Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mladý hrdina z Ostravy: 16letý student zachránil chlapce před agresory, nikdo jiný mu nepomohl

Celý MS kraj |

Nepříjemný zážitek má za sebou dvanáctiletý chlapec, který v polovině ledna vyrazil na nákup knihy, kterou potřeboval do školy. V centru Ostravy mu cestu zkřížili na pohled stejně staří mladíci, chtěli od něj peníze a následně ho napadli. Otřesenému chlapci nikdo z kolemjdoucích nepomohl, až na 16letého studenta. Policisté ho v pondělí 26. února za jeho příkladnou pomoc ocenili.

Dvanáctiletému chlapci při cestě do obchod cestu zkřížili na pohled stejně staří kluci. Prvně zazněla otázka, zda má u sebe nějaké peníze. Chlapec reagoval slovy, že nemá a chtěl v chůzi pokračovat. Jenže jeden z kluků mu v tom zabránil, stoupnul si před něj a začal mu prohledávat kapsy. Nic nenašli a poté chlapce opakovaně fyzicky napadli. Útok pokračoval až do chvíle, kdy šel kolem všímavý mladík.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Jak bylo později zjištěno, 16letý student šel na tramvajovou zastávku, kde si všiml třech mladých chlapců. Svou pozornost jim začal věnovat proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach, a že má asi nějaký problém. Po chvilce viděl, jak byl napaden úderem do obličeje, proto okamžitě zareagoval. Vrátil se a jednoho z útočníků zpacifikoval. Chlapce chytil za ramena a odvedl ho. Útočníci přesto šli za nimi, proto je okřikl, ať ho nechají. Tím však pomoc nekončí. Napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, i přesto, že jeho trasa vedla opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, jí vše řekl a nakonec s čistým svědomím odjel domů.”

Matka přepadeného chlapce vše ihned oznámila policistům. Díky záznamům z kamer se podařilo vypátrat oba třináctileté mladíky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. I přesto, že komisařem 1. oddělení obecné kriminality Ostrava byl případ odložen vzhledem k věku pachatelů, kdy tito nejsou trestně odpovědní, můžou být potrestáni. Může jim být soudem uloženo výchovné opatření.”

Student školy First International School Ostrava Jan Baloun, který se napadeného mladíka zastal, převzal z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brigádního generála Tomáše Kužela „Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje“ za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Je nutné upozornit na přístup ostatních lidí. Jak je zřejmé z kamerového záznamu, samotnému fyzickému napadení byla přítomna spousta procházejících osob. Lidé zřejmě slyšeli i viděli napadení, otáčeli se, ale nikdo nezareagoval. Samozřejmě je vždy nutno myslet na své zdraví a život, proto doporučujeme v těchto situacích alespoň zavolat na linku 158.”
Nahlásit chybu


K tématu

Loupežné přepadení v Ostravě: zloděj bezbranné seniorce znemožnil pohyb a vybral jí batoh

4. prosince 2023 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policistům se podařilo vypátrat muže, který v jednom z ostravských obchodů okradl seniorku (82). Incident se stal v momentě, kdy žena už chtěla odejít z vestibulu. Zezadu k ní přistoupil neznámý muž a silou znemožnil pohyb.

VIDEO: 15letý recidivista v celostátním pátrání okradl mladou dívku, incident začal v noční tramvaji

1. března 2024 11:09 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Velmi nepříjemnou zkušenost má za sebou 19letá dívka, kterou mladík v Ostravě okradl o telefon a následně spolu s dvěmi dalšími dívkami ji okradli o peněženku a doklady. Telefon jí následně vydali a tak mohla rychle vše oznámit na tísňovou linku 158. Policisté podezřelé dopadli a ukázalo se, že jeden z nich je 15letý mladík, který je v celostátním pátrání.

Policisté hledají pachatele, který napadl ženu a muže před večerkou v Zábřehu

16. ledna 2024 11:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté řeší případ napadení muže a ženy před večerkou Narcis v Ostravě-Jihu. Obracejí se na veřejnost s kamerovými záznamy muže, kterého by z videa někdo mohl poznat. Může jít o svědka nebo samotného pachatele, to policie neupřesnila.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

Dnes 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Mladý hrdina z Ostravy: 16letý student zachránil chlapce před agresory, nikdo jiný mu nepomohl
Vydáno 26. února 2024 11:23, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Nepříjemný zážitek má za sebou dvanáctiletý chlapec, který v polovině ledna vyrazil na nákup knihy, kterou potřeboval do školy. V centru Ostravy mu cestu zkřížili na pohled stejně staří mladíci, chtěli od něj peníze a následně ho napadli. Otřesenému chlapci nikdo z kolemjdoucích nepomohl, až na 16letého studenta. Policisté ho v pondělí 26. února za jeho příkladnou pomoc ocenili.

Dvanáctiletému chlapci při cestě do obchod cestu zkřížili na pohled stejně staří kluci. Prvně zazněla otázka, zda má u sebe nějaké peníze. Chlapec reagoval slovy, že nemá a chtěl v chůzi pokračovat. Jenže jeden z kluků mu v tom zabránil, stoupnul si před něj a začal mu prohledávat kapsy. Nic nenašli a poté chlapce opakovaně fyzicky napadli. Útok pokračoval až do chvíle, kdy šel kolem všímavý mladík.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Jak bylo později zjištěno, 16letý student šel na tramvajovou zastávku, kde si všiml třech mladých chlapců. Svou pozornost jim začal věnovat proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach, a že má asi nějaký problém. Po chvilce viděl, jak byl napaden úderem do obličeje, proto okamžitě zareagoval. Vrátil se a jednoho z útočníků zpacifikoval. Chlapce chytil za ramena a odvedl ho. Útočníci přesto šli za nimi, proto je okřikl, ať ho nechají. Tím však pomoc nekončí. Napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, i přesto, že jeho trasa vedla opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, jí vše řekl a nakonec s čistým svědomím odjel domů.”

Matka přepadeného chlapce vše ihned oznámila policistům. Díky záznamům z kamer se podařilo vypátrat oba třináctileté mladíky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. I přesto, že komisařem 1. oddělení obecné kriminality Ostrava byl případ odložen vzhledem k věku pachatelů, kdy tito nejsou trestně odpovědní, můžou být potrestáni. Může jim být soudem uloženo výchovné opatření.”

Student školy First International School Ostrava Jan Baloun, který se napadeného mladíka zastal, převzal z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brigádního generála Tomáše Kužela „Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje“ za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Je nutné upozornit na přístup ostatních lidí. Jak je zřejmé z kamerového záznamu, samotnému fyzickému napadení byla přítomna spousta procházejících osob. Lidé zřejmě slyšeli i viděli napadení, otáčeli se, ale nikdo nezareagoval. Samozřejmě je vždy nutno myslet na své zdraví a život, proto doporučujeme v těchto situacích alespoň zavolat na linku 158.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041720/mlady-hrdina-z-ostravy-16lety-student-zachranil-chlapce-pred-agresory-nikdo-jiny-mu-nepomohl