Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nový cyklokoordinátor má v Moravskoslezském kraji vytvořit ráj pro cyklisty

Celý MS kraj |

Zlepšování podmínek pro výlety na kole bude mít v Moravskoslezském kraji v popisu práce nový krajský cyklokoordinátor. Jeho hlavními plány je vytvoření bezpečné cyklistické sítě napříč celým regionem a vznik takzvaných útulen. Rozvoj cykloturistiky pak i letos posílí dotační program, z krajského rozpočtu letos na podporu cyklostaveb půjde 15 milionů korun.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Moravskoslezský kraj patří ve vytváření kvalitních podmínek pro cyklisty k nejvstřícnějším regionům. Neustále rozšiřujeme síť půjčoven a dobíjecích stanic elektrokol a podporujeme i budování infrastruktury pro cykloturistiku. Oblíbené jsou také cyklobusy, které cyklisty přibližují k oblíbeným stezkám, které jsou třeba vzdálenější od měst. Nová pozice cyklokoordinátora má podmínky pro výlety na kole posunout zase o úroveň výš."

Kraj cykloturistiku podporuje každoročně, letos má v rozpočtu vyčleněno 15 milionů korun.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Obce budou moci o příspěvek žádat od 18. dubna. Z připravených financí můžeme podpořit dokumentaci cyklistické infrastruktury nebo výstavbu a rekonstrukci cyklostezek."

Efektivnější investování do cyklistické sítě a zlepšování služeb v oblasti cyklodopravy má nejen v nadcházející sezóně nově na starosti krajský cyklokoordinátor.

Petr Koudela, jednatel krajské centrály cestovního ruchu MS Tourism: "Jsem rád, že jsme se nechali inspirovat některými dalšími kraji v republice, a že i u nás vznikla pozice cyklokoordinátora. Můžeme tak pracovat na prvním jednotném plánu rozvoje cykloturistiky v našem regionu a následně i na stavbě páteřní sítě tras. Zatím mapujeme současný stav stezek a zjišťujeme, co je potřeba vylepšit a kde jsou ještě trhliny. Cykloturistika je jedním z hlavních lákadel pro návštěvníky našeho kraje a chceme tyto služby nadále vylepšovat."

Jakým směrem se bude podpora cykloturistiky v regionu ubírat a na jaké podmínky se mohou milovníci jízdy na kole těšit, určí Cyklovize Moravskoslezského kraje 2030. Na té již začal cyklokoordinátor pracovat.

Martin Hiltavský, cyklokoordinátor z MS Tourism: "Spolupracuji s obcemi s rozšířenou působností, Moravskoslezským krajem a dalšími partnery v oblasti dopravy, abychom vytvořili ucelený plán."

Součástí plánu je kromě propojení stezek, zvyšování jejich kvality i bezpečnosti také zajištění většího pohodlí pro turisty. Na vybraných stezkách proto vzniknou takzvané útulny. Rovnoměrně v celém regionu se objeví zhruba deset nových míst pro odpočinek.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Budou to jednoduchá odpočívadla, která nabídnou zázemí pro krátký odpočinek, ale třeba i pro bezplatné přenocování. S největší pravděpodobností to budou dřevostavby, ve kterých bude sucho a závětří. Útulny – bez přípojek elektřiny a vody – budou prostě takovou bytelnější a luxusnější náhradou stanů. Jejich součástí budou i ohniště nebo servisní cyklostojany pro základní údržbu kola."

Projekt útulen, které jsou mezi cyklisty už hojně využívané v Krkonoších nebo Rychlebských horách, je v Moravskoslezském kraji teprve na začátku příprav.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Cyklokoordinátor v našem kraji teprve hledá lokality, kde by byly útulny nejvhodnější. Jejich přesný počet i podobu budeme řešit s největší pravděpodobností v příštím roce, kdy bychom také chtěli mít jasno ohledně financování výstavby i údržby těchto přístřešků. Věřím, že se útulny stanou dalším lákadlem do našeho kraje. Cestovní ruch se potřebuje dostat zpátky do kondice, podobné projekty tomu mohou významně pomoci."

Tipy na cyklovýlety v Moravskoslezském kraji mohou zájemci najít na portálu SeverniMorava.Travel.

Dotační program na podporu cykloturistiky v Moravskoslezském kraji

O podporu připravovaných plánů v oblasti cyklodopravy mohou obce žádat od 18. 4. 2022. Na program je v letošním rozpočtu vyčleněno 15 milionů korun.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Z těchto peněz bude možné financovat například dokumentaci cyklistické infrastruktury nebo výstavbu a rekonstrukci cyklostezek a cyklotras. Tento dotační program jsme poprvé vyhlásili v roce 2018. Od té doby kraj finančně podpořil celkem 76 projektů za více než 46 milionů korun. Díky tomu v kraji vznikají nové cykloodpočívky v Jablunkově a Mostech u Jablunkova nebo mohou být pořízeny projektové dokumentace k dobudování cyklostezky v obci Horní Lomná nebo k propojení dálkových cyklotras v Havířově s cyklotrasou v Chotěbuzi s pokračováním do Českého Těšína."

Podpořena byla například také výstavba cyklostezky v Novém Jičíne v úseku bývalé vojenské železniční vlečky v místní části Bludovice, která by navazovala na stávající cyklostezku.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Olešnou bude jezdit letní autobusová linka MHD z Frýdku-Místku

11. května 2023 13:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek dohodl zavedení nové autobusové linky na Olešnou. Ta bude jezdit od konce června do konce září ve čtyřech párech spojů přes týden a v devíti o víkendu. Cílem je zajistit obyvatelům města jednodušší a pohodlnou dopravu do rekreační oblasti.

Historickým autobusem na prohlídky textilek ve Frýdku-Místku

8. června 2023 12:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Na prohlídky textilek přes 50 let starým autobusem. Novinka, kterou zavádí Frýdek-Místek ve spolupráci s Turistickým informačním centem v rámci krajské Technotrasy. Kromě jízdy autobusem a komentovaných prohlídek areálů Slezanu budou k dispozici také zajímavé suvenýry.

Dolní Vítkovice a Zoo Ostrava opět patří mezi nejnavštěvovanější v kraji

31. května 2023 15:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nejvyhledávanějším turistickým cílem v Moravskoslezském kraji byly podle statistik Czech Tourismu v loňském roce opět ostravské Dolní Vítkovice. Druhým nejnavštěvovanějším místem zůstává ostravská zoo a na třetím místě se umístila Stezka Valaška v Beskydech.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Nový cyklokoordinátor má v Moravskoslezském kraji vytvořit ráj pro cyklisty
Vydáno 28. března 2022 22:36, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Zlepšování podmínek pro výlety na kole bude mít v Moravskoslezském kraji v popisu práce nový krajský cyklokoordinátor. Jeho hlavními plány je vytvoření bezpečné cyklistické sítě napříč celým regionem a vznik takzvaných útulen. Rozvoj cykloturistiky pak i letos posílí dotační program, z krajského rozpočtu letos na podporu cyklostaveb půjde 15 milionů korun.

útulna Bílá Voda; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Moravskoslezský kraj patří ve vytváření kvalitních podmínek pro cyklisty k nejvstřícnějším regionům. Neustále rozšiřujeme síť půjčoven a dobíjecích stanic elektrokol a podporujeme i budování infrastruktury pro cykloturistiku. Oblíbené jsou také cyklobusy, které cyklisty přibližují k oblíbeným stezkám, které jsou třeba vzdálenější od měst. Nová pozice cyklokoordinátora má podmínky pro výlety na kole posunout zase o úroveň výš."

Kraj cykloturistiku podporuje každoročně, letos má v rozpočtu vyčleněno 15 milionů korun.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Obce budou moci o příspěvek žádat od 18. dubna. Z připravených financí můžeme podpořit dokumentaci cyklistické infrastruktury nebo výstavbu a rekonstrukci cyklostezek."

Efektivnější investování do cyklistické sítě a zlepšování služeb v oblasti cyklodopravy má nejen v nadcházející sezóně nově na starosti krajský cyklokoordinátor.

Petr Koudela, jednatel krajské centrály cestovního ruchu MS Tourism: "Jsem rád, že jsme se nechali inspirovat některými dalšími kraji v republice, a že i u nás vznikla pozice cyklokoordinátora. Můžeme tak pracovat na prvním jednotném plánu rozvoje cykloturistiky v našem regionu a následně i na stavbě páteřní sítě tras. Zatím mapujeme současný stav stezek a zjišťujeme, co je potřeba vylepšit a kde jsou ještě trhliny. Cykloturistika je jedním z hlavních lákadel pro návštěvníky našeho kraje a chceme tyto služby nadále vylepšovat."

Jakým směrem se bude podpora cykloturistiky v regionu ubírat a na jaké podmínky se mohou milovníci jízdy na kole těšit, určí Cyklovize Moravskoslezského kraje 2030. Na té již začal cyklokoordinátor pracovat.

Martin Hiltavský, cyklokoordinátor z MS Tourism: "Spolupracuji s obcemi s rozšířenou působností, Moravskoslezským krajem a dalšími partnery v oblasti dopravy, abychom vytvořili ucelený plán."

Součástí plánu je kromě propojení stezek, zvyšování jejich kvality i bezpečnosti také zajištění většího pohodlí pro turisty. Na vybraných stezkách proto vzniknou takzvané útulny. Rovnoměrně v celém regionu se objeví zhruba deset nových míst pro odpočinek.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Budou to jednoduchá odpočívadla, která nabídnou zázemí pro krátký odpočinek, ale třeba i pro bezplatné přenocování. S největší pravděpodobností to budou dřevostavby, ve kterých bude sucho a závětří. Útulny – bez přípojek elektřiny a vody – budou prostě takovou bytelnější a luxusnější náhradou stanů. Jejich součástí budou i ohniště nebo servisní cyklostojany pro základní údržbu kola."

Projekt útulen, které jsou mezi cyklisty už hojně využívané v Krkonoších nebo Rychlebských horách, je v Moravskoslezském kraji teprve na začátku příprav.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Cyklokoordinátor v našem kraji teprve hledá lokality, kde by byly útulny nejvhodnější. Jejich přesný počet i podobu budeme řešit s největší pravděpodobností v příštím roce, kdy bychom také chtěli mít jasno ohledně financování výstavby i údržby těchto přístřešků. Věřím, že se útulny stanou dalším lákadlem do našeho kraje. Cestovní ruch se potřebuje dostat zpátky do kondice, podobné projekty tomu mohou významně pomoci."

Tipy na cyklovýlety v Moravskoslezském kraji mohou zájemci najít na portálu SeverniMorava.Travel.

Dotační program na podporu cykloturistiky v Moravskoslezském kraji

O podporu připravovaných plánů v oblasti cyklodopravy mohou obce žádat od 18. 4. 2022. Na program je v letošním rozpočtu vyčleněno 15 milionů korun.

Jan Krkoška, uvedl náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Z těchto peněz bude možné financovat například dokumentaci cyklistické infrastruktury nebo výstavbu a rekonstrukci cyklostezek a cyklotras. Tento dotační program jsme poprvé vyhlásili v roce 2018. Od té doby kraj finančně podpořil celkem 76 projektů za více než 46 milionů korun. Díky tomu v kraji vznikají nové cykloodpočívky v Jablunkově a Mostech u Jablunkova nebo mohou být pořízeny projektové dokumentace k dobudování cyklostezky v obci Horní Lomná nebo k propojení dálkových cyklotras v Havířově s cyklotrasou v Chotěbuzi s pokračováním do Českého Těšína."

Podpořena byla například také výstavba cyklostezky v Novém Jičíne v úseku bývalé vojenské železniční vlečky v místní části Bludovice, která by navazovala na stávající cyklostezku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030604/novy-cyklokoordinator-ma-v-moravskoslezskem-kraji-vytvorit-raj-pro-cyklisty