Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hejtmani řešili s vládou konec nouzového stavu, podle Vondráka požádají o nouzový stav

Celý MS kraj |

Vláda ve čtvrtek 11. února nezískala podporu pro pokračování nouzového stavu, který tak končí v neděli 14. února. "Dnes jsme se dohodli na tom, že všichni hejtmani požádáme o vyhlášení nouzového stavu. Je to v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," napsal po víkendovém jednání hejtmanů s vládou na svém Twitterovém účtu hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Pokud by měla vláda na žádost hejtmanů prodloužit nouzový stav, nejvýš o 14 dní, jako prostor pro vyřešení krize. Pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak vymáhat všechna opatření, řekl dnes ČTK jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba. V novém nouzovém stavu by podle Kuby mohly otevřít menší obchody a provozovny, naopak ho zaskočila úvaha ministra zdravotnictví, že by přestal platit zákaz nočního vycházení.

Martin Kuba, předseda Asociace krajů ČR: "Především jsme se snažili, aby postup všech hejtmanů byl jednotný, protože nechceme vystavit některé kraje, které jsou na tom opravdu špatně, tomu, aby musely jet v jiném režimu. Také si myslíme, že je pro občany důležité, aby se celá republika chovala v jednotném režimu. Neustále se snažíme dobrat jednotného postupu hejtmanů, protože situace v některých krajích je velmi složitá, pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak udržet všechna opatření ve vymahatelném chodu."

Krajští hejtmani jednali s vládou od pátku. První výsledky hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák komentoval ve svém pátečním prohlášení.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Dnešní jednání hejtmanů s vládou zatím neurčilo, jak bude vypadat boj proti koronaviru po ukončení nouzového stavu. Stav epidemie si dle mého názoru vyžaduje nepolevit v nastavených opatřeních, přece jenom, šíření nákazy v našem kraji se zpomaluje opravdu jen velmi pozvolna. Zatím jsme se s ostatními hejtmany neshodli na tom, zda vládu společně požádáme o znovuvyhlášení nouzového stavu. Já osobně to považuji za nejvhodnější cestu. Aktuální epidemická situace totiž nesplňuje zákonné podmínky o vyhlášení stavu nebezpečí. Ten je na místě vyhlásit v případě, že intenzita nebezpečí nedosahuje značného rozsahu. A to se o stavu nákazy nedá říci nejen v našem kraji, ale také v rámci celé republiky. Naopak. Rozsah nákazy považuji za značný, nikoli jen lokální, tak jak by to mělo platit v případě vyhlášení stavu nebezpečí."

Ivo Vondrák také ve svém prohlášení napsal, že pokud by vláda nový nouzový stav vyhlašovala, projedná s hejtmany nové podmínky a opatření. 

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje: "Ty ovšem budou určitě směrem k rozvolňování a hrozí tak nárůst sociálních kontaktů o 30 procent, což v době, kdy se v Česku šíří také britská mutace viru, nepovažuji za šťastné. Ve výhledu dvou až tří týdnů by totiž pravděpodobně došlo k zahlcení nemocnic, zejména jejich jednotek intenzivní péče. Bohužel zatím nikdo neodhalil, jaký vliv na šíření nákazy jednotlivá opatření mají, a tak bych byl zatím s jejich rozvolňováním opatrný. Jednání s vládou o aktuální situaci bude v průběhu víkendu pokračovat a já věřím, že výsledkem bude shoda na tom nejlepším způsobu, jak s koronavirem účinně bojovat."

Největší nárůst pozitivně testovaných je k pátku 12. února v okrese Karviná. Momentálně je v Moravskoslezském kraji 455 hospitalizovaných lidí s Covid-19.

Aktuální informace ke koronaviru: https://koronavirus.msk.cz/ock...

Nahlásit chybu


Hanu Tichánkovou odvolali z pozice náměstkyně primátora, nahradí ji Markéta Langrová

Vedení městské organizace hnutí ANO v Ostravě a následně městští zastupitelé rozhodli o odvolání Hany Tichánkové z pozice náměstkyně primátora. Zkušenou političku, která působila ve vedení města od roku 2018, nahradí místostarostka Ostravy-Jihu Markéta Langrová.

Kraj investoval do rekonstrukce kuchyně na Cihelním gymnáziu ve Frýdku-Místku

Původní stravovací zařízení na Cihelním gymnáziu ve Frýdku-Místku bylo v havarijním stavu. MS kraj, jako zřizovatel školy, se tam proto rozhodl zrekonstruovat kuchyni, jídelnu a sklady. V následující reportáži uvidíte výsledek.

Projekt Řemeslo má respekt pomáhá školám naplnit obory

Projekt „Řemeslo má respekt“ je strategickou iniciativou zaměřenou na podporu a propagaci řemeslných oborů v Moravskoslezském kraji. Klíčovým cílem je získat respekt a zájem žáků a jejich rodičů o řemeslné profese, a s tím související zájem o studium daných řemeslných oborů.

Zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě potrvá měsíce, splašky tečou do Odry

Včera 16:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po závažném poškození ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze povodněmi potrvá její zprovoznění několik měsíců. Většina odpadních vod z města nyní odtéká přímo do řeky Odry. O situaci informoval mediální zástupce společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Jaromír Krišica. Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval vládu a ústřední krizový štáb k řešení této kritické situace.

Množství odpadu ze zatopených domů je extrémní. Při odvozu musejí být lidé trpěliví

Voda už opadla na velké většině zatopených míst a na ulicích ji nahradilo moře odpadu. Lidé vynášejí před domy zničené věci a nákladní vozy je postupně odvážejí na skládku společnosti OZO v Hrušově. Náklaďáků je ale takové množství, že se tvoří dlouhé kolony.

O komentovanou prohlídku k aktuálnímu stavu vítkovického nádraží byl velký zájem

Budova vítkovického nádraží prochází kompletní rekonstrukcí. V jakém je objekt momentálně stavu se mohli lidé dozvědět na komentované prohlídce, kterou uspořádala vítkovická radnice. Oprava za více než čtvrt miliardy korun má být dokončena za dva roky.

Slezská nemocnice v Opavě se stala vítězem celostátního projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 15:08 | Celý MS kraj | Redakce

Velký úspěch slaví Slezská nemocnice v Opavě, která se stala vítězem celostátního projektu zaměřeného na kvalitu a bezpečí v nemocnicích. Tento projekt vyhlašuje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví a nemocnice hodnotí komise složená z odborníků zaměřených na oblast kvality. V lednu letošního roku Slezská nemocnice v Opavě úspěšně prošla re-akreditačním šetřením a získala certifikát na další tři roky u České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví.

Letní koupaliště v Havířově letos navštívilo zhruba 55 tisíc lidí

Zhruba 55 tisíc lidí navštívilo během letní sezony koupaliště v Havířově a to i přesto, že byla o něco kratší. Tak velký počet návštěvníků si vyžádal i vyšší nároky na plavčíky. Jejich práce byla náročná.

66letý motorkář havaroval u Milotic nad Opavou, v ohrožení života byl transportován vrtulníkem

Včera 7:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pondělí 23. září odpoledne zasahovali záchranáři u vážné nehody motocyklisty poblíž obce Milotice nad Opavou na Bruntálsku. Šestašedesátiletý muž utrpěl vážná zranění a v kritickém stavu byl letecky transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

V Bruntále otevřeli vyhlídkovou kostelní věž v centru města

Bruntál se po dlouhé době konečně dočkal zpřístupnění vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru města. Kostel je nejstarší kamennou stavbou ve městě. Původně gotická stavba byla na konci 16 století renesančně a v první polovině 18. století barokně upravena.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 20 160 Kč/měsíc

Preventivní akce Dopravka a Majáček ve spolupráci Základní školy, Policie ČR a Vodních záchranářů

Na počátku školního roku pravidelně stoupá nebezpečí pro děti na silnicích. Základní školy i preventisté Policie ČR na tuto skutečnost reagují osvětovými, výchovnými i výukovými akcemi. Děti se seznamují s různými druhy krizových situací, které kromě dopravy na ně číhají v praktickém životě.

Ostrava se vzpamatovává z povodní. V Nové Vsi voda rychle klesá

23. září 2024 12:28 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Situace po povodních se v Ostravě rychle zlepšuje. V asi nejhůře zasažené části města - Nové Vsi už je téměř polovina ze zatopených domů přístupná a mohly tak začít úklidové práce. Skoro všude funguje elektřina a teče teplá voda. Obnoveno už bylo i vytápění domů. V plném proudu jsou i práce na opravě protržené hrázi Odry.

Přehrada Nové Heřminovy by zabránila katastrofě na Opavsku

23. září 2024 9:47 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Za čtyři dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září zasáhly náš kraj extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny. Ty se pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Díky regulaci přehrad Povodí Odry nebyly následky povodní ještě mnohem horší.

Bruntál pomáhá i o víkendu a rozděluje vysoušeče, VAPky a další materiál

22. září 2024 17:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Město Bruntál pomáhá s odstraňováním následků povodňové kalamity nejen samo sobě a svým občanům. Má na starosti také obce svého ORP, to je oblasti s rozšířenou působností. Díky povodňové sbírce na MěÚ poskytuje materiály také dalším okolním obcím.

Konflikt v Bohumíně: muži se pokusili vzít věci ze záplavami zasažených domů

22. září 2024 14:16 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Včera v podvečer došlo v Bohumíně k fyzickému konfliktu mezi místními obyvateli a dvěma muži, kteří se pokusili vybírat věci z domů zasažených záplavami v městské části Pudlov. Incident vyústil ve zranění jedné osoby a zásah policie.

Řidič osobního vozu zemřel při čelní srážce s nákladním autem na Bruntálsku

22. září 2024 10:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli ráno se na silnici I/11 mezi Horním Benešovem a Malými Heralticemi stala tragická dopravní nehoda. Řidič osobního vozidla značky Ford přejel do protisměru, kde se střetl s tahačem s návěsem. Nehodu nepřežil.

Hejtmani řešili s vládou konec nouzového stavu, podle Vondráka požádají o nouzový stav
Vydáno 12. února 2021 19:45, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Vláda ve čtvrtek 11. února nezískala podporu pro pokračování nouzového stavu, který tak končí v neděli 14. února. "Dnes jsme se dohodli na tom, že všichni hejtmani požádáme o vyhlášení nouzového stavu. Je to v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," napsal po víkendovém jednání hejtmanů s vládou na svém Twitterovém účtu hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

hejtman MS kraje Ivo Vondrák, foto: TV Polar

Pokud by měla vláda na žádost hejtmanů prodloužit nouzový stav, nejvýš o 14 dní, jako prostor pro vyřešení krize. Pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak vymáhat všechna opatření, řekl dnes ČTK jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba. V novém nouzovém stavu by podle Kuby mohly otevřít menší obchody a provozovny, naopak ho zaskočila úvaha ministra zdravotnictví, že by přestal platit zákaz nočního vycházení.

Martin Kuba, předseda Asociace krajů ČR: "Především jsme se snažili, aby postup všech hejtmanů byl jednotný, protože nechceme vystavit některé kraje, které jsou na tom opravdu špatně, tomu, aby musely jet v jiném režimu. Také si myslíme, že je pro občany důležité, aby se celá republika chovala v jednotném režimu. Neustále se snažíme dobrat jednotného postupu hejtmanů, protože situace v některých krajích je velmi složitá, pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak udržet všechna opatření ve vymahatelném chodu."

Krajští hejtmani jednali s vládou od pátku. První výsledky hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák komentoval ve svém pátečním prohlášení.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Dnešní jednání hejtmanů s vládou zatím neurčilo, jak bude vypadat boj proti koronaviru po ukončení nouzového stavu. Stav epidemie si dle mého názoru vyžaduje nepolevit v nastavených opatřeních, přece jenom, šíření nákazy v našem kraji se zpomaluje opravdu jen velmi pozvolna. Zatím jsme se s ostatními hejtmany neshodli na tom, zda vládu společně požádáme o znovuvyhlášení nouzového stavu. Já osobně to považuji za nejvhodnější cestu. Aktuální epidemická situace totiž nesplňuje zákonné podmínky o vyhlášení stavu nebezpečí. Ten je na místě vyhlásit v případě, že intenzita nebezpečí nedosahuje značného rozsahu. A to se o stavu nákazy nedá říci nejen v našem kraji, ale také v rámci celé republiky. Naopak. Rozsah nákazy považuji za značný, nikoli jen lokální, tak jak by to mělo platit v případě vyhlášení stavu nebezpečí."

Ivo Vondrák také ve svém prohlášení napsal, že pokud by vláda nový nouzový stav vyhlašovala, projedná s hejtmany nové podmínky a opatření. 

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje: "Ty ovšem budou určitě směrem k rozvolňování a hrozí tak nárůst sociálních kontaktů o 30 procent, což v době, kdy se v Česku šíří také britská mutace viru, nepovažuji za šťastné. Ve výhledu dvou až tří týdnů by totiž pravděpodobně došlo k zahlcení nemocnic, zejména jejich jednotek intenzivní péče. Bohužel zatím nikdo neodhalil, jaký vliv na šíření nákazy jednotlivá opatření mají, a tak bych byl zatím s jejich rozvolňováním opatrný. Jednání s vládou o aktuální situaci bude v průběhu víkendu pokračovat a já věřím, že výsledkem bude shoda na tom nejlepším způsobu, jak s koronavirem účinně bojovat."

Největší nárůst pozitivně testovaných je k pátku 12. února v okrese Karviná. Momentálně je v Moravskoslezském kraji 455 hospitalizovaných lidí s Covid-19.

Aktuální informace ke koronaviru: https://koronavirus.msk.cz/ock...

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000024072/hejtmani-resili-s-vladou-konec-nouzoveho-stavu-podle-vondraka-pozadaji-o-nouzovy-stav