Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Třinecké železárny splnily dohodu s MSK o snížení zatížení životního prostředí

Celý MS kraj |

Třinecké železárny se v červnu 2022 zavázaly k aktivitám, které povedou k menšímu zatížení životního prostředí. Moravskoslezský kraj i Třinecké železárny své závazky splnily, vyplynulo to ze zpětného hodnocení.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Náš kraj se stále vyrovnává s důsledky jistého nezájmu o stav životního prostředí v minulosti. Naštěstí dnes už mají lidé a podniky jiný přístup i jiné nároky. Také existují prostředky, jak naše životní prostředí lépe chránit. Jedním ze způsobů je i zodpovědný přístup velkých podniků, které s využitím nejmodernějších technologií snížily negativní dopady své činnosti na životní prostředí na minimum. Vážím si toho, že jsou některé podniky ochotné dělat i něco nad rámec povinností, které jim ukládá zákon. Aktuálně má kraj dobrovolnou dohodu uzavřenou s celkem pěti velkými podniky působícími v regionu. Kromě Třineckých železáren se k aktivitám nad rámec legislativy zavázaly ještě společnosti BorsodChem MCHZ, Lenzing Biocel Paskov, OKK Koksovny a AL INVEST Břidličná."

K aktivitám, které budou mít pozitivní vliv na životní prostředí, se v rámci dobrovolných dohod zavázal také Moravskoslezský kraj. Například z krajského rozpočtu finančně podporuje nadlimitní čištění komunikací, přispívá na výměnu starých kotlů v domácnostech, podporuje regionální monitoring kvality ovzduší nebo například podpoří obce v efektivnějším nakládání s komunálními odpady.

Zdenka Němečková Crkvenjaš, radní MSK pro životní prostředí: "Moravskoslezský kraj splnil své závazky do puntíku. Například přispívá všem úspěšným žadatelům o kotlíkovou dotaci dalších 7 a půl tisíce korun navíc. V minulém roce jsme tak z krajského rozpočtu na výměnu neekologického kotle vyplatili 3,4 milionu korun. Dalších více než 18 milionů máme připraveno pro následují období mezi lety 2023 a 2025. Také nad rámec zákonných povinností hradíme nadlimitní čištění silnic. Ročně takto vynakládáme 12 milionů korun na čištění komunikací v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Takto jsme během teplé poloviny roku, kdy je prašnost nejintenzivnější, vyčistili celkem 952 kilometrů krajských silnic. Krajský úřad obhájil certifikát EMAS a certifikovaný systém řízení kvality. To znamená, že minimalizuje negativní dopady svého provozu na životní prostředí a zlepšuje kvalitu služeb občanům."

Třinecké železárny se v rámci dobrovolné dohody zavázaly k celkem 15 opatřením. Jsou mezi nimi investice, které povedou k omezení takzvaných fugitivních emisí prachu, další opatření na výrobních agregátech, energetické úspory. Ale i úklid veřejných komunikací ve městě, masivní výsadba zeleně či pořádání ozdravných pobytů v Tatrách pro žáky základních škol regionu.

Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren: "V loňském roce jsme sazebnu jedné z vysokých pecí vybavili technologií odprášení včetně instalace nové filtrační stanice. Díky tomu dochází ke snížení prašnosti v okolí výrobního agregátu. Stejnou investici budeme realizovat na druhé vysoké peci letos. Odprašky z nových filtračních jednotek navíc zpracujeme a vrátíme do výrobního procesu, a tím dál snížíme množství produkovaného odpadu a zvýšíme podíl recyklace."

Zaměstnanci hutě loni také vysadili dva tisíce nových listnatých dřevin. Na údržbu stávající zeleně firma loni vynaložila bezmála 4 miliony korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj má jako první v Česku mapu oslunění. Pomůže plánovat fotovoltaiku

26. ledna 2024 20:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obyvatelé Moravskoslezského kraje budou mít snazší rozhodování o tom, jestli jít do fotovoltaiky. Moravskoslezský kraj si totiž jako první region v Česku nechal zhotovit kompletní mapu oslunění celého svého území. Rodiny, firmy i samosprávy tak budou moci snadno zjistit, zda jsou jejich střechy či pozemky vhodné pro umístění solárních panelů.

Ostravská univerzita chce postavit nové studentské koleje za miliardu korun

27. května 2024 19:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská univerzita přišla s plánem výstavby nových vysokoškolských kolejí. Nová výstavba v prostorách současných kolejí Jana Opletala má aktuální kapacitu více než zdvojnásobit. Stát bude miliardu korun a s financováním pomůže univerzitě město i kraj. Stavba má začít příští rok a hotová by měla být v roce 2027.

Umělý ostrov z vodního potrubí přilákal na Třinecko i divoké husy

25. listopadu 2023 12:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vyřazené plastové potrubí a úsilí rybářů. Dvě zásadní věci, které v Třinci pomohly rozvoji biodiverzity, rybám i vodním ptákům. Uměle vytvořený ostrov přispěl k rozmnožení candátů, a dokonce poprvé v historii přilákal divoké husy. Rybáři jsou z efektu nadmíru nadšení.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Třinecké železárny splnily dohodu s MSK o snížení zatížení životního prostředí
Vydáno 20. března 2023 16:49, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Třinecké železárny se v červnu 2022 zavázaly k aktivitám, které povedou k menšímu zatížení životního prostředí. Moravskoslezský kraj i Třinecké železárny své závazky splnily, vyplynulo to ze zpětného hodnocení.

zdroj foto: Třinecké železárny

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Náš kraj se stále vyrovnává s důsledky jistého nezájmu o stav životního prostředí v minulosti. Naštěstí dnes už mají lidé a podniky jiný přístup i jiné nároky. Také existují prostředky, jak naše životní prostředí lépe chránit. Jedním ze způsobů je i zodpovědný přístup velkých podniků, které s využitím nejmodernějších technologií snížily negativní dopady své činnosti na životní prostředí na minimum. Vážím si toho, že jsou některé podniky ochotné dělat i něco nad rámec povinností, které jim ukládá zákon. Aktuálně má kraj dobrovolnou dohodu uzavřenou s celkem pěti velkými podniky působícími v regionu. Kromě Třineckých železáren se k aktivitám nad rámec legislativy zavázaly ještě společnosti BorsodChem MCHZ, Lenzing Biocel Paskov, OKK Koksovny a AL INVEST Břidličná."

K aktivitám, které budou mít pozitivní vliv na životní prostředí, se v rámci dobrovolných dohod zavázal také Moravskoslezský kraj. Například z krajského rozpočtu finančně podporuje nadlimitní čištění komunikací, přispívá na výměnu starých kotlů v domácnostech, podporuje regionální monitoring kvality ovzduší nebo například podpoří obce v efektivnějším nakládání s komunálními odpady.

Zdenka Němečková Crkvenjaš, radní MSK pro životní prostředí: "Moravskoslezský kraj splnil své závazky do puntíku. Například přispívá všem úspěšným žadatelům o kotlíkovou dotaci dalších 7 a půl tisíce korun navíc. V minulém roce jsme tak z krajského rozpočtu na výměnu neekologického kotle vyplatili 3,4 milionu korun. Dalších více než 18 milionů máme připraveno pro následují období mezi lety 2023 a 2025. Také nad rámec zákonných povinností hradíme nadlimitní čištění silnic. Ročně takto vynakládáme 12 milionů korun na čištění komunikací v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Takto jsme během teplé poloviny roku, kdy je prašnost nejintenzivnější, vyčistili celkem 952 kilometrů krajských silnic. Krajský úřad obhájil certifikát EMAS a certifikovaný systém řízení kvality. To znamená, že minimalizuje negativní dopady svého provozu na životní prostředí a zlepšuje kvalitu služeb občanům."

Třinecké železárny se v rámci dobrovolné dohody zavázaly k celkem 15 opatřením. Jsou mezi nimi investice, které povedou k omezení takzvaných fugitivních emisí prachu, další opatření na výrobních agregátech, energetické úspory. Ale i úklid veřejných komunikací ve městě, masivní výsadba zeleně či pořádání ozdravných pobytů v Tatrách pro žáky základních škol regionu.

Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren: "V loňském roce jsme sazebnu jedné z vysokých pecí vybavili technologií odprášení včetně instalace nové filtrační stanice. Díky tomu dochází ke snížení prašnosti v okolí výrobního agregátu. Stejnou investici budeme realizovat na druhé vysoké peci letos. Odprašky z nových filtračních jednotek navíc zpracujeme a vrátíme do výrobního procesu, a tím dál snížíme množství produkovaného odpadu a zvýšíme podíl recyklace."

Zaměstnanci hutě loni také vysadili dva tisíce nových listnatých dřevin. Na údržbu stávající zeleně firma loni vynaložila bezmála 4 miliony korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036279/trinecke-zelezarny-splnily-dohodu-s-msk-o-snizeni-zatizeni-zivotniho-prostredi