Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Interna MNO nabízí po rekonstrukci větší komfort

Celý MS kraj |  | Magazín TV medicína

Interna Městské nemocnice Ostrava funguje v novém moderním prostředí. Po rekonstrukci se z náhradních prostor v rámci nemocnice přesunula do zmodernizovaného pavilonu E.

Rekonstrukce pavilonu přinesla větší komfort zdravotníkům i pacientům. Její prioritou bylo také zachování co nejvyšší lůžkové kapacity.

Mudr. Jan Šmíd, primář interny MNO: ,,Máme 60 lůžek standardních, 8 intenzivních, na nich máme asi 3000 hospitalizací, takže těch pacientů je řada. Máme tady klimatizaci, což je v létě neocenitelné, je to úžasné. Máme tady nový všechen nábytek a všechno vybavení  je nové, takže to je samozřejmě obrovský pokrok a za to jsme rádi.“
Mudr. Jitka Homolová, asistentka primáře interny MNO: ,,Já jsem tady už 24 let a Interna je součástí MNO od jejího počátku, takže to je 176 roků a já jsem velice ráda, že dneska jsou pacienti skutečně v pracovišti, které si zaslouží označení 21. století. Při těch změnách to bylo náročné, museli jsme 2 roky absolvovat kolečko přes celý areál, takže určitě v rámci i lůžkové péče je ten komfort výrazně lepší.”

Výhodou zmodernizované Interny je mimo jiné i strategické umístění blízko centrálního příjmu, radiodiagnostického pavilonu a oddělení chirurgie a ARO. Internu netvoří jen lůžková část, ale ruku v ruce také část ambulantní.

Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,Kde je řada odborných ambulancí, které se zaměřují spíš na metabolické choroby, od diabetu přes výživovou poradnu, obezitologii, endokrynologii, takže máme to pestré i v rámci té ambulantní sféry. “

Díky širokému záběru Interny je pestrá také škala jejích pacientů.

Mudr. Jitka Homolová, asistentka primáře interny MNO: ,,Tak jednak jsou to samozřejmě pacienti na Interně jako lůžkoví, týká se to všeobecné interní péče. Ale protože Interna je, říká se královnou medicíny, takže má řadu podoborů a tam spíš je moje specializace v rámci ambulancí. Protože tady máme jednak diabetologické centrum a jednak centrum biologické léčby. A tam jsou samozřejmě pacienti nejen tady z blízkého okolí, ale z celého Ostravska. Máme radius asi 100 km. A opravdu se specializujeme na komplikované pacienty.”
Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,Naším největším úkolem je přijímat akutní pacienty v tom režimu 24 hodin, 7 dnů v týdnu a mít pro ně místo. Takže přijímáme od pacientů, jak jsem uváděl infekce, jsou to ale pacienti třeba s onemocněními zažívacího traktu, s vředy žaludku, se záněty slinivky, s cirhózou jater, jsou to také pacienti intoxikovaní, sebevrazi, ti pacienti kteří nevyžadují operační výkon, chirurgický, urologický, tak ti jsou často přijímáni k nám, aby se zjistilo proč je pacient chudokrevný nebo proč tak zchátral, proč má horečky, tak to je náš úkol došetřit a pokud zjistíme, že je to problém některého z jiných oborů, tak pacienta samozřejmě předáváme kolegům.”

Nejčastější diagnózou je zápal plic. Takových pacientů bývá hodně nejen v zimních měsících, ale i v teplých dnech.

Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,V tuto chvíli máme řadu pacientů, kteří trpí zápalem plic. Jsou to často pacienti starší, kteří už mají menší rezervy, horší obranyschopnost a takoví pacienti chodí celý rok.

Městská nemocnice Ostrava je otevřená také novým posilám a pokud se někteří budoucí lékaři při studiu stále rozhodují, možná právě Interna je zajímavá volba.

Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,My jsme teďka tak na hraně personálně, jak co se týče lékařů, tak i sester. Jsou vytěžení myslím na 110 - 120 % a kdyby nás bylo víc, bylo by to prima, u sestřiček je to podobné.”
Mudr. Adam Volejníček, lékař Interny MNO: ,,Když jsem dokončil školu, tak jsem zvažoval, který obor mě zaujme, ale bude mít i nejširší přehled o pacientech. A v tom mi přijde Interna taková nejlepší. Tady těch nemocnic v kraji je spousta, ale některé jsou trošičku více specializované na plicní pacienty nebo na kardiologické. A tady je to vše dokupy. A navíc na to, že jsme nefakultní špitál, tak těch různých vyšetření a subklinických, klinických metod, které tady provádíme je spousta.”

Abychom se udrželi co nejdéle v kondici a nestali se pacienty, platí dodržovat pohybovou aktivitu a zdravé stravování. I pacient v dobré kondici se totiž lépe uzdravuje.

Nahlásit chybu


K tématu

Městská nemocnice má studii proveditelnosti modernizace. Vyjde na 5 mld. kč

14. prosince 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Městská nemocnice Ostrava pokračuje v modernizaci, která je plánována na zhruba 10 let. Celou koncepci nyní schválilo i zastupitelstvo města. Prvním krokem bude výběr správce, který se bude podílet na řízení projektu a zároveň prostředníkem mezi nemocnicí a magistrátem.

Městská nemocnice Ostrava má nový CT skener. Je rychlejší i šetrnější pro pacienta

26. září 2023 11:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Modernizace fifejdské nemocnice v Ostravě pokračuje ve vysokém tempu. V těchto dnech začali lékaři využívat nový nejmodernější CT skener, který je rychlejší a také šetrnější k pacientům.

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 13:13, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Chceme vykoupit Severomoravské vodovody a kanalizace, říká lídr Švýcarské demokracie, Tomáš Raždík

T. Raždík by chtěl některé úřady přemístit z Prahy do Moravskoslezského kraje, věří, že by to mohlo zastavit odliv lidí z regionu.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Bruntál – humanitární sbírka pro postižené povodněmi, vyhlášená Městem Bruntálem

Město Bruntál vyhlásilo o víkendu humanitární sbírku pro povodní postižené obce a jejich obyvatele.

Interna MNO nabízí po rekonstrukci větší komfort
Vydáno 11. září 2024 15:30, Celý MS kraj, Jana Lipowská
Interna Městské nemocnice Ostrava funguje v novém moderním prostředí. Po rekonstrukci se z náhradních prostor v rámci nemocnice přesunula do zmodernizovaného pavilonu E.

Rekonstrukce pavilonu přinesla větší komfort zdravotníkům i pacientům. Její prioritou bylo také zachování co nejvyšší lůžkové kapacity.

Mudr. Jan Šmíd, primář interny MNO: ,,Máme 60 lůžek standardních, 8 intenzivních, na nich máme asi 3000 hospitalizací, takže těch pacientů je řada. Máme tady klimatizaci, což je v létě neocenitelné, je to úžasné. Máme tady nový všechen nábytek a všechno vybavení  je nové, takže to je samozřejmě obrovský pokrok a za to jsme rádi.“
Mudr. Jitka Homolová, asistentka primáře interny MNO: ,,Já jsem tady už 24 let a Interna je součástí MNO od jejího počátku, takže to je 176 roků a já jsem velice ráda, že dneska jsou pacienti skutečně v pracovišti, které si zaslouží označení 21. století. Při těch změnách to bylo náročné, museli jsme 2 roky absolvovat kolečko přes celý areál, takže určitě v rámci i lůžkové péče je ten komfort výrazně lepší.”

Výhodou zmodernizované Interny je mimo jiné i strategické umístění blízko centrálního příjmu, radiodiagnostického pavilonu a oddělení chirurgie a ARO. Internu netvoří jen lůžková část, ale ruku v ruce také část ambulantní.

Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,Kde je řada odborných ambulancí, které se zaměřují spíš na metabolické choroby, od diabetu přes výživovou poradnu, obezitologii, endokrynologii, takže máme to pestré i v rámci té ambulantní sféry. “

Díky širokému záběru Interny je pestrá také škala jejích pacientů.

Mudr. Jitka Homolová, asistentka primáře interny MNO: ,,Tak jednak jsou to samozřejmě pacienti na Interně jako lůžkoví, týká se to všeobecné interní péče. Ale protože Interna je, říká se královnou medicíny, takže má řadu podoborů a tam spíš je moje specializace v rámci ambulancí. Protože tady máme jednak diabetologické centrum a jednak centrum biologické léčby. A tam jsou samozřejmě pacienti nejen tady z blízkého okolí, ale z celého Ostravska. Máme radius asi 100 km. A opravdu se specializujeme na komplikované pacienty.”
Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,Naším největším úkolem je přijímat akutní pacienty v tom režimu 24 hodin, 7 dnů v týdnu a mít pro ně místo. Takže přijímáme od pacientů, jak jsem uváděl infekce, jsou to ale pacienti třeba s onemocněními zažívacího traktu, s vředy žaludku, se záněty slinivky, s cirhózou jater, jsou to také pacienti intoxikovaní, sebevrazi, ti pacienti kteří nevyžadují operační výkon, chirurgický, urologický, tak ti jsou často přijímáni k nám, aby se zjistilo proč je pacient chudokrevný nebo proč tak zchátral, proč má horečky, tak to je náš úkol došetřit a pokud zjistíme, že je to problém některého z jiných oborů, tak pacienta samozřejmě předáváme kolegům.”

Nejčastější diagnózou je zápal plic. Takových pacientů bývá hodně nejen v zimních měsících, ale i v teplých dnech.

Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,V tuto chvíli máme řadu pacientů, kteří trpí zápalem plic. Jsou to často pacienti starší, kteří už mají menší rezervy, horší obranyschopnost a takoví pacienti chodí celý rok.

Městská nemocnice Ostrava je otevřená také novým posilám a pokud se někteří budoucí lékaři při studiu stále rozhodují, možná právě Interna je zajímavá volba.

Mudr. Jan Šmíd, primář Interny MNO: ,,My jsme teďka tak na hraně personálně, jak co se týče lékařů, tak i sester. Jsou vytěžení myslím na 110 - 120 % a kdyby nás bylo víc, bylo by to prima, u sestřiček je to podobné.”
Mudr. Adam Volejníček, lékař Interny MNO: ,,Když jsem dokončil školu, tak jsem zvažoval, který obor mě zaujme, ale bude mít i nejširší přehled o pacientech. A v tom mi přijde Interna taková nejlepší. Tady těch nemocnic v kraji je spousta, ale některé jsou trošičku více specializované na plicní pacienty nebo na kardiologické. A tady je to vše dokupy. A navíc na to, že jsme nefakultní špitál, tak těch různých vyšetření a subklinických, klinických metod, které tady provádíme je spousta.”

Abychom se udrželi co nejdéle v kondici a nestali se pacienty, platí dodržovat pohybovou aktivitu a zdravé stravování. I pacient v dobré kondici se totiž lépe uzdravuje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044836/interna-mno-nabizi-po-rekonstrukci-vetsi-komfort