Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti

Celý MS kraj |

Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

Liberty Ostrava v pátek oznámila, že v pondělí 23. října spustí dočasnou odstávku vysoké pece číslo 3.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Z důvodu nedostatečné poptávky v celé Evropě, která je i nadále ovlivňována makroekonomickými faktory, LIBERTY Ostrava dočasně odstaví vysokou pec č. 3. V rámci této dočasné odstávky LIBERTY Ostrava provede také krátký program oprav a údržby s cílem zvýšit stabilitu a spolehlivost této pece."

Zaměstnanci se ale bojí, že tento krok může definitivně ohrozit budoucnost huti a postupnými kroky vést rovnou ke krachu společnosti. 

zaměstnanec: "Před malou chvílí oznámil výkonný ředitel hutě Liberty Ostrava útlum poslední funkční vysoké pece. To je konec prvovýroby a defacto krach hutě Liberty Ostrava."

Liberty ale zaměstnance uklidňuje, že zatím situaci naprosto zvládá.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Během tohoto období bude zachována plná zaměstnanost, objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu. Předem připravené zásoby budou využívány tak, aby podnik mohl i nadále plnit své závazky vůči zákazníkům. Aktuální plán je pec za dva týdny od odstavení opět uvést do provozu."
Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Víme to, že vysoká pec se má odstavit na dva týdny. Nebude vyhaslá, bude naplněna koksem. Takže tento typ odstávky nejde ani udělat na moc dlouhou dobu. Doufáme, že to překleneme toto období a poté najedeme dál. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů."

Odbory také potvrzují, že krach společnosti zatím nehrozí, ale zároveň se bojí se kroků, které mohou následovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "My to zatím jako krach nevnímáme. Nicméně pokud se ta situace nezlepší, tak to k tomu bude směřovat. Huť nemůže vyrábět se ztrátou, což dneska se u spousty výrobků děje. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů. A to, co se chystá vláda udělat v rámci konsolidačního balíčku a PoZE (Podporované zdroje energie), tak v podstatě ta společnost tady skončí, co se týče ocelařiny."

Odboráři Liberty Ostrava vnímají kroky vedení skupiny Liberty House pro firmu jako likvidační a žádají, aby se nejpozději do měsíce sešli zástupci majitele firmy a české vlády.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Jsme naprosto šokováni přístupem majitelů firmy, kteří na jedné straně slibují miliardové investice a na straně druhé neinvestují ani do nejzákladnějších oprav a neplatí své závazky vůči státu ani dodavatelům. Požadujeme okamžité řešení nastalé situace a vyzýváme zástupce státu, aby nám pomohli tuto složitou situaci řešit."

Vyzvali majitele huti, aby jim poskytl informace o současné finanční situaci společnosti včetně všech pohledávek a úvěrů. Odbory žádají svolání schůzky zástupců majitele firmy a vlády, na které by byla objasněna skutečná finanční situace firmy a představen transparentní plán, jak majitelé hodlají společnost provozovat s vyjasněním všech nevratných, technologii poškozujících či bezpečnost ohrožujících kroků, které firma hodlá udělat. Požadují také vyhodnocení vlivů na zaměstnanost.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Upozorňujeme na neudržitelný vývoj situace v naší huti a na nevratné kroky, které skupina Liberty House jednostranně a netransparentně podniká a které mají zcela zásadní vliv na budoucí fungování naší společnosti a její schopnost provozovat klíčová zařízení bez bezpečnostních a technologických rizik. Kroky vedení skupiny vnímáme pro naši společnost jako likvidační."

Skupina Liberty Steel chce ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Uvádí, že má v plánu do toho investovat 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace bude výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece. Odboráři uvedli, že se s nimi setkal člen skupiny GFG Victor Theusnem, který dostal pověření od majitele s nimi diskutovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Nejdůležitějším sdělením bylo, že GFG má v plánu dostat Ostravu zpět do pozice, kdy bude výdělečná, avšak tento záměr není z našeho pohledu podložen žádným životaschopným akčním plánem."

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Dalších až 25 tisíc pracovních pozic je ale na fungování huti navázáno v jiných firmách. Za finanční rok do loňského 31. března vykázala Liberty čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby řešila krizi v Liberty i v celém ocelářství

22. února 2024 12:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská tripartita podporuje odboráře v protestu za zachování výroby v Liberty Ostrava. Zároveň vyzvala vládu, aby začala intenzivně řešit krizi v Liberty i v celém ocelářském průmyslu. Kraj také připravuje dotčené firmy na možný scénář úpadku celé huti.

Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomáhá maminkám na mateřské s návratem do práce

2. listopadu 2023 15:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Práce, děti a já. To je název projektu, který pomáhá maminkám na dlouhodobé rodičovské dovolené s ulehčením návratu do zaměstnání. Pořádá ho rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov. Ženy načerpají nové znalosti z různých moderních oblastí a dostane se jim i kariérového poradenství.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti
Vydáno 20. října 2023 15:04, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

zdroj foto: Liberty Ostrava

Liberty Ostrava v pátek oznámila, že v pondělí 23. října spustí dočasnou odstávku vysoké pece číslo 3.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Z důvodu nedostatečné poptávky v celé Evropě, která je i nadále ovlivňována makroekonomickými faktory, LIBERTY Ostrava dočasně odstaví vysokou pec č. 3. V rámci této dočasné odstávky LIBERTY Ostrava provede také krátký program oprav a údržby s cílem zvýšit stabilitu a spolehlivost této pece."

Zaměstnanci se ale bojí, že tento krok může definitivně ohrozit budoucnost huti a postupnými kroky vést rovnou ke krachu společnosti. 

zaměstnanec: "Před malou chvílí oznámil výkonný ředitel hutě Liberty Ostrava útlum poslední funkční vysoké pece. To je konec prvovýroby a defacto krach hutě Liberty Ostrava."

Liberty ale zaměstnance uklidňuje, že zatím situaci naprosto zvládá.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Během tohoto období bude zachována plná zaměstnanost, objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu. Předem připravené zásoby budou využívány tak, aby podnik mohl i nadále plnit své závazky vůči zákazníkům. Aktuální plán je pec za dva týdny od odstavení opět uvést do provozu."
Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Víme to, že vysoká pec se má odstavit na dva týdny. Nebude vyhaslá, bude naplněna koksem. Takže tento typ odstávky nejde ani udělat na moc dlouhou dobu. Doufáme, že to překleneme toto období a poté najedeme dál. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů."

Odbory také potvrzují, že krach společnosti zatím nehrozí, ale zároveň se bojí se kroků, které mohou následovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "My to zatím jako krach nevnímáme. Nicméně pokud se ta situace nezlepší, tak to k tomu bude směřovat. Huť nemůže vyrábět se ztrátou, což dneska se u spousty výrobků děje. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů. A to, co se chystá vláda udělat v rámci konsolidačního balíčku a PoZE (Podporované zdroje energie), tak v podstatě ta společnost tady skončí, co se týče ocelařiny."

Odboráři Liberty Ostrava vnímají kroky vedení skupiny Liberty House pro firmu jako likvidační a žádají, aby se nejpozději do měsíce sešli zástupci majitele firmy a české vlády.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Jsme naprosto šokováni přístupem majitelů firmy, kteří na jedné straně slibují miliardové investice a na straně druhé neinvestují ani do nejzákladnějších oprav a neplatí své závazky vůči státu ani dodavatelům. Požadujeme okamžité řešení nastalé situace a vyzýváme zástupce státu, aby nám pomohli tuto složitou situaci řešit."

Vyzvali majitele huti, aby jim poskytl informace o současné finanční situaci společnosti včetně všech pohledávek a úvěrů. Odbory žádají svolání schůzky zástupců majitele firmy a vlády, na které by byla objasněna skutečná finanční situace firmy a představen transparentní plán, jak majitelé hodlají společnost provozovat s vyjasněním všech nevratných, technologii poškozujících či bezpečnost ohrožujících kroků, které firma hodlá udělat. Požadují také vyhodnocení vlivů na zaměstnanost.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Upozorňujeme na neudržitelný vývoj situace v naší huti a na nevratné kroky, které skupina Liberty House jednostranně a netransparentně podniká a které mají zcela zásadní vliv na budoucí fungování naší společnosti a její schopnost provozovat klíčová zařízení bez bezpečnostních a technologických rizik. Kroky vedení skupiny vnímáme pro naši společnost jako likvidační."

Skupina Liberty Steel chce ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Uvádí, že má v plánu do toho investovat 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace bude výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece. Odboráři uvedli, že se s nimi setkal člen skupiny GFG Victor Theusnem, který dostal pověření od majitele s nimi diskutovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Nejdůležitějším sdělením bylo, že GFG má v plánu dostat Ostravu zpět do pozice, kdy bude výdělečná, avšak tento záměr není z našeho pohledu podložen žádným životaschopným akčním plánem."

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Dalších až 25 tisíc pracovních pozic je ale na fungování huti navázáno v jiných firmách. Za finanční rok do loňského 31. března vykázala Liberty čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039711/liberty-ostrava-docasne-utlumi-posledni-vysokou-pec-zamestnanci-se-boji-krachu-huti