Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Úřady práce evidují v Moravskoslezském kraji za červen 38 401 lidí bez práce

Celý MS kraj |

V červnu poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském kraji na 38 401, počet hlášených volných pracovních míst poklesl na 13 970 a podíl nezaměstnaných osob poklesl na 4,7 %.

K 30. 6. 2022 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Ostravě celkem 38 401 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 750 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je nižší o 5 696 osob.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Z tohoto počtu bylo 35 000 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let. Bylo to o 664 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 6 322 osob. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 4 226 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 3 osoby a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku více o 407 osob."

Z evidence během měsíce odešlo celkem 4 976 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 339 osob méně jako v předchozím měsíci a o 430 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 2 968, tj. o 326 méně než v předchozím měsíci a o 658 méně než ve stejném měsíci minulého roku, 1 304 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tj. o 115 více než v předchozím měsíci a o 9 více než ve stejném období minulého roku, 2 008 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění."

Meziměsíční pokles nezaměstnaných osob byl zaznamenán v 5 okresech, největší pokles byl v okresech Opava (-2,9 %), Frýdek-Místek (-2,7 %) a Bruntál (-2,4 %). Meziměsíční nárůst byl zaznamenán pouze v okrese Nový Jičín (+0,5 %).

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Ke konci měsíce bylo evidováno na ÚP ČR, Krajské pobočce v Ostravě 19 537 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 50,9 %. V evidenci bylo 6 382 osob se zdravotním postižením, což představovalo 16,6 % z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 1 351 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 199 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 59 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 3,5 %."

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 9 397 uchazečů o zaměstnání, tj. 24,5 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 30. 6. 2022 poklesl na 4,7 %.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázaly 3 okresy, a to Karviná (8,0 %), Bruntál (5,5 %) a Ostrava (5,2 %). Nižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okresech Frýdek-Místek (2,8 %), Nový Jičín a Opava (shodně 2,7 %). Meziměsíčně podíl nezaměstnaných žen stagnoval na 4,9 %, podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 4,5 %."

Kraj evidoval k 30. 6. 2022 celkem 13 970 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 748 nižší než v předchozím měsíci a o 140 nižší než ve stejném měsíci minulého roku.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,7 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (9,7) a Bruntál (3,8). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 976 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), na jedno volné pracovní místo připadalo 6,5 OZP. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 3 866, na jedno volné místo připadalo 0,3 uchazečů této kategorie. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 7 037 míst bez příznaku „pro cizince“. U dalších 6 933 pozic pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze „zahraničí“ (tzn. mimo prostor EU a EHP)."

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo od počátku letošního roku do 30. 6. 2022 prostřednictvím finančních příspěvků APZ podpořeno 1 879 osob, z toho bylo 803 osob zařazeno do rekvalifikačních kurzů.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "V tomto měsíci bylo prostřednictvím SÚPM - SVČ podpořeno 6 oborů činnosti, a to Pekařství, cukrářství, Obuvnictví a brašnářství, Holičství, kadeřnictví, Silniční motorová doprava - nákladní, Opravy ostatních dopravních prostředků a pracovních strojů i Činnosti, při kterých je porušována integrita lidské kůže."
Nahlásit chybu


K tématu

Úřady práce hlásí v Moravskoslezském kraji za září 40 492 lidí bez práce

9. října 2023 17:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstala v září stejná jako v srpnu, tedy na hodnotě 4,9 procenta. V evidenci úřadu práce ale přibylo 297 uchazečů. Práci na konci měsíce nemělo 40 492 lidí. Ve srovnání s loňským zářím bylo uchazečů o práci v kraji o čtyři méně, jejich podíl byl stejný jako před rokem. Volných pracovních míst bylo 11 837.

Úřady práce hlásí za červenec v Moravskoslezském kraji téměř 40 tisíc lidí bez práce

8. srpna 2023 19:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji vzrostl v červenci o 0,2 procentního bodu na 4,9 procenta. Práci nemělo 39 929 lidí, o 991 více než v červnu. Oproti červenci 2022 bylo uchazečů o 710 více. Volných míst bylo v červenci 12 042. Podíl nezaměstnaných byl před rokem o 0,1 procentního bodu nižší, tedy 4,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstala na 5,5 %, rekvalifikace pomáhají

8. března 2024 17:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V únoru evidovaly úřady práce v Moravskoslezském kraji 44 716 lidí bez práce. Počet volných pracovních míst klesl na 10 856 a podíl nezaměstnaných osob zůstal stejný jako v lednu, a to 5,5 %. Podle úřadu práce pomáhají rekvalifikace.


Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

7. května 2024 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

7. května 2024 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Veřejné toalety v Havířově jsou neustálým terčem vandalů

7. května 2024 19:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Kraj vybuduje v Hlučíně chráněné bydlení pro duševně nemocné

Včera 17:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový domov pro osm duševně nemocných začíná v Hlučíně stavět Moravskoslezský kraj. Chráněné bydlení v ulici Okrajová bude spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Fontána. Celkové náklady včetně vybavení se očekávají zhruba ve výši 34 milionů korun, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.

Na pokutách od řidičů vybrali moravskoslezští policisté za den přes 340 tisíc korun

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se při ní hlavně na alkohol a drogy za volantem. V průběhu jednoho dne řešili přes 330 přestupků a na pokutách vybrali přes 340 tisíc korun. Nejčastějšími prohřešky bylo držení telefonu za jízdy a překročení povolené rychlosti.

Žena zřejmě omylem vstoupila do cesty jedoucí tramvaji v Ostravě

7. května 2024 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě si nevšimla jedoucí tramvaje a vstoupila jí přímo do cesty. Ženu pak souprava srazila a vážně zranila. Nehoda zaměstnala všechny složky ostravského integrovaného záchranného systému.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

7. května 2024 8:46 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Úřady práce evidují v Moravskoslezském kraji za červen 38 401 lidí bez práce
Vydáno 12. července 2022 18:18, Celý MS kraj, Jiří Cileček
V červnu poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském kraji na 38 401, počet hlášených volných pracovních míst poklesl na 13 970 a podíl nezaměstnaných osob poklesl na 4,7 %.

ilustrační snímek; zdroj foto: Úřad práce ČR

K 30. 6. 2022 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Ostravě celkem 38 401 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 750 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je nižší o 5 696 osob.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Z tohoto počtu bylo 35 000 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let. Bylo to o 664 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 6 322 osob. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 4 226 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 3 osoby a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku více o 407 osob."

Z evidence během měsíce odešlo celkem 4 976 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 339 osob méně jako v předchozím měsíci a o 430 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 2 968, tj. o 326 méně než v předchozím měsíci a o 658 méně než ve stejném měsíci minulého roku, 1 304 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tj. o 115 více než v předchozím měsíci a o 9 více než ve stejném období minulého roku, 2 008 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění."

Meziměsíční pokles nezaměstnaných osob byl zaznamenán v 5 okresech, největší pokles byl v okresech Opava (-2,9 %), Frýdek-Místek (-2,7 %) a Bruntál (-2,4 %). Meziměsíční nárůst byl zaznamenán pouze v okrese Nový Jičín (+0,5 %).

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Ke konci měsíce bylo evidováno na ÚP ČR, Krajské pobočce v Ostravě 19 537 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 50,9 %. V evidenci bylo 6 382 osob se zdravotním postižením, což představovalo 16,6 % z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 1 351 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 199 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 59 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 3,5 %."

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 9 397 uchazečů o zaměstnání, tj. 24,5 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 30. 6. 2022 poklesl na 4,7 %.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázaly 3 okresy, a to Karviná (8,0 %), Bruntál (5,5 %) a Ostrava (5,2 %). Nižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okresech Frýdek-Místek (2,8 %), Nový Jičín a Opava (shodně 2,7 %). Meziměsíčně podíl nezaměstnaných žen stagnoval na 4,9 %, podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 4,5 %."

Kraj evidoval k 30. 6. 2022 celkem 13 970 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 748 nižší než v předchozím měsíci a o 140 nižší než ve stejném měsíci minulého roku.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,7 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (9,7) a Bruntál (3,8). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 976 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), na jedno volné pracovní místo připadalo 6,5 OZP. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 3 866, na jedno volné místo připadalo 0,3 uchazečů této kategorie. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 7 037 míst bez příznaku „pro cizince“. U dalších 6 933 pozic pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze „zahraničí“ (tzn. mimo prostor EU a EHP)."

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo od počátku letošního roku do 30. 6. 2022 prostřednictvím finančních příspěvků APZ podpořeno 1 879 osob, z toho bylo 803 osob zařazeno do rekvalifikačních kurzů.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti: "V tomto měsíci bylo prostřednictvím SÚPM - SVČ podpořeno 6 oborů činnosti, a to Pekařství, cukrářství, Obuvnictví a brašnářství, Holičství, kadeřnictví, Silniční motorová doprava - nákladní, Opravy ostatních dopravních prostředků a pracovních strojů i Činnosti, při kterých je porušována integrita lidské kůže."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032397/urady-prace-eviduji-v-moravskoslezskem-kraji-za-cerven--38-401-lidi-bez-prace