čtvrté kontaktovali dispečinky Policie ČR a Horské služby. Zatímco se na pátrací akci připravovali policisté, my jsme vytvořili tým asi 20 členů s těžkou i lehkou terénní technikou." 

Muž s sebou sice měl mobilní telefon, ale byl nedostupný. Do terénu vyrazilo i 30 policistů, mezi nimi byli tři psovodi. 

Karolína Bělunková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Pátrání po pohřešovaném turistovi v náročném a rozlehlém terénu ztěžoval navíc fakt, že dotyčný nebyl na svém mobilním telefonu kontaktní. Ihned se rozjela rozsáhlá pátrací akce, do které bylo zapojeno na dvě desítky policistů a několik pracovníků Horské služby Beskydy. S ohledem k nastalé denní době byl na pomoc vyžádán také vrtulník s termovizí. Bohužel několika hodinové pátrání i s ohledem k nasazení velkého počtu osob nebylo úspěšné. Naštěstí tento výlet měl pro turistu dobrý konec. Krátce před devátou hodinou večerní jsme byli kontaktování rodinnými příslušníky, kteří nám sdělili, že hledaný se již nachází ve vozidle živ a zdráv a v tuto chvíli již míří do místa svého bydliště. Pohřešovaný měl dojít na silnici, kde si stopl projíždějící vozidlo a ochotný řidič jej následně odvezl na nedaleké vlakové nádraží, kde si pro něj přijela jeho rodina."

Horská služba opět poukazuje na porušení všech důležitých zásad, které jsou nezbytné v podobných situacích, v nepříznivých podmínkách a ve složitém terénu. 

Radim Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: "Především, pokud se pohybujete v horském terénu ve skupině, musíte vždy dávat pozor, zda někdo nezůstal vzadu osamocen. Kromě toho je důležité mít u sebe mobilní telefon nabitý, aby člověk v tísni mohl podat zprávu a my abychom jej mohli podle signálu lokalizovat."
Karolína Bělunková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "V souvislosti se zvýšeným zájmem turistů o návštěvu horských oblastí bychom chtěli všechny upozornit, aby návštěvu hor nepodceňovali nejen špatným oblečením a výbavou, ale také si byli schopni přivolat pomoc v případě, že se ztratí. Pokud jde do hor více osob, předem by si měli stanovit trasu cesty a neměli by se jeden od druhého v zájmu svého osobního bezpečí vzdalovat."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023770/50-horskych-zachranaru-a-policistu-v-terenu-kvuli-mladikovi-ktery-se-ztratil-pod-knehyni-nasazen-byl-i-vrtulnik-s-termovizi