Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Bruntále byla zahájena realizace největší investice v jeho novodobé historii – příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

Celý MS kraj |  | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Cílem právě zahájeného projektu bude vybudování kompletní infrastruktury celé lokality.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Součástí stávajících psací, které již byly zahájeny, již bylo předáno staveniště a budou pokračovat v příštích dvou letech, bude vybudování kompletní infrastruktury tak, aby všechny tato pozemky byly zasíťovány, tedy připojeny na elektrickou energii, vodu, splaškovou kanalizaci, internet tak, aby tady bylo komfortní bydlení a současně budou vybudovány všechny připojovací komunikace, to znamená ke každému domu bude přivedena místní komunikace, bude zde vytvořena cestní síť, kdy hlavním připojovacím bodem bude nová komunikace z ulice Staroměstská, kdy bude vybudován nový most zhruba v místě stávající čerpací stanice za těmi zahrádkářskými koloniemi. A co je důležité zmínit, staveništní doprava povede také z ulice Staroměstská. To znamená, staveništní doprava nemá vést po ulici ČS armády, ani po ulici Česká. Jde o to, aby při té výstavbě, kde bude trvat skutečně dva roky, docházelo k minimálnímu obtěžování obyvatel, bydlících v té staré části ČSA a Česká.“

Celá lokalita bude velmi lukrativní, s výhledem na masiv Hrubého Jeseníku a Praděd. Vyroste na ní 9 čtyřpatrových bytových domů a desítky parcel pro domy řadové a individuální rodinné domy.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Pro individuální bytovou výstavbu, tedy samostatně stojící a řasové rodinné domy zde bude připraveno celkem 75 parcel. Z toho 33 bude pro výstavbu řasových domů a zbytek bude potom pro samostatně stojící rodinné domy.“

Celá příprava lokality by měla být ukončena v roce 2026.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Příprava obsahovala nejprve zpracování různých dopravních studií, výhledových urbanistických studií až po zpracování dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provedení stavby. Nebyl to jednoduchý projekt, začínalo se s tou přípravou a s vyjednáváním na ministerstvech už v roce 2009. ...Tento projekt měl podporu napříč zastupitelstvy v minulých volebních obdobích a téměř naprosté většiny tehdejších zastupitelů.“

Investice do přípravy lokality předčí všechny dosud největší investice ve městě.

Jiří Ondrášek, mluvčí MěÚ Bruntál: „Jedná se o největší investiční akci za několik posledních desetiletí. Velmi nám pomáhá stát díky svým zdrojům prostřednictvím Ministerstva financí a zejména Ministerstva průmyslu a obchodu. Stát, resp. Ministerstvo průmyslu a obchodu vynaložil na tuto etapu přípravy lokality Za mlékárnou částku 172,5 mil korun bez daně, město přidalo dalších 5,6 mil korun a samozřejmě další miliony na projektovou přípravu.“

Již v příštím roce by mělo zastupitelstvo schválit regulační plán s podmínkami prodeje jednotlivých parcel do soukromého vlastnictví.

Nahlásit chybu


K tématu

Studie navrhuje možnost vystavět přes 300 nových bytů ve Frýdku-Místku

13. listopadu 2023 17:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek si nechal vypracovat zastavovací studii pro možnost vybudování více než 300 bytů. Ty by mohly vzniknout v lokalitě Berlín 2, kde se připravuje výstavba Alzheimer centra a Domovinky. Nyní se hledá dodavatel projekčních prací a také případný developer, který by novou čtvrť vystavěl.

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech

5. ledna 2024 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

Nové byty budou na ulici Bohuslava Martinů, městské pozemky pro jejich stavbu jsou na prodej

8. ledna 2024 8:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín nabízí na prodej pozemky pro výstavbu bydlení. Tedy konkrétně lokalitu na ulici Bohuslava Martinů, kde mají stát bytové domy.


Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

Včera 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

9. května 2024 15:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

9. května 2024 15:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

9. května 2024 15:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

V Bruntále byla zahájena realizace největší investice v jeho novodobé historii – příprava lokality pro výstavbu domů a bytů
Vydáno 11. dubna 2024 11:09, Celý MS kraj, Karel Soukop
Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Cílem právě zahájeného projektu bude vybudování kompletní infrastruktury celé lokality.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Součástí stávajících psací, které již byly zahájeny, již bylo předáno staveniště a budou pokračovat v příštích dvou letech, bude vybudování kompletní infrastruktury tak, aby všechny tato pozemky byly zasíťovány, tedy připojeny na elektrickou energii, vodu, splaškovou kanalizaci, internet tak, aby tady bylo komfortní bydlení a současně budou vybudovány všechny připojovací komunikace, to znamená ke každému domu bude přivedena místní komunikace, bude zde vytvořena cestní síť, kdy hlavním připojovacím bodem bude nová komunikace z ulice Staroměstská, kdy bude vybudován nový most zhruba v místě stávající čerpací stanice za těmi zahrádkářskými koloniemi. A co je důležité zmínit, staveništní doprava povede také z ulice Staroměstská. To znamená, staveništní doprava nemá vést po ulici ČS armády, ani po ulici Česká. Jde o to, aby při té výstavbě, kde bude trvat skutečně dva roky, docházelo k minimálnímu obtěžování obyvatel, bydlících v té staré části ČSA a Česká.“

Celá lokalita bude velmi lukrativní, s výhledem na masiv Hrubého Jeseníku a Praděd. Vyroste na ní 9 čtyřpatrových bytových domů a desítky parcel pro domy řadové a individuální rodinné domy.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Pro individuální bytovou výstavbu, tedy samostatně stojící a řasové rodinné domy zde bude připraveno celkem 75 parcel. Z toho 33 bude pro výstavbu řasových domů a zbytek bude potom pro samostatně stojící rodinné domy.“

Celá příprava lokality by měla být ukončena v roce 2026.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Příprava obsahovala nejprve zpracování různých dopravních studií, výhledových urbanistických studií až po zpracování dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provedení stavby. Nebyl to jednoduchý projekt, začínalo se s tou přípravou a s vyjednáváním na ministerstvech už v roce 2009. ...Tento projekt měl podporu napříč zastupitelstvy v minulých volebních obdobích a téměř naprosté většiny tehdejších zastupitelů.“

Investice do přípravy lokality předčí všechny dosud největší investice ve městě.

Jiří Ondrášek, mluvčí MěÚ Bruntál: „Jedná se o největší investiční akci za několik posledních desetiletí. Velmi nám pomáhá stát díky svým zdrojům prostřednictvím Ministerstva financí a zejména Ministerstva průmyslu a obchodu. Stát, resp. Ministerstvo průmyslu a obchodu vynaložil na tuto etapu přípravy lokality Za mlékárnou částku 172,5 mil korun bez daně, město přidalo dalších 5,6 mil korun a samozřejmě další miliony na projektovou přípravu.“

Již v příštím roce by mělo zastupitelstvo schválit regulační plán s podmínkami prodeje jednotlivých parcel do soukromého vlastnictví.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042516/v-bruntale-byla-zahajena-realizace-nejvetsi-investice-v-jeho-novodobe-historii--priprava-lokality-pro-vystavbu-domu-a-bytu