Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rozpočet Moravskoslezského kraje na rok 2024 má být 39,5 miliardy

Celý MS kraj |

Moravskoslezský kraj zveřejnil návrh rozpočtu na rok 2024. Kraj chce hospodařit s částkou téměř 39,5 miliardy korun. Výdaje budou vyšší než příjmy. Připomínky k rozpočtu může veřejnost vyjádřit písemně a doručit je do 6. prosince 17 hodin na podatelnu úřadu v Ostravě nebo ústně na zasedání krajského zastupitelstva. To se bude konat 7. prosince, kde se také musí rozpočet schválit.

Rozpočet Moravskoslezského kraje je navržen v celkové výši 39,481 miliardy korun. Počítá s příjmy 36,242 miliardy korun. Výdaje by měly dosáhnout 39,481 miliardy korun. Na pokrytí rozdílu, tedy 3,239 miliardy korun, využije kraj úvěrové zdroje a také letošní úspory. Zadluženost kraje i přesto zůstane na nízké úrovni. Podíl dluhu k provozním příjmům by ke konci roku 2024 neměl překročit 11 procent.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Sestavování rozpočtu kraje na rok 2024 bylo ovlivněno novým zákonem o konsolidaci veřejných rozpočtů, který kromě zavedení konkrétních konsolidačních opatření zpřísňuje výdaje státního rozpočtu. Krajský rozpočet ale přesto přepokládá obnovení ekonomického růstu a počítá s postupným snižováním meziroční míry inflace."

Na běžných výdajích utratí Moravskoslezský kraj v příštím roce 34,411 miliardy korun.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Největší část - 24 miliard korun, tvoří provozní dotace ze státního rozpočtu. Jde hlavně o pravidelné dotace z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy na přímé vzdělávací náklady a dotace z kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí na financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb. Další významnou položkou je zajištění provozu krajských příspěvkových organizací a dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou, což jsou výdajové oblasti s nejvyšší prioritou."
Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Věříme, že se nám podaří udržet nízkou zadluženost kraje, a to díky konzervativnímu stylu řízení krajských financí. Dlouhodobě totiž máme dobré provozní výsledky a vysoké hotovostní rezervy."

Moravskoslezský kraj bude dále pokračovat v započatých investicích. Meziročně dojde k navýšení výdajů na reprodukci majetku.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Prioritně jsou do rozpočtu zařazeny akce, které vyřeší špatný stavebně technický stav nemovitostí. Jde o 104 akce v úhrnném objemu 1,607 miliardy korun."

Rozpočet opět počítá s realizací energeticky úsporných opatření na budovách v majetku Moravskoslezského kraje. Vyčlenil na to 100 milionů korun.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Jde o prostředky na instalaci fotovoltaických elektráren, na další výměnu kotlů, zateplení objektů a výměnu otvorových výplní."

Investice za více než 5 miliard korun

Pokud krajští zastupitelé navržený rozpočet 7. prosince schválí, bude Moravskoslezský kraj v příštím roce investovat zhruba 5,069 miliardy korun.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Kapitálové výdaje tvoří výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, počítáme ale i s investicemi z vlastních zdrojů a z investičního úvěru. Z velkých investic v odvětví dopravy můžu uvést například rekonstrukci a modernizaci silnice II/478 v Šenově (ul. Šenovská/Datyňská), silnice III/4688 včetně mostu přes vlečku Českých drah v Karviné a silnice II/443 Štáblovice – Otice. V rozpočtu na rok 2024 jsou rovněž vyčleněny prostředky na dokončení výstavby odbavovací plochy na Letišti Leoše Janáčka Ostrava."

Rozvoj v kultuře

Významné finanční prostředky poputují i na rozvoj infrastruktury v oblasti kultury. 

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Budeme investovat do revitalizace objektu zámku Bruntál a do novostavby depozitáře Muzea v Bruntále. Dále budou pokračovat práce na dobudování infrastruktury v Zámku Nová Horka a zahájí se navazující činnosti v rámci projektu spolufinancovaného z evropských zdrojů Nová Horka – centrum tradic a zážitků. Kraj bude pokračovat i v realizaci novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny v rámci projektu Černá kostka – Centrum digitalizace, vědy a inovací spolufinancovaného z Evropské unie."

Černá kostka bude z 85 procent spolufinancována z Operačního programu Spravedlivá transformace.

Investice v sociální oblasti

V sociální oblasti bude Moravskoslezský kraj pokračovat v rekonstrukci budovy a spojovací chodby v Domově Duha v Novém Jičíně a na výstavbě domova pro seniory a domova se zvláštním režimem v Kopřivnici. Další významnou investici v sociální oblasti představuje výstavba Domova Březiny, kde kraj vybuduje pro klienty zcela nový objekt v energeticky pasivním standardu.

Rekonstrukce škol a výstavba školních dílen

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Rozpočet počítá i s investicemi do školství. Bude dokončena výstavba sportovní haly pro gymnázium a střední průmyslovou školu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Bude pokračovat rekonstrukce střední školy a domova mládeže v Ostravě-Hrabůvce a budování nového gastrocentra pro Střední školu prof. Zdeňka Matějčka Ostrava- Poruba. V roce 2024 jsou vyčleněny prostředky na pokračování projektové přípravy výstavby sportovního plaveckého bazénu při sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových v Ostravě."

Významným projektem financovaným z Operačního programu Spravedlivé transformace bude Technická a podnikatelská akademie (TPA) - Inovační centrum pro transformaci vzdělávání s celkovými výdaji 1,2 miliardy korun.

Investice v nemocnicích

Budou pokračovat stavební práce na výstavbě nadzemních koridorů ve Slezské nemocnici v Opavě a na výstavbě výjezdového stanoviště Nový Jičín. V rozpočtu na rok 2024 jsou vyčleněny také prostředky na přípravné práce na modernizaci Odborného léčebného ústavu v Metylovicích a na zřízení LDN v Nemocnici Karviná- Ráj.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Vyčlenili jsme také peníze na pořízení zdravotnických přístrojů a na zajištění kybernetické bezpečnosti v nemocnicích."

STŘEDNĚDOBÝ VÝHLED ROZPOČTU KRAJE

Kromě krajského rozpočtu na příští rok je připravena také aktualizace Střednědobého výhledu rozpočtu Moravskoslezského kraje na léta 2025 až 2027. Výhled slouží pro střednědobé finanční plánování územního samosprávného celku.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Předložený návrh je aktualizací, která má zabezpečit soulad s předkládaným návrhem rozpočtu kraje na rok 2024. Pokračuje v naplňování cílů strategických dokumentů kraje. Pro jejich zajištění jsou maximálně využity možnosti spolufinancování z evropských finančních zdrojů, státního rozpočtu, případně dalších subjektů."

V roce 2025 by se výkon ekonomiky mohl zvýšit o cca 2,5 procenta hlavně zásluhou obnoveného růstu spotřeby domácností. Hospodářskou aktivitu však mohou mírně tlumit dopady konsolidačního balíčku, což ale zároveň přispěje ke snížení inflačních tlaků.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Výhled proto očekává postupný mírný meziroční růst objemu rozpočtů vyvolaný vyšším inkasem sdílených daní a využitím nových příležitostí díky programovému období EU 2021 až 2027, zejména realizace strategických projektů v rámci programu Spravedlivá transformace. Protože mimořádně významnou příležitostí pro rozpočet Moravskoslezského kraje v následujícím období bude právě Operační program Spravedlivá transformace, kde můžeme získat až 18,9 miliardy korun. Tyto prostředky budou určeny širokému okruhu příjemců včetně obcí, podniků, univerzit a dalších organizací."

Moravskoslezský kraj bude dále udržovat nízkou zadluženost, která podle ukazatele Moody´s nepřekročí 13 procent.

Nahlásit chybu


K tématu

Finance, majetek i rozvoj. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

14. září 2023 11:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Změny v rozpočtu v podobě schválení různých dotací, hospodaření s majetkem i územní rozvoj. Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou 5. jednání, které přineslo několik důležitých bodů i témata k dlouhé diskuzi.

Frýdek-Místek bude v roce 2024 hospodařit s výdaji přes 2 miliardy korun

14. prosince 2023 17:17 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bude v roce 2024 hospodařit s částkou přes 2 miliardy korun. Příjmy do městské kasy budou o zhruba 500 milionů korun menší. Rozdíl ale pokryje město převodem přebytku hospodaření z letošního roku. Žádné běžné služby město omezovat ani zdražovat nechce.

Zastupitelstvo Frýdku-Místku schválilo rozpočet, dotace i různé rozvoje spolupráce

14. prosince 2023 11:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán finančního hospodaření na rok 2024. Dotace do školství, kultury a sportu. Ale také například rozvoj spolupráce s nemocnicí nebo podpora zdravotnické záchranné služby a hasičů. To je jen malý výčet důležitých věcí, které se probíraly na posledním letošním zastupitelstvu ve Frýdku-Místku.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Rozpočet Moravskoslezského kraje na rok 2024 má být 39,5 miliardy
Vydáno 21. listopadu 2023 14:49, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravskoslezský kraj zveřejnil návrh rozpočtu na rok 2024. Kraj chce hospodařit s částkou téměř 39,5 miliardy korun. Výdaje budou vyšší než příjmy. Připomínky k rozpočtu může veřejnost vyjádřit písemně a doručit je do 6. prosince 17 hodin na podatelnu úřadu v Ostravě nebo ústně na zasedání krajského zastupitelstva. To se bude konat 7. prosince, kde se také musí rozpočet schválit.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Rozpočet Moravskoslezského kraje je navržen v celkové výši 39,481 miliardy korun. Počítá s příjmy 36,242 miliardy korun. Výdaje by měly dosáhnout 39,481 miliardy korun. Na pokrytí rozdílu, tedy 3,239 miliardy korun, využije kraj úvěrové zdroje a také letošní úspory. Zadluženost kraje i přesto zůstane na nízké úrovni. Podíl dluhu k provozním příjmům by ke konci roku 2024 neměl překročit 11 procent.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Sestavování rozpočtu kraje na rok 2024 bylo ovlivněno novým zákonem o konsolidaci veřejných rozpočtů, který kromě zavedení konkrétních konsolidačních opatření zpřísňuje výdaje státního rozpočtu. Krajský rozpočet ale přesto přepokládá obnovení ekonomického růstu a počítá s postupným snižováním meziroční míry inflace."

Na běžných výdajích utratí Moravskoslezský kraj v příštím roce 34,411 miliardy korun.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Největší část - 24 miliard korun, tvoří provozní dotace ze státního rozpočtu. Jde hlavně o pravidelné dotace z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy na přímé vzdělávací náklady a dotace z kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí na financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb. Další významnou položkou je zajištění provozu krajských příspěvkových organizací a dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou, což jsou výdajové oblasti s nejvyšší prioritou."
Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Věříme, že se nám podaří udržet nízkou zadluženost kraje, a to díky konzervativnímu stylu řízení krajských financí. Dlouhodobě totiž máme dobré provozní výsledky a vysoké hotovostní rezervy."

Moravskoslezský kraj bude dále pokračovat v započatých investicích. Meziročně dojde k navýšení výdajů na reprodukci majetku.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Prioritně jsou do rozpočtu zařazeny akce, které vyřeší špatný stavebně technický stav nemovitostí. Jde o 104 akce v úhrnném objemu 1,607 miliardy korun."

Rozpočet opět počítá s realizací energeticky úsporných opatření na budovách v majetku Moravskoslezského kraje. Vyčlenil na to 100 milionů korun.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Jde o prostředky na instalaci fotovoltaických elektráren, na další výměnu kotlů, zateplení objektů a výměnu otvorových výplní."

Investice za více než 5 miliard korun

Pokud krajští zastupitelé navržený rozpočet 7. prosince schválí, bude Moravskoslezský kraj v příštím roce investovat zhruba 5,069 miliardy korun.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Kapitálové výdaje tvoří výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, počítáme ale i s investicemi z vlastních zdrojů a z investičního úvěru. Z velkých investic v odvětví dopravy můžu uvést například rekonstrukci a modernizaci silnice II/478 v Šenově (ul. Šenovská/Datyňská), silnice III/4688 včetně mostu přes vlečku Českých drah v Karviné a silnice II/443 Štáblovice – Otice. V rozpočtu na rok 2024 jsou rovněž vyčleněny prostředky na dokončení výstavby odbavovací plochy na Letišti Leoše Janáčka Ostrava."

Rozvoj v kultuře

Významné finanční prostředky poputují i na rozvoj infrastruktury v oblasti kultury. 

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Budeme investovat do revitalizace objektu zámku Bruntál a do novostavby depozitáře Muzea v Bruntále. Dále budou pokračovat práce na dobudování infrastruktury v Zámku Nová Horka a zahájí se navazující činnosti v rámci projektu spolufinancovaného z evropských zdrojů Nová Horka – centrum tradic a zážitků. Kraj bude pokračovat i v realizaci novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny v rámci projektu Černá kostka – Centrum digitalizace, vědy a inovací spolufinancovaného z Evropské unie."

Černá kostka bude z 85 procent spolufinancována z Operačního programu Spravedlivá transformace.

Investice v sociální oblasti

V sociální oblasti bude Moravskoslezský kraj pokračovat v rekonstrukci budovy a spojovací chodby v Domově Duha v Novém Jičíně a na výstavbě domova pro seniory a domova se zvláštním režimem v Kopřivnici. Další významnou investici v sociální oblasti představuje výstavba Domova Březiny, kde kraj vybuduje pro klienty zcela nový objekt v energeticky pasivním standardu.

Rekonstrukce škol a výstavba školních dílen

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Rozpočet počítá i s investicemi do školství. Bude dokončena výstavba sportovní haly pro gymnázium a střední průmyslovou školu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Bude pokračovat rekonstrukce střední školy a domova mládeže v Ostravě-Hrabůvce a budování nového gastrocentra pro Střední školu prof. Zdeňka Matějčka Ostrava- Poruba. V roce 2024 jsou vyčleněny prostředky na pokračování projektové přípravy výstavby sportovního plaveckého bazénu při sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových v Ostravě."

Významným projektem financovaným z Operačního programu Spravedlivé transformace bude Technická a podnikatelská akademie (TPA) - Inovační centrum pro transformaci vzdělávání s celkovými výdaji 1,2 miliardy korun.

Investice v nemocnicích

Budou pokračovat stavební práce na výstavbě nadzemních koridorů ve Slezské nemocnici v Opavě a na výstavbě výjezdového stanoviště Nový Jičín. V rozpočtu na rok 2024 jsou vyčleněny také prostředky na přípravné práce na modernizaci Odborného léčebného ústavu v Metylovicích a na zřízení LDN v Nemocnici Karviná- Ráj.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Vyčlenili jsme také peníze na pořízení zdravotnických přístrojů a na zajištění kybernetické bezpečnosti v nemocnicích."

STŘEDNĚDOBÝ VÝHLED ROZPOČTU KRAJE

Kromě krajského rozpočtu na příští rok je připravena také aktualizace Střednědobého výhledu rozpočtu Moravskoslezského kraje na léta 2025 až 2027. Výhled slouží pro střednědobé finanční plánování územního samosprávného celku.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Předložený návrh je aktualizací, která má zabezpečit soulad s předkládaným návrhem rozpočtu kraje na rok 2024. Pokračuje v naplňování cílů strategických dokumentů kraje. Pro jejich zajištění jsou maximálně využity možnosti spolufinancování z evropských finančních zdrojů, státního rozpočtu, případně dalších subjektů."

V roce 2025 by se výkon ekonomiky mohl zvýšit o cca 2,5 procenta hlavně zásluhou obnoveného růstu spotřeby domácností. Hospodářskou aktivitu však mohou mírně tlumit dopady konsolidačního balíčku, což ale zároveň přispěje ke snížení inflačních tlaků.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Výhled proto očekává postupný mírný meziroční růst objemu rozpočtů vyvolaný vyšším inkasem sdílených daní a využitím nových příležitostí díky programovému období EU 2021 až 2027, zejména realizace strategických projektů v rámci programu Spravedlivá transformace. Protože mimořádně významnou příležitostí pro rozpočet Moravskoslezského kraje v následujícím období bude právě Operační program Spravedlivá transformace, kde můžeme získat až 18,9 miliardy korun. Tyto prostředky budou určeny širokému okruhu příjemců včetně obcí, podniků, univerzit a dalších organizací."

Moravskoslezský kraj bude dále udržovat nízkou zadluženost, která podle ukazatele Moody´s nepřekročí 13 procent.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040214/rozpocet-moravskoslezskeho-kraje-na-rok-2024-ma-byt-395-miliardy