Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muž z Ostravy přišel o 2,2 milionu. Naletěl na falešnou reklamu s Jakubem Prachařem

Celý MS kraj |

Falešné reklamy se slavnými osobnosti v poslední době zaplavily internet a sociální sítě. Na jedno z videí se chytil i muž středního věku z Ostravy. Reklama nabízela velké a rychlé zhodnocení peněz. Podvodník na telefonu pak muže přesvědčil k investici do kryptoměny a postupně ho připravil o více než 2,2 milionu korun.

Začalo to falešnými články na internetu o tom, jak se obyčejným lidem změnil život, když začali investovat své peníze a díky tomu mají nyní pravidelnou rentu. Nyní zašli podvodníci ještě dál a začali naplno využívat umělou inteligenci. Pomocí ní totiž dokážou upravit například jakékoliv video tak, aby například veřejně známá osobnost dokázala na obraze říct nepravdivé informace. Lidé často nepoznají, že jde o podvod, protože video vypadá jako opravdové a dokonce i hlas a mluva slavné osobnosti působí velmi realisticky. Na podobnou reklamu naletěl i muž středního věku z Ostravy. Zlákala ho falešná reklama známého herce Jakuba Prachaře v pořadu show Jana Krause, kde spolu dvojice mluvila o finanční investici.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Nutno podotknout, že takové upoutávky na sociálních sítích se objevují velmi často. Pachatelé využívají profily jak zpěváků, známých osobností, tak politiků, například Petra Fialy nebo zpěváka Leoše Mareše. Doprovázený text s reklamou je velmi podobný - rychlé vydělání peněz, investice či jak ušetřit. Cíl je vždy stejný – nalákat lidi a připravit je o peníze."

Jak sám poškozený uvedl, pod falešným článkem byl uvedený odkaz pro registraci do obchodní platformy. Na základě toho se zaregistroval, uvedl telefonní číslo, e-mail. Tady už přišel na řadu podvodník, který během třiceti minut muži zavolal.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "První otázka od „podvodníka“ zněla, zda už muž někdy investoval peníze a následně mu tuto možnost nabídl. Poškozený souhlasil a domluvili se na počáteční investici 250 Eur. Ještě před samotnou platbou byly muži samozřejmě prostřednictvím e-mailu zaslány přihlašovací údaje k obchodní platformě, login a hesla. Následně muž po obdržení platebních údajů poslal peníze dle požadavku."

Po celou dobu probíhala komunikace buď telefonicky, přes WhatsApp nebo e-mailem. Následující den byl muž kontaktován údajným makléřem, který mu popsal, jak bude spolupráce vypadat.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Je nutno upozornit na to, že takové podvodné jednání je opravdu sofistikovaně připravené a tváří se jako skutečné. Muž na telefonu poškozenému sdělil, že se investuje zhruba třetina objemu celkové částky, která je na obchodním účtu v té platformě, a to měnové páry, komunity, kryptoměny apod."

Podvodník ukázal muži dokonce i propracovaný obchodní terminál. Poškozený se pak do obchodní platformy přihlásil přes login a heslo. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Zvláštní bylo to, že i přesto, že mu do tohoto nedal přístup, tak mu muž na telefonu popisoval vše, co vidí na obrazovce. Tedy své investované eura, které byly již převedeny na USDT (kryptoměny). Komunikace mezi muži probíhala několik dnů. Neznámý pachatel postupně vysvětloval, jak se dá z obchodní platformy stahovat výdělek."

Podvodníci mají vlastní obchodní internetový portál, který dokonale poškozené zmate. Ti tam mohou sami obchodovat a systém jim fingovaně připisuje úročení jejich peněz. Poškození jsou pak v euforii a mají dojem, že toto investování skutečně funguje. Cílem je, aby tam lidé poslali co nejvíce peněz, o které je podvodníci připraví.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Samozřejmě pokračovalo několik jednání, několik investic a možné obchody gradovaly. Následně přišla nabídka, že budou probíhat prodeje nakoupených kontraktů ropy. V té době cena ropy rychle rostla a vidina výdělku byla vysoká. Proto poškozený dostal nabídku, že na tomto obchodě může také participovat s tím, že výdělek za tři dny by měl být kolem 9.000 USDT. (kryptoměna)"

Postupně tam poškozený naposílal statisíce korun, které se mu fingovaně úročily. Ve skutečnosti tam ale žádné peníze nebyly, protože podvodníci je lidem okamžitě kradli. Zhruba po měsíci a půl chtěl poškozený vybrat z obchodního portálu 46 tisíc mincí kryptoměny USDT, ta by měla aktuálně hodnotu přesahující jeden milion korun. Po portálu chtěl, aby mu kryptoměnu směnil na eura a vyplatil na osobní účet. Jenže to se nestalo. Po zadání požadavku obchodní portál přestal reagovat. A tady přišli podvodníci s další fintou, jak podvedeného uklidnit a přesvědčit ho, že je vše v pořádku.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Muž na telefonu se snažil investora přesvědčit, že jejich stránky byly napadeny nějakými hackery. Jejich IT oddělení vytvořilo nové stránky a odkaz na ně mu odeslal. Resetoval své heslo a následně chtěl provést plánovaný výběr. Výběr z účtu byl sice proveden, ale na požadovaný účet žádné peníze nedošly. Po celou dobu komunikace jistý muž na telefonu poškozeného ujišťoval, že i ostatní kolegové mají problémy a že vše bude v pořádku."

Podvodníci dokonce poškozenému volali a vydávali se za společnosti, které řeší podvody v kryptoměnách. Následně ho uklidňovali, že situaci stále řeší, on se stal obětí podvodu a oni mu pomůžou. Samozřejmě dál tvrdili, že s obchodní platformou je všechno v pořádku a on může v klidu dál investovat. Což také dělal. Celkově tak podvodníkům poslal 2 250 000 korun.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "V dané věci byly komisařem 2. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu. Poškozený muž u výslechu dodal, že hovořil a dopisoval si s několika osobami. Někteří hovořili plynule česky, jiní měli východní přízvuk. Při psané komunikaci dělali pravopisné chyby – zřejmě překladač."

Policie opět v těchto případech varuje veřejnost před tímto podvodným jednáním a doporučuje maximální obezřetnost, jelikož ke každé takové investici je potřeba přistupovat jako k rizikové.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Před samotnou investicí do kryptoměn je vždy potřeba zjistit, jak tyto investiční platformy fungují a jakým způsobem se provádí nákup a prodej této měny. Stejně tak je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti, a rovněž je třeba pamatovat na to, že nikomu za žádných okolností není třeba povolovat vzdálený přístup ke svému počítači. Tyto případy jsou dnes opravdu sofistikované."

mail podvodníků k údajnému napadení obchodní platformy hackery

Nahlásit chybu


K tématu

Žena z Novojičínska přišla o 4 miliony korun, naletěla na falešnou investici

8. srpna 2023 21:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na internetu klikla na reklamu, která nabízela vysoké zhodnocení peněz. Zanechala své údaje a vzápětí ji kontaktovala falešná investiční poradkyně. Ta 45letou ženu z Novojičínska přesvědčila k nainstalování programu na ovládání počítače na dálku a následně jí vysála z účtu téměř 4 miliony korun.

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Seniorka nechala doma vzkaz, že účet je v nebezpečí a šla vložit úspory do bitcoinmatu

11. srpna 2023 11:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Reakce partnera a špičková práce kriminalistů i policistů zachránila 70leté seniorce z Frýdku-Místku téměř půl milionu korun. Ta se totiž stala obětí podvodného jednání falešných bankéřů. Ti ji přesvědčili, aby vybrala z osobního účtu, který někdo údajně napadl, všechny peníze a šla je vložit do bitcoinmatu. Policisté ženu našli ve chvíli, kdy do zařízení vkládala první peníze.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Muž z Ostravy přišel o 2,2 milionu. Naletěl na falešnou reklamu s Jakubem Prachařem
Vydáno 27. března 2024 16:00, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Falešné reklamy se slavnými osobnosti v poslední době zaplavily internet a sociální sítě. Na jedno z videí se chytil i muž středního věku z Ostravy. Reklama nabízela velké a rychlé zhodnocení peněz. Podvodník na telefonu pak muže přesvědčil k investici do kryptoměny a postupně ho připravil o více než 2,2 milionu korun.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Začalo to falešnými články na internetu o tom, jak se obyčejným lidem změnil život, když začali investovat své peníze a díky tomu mají nyní pravidelnou rentu. Nyní zašli podvodníci ještě dál a začali naplno využívat umělou inteligenci. Pomocí ní totiž dokážou upravit například jakékoliv video tak, aby například veřejně známá osobnost dokázala na obraze říct nepravdivé informace. Lidé často nepoznají, že jde o podvod, protože video vypadá jako opravdové a dokonce i hlas a mluva slavné osobnosti působí velmi realisticky. Na podobnou reklamu naletěl i muž středního věku z Ostravy. Zlákala ho falešná reklama známého herce Jakuba Prachaře v pořadu show Jana Krause, kde spolu dvojice mluvila o finanční investici.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Nutno podotknout, že takové upoutávky na sociálních sítích se objevují velmi často. Pachatelé využívají profily jak zpěváků, známých osobností, tak politiků, například Petra Fialy nebo zpěváka Leoše Mareše. Doprovázený text s reklamou je velmi podobný - rychlé vydělání peněz, investice či jak ušetřit. Cíl je vždy stejný – nalákat lidi a připravit je o peníze."

Jak sám poškozený uvedl, pod falešným článkem byl uvedený odkaz pro registraci do obchodní platformy. Na základě toho se zaregistroval, uvedl telefonní číslo, e-mail. Tady už přišel na řadu podvodník, který během třiceti minut muži zavolal.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "První otázka od „podvodníka“ zněla, zda už muž někdy investoval peníze a následně mu tuto možnost nabídl. Poškozený souhlasil a domluvili se na počáteční investici 250 Eur. Ještě před samotnou platbou byly muži samozřejmě prostřednictvím e-mailu zaslány přihlašovací údaje k obchodní platformě, login a hesla. Následně muž po obdržení platebních údajů poslal peníze dle požadavku."

Po celou dobu probíhala komunikace buď telefonicky, přes WhatsApp nebo e-mailem. Následující den byl muž kontaktován údajným makléřem, který mu popsal, jak bude spolupráce vypadat.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Je nutno upozornit na to, že takové podvodné jednání je opravdu sofistikovaně připravené a tváří se jako skutečné. Muž na telefonu poškozenému sdělil, že se investuje zhruba třetina objemu celkové částky, která je na obchodním účtu v té platformě, a to měnové páry, komunity, kryptoměny apod."

Podvodník ukázal muži dokonce i propracovaný obchodní terminál. Poškozený se pak do obchodní platformy přihlásil přes login a heslo. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Zvláštní bylo to, že i přesto, že mu do tohoto nedal přístup, tak mu muž na telefonu popisoval vše, co vidí na obrazovce. Tedy své investované eura, které byly již převedeny na USDT (kryptoměny). Komunikace mezi muži probíhala několik dnů. Neznámý pachatel postupně vysvětloval, jak se dá z obchodní platformy stahovat výdělek."

Podvodníci mají vlastní obchodní internetový portál, který dokonale poškozené zmate. Ti tam mohou sami obchodovat a systém jim fingovaně připisuje úročení jejich peněz. Poškození jsou pak v euforii a mají dojem, že toto investování skutečně funguje. Cílem je, aby tam lidé poslali co nejvíce peněz, o které je podvodníci připraví.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Samozřejmě pokračovalo několik jednání, několik investic a možné obchody gradovaly. Následně přišla nabídka, že budou probíhat prodeje nakoupených kontraktů ropy. V té době cena ropy rychle rostla a vidina výdělku byla vysoká. Proto poškozený dostal nabídku, že na tomto obchodě může také participovat s tím, že výdělek za tři dny by měl být kolem 9.000 USDT. (kryptoměna)"

Postupně tam poškozený naposílal statisíce korun, které se mu fingovaně úročily. Ve skutečnosti tam ale žádné peníze nebyly, protože podvodníci je lidem okamžitě kradli. Zhruba po měsíci a půl chtěl poškozený vybrat z obchodního portálu 46 tisíc mincí kryptoměny USDT, ta by měla aktuálně hodnotu přesahující jeden milion korun. Po portálu chtěl, aby mu kryptoměnu směnil na eura a vyplatil na osobní účet. Jenže to se nestalo. Po zadání požadavku obchodní portál přestal reagovat. A tady přišli podvodníci s další fintou, jak podvedeného uklidnit a přesvědčit ho, že je vše v pořádku.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Muž na telefonu se snažil investora přesvědčit, že jejich stránky byly napadeny nějakými hackery. Jejich IT oddělení vytvořilo nové stránky a odkaz na ně mu odeslal. Resetoval své heslo a následně chtěl provést plánovaný výběr. Výběr z účtu byl sice proveden, ale na požadovaný účet žádné peníze nedošly. Po celou dobu komunikace jistý muž na telefonu poškozeného ujišťoval, že i ostatní kolegové mají problémy a že vše bude v pořádku."

Podvodníci dokonce poškozenému volali a vydávali se za společnosti, které řeší podvody v kryptoměnách. Následně ho uklidňovali, že situaci stále řeší, on se stal obětí podvodu a oni mu pomůžou. Samozřejmě dál tvrdili, že s obchodní platformou je všechno v pořádku a on může v klidu dál investovat. Což také dělal. Celkově tak podvodníkům poslal 2 250 000 korun.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "V dané věci byly komisařem 2. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu. Poškozený muž u výslechu dodal, že hovořil a dopisoval si s několika osobami. Někteří hovořili plynule česky, jiní měli východní přízvuk. Při psané komunikaci dělali pravopisné chyby – zřejmě překladač."

Policie opět v těchto případech varuje veřejnost před tímto podvodným jednáním a doporučuje maximální obezřetnost, jelikož ke každé takové investici je potřeba přistupovat jako k rizikové.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Před samotnou investicí do kryptoměn je vždy potřeba zjistit, jak tyto investiční platformy fungují a jakým způsobem se provádí nákup a prodej této měny. Stejně tak je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti, a rovněž je třeba pamatovat na to, že nikomu za žádných okolností není třeba povolovat vzdálený přístup ke svému počítači. Tyto případy jsou dnes opravdu sofistikované."

mail podvodníků k údajnému napadení obchodní platformy hackery

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042281/muz-z-ostravy-prisel-o-22-milionu-naletel-na-falesnou-reklamu-s-jakubem-pracharem