Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Německý ovčák Zik a jeho psovod od Moravskoslezské policie uspěli v soutěži "bombařů"

Celý MS kraj |

Šestiletý německý ovčák Zik a jeho psovod Aleš Mrazík patří mezi nejlepší specialisty na hledání výbušnin. Tým Moravskoslezské policie vyhrál tři kategorie mezinárodní kynologické soutěže o „Putovní pohár ředitele ředitelství služby cizinecké policie“. Obstáli v silné konkurenci devatenácti týmů.

6. ročník policejní kynologické soutěže psovodů a služebních psů proběhl od 2. do 6. května v Červené nad Vltavou. Psovodi a jejich čtyřnozí parťáci změřili síly v disciplíně poslušnosti a pachových prací ve vyhledávání výbušnin.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "V mezinárodní soutěži, které se kromě českých policejních kynologů zúčastnili také psovodi Armády České republiky a ozbrojených složek Slovenska a Polska, naše krajské ředitelství reprezentoval prap. Bc. Aleš Mrazík se svým „parťákem“ Zikem. Oba se svého úkolu zhostili na jedničku a v silné konkurenci devatenácti týmů (psovod a pes) zvítězili ve třech kategoriích."

Soutěž měla 8 disciplín. Jedna obsahovala základní poslušnost psa a další se už věnovaly specializaci. Psi měli za úkol vyhledat výbušniny. Například ve volném prostoru, v objektu, v dopravním prostředku nebo v zavazadle.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "Tak jako jiní psí specialisté (např. vycvičeni na vyhledávání drog nebo akcelerantů hoření) také tzv. „bombaři“ musí být na tuto práci vhodní. Musí jít o psy s vyrovnanou povahou. Vždyť i úspěšný nález musí označit pasívním značením (úplným klidem těla, a to v poloze sedni, lehni nebo vystavením) a ne štěkáním či jakýmkoli kontaktem se vzorkem."

Takový je i šestiletý německý ovčák Zik z chovatelské stanice Police ČR. Ke svému psovodovi Aleši Mrazíkovi se dostal ve svých třech letech již vycvičený ve specializaci na vyhledávání výbušnin. To ale neznamená, že by oba usnuli na vavřínech.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "Spolupráce člověka a psa vyžaduje pravidelný trénink a pouze neustálé procvičování a zdokonalování dělá mistry, což oba v náročné soutěži prokázali. Prap. Mrazík se Zikem zvítězili v kategorii jednotlivců, společně se zlínským kolegou mjr. Bc. Jiřím Gregovským a jeho fenou Violou v kategorii družstev. Získali také cenu za „Speciální pachové práce“."

Obtížnost soutěže potvrdil také Aleš Mrazík. Byla zde totiž mimo jiné zařazena velice náročná disciplína, což je prohledávání dortových krabic.

Aleš Mrazík, psovod: "Krabice jsou lehké a sebemenší dotek, kontakt psa je zřetelný a chyba odhalena. Zik tuto tzv. královskou disciplínu zvládl na 96 bodů, ty čtyři trestné body byly za napnutou vodící šňůru."
Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "Z výsledkové listiny je patrné, že výkony týmu našeho krajského ředitelství byly velice vyrovnané. Ve vyhledávání ve volném prostoru dokonce získali maximální počet bodů."

Aleš Mrazík se se svým s druhým služebním psem Grimmem od Policie ČR umístili na „bedně“ také na přeborech v Dobroticích.

Výsledky soutěže o „Putovní pohár ředitele ředitelství služby cizinecké policie“:

Kategorie jednotlivců

  1. prap. Bc. Aleš MRAZÍK se služebním psem ZIK - Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
  2. nprap. Radek HANSELKA se služebním psem SÁRA - inspektorát cizinecké policie Praha – Ruzyně.
  3. rtm. Jan TĚŠÍNKÝ se služebním psem BRUT – Armáda České republiky

Kategorie družstev

  1. prap. Bc. Aleš MRAZÍK se služebním psem ZIK – Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
    mjr. Bc. Jiří GREGOVSKÝ se služebním psem VIOLA – Krajské ředitelství policie Zlínského kraje
  2. nprap. Radek HANSELKA se služebním psem SÁRA – inspektorát cizinecké policie Praha - Ruzyně
    nprap. Eliška MATOUŠKOVÁ se služebním psem PANK – inspektorát cizinecké policie Praha – Ruzyně
  3. rtm. Jan TĚŠÍNSKÝ se služebním psem BRUT – Armáda České republiky
    rtm. Jakub CHUCHMA se služebním psem VIN – Armáda České republiky

Absolutní vítěz soutěže

  • nprap. Radek HANSELKA se služebním psem SÁRA z inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně

    Cena za "Poslušnost"

    • rtm. Jan TĚŠÍNSKÝ se služebním psem BRUT – Armáda České republiky.

    Cena za „Speciální pachové práce“

    • prap. Bc. Aleš MRAZÍK se služebním psem ZIK – Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

    Nejlepší zahraniční závodník

    • npor. Bc. Filip KLIMENT se služebním psem LAURA – Slovenská republika

    Na počest zesnulého kolegy npor. Bc. Michala STÖCKLA, vedoucího oddělení speciálních činností inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně, byl uspořádán „I. ročník memoriálu Michala Stőckla“, jehož vítězem se stal nprap. Bc. Stanislav KOLAŘÍK se služebním psem AGY z inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně.



    Nahlásit chybu


    K tématu

    Policejní pes Irgo vypátral ztraceného nemluvícího chlapce na Ostravsku

    23. listopadu 2023 11:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Během turistického výletu do Čavisova se výpravě dětí s mentálním postižením ztratil sedmiletý chlapec. Policisté rozjeli náročnou pátrací akci, protože hledaný chlapec téměř nemluví. Výrazně pomohl služební pes Irgo, který chlapce nakonec našel.

    Psovodi moravskoslezských policistů uspěli v kynologických přeborech

    7. května 2023 16:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Ve dnech 23. až 28. dubna se ve Výcvikovém středisku psovodů a služebních psů Dobrotice uskutečnil devátý ročník Mistrovství Moravy psovodů se služebními psy pro rok 2022. V rámci mistrovství probíhaly současně ještě další soutěže, a to Krajský přebor psovodů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a Krajský přebor psovodů Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Organizátorem přeborů pro tento rok bylo naše krajské ředitelství.

    Mezi Prostřední a Horní Suchou srazil vlak člověka, na místě zemřel

    15. května 2023 17:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Další smrtelná nehoda zkomplikovala provoz na železnici na trase Havířov - Český Těšín. Mezi stanicemi Prostřední Suchá a Horní Suchá srazil vlak člověka. Ten bohužel na místě zemřel.


    Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

    První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

    Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

    Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

    Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

    ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

    V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

    Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

    Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

    Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

    V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

    Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

    Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

    Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

    Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

    O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

    25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

    Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

    I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

    25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

    Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

    25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

    Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

    Pokrývači

    Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

    Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

    25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

    Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

    V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

    25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

    Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

    Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

    25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

    Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

    Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

    25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

    Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

    Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

    25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

    Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

    24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

    Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

    Německý ovčák Zik a jeho psovod od Moravskoslezské policie uspěli v soutěži "bombařů"
    Vydáno 9. května 2022 17:04, Celý MS kraj, Jiří Cileček
    Šestiletý německý ovčák Zik a jeho psovod Aleš Mrazík patří mezi nejlepší specialisty na hledání výbušnin. Tým Moravskoslezské policie vyhrál tři kategorie mezinárodní kynologické soutěže o „Putovní pohár ředitele ředitelství služby cizinecké policie“. Obstáli v silné konkurenci devatenácti týmů.

    Tým prap. Mrazík a Zik; zdroj foto: Policie ČR

    6. ročník policejní kynologické soutěže psovodů a služebních psů proběhl od 2. do 6. května v Červené nad Vltavou. Psovodi a jejich čtyřnozí parťáci změřili síly v disciplíně poslušnosti a pachových prací ve vyhledávání výbušnin.

    Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "V mezinárodní soutěži, které se kromě českých policejních kynologů zúčastnili také psovodi Armády České republiky a ozbrojených složek Slovenska a Polska, naše krajské ředitelství reprezentoval prap. Bc. Aleš Mrazík se svým „parťákem“ Zikem. Oba se svého úkolu zhostili na jedničku a v silné konkurenci devatenácti týmů (psovod a pes) zvítězili ve třech kategoriích."

    Soutěž měla 8 disciplín. Jedna obsahovala základní poslušnost psa a další se už věnovaly specializaci. Psi měli za úkol vyhledat výbušniny. Například ve volném prostoru, v objektu, v dopravním prostředku nebo v zavazadle.

    Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "Tak jako jiní psí specialisté (např. vycvičeni na vyhledávání drog nebo akcelerantů hoření) také tzv. „bombaři“ musí být na tuto práci vhodní. Musí jít o psy s vyrovnanou povahou. Vždyť i úspěšný nález musí označit pasívním značením (úplným klidem těla, a to v poloze sedni, lehni nebo vystavením) a ne štěkáním či jakýmkoli kontaktem se vzorkem."

    Takový je i šestiletý německý ovčák Zik z chovatelské stanice Police ČR. Ke svému psovodovi Aleši Mrazíkovi se dostal ve svých třech letech již vycvičený ve specializaci na vyhledávání výbušnin. To ale neznamená, že by oba usnuli na vavřínech.

    Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "Spolupráce člověka a psa vyžaduje pravidelný trénink a pouze neustálé procvičování a zdokonalování dělá mistry, což oba v náročné soutěži prokázali. Prap. Mrazík se Zikem zvítězili v kategorii jednotlivců, společně se zlínským kolegou mjr. Bc. Jiřím Gregovským a jeho fenou Violou v kategorii družstev. Získali také cenu za „Speciální pachové práce“."

    Obtížnost soutěže potvrdil také Aleš Mrazík. Byla zde totiž mimo jiné zařazena velice náročná disciplína, což je prohledávání dortových krabic.

    Aleš Mrazík, psovod: "Krabice jsou lehké a sebemenší dotek, kontakt psa je zřetelný a chyba odhalena. Zik tuto tzv. královskou disciplínu zvládl na 96 bodů, ty čtyři trestné body byly za napnutou vodící šňůru."
    Daniela Vlčková, mluvčí PČR MSK: "Z výsledkové listiny je patrné, že výkony týmu našeho krajského ředitelství byly velice vyrovnané. Ve vyhledávání ve volném prostoru dokonce získali maximální počet bodů."

    Aleš Mrazík se se svým s druhým služebním psem Grimmem od Policie ČR umístili na „bedně“ také na přeborech v Dobroticích.

    Výsledky soutěže o „Putovní pohár ředitele ředitelství služby cizinecké policie“:

    Kategorie jednotlivců

    1. prap. Bc. Aleš MRAZÍK se služebním psem ZIK - Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
    2. nprap. Radek HANSELKA se služebním psem SÁRA - inspektorát cizinecké policie Praha – Ruzyně.
    3. rtm. Jan TĚŠÍNKÝ se služebním psem BRUT – Armáda České republiky

    Kategorie družstev

    1. prap. Bc. Aleš MRAZÍK se služebním psem ZIK – Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
      mjr. Bc. Jiří GREGOVSKÝ se služebním psem VIOLA – Krajské ředitelství policie Zlínského kraje
    2. nprap. Radek HANSELKA se služebním psem SÁRA – inspektorát cizinecké policie Praha - Ruzyně
      nprap. Eliška MATOUŠKOVÁ se služebním psem PANK – inspektorát cizinecké policie Praha – Ruzyně
    3. rtm. Jan TĚŠÍNSKÝ se služebním psem BRUT – Armáda České republiky
      rtm. Jakub CHUCHMA se služebním psem VIN – Armáda České republiky

    Absolutní vítěz soutěže

    • nprap. Radek HANSELKA se služebním psem SÁRA z inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně

      Cena za "Poslušnost"

      • rtm. Jan TĚŠÍNSKÝ se služebním psem BRUT – Armáda České republiky.

      Cena za „Speciální pachové práce“

      • prap. Bc. Aleš MRAZÍK se služebním psem ZIK – Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

      Nejlepší zahraniční závodník

      • npor. Bc. Filip KLIMENT se služebním psem LAURA – Slovenská republika

      Na počest zesnulého kolegy npor. Bc. Michala STÖCKLA, vedoucího oddělení speciálních činností inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně, byl uspořádán „I. ročník memoriálu Michala Stőckla“, jehož vítězem se stal nprap. Bc. Stanislav KOLAŘÍK se služebním psem AGY z inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně.



      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031299/nemecky-ovcak-zik-a-jeho-psovod-od-moravskoslezske-policie-uspeli-v-soutezi-bombaru