Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vítěz voleb ANO chce dál vést radnici se současnými partnery

Nový Jičín |

Komunální volby v Novém Jičíně vyhrálo hnutí ANO, které zahájilo jednání o složení koalice. Oslovilo politické subjekty, se kterými řídilo radnici i poslední čtyři roky.

Boj o hlasy voličů svádělo v Novém Jičíně 9 politických subjektů, zvítězilo hnutí ANO v čele se současným starostou Stanislavem Kopeckým. Získalo téměř 24 procent hlasů, zhruba o čtyři procenta více, než v roce 2018, kdy skončilo těsně druhé za ČSSD. Sociální demokracie nyní obdržela necelých 20 procent a tedy 2. místo, třetího nejlepšího výsledku s více než 16 procenty dosáhla čtyřkoalice Strany zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.

Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Je pravdou, že dopředu avizujeme, že nebudeme jednat se stranami, které tři a půl roku proti nám vedly nějakou negativní kampaň. Rádi bychom zachovali ten formát, který fungoval doposud, tedy se Stranou zelených, TOP 09, STAN, nově Piráti a samozřejmě ODS a KDU-ČSL.”
Jiří Klein, lídr Víc pro Nový Jičín s ČSSD: “Trošku jsme zklamáni z toho, že se asi pravděpodobně ve městě moc nezmění. Protože ty výsledky celkem dost kopírují ty výsledky z před čtyř let, akorát, že my jsme tenkrát těsně vyhráli. Předpokládáme, že se koalice bude skládat ze tří seskupení, které jsou na čele, ale samozřejmě můžeme být z toho vynecháni, tak jako minule.”
Ondřej Syrovátka, lídr ZELENÝCH s Piráty, TOP 09 a STAN: “Jsme rádi, že jsme obhájili pět mandátů, které jsme získali před čtyřmi lety. Někdo možná čekal, že budeme mít více, ale když jsem se díval na výsledky v jiných městech tak to považuji za úspěch. Momentálně probíhají nějaká jednání o budoucím složená vládní koalice s tím, že preferujeme strany, se kterými jsme v tuto chvíli na radnici, protože s nimi máme po těchto volbách většinu. Uvidíme, jak tato jednání dopadnou, pokud by nedopadla, tak pak se možná budou rozbíhat nějaká další jednání s dalšími stranami.”
Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Prozatím máme nějakou ústní dohodu, protože ta je pro nás závazná, protože my, když si podáváme ruce, tak to znamená více jak podepsaná smlouva. Další jednání nastanou zřejmě v pondělí, chápeme, že některé politické subjekty to mají složitější, protože mají své jednací výbory a jsou složeny z více politických subjektů.”

Z devíti politických subjektů, které ve městě kandidovaly, bude mít v zastupitelstvu své členy osm z nich. ANO 7 zástupců, Víc pro Nový Jičín s ČSSD 6, čtyřkoalice Zelených 5, po 3 ODS a SPD, KDU-ČSL a Je čas na změnu, tedy komunisté, obsadí dvě židle a jednu Projekty pro Nový Jičín.

Sto procent hlasů bylo v Novém Jičíně sečteno po půl jedenácté večer, současně se počítaly i výsledky 1. kola voleb do Senátu, které zde probíhalo.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “V Novém Jičíně jsme nezaznamenali žádný problém při volbách, odvolilo celkem 41, 4 procent voličů. Oproti předcházejícím volbám odvolilo trochu více, tam v roce 2018 bylo 38, 93 procent voličů, takže došlo k mírnému nárůstu.”

Případná stížnost na průběh nebo výsledek voleb může být k soudu podána do 7. října.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “Pokud nebude podána žádná stížnost, tak do 15 dnů musí být provedeno ustavující zastupitelstvo. Pokud dojde k nějakému podání žaloby, potom se vždy musí čekat na rozhodnutí soudu a nabytí právní moci a teprve potom se zas počítá ta 15 denní lhůta.”

Současný starosta Stanislav Kopecký se vyjádřil pro co nejdřívější termín ustavujícího zastupitelstva.

Ještě tento týden ale čekají Novojičínské další volby, 30. září a 1. října se koná druhé kolo voleb do Senátu, takže volební místnosti se znovu otevřou v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky budou tentokrát pouze ve volební místnosti, vybírat budeme ze dvou kandidátů - postoupili Jaromír Radkovský a Ivana Váňová

Nahlásit chybu


K tématu

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Nový Jičín podpoří sport, kulturu a sociální oblast dotacemi ve výši 36 milionů korun

20. září 2023 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních spolků a také například sociální organizace. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Seminář představil TOP 13 projektů města za téměř 170 milionů

Radnice představila 13 nejvýznamnějších projektů letošního roku. Zastupitelé se s nimi mohli seznámit na semináři, pro veřejnost bude připravena prezentace na webu města.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Kresby Jitky Pospíšilové vznikly v rámci sociální rehabilitace, vidět jsou v knihovně

Městská knihovna vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba vznikla za podpory a spolupráce sociální rehabilitace Domova NaNovo.

BEZ KOMENTÁŘE: Tvoření tašek pro děti ve Studénce

Včera 7:51 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

SAK Studénka připravil pro děti oblíbené malování tašek.

Výstava ke slavnosti mapuje novojičínské stopy ve světě

6. září 2024 16:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hlavní téma městské slavnosti vždy v Novém Jičíně reflektuje i výstava na Staré poště. Letos tedy po celé září patří tyto prostory úspěšným rodákům, kteří se proslavili ve světě.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Obrazy, které vystavuje novojičínská knihovna, vznikly jako prospěšný efekt sociální rehabilitace

Městská knihovna v Novém Jičíně vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba na první pohled nepůsobí výjimečně, ovšem mimořádná je tím, že vznikla v rámci sociální rehabilitace Domova NaNovo.

Policie dohlížela na chodce před školou na ulici Sjednocení

6. září 2024 8:36 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Policisté po prázdninách vyrazili k přechodům pro chodce v blízkosti škol. V rámci kampaně Zebra se za tebe nerozhlédne dohlíželi na přecházení silnice například ve Studénce na ulici Sjednocení.

Vítěz voleb ANO chce dál vést radnici se současnými partnery
Vydáno 26. září 2022 12:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Komunální volby v Novém Jičíně vyhrálo hnutí ANO, které zahájilo jednání o složení koalice. Oslovilo politické subjekty, se kterými řídilo radnici i poslední čtyři roky.

Boj o hlasy voličů svádělo v Novém Jičíně 9 politických subjektů, zvítězilo hnutí ANO v čele se současným starostou Stanislavem Kopeckým. Získalo téměř 24 procent hlasů, zhruba o čtyři procenta více, než v roce 2018, kdy skončilo těsně druhé za ČSSD. Sociální demokracie nyní obdržela necelých 20 procent a tedy 2. místo, třetího nejlepšího výsledku s více než 16 procenty dosáhla čtyřkoalice Strany zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.

Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Je pravdou, že dopředu avizujeme, že nebudeme jednat se stranami, které tři a půl roku proti nám vedly nějakou negativní kampaň. Rádi bychom zachovali ten formát, který fungoval doposud, tedy se Stranou zelených, TOP 09, STAN, nově Piráti a samozřejmě ODS a KDU-ČSL.”
Jiří Klein, lídr Víc pro Nový Jičín s ČSSD: “Trošku jsme zklamáni z toho, že se asi pravděpodobně ve městě moc nezmění. Protože ty výsledky celkem dost kopírují ty výsledky z před čtyř let, akorát, že my jsme tenkrát těsně vyhráli. Předpokládáme, že se koalice bude skládat ze tří seskupení, které jsou na čele, ale samozřejmě můžeme být z toho vynecháni, tak jako minule.”
Ondřej Syrovátka, lídr ZELENÝCH s Piráty, TOP 09 a STAN: “Jsme rádi, že jsme obhájili pět mandátů, které jsme získali před čtyřmi lety. Někdo možná čekal, že budeme mít více, ale když jsem se díval na výsledky v jiných městech tak to považuji za úspěch. Momentálně probíhají nějaká jednání o budoucím složená vládní koalice s tím, že preferujeme strany, se kterými jsme v tuto chvíli na radnici, protože s nimi máme po těchto volbách většinu. Uvidíme, jak tato jednání dopadnou, pokud by nedopadla, tak pak se možná budou rozbíhat nějaká další jednání s dalšími stranami.”
Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Prozatím máme nějakou ústní dohodu, protože ta je pro nás závazná, protože my, když si podáváme ruce, tak to znamená více jak podepsaná smlouva. Další jednání nastanou zřejmě v pondělí, chápeme, že některé politické subjekty to mají složitější, protože mají své jednací výbory a jsou složeny z více politických subjektů.”

Z devíti politických subjektů, které ve městě kandidovaly, bude mít v zastupitelstvu své členy osm z nich. ANO 7 zástupců, Víc pro Nový Jičín s ČSSD 6, čtyřkoalice Zelených 5, po 3 ODS a SPD, KDU-ČSL a Je čas na změnu, tedy komunisté, obsadí dvě židle a jednu Projekty pro Nový Jičín.

Sto procent hlasů bylo v Novém Jičíně sečteno po půl jedenácté večer, současně se počítaly i výsledky 1. kola voleb do Senátu, které zde probíhalo.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “V Novém Jičíně jsme nezaznamenali žádný problém při volbách, odvolilo celkem 41, 4 procent voličů. Oproti předcházejícím volbám odvolilo trochu více, tam v roce 2018 bylo 38, 93 procent voličů, takže došlo k mírnému nárůstu.”

Případná stížnost na průběh nebo výsledek voleb může být k soudu podána do 7. října.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “Pokud nebude podána žádná stížnost, tak do 15 dnů musí být provedeno ustavující zastupitelstvo. Pokud dojde k nějakému podání žaloby, potom se vždy musí čekat na rozhodnutí soudu a nabytí právní moci a teprve potom se zas počítá ta 15 denní lhůta.”

Současný starosta Stanislav Kopecký se vyjádřil pro co nejdřívější termín ustavujícího zastupitelstva.

Ještě tento týden ale čekají Novojičínské další volby, 30. září a 1. října se koná druhé kolo voleb do Senátu, takže volební místnosti se znovu otevřou v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky budou tentokrát pouze ve volební místnosti, vybírat budeme ze dvou kandidátů - postoupili Jaromír Radkovský a Ivana Váňová

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000033544/vitez-voleb-ano-chce-dal-vest-radnici-se-soucasnymi-partnery