Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Felinoterapie neboli kontakt nemocného s kočkou je novou podpůrnou terapií v krnovské nemocici

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Animoterapie jsou v posledních letech stále oblíbenější podpůrné léčebné metody, spočívající v kontaktu nemocného se zvířetem. Patří sem například canisterapie, hippoterapie, či felinoterapie. Pomáhají v léčebnách nebo domovech seniorů a v poslední době pronikají do klasických nemocnic.

Poslední jmenovanou, felinoterapii neboli terapii, využívající kontaktu s kočkou, zavádí také krnovská nemocnice.

Marie Žaloudíková, náměstkyně ředitele pro léčebnou péči: „Je to vždycky taková elegantní podpůrná, jak jste řekl, metoda rehabilitační, která pomáhá pacientům třeba s mozkovou obrnou, ať už je to jakéhokoli původu. Ať už jsou to děti s dětskou mozkovou obrnou nebo jsou to pacienti po úrazech, vždycky jim to přinese celkové uvolnění toho svalstva a zlepšení hybnosti. Pomáhá fyzicky i psychicky, od koní přes hipoterapii a canisterapii jsme se dostali až k felinoterapii.“

Svou modrookou kočičku Elis plemene ragdoll přinesla poprvé na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče sestra Veronika Štěpáníková.

Veronika Štěpáníková, sestra, felinoterapeutka: „Já se zajímám velice intenzivně o bazální stimulace tady na tomto oddělení a přišlo mi to zajímavé, že bychom mohli pomocí té kočičky nějak aktivizovat pacienty a zajišťovat jim tady nějaký program. Dostala se ke mně informace, že existuje forma felinoterapie s kočkami, které mohou docházet za pacienty i na tohle oddělení.“
Lada Krausová, pečovatelka o kočičku: „Když jdeme tedy na oddělení, tak je důležité před tím, aby nedostávala najíst, snažíme se jí doma zabavit, aby tady na pacientech byla v klidu, dopředu jí vyčesáváme z hygienických důvodů. Doma odpočívá, má přístup úplně všude, spí s námi v posteli, vydrží s námi spát úplně celou noc a během dne spí přibližně 12 hodin.“

Kontakt s kočičkou posiluje jemnou notoriku a má výrazné antistresové a relaxační účinky. Například u této pacientky s úrazem mozku po pádu ze schodů.

Olga Kurečková, vrchní sestra DIOP: „Je pozorovatelné zlepšení u této paní, je více kontaktní, usmívá se, vyloženě profituje z této terapie.“

Vhodná kočička musí být speciálně vybraná, vycvičená a lékařsky kontrolovaná.

Marie Žaloudíková, náměstkyně ředitele pro léčebnou péči: "Kočička je speciální úplně celá, je to zvláštní plemeno, které je tady pro to velmi vhodné, kočka, která má velmi klidnou povahu, která se nechá do nekonečna hladit a manipulovat s pacienty, pro které je to vlastně jediný kontakt s takovým civilním životem, rozvíjí jejich jemnou motoriku a určitě jim přináší i psychické uvolnění. To je pro pacienty na dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči velmi důležité.“

Celá přínosná terapeutická metoda má jeden jediný zápor – dosud ji k proplácení neuznaly naše zdravotní pojišťovny.

Nahlásit chybu


K tématu

Seděl v dešti na lavičce, strážníkům nadýchal přes 6 promile

16. října 2023 18:53 | Krnov | Jiří Cileček

Alkohol jako smysl života? Nebo zkouška, kolik tělo vydrží? Otázky, na které možná nezná odpověď ani sám jistý muž v Krnově. Toho řešili tamní strážníci opilého pod obraz hned dvakrát za dva dny. Poprvé dokonce nadýchal přes 6 promile.

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Krnovská porodnice připravila přednášky pro nastávající rodiče

5. listopadu 2023 13:05 | Bruntál | Jiří Cileček

Každou středu se mohou nastávající maminky i tatínkové z Bruntálska dozvědět mnoho zajímavého a užitečného o těhotenství a porodu. Od středy 8. listopadu začíná v Bruntále Škola rodičů, tedy kurz pro budoucí rodiče.


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Včera 21:14, vydáno včera 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Povodně a volby, jde to dohromady? Nejde, zní z Vrbenska

Včera 20:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Odstraňování následků velké vody v postižených obcích komplikuje potřeba přípravy a konání krajských a senátních voleb. Většina lidí v těchto oblastech řeší nyní zcela jiné problémy a málokdo má myšlenky na to, zvažovat kvality volebních kandidátů.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Včera 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Těšínské jatky byly pod vodou, plné zásobování se v regionu obnoví za několik týdnů

Záplavy poničily výrobní stroje v provozovně Těšínských jatek. Část výroby se přesunula do náhradního menšího provozu v Jablunkově. Na pultech tak budou některé produkty chybět, plné zásobování se v regionu obnoví až za několik týdnů.

Silně postižené Vrbensko zůstává tak trochu stranou hlavního mediálního zájmu

Včera 14:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce jako Karlovice, Široká Niva, Vrbno pod Pradědem a další nejsou na hlavní trase mediálního zájmu, který se soustředil především na Krnovsko. O to větší je jejich potřeba pomoci. Následky povodní i lidské tragédie jsou i tady obrovské.

Ostravice se z břehů nevylila, obcím kolem škodil hlavně příval deště

Obce podél řeky Ostravice nápor velké vody ustály. Řeka se z břehů nevylila a nezpůsobila katastrofu. Škodila hlavně voda, která se valila z kopců a polí. Obrovský příval zatopil několik sklepů a zahrad.

Zástupci KHS apelují na dodržování hygienických opatření v zaplavených oblastech

V oblastech zasažených povodněmi platí zvýšené riziko infekčních onemocnění v důsledku kontaminace povodňovou vodou. Lidé by tak při úklidu měli dodržovat přísná hygienická opatření.

Při zátahu na prodejce nezdaněných cigaret celníci našli i zlaté šperky a detektor odposlechů

Včera 10:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na obchodníky s nezdaněnými cigaretami udeřila zásahová jednotka českých celníků, přičemž na slovenském území s nimi spolupracovali tamní kolegové.

Hasiči stěhují výkonná čerpadla do dosud zaplavených míst

Včera 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Situace v zaplavených lokalitách Moravskoslezského kraje se postupně zlepšuje. Velkokapacitní čerpadla odčerpávají vodu z nejvíce postižených míst a hasiči je poté přesunují do dalších míst. Lidé v celém regionu také mohou využít psychosociální pomoc specialistů.

Felinoterapie neboli kontakt nemocného s kočkou je novou podpůrnou terapií v krnovské nemocici
Vydáno 21. června 2024 9:09, Celý MS kraj, Karel Soukop
Animoterapie jsou v posledních letech stále oblíbenější podpůrné léčebné metody, spočívající v kontaktu nemocného se zvířetem. Patří sem například canisterapie, hippoterapie, či felinoterapie. Pomáhají v léčebnách nebo domovech seniorů a v poslední době pronikají do klasických nemocnic.

Poslední jmenovanou, felinoterapii neboli terapii, využívající kontaktu s kočkou, zavádí také krnovská nemocnice.

Marie Žaloudíková, náměstkyně ředitele pro léčebnou péči: „Je to vždycky taková elegantní podpůrná, jak jste řekl, metoda rehabilitační, která pomáhá pacientům třeba s mozkovou obrnou, ať už je to jakéhokoli původu. Ať už jsou to děti s dětskou mozkovou obrnou nebo jsou to pacienti po úrazech, vždycky jim to přinese celkové uvolnění toho svalstva a zlepšení hybnosti. Pomáhá fyzicky i psychicky, od koní přes hipoterapii a canisterapii jsme se dostali až k felinoterapii.“

Svou modrookou kočičku Elis plemene ragdoll přinesla poprvé na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče sestra Veronika Štěpáníková.

Veronika Štěpáníková, sestra, felinoterapeutka: „Já se zajímám velice intenzivně o bazální stimulace tady na tomto oddělení a přišlo mi to zajímavé, že bychom mohli pomocí té kočičky nějak aktivizovat pacienty a zajišťovat jim tady nějaký program. Dostala se ke mně informace, že existuje forma felinoterapie s kočkami, které mohou docházet za pacienty i na tohle oddělení.“
Lada Krausová, pečovatelka o kočičku: „Když jdeme tedy na oddělení, tak je důležité před tím, aby nedostávala najíst, snažíme se jí doma zabavit, aby tady na pacientech byla v klidu, dopředu jí vyčesáváme z hygienických důvodů. Doma odpočívá, má přístup úplně všude, spí s námi v posteli, vydrží s námi spát úplně celou noc a během dne spí přibližně 12 hodin.“

Kontakt s kočičkou posiluje jemnou notoriku a má výrazné antistresové a relaxační účinky. Například u této pacientky s úrazem mozku po pádu ze schodů.

Olga Kurečková, vrchní sestra DIOP: „Je pozorovatelné zlepšení u této paní, je více kontaktní, usmívá se, vyloženě profituje z této terapie.“

Vhodná kočička musí být speciálně vybraná, vycvičená a lékařsky kontrolovaná.

Marie Žaloudíková, náměstkyně ředitele pro léčebnou péči: "Kočička je speciální úplně celá, je to zvláštní plemeno, které je tady pro to velmi vhodné, kočka, která má velmi klidnou povahu, která se nechá do nekonečna hladit a manipulovat s pacienty, pro které je to vlastně jediný kontakt s takovým civilním životem, rozvíjí jejich jemnou motoriku a určitě jim přináší i psychické uvolnění. To je pro pacienty na dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči velmi důležité.“

Celá přínosná terapeutická metoda má jeden jediný zápor – dosud ji k proplácení neuznaly naše zdravotní pojišťovny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043670/felinoterapie-neboli-kontakt-nemocneho-s-kockou-je-novou-podpurnou-terapii-v-krnovske-nemocici