Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Učitel z Havířova se zpovídá z vybrždění autobusu, kde se zranilo několik lidí

Celý MS kraj |

Před senátem Okresního soudu v Havířově stanul Daniel P., který je obžalovaný z vybrždění linkového autobusu. Po jeho nečekaném manévru se zranilo několik cestujících a někteří se dodnes léčí.

Incident se odehrál letos 2. ledna na Dlouhé třídě v centru Havířova. 38letý obžalovaný tvrdí, že řidič kloubového autobusu při vyjíždění ze zastávky nedal znamení o změně směru jízdy a ze zálivu vyjel tak, že na to nemohl včas reagovat a dokonce se domníval, že do jeho auta autobus narazil. Proto o chvíli později na řidiče autobusu zatroubil a dával mu znamení k zastavení. Autobus pak předjel a zastavil před ním. Jeho zastavení však bylo natolik intenzivní, že i přes snahu řidiče autobusu střetu zabránit, došlo ke kolizi, při které přední část autobusu narazila do zadní části octavie.

Nejsem pilot F1, takové manévry nemám zmáknuté

Daniel P., obžalovaný řidič: ”Nechtěl jsem nic úmyslně způsobit, stala se mi taková věc poprvé a rozhodně nejsem agresivní. Jsem učitel, dříve jsem učil na učilišti a teď nově učím na základní škole. Viděl jsem autobus a vím, že mají přednost při vyjíždění ze zastávky. Já jsem jel a najednou začal vyjíždět, neviděl jsem jeho blinkr. Byl potom tak blízko, že jsem se lekl a dokonce jsem myslel, že do mně tím středovým kloubem najel. Proto jsem na řidiče troubil a ukazoval jsem mu, aby zastavil. On na mě taky gestikuloval a já z toho vyrozuměl, že mi rozumí a taky zastaví. Šlo mi o to vyřešit ten kontakt při vyjíždění ze zastávky. Pak se stala z mé strany nevysvětlitelná věc. Rozhodně jsem nechtěl brzdit tak, aby se něco stalo. Byl jsem v té chvíli ve stresu z té situace. Nejsem pilot F1, nemám takové manévry zmáknuté. Stala se hrozná věc. Já jsem snad po tom nárazu omdlel. Nepamatuju si, jak jsem ujel poslední metry, možná jsem jel až 80 metrů v bezvědomí. Ještě z auta jsem pak volal policii, kde jsem uvedl, že mě ohrozil autobus a pak do mě ještě narazil. Byl jsem v šoku. Když jsem začal před autobusem brzdit, měl jsem to už v mlze a z toho výjevu jen vím, že se přibližuje. Byly to sekundy. Hlavní roli hrál stres. Je mi to velice líto, v autobuse se zranil i můj soused.”

Podle státního zástupce není o vině obžalovaného pochyb. Podle něj ho autobus při vyjíždění ze zálivu neohrozil. Obžalovaný pak přejel z pravého do levého jízdního pruhu a následně najel před autobus, kde prudce zabrzdil.

Otakar Cibien, státní zástupce: “Obžalovaný jako řidič osobního vozidla Škoda Octavia na Dlouhé třídě ve směru na Podlesí na úrovni busu troubil, gestikuloval, předjel ho a záměrně bezdůvodně prudce zabrzdil.”

V autobuse v té době jelo nejméně 20 cestujících, z nichž někteří utrpěli různě závažná zranění od otřesu mozku, tržných ran, poranění končetin i břicha. Jedna ze zraněných musela podstoupit operaci kolene a na další operaci čeká.

Zraněný cestující: “Já jsem došel k autobusu, když už se chtěl rozjíždět, ale řidič mi ještě otevřel dveře a já nastoupil. Šel jsem do zadní části vozu, kde byla volná místa. Udělal jsem však jen pár kroků, když autobus prudce zabrzdil a já upadl. Z bezvědomí jsem se probral až v sanitce a v nemocnici jsem pak musel být týden.”

Incident zachytila palubní kamera v autobuse. Slyšitelné jsou tam blinkry a především pak křik při nehodě. Z nadávek směřujících na řidiče osobního auta je pak zřejmé, koho cestující označili za viníka.

Protože se nejednalo o dopravní nehodu, bude v případě pravomocného rozsudku veškerá odpovědnost za náhradu škody spočívat na viníkovi. Na přední části autobusu vznikla škoda za 51 626 korun, ale výlohy za léčení zraněných budou mnohem vyšší.

Rozsudek by měl padnout při dalším jednání. 

Nahlásit chybu


K tématu

Okresní soud ve Frýdku-Místku se otevřel veřejnosti. O prohlídky byl velký zájem

Okresní soud ve Frýdku-Místku se zapojil do festivalu Noc práva. V rámci něj se otevřel na celý den veřejnosti. V programu byla simulovaná soudní jednání, komentované prohlídky zajímavých prostor soudu, přednášky i prezentace vězeňské služby a policie.

Řidič osobního auta měl v Havířově vybrzdit autobus, čtyři cestující se zranili

2. ledna 2024 17:52 | Havířov | Libor Běčák

Naštěstí jen lehká zranění utrpěli lidé, kteří cestovali v autobuse, jehož řidič byl nucený prudce brzdit, když před ním náhle zpomalilo osobní auto. Policie vyšetřuje, zda řidič osobáku brzdil před autobusem schválně.

Jan Krkoška byl uznán vinným v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami, následně rezignoval na post hejtmana

21. března 2024 10:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Peněžitý trest 200 tisíc korun - to je zatím nepravomocný rozsudek pro již bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Žalobce přitom navrhoval trest v minimální výši 250 tisíc korun. Podle verdiktu se Jan Krkoška (ANO) účastnil činnosti organizované zločinecké skupiny, to hejtman odmítá, následně rezignoval na post hejtmana i mandát krajského zastupitele. Vystoupil také z hnutí ANO.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Včera 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Bruntál – humanitární sbírka pro postižené povodněmi, vyhlášená Městem Bruntálem

Město Bruntál vyhlásilo o víkendu humanitární sbírku pro povodní postižené obce a jejich obyvatele.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Včera 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

I v Petrovicích na Karvinsku stále čerpají vodu, hasiče čekají náročné dny

I když je největší povodňová vlna již minulostí, s následky se města a obce budou potýkat ještě další dny a týdny. Například v Petrovicích na Karvinsku ještě stále hasiči odčerpávají vodu ze zatopených domů a lagun. Hasiči jsou vyčerpaní, přesto nepolevují.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Včera 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Učitel z Havířova se zpovídá z vybrždění autobusu, kde se zranilo několik lidí
Vydáno 9. září 2024 11:37, Celý MS kraj, Libor Běčák
Před senátem Okresního soudu v Havířově stanul Daniel P., který je obžalovaný z vybrždění linkového autobusu. Po jeho nečekaném manévru se zranilo několik cestujících a někteří se dodnes léčí.

Obžalovaný řidič před soudním senátem. Foto: Libor Běčák/TV Polar

Incident se odehrál letos 2. ledna na Dlouhé třídě v centru Havířova. 38letý obžalovaný tvrdí, že řidič kloubového autobusu při vyjíždění ze zastávky nedal znamení o změně směru jízdy a ze zálivu vyjel tak, že na to nemohl včas reagovat a dokonce se domníval, že do jeho auta autobus narazil. Proto o chvíli později na řidiče autobusu zatroubil a dával mu znamení k zastavení. Autobus pak předjel a zastavil před ním. Jeho zastavení však bylo natolik intenzivní, že i přes snahu řidiče autobusu střetu zabránit, došlo ke kolizi, při které přední část autobusu narazila do zadní části octavie.

Nejsem pilot F1, takové manévry nemám zmáknuté

Daniel P., obžalovaný řidič: ”Nechtěl jsem nic úmyslně způsobit, stala se mi taková věc poprvé a rozhodně nejsem agresivní. Jsem učitel, dříve jsem učil na učilišti a teď nově učím na základní škole. Viděl jsem autobus a vím, že mají přednost při vyjíždění ze zastávky. Já jsem jel a najednou začal vyjíždět, neviděl jsem jeho blinkr. Byl potom tak blízko, že jsem se lekl a dokonce jsem myslel, že do mně tím středovým kloubem najel. Proto jsem na řidiče troubil a ukazoval jsem mu, aby zastavil. On na mě taky gestikuloval a já z toho vyrozuměl, že mi rozumí a taky zastaví. Šlo mi o to vyřešit ten kontakt při vyjíždění ze zastávky. Pak se stala z mé strany nevysvětlitelná věc. Rozhodně jsem nechtěl brzdit tak, aby se něco stalo. Byl jsem v té chvíli ve stresu z té situace. Nejsem pilot F1, nemám takové manévry zmáknuté. Stala se hrozná věc. Já jsem snad po tom nárazu omdlel. Nepamatuju si, jak jsem ujel poslední metry, možná jsem jel až 80 metrů v bezvědomí. Ještě z auta jsem pak volal policii, kde jsem uvedl, že mě ohrozil autobus a pak do mě ještě narazil. Byl jsem v šoku. Když jsem začal před autobusem brzdit, měl jsem to už v mlze a z toho výjevu jen vím, že se přibližuje. Byly to sekundy. Hlavní roli hrál stres. Je mi to velice líto, v autobuse se zranil i můj soused.”

Podle státního zástupce není o vině obžalovaného pochyb. Podle něj ho autobus při vyjíždění ze zálivu neohrozil. Obžalovaný pak přejel z pravého do levého jízdního pruhu a následně najel před autobus, kde prudce zabrzdil.

Otakar Cibien, státní zástupce: “Obžalovaný jako řidič osobního vozidla Škoda Octavia na Dlouhé třídě ve směru na Podlesí na úrovni busu troubil, gestikuloval, předjel ho a záměrně bezdůvodně prudce zabrzdil.”

V autobuse v té době jelo nejméně 20 cestujících, z nichž někteří utrpěli různě závažná zranění od otřesu mozku, tržných ran, poranění končetin i břicha. Jedna ze zraněných musela podstoupit operaci kolene a na další operaci čeká.

Zraněný cestující: “Já jsem došel k autobusu, když už se chtěl rozjíždět, ale řidič mi ještě otevřel dveře a já nastoupil. Šel jsem do zadní části vozu, kde byla volná místa. Udělal jsem však jen pár kroků, když autobus prudce zabrzdil a já upadl. Z bezvědomí jsem se probral až v sanitce a v nemocnici jsem pak musel být týden.”

Incident zachytila palubní kamera v autobuse. Slyšitelné jsou tam blinkry a především pak křik při nehodě. Z nadávek směřujících na řidiče osobního auta je pak zřejmé, koho cestující označili za viníka.

Protože se nejednalo o dopravní nehodu, bude v případě pravomocného rozsudku veškerá odpovědnost za náhradu škody spočívat na viníkovi. Na přední části autobusu vznikla škoda za 51 626 korun, ale výlohy za léčení zraněných budou mnohem vyšší.

Rozsudek by měl padnout při dalším jednání. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044779/ucitel-z-havirova-se-zpovida-z-vybrzdeni-autobusu-kde-se-zranilo-nekolik-lidi