Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dětské centrum bylo průkopníkem speciálního školství, i těžce postiženým dětem pomáhá už 30 let

Nový Jičín |

Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro těžce handicapované děti.

Třicet let speciální školy v Novém Jičíně, do které dochází děti se středním a těžkým kombinovaným postižením, připomněla oslava na školní zahradě a den otevřených dveří. Během oficiální části vzpomínala na počátky vzniku tohoto zařízení bývalá dlouholetá ředitelka Marcela Komendová.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “V devadesátých letech se ukázala potřeba zřídit zařízení, které by pečovalo o děti s kombinovaným postižením, s těžkým mentálním postižením, s více vadami. Do té doby byly děti s těžkým postižením byly v kategorii nevzdělavatelných a byly doma nebo v ústavech. S myšlenkou přišli zástupci města, odboru školství a sociálního, po vzoru severských zemí Švédsko, Dánsko, Norsko, kde už to tak fungovalo, aby vzniklo nějaké komplexní zařízení, kde by se poskytovaly nejen školské služby, ale i sociální a zdravotní. A od myšlenky k nápadu, a hlavně přes vůli a ochotu města jsem se dostali ke vzniku Dětského centra.”

To bylo založeno už v roce 1991, v roce 1993 bylo oficiálně zapsáno do rejstříku škol.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “Vznikali jsme takzvaně na zelené louce, za tehdy velmi omezené legislativy, kdy v podstatě jsme zjišťovali, co ty děti dovedou, na co mají, jaké mají mantinely. Ve spolupráci s lékaři, s psychology, se speciálními pedagogy jsme v podstatě tvořili kuchařku. Já jsem byla u toho, kdy se vlastně ověřovaly ty vzdělávací programy, kdy jsem sami vymýšleli metodiky plavání, metodiky činnosti terapií až do dnešní podoby.”

V podstatě tu v Novém Jičíně vyšlapali cestičku jiným podobným zařízením, která začala vznikat později. Z původního názvu Dětské centrum se po několika změnách ustálilo současné označení základní a mateřská škola speciální.

David Ježek, ředitel ZŠ a MŠ speciální Nový Jičín: “Jsme škola, která v systému školství vzdělává ty děti s nejtěžším hendikepem a od toho se odvíjí potřebnost personální, odborná, vzdělanost pedagogů a materiálně technické vybavení školy. Určitě toto všechno jsem v současných podmínkách zajistit. Vnímáme, že trošku se mění skladba těch dětí, protože přibývá dětí s autismem, dětí se specifickými projevy chování, což je skupina dětí, která klade daleko jiné a výraznější nároky na vzdělávací metody práce učitelů. A to je pro nás takový výzva, protože těchhle dětí do budoucna určitě bude přibývat.”

Speciální školou prošlo za dobu její existence na tři sta dětí, některé z nich se sem v doprovodu rodičů v den otevřených dveří vrátily.

rodiče bývalých žáků školy:
“Dcerka tady chodila, teď chodí do denního stacionáře Edenu, ale chodila tady od pěti let. A byla tady nadšená, prostě tady chodila moc ráda.”
“Tady bylo vždycky moc fajn, je tady parta lidí, která je úžasná.”
Zhruba dvacet let je zřizovatelem této speciální školy Moravskoslezský kraj.
Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Moravskoslezský kraj zřizuje vzdělávání pro děti, které vyžadují zvláštní péči a skutečně se jim snažíme vytvořit odpovídající podmínky tak, aby bylo o ně postaráno. A v této škole je to vidět. Skutečně ty podmínky, jednak prostorové uvnitř i venkovní jsou vynikající, a co je ještě důležitější, tak je péče o děti, a tady skutečně je o děti výborně postaráno.”

Aktuálně v novojičínské základní a mateřské škole speciální sídlící na Komenského ulici pečují o zhruba 70 dětí. Každé tu může strávit až 15 let svého života.

Nahlásit chybu


K tématu

Před 30 lety bylo průkopníkem speciálního školství pro těžce postižené děti novojičínské Dětské centrum

8. června 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro středně a těžce handicapované děti.

Slavící novojičínský ProSenior má šanci na novou budovu

26. května 2023 8:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pečovatelská služba funguje v Novém Jičíně v různých podobách desítky let. Městskou organizací se stala před 30 lety. Toto výročí oslavila společenským setkáním a nadějí na získání nové budovy.

ZŠ a MŠ Naděje ve Frýdku-Místku chce vylepšit zahradu a zřídit Snoezelen místnosti

20. listopadu 2023 12:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Základní a mateřská škola Naděje ve Frýdku-Místku usiluje o další speciální vybavení a také unikátní terapeutické místnosti. Město v tomto ohledu vyjde školce vstříc a společně s ní připraví vylepšení herních prvků na zahradě a také zřízení a vybavení místností Snoezelen.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

BEZ KOMENTÁŘE: Den země na Jarošově statku ve Studénce

I přes silný déšť se akce na Jarošově statku ve Studénce nezrušila. Zájemci si vyposlechli historii pečování o zdejěí koně a další zvířata. Pojďme se společně na akci podívat.

Den Země na Jarošově statku pokazil déšť, podobnou akci tu připraví i v květnu

26. dubna 2024 16:17 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku. Původně plánovaný program pro veřejnost ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

25. dubna 2024 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Dětské centrum bylo průkopníkem speciálního školství, i těžce postiženým dětem pomáhá už 30 let
Vydáno 14. června 2023 17:05, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro těžce handicapované děti.

Třicet let speciální školy v Novém Jičíně, do které dochází děti se středním a těžkým kombinovaným postižením, připomněla oslava na školní zahradě a den otevřených dveří. Během oficiální části vzpomínala na počátky vzniku tohoto zařízení bývalá dlouholetá ředitelka Marcela Komendová.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “V devadesátých letech se ukázala potřeba zřídit zařízení, které by pečovalo o děti s kombinovaným postižením, s těžkým mentálním postižením, s více vadami. Do té doby byly děti s těžkým postižením byly v kategorii nevzdělavatelných a byly doma nebo v ústavech. S myšlenkou přišli zástupci města, odboru školství a sociálního, po vzoru severských zemí Švédsko, Dánsko, Norsko, kde už to tak fungovalo, aby vzniklo nějaké komplexní zařízení, kde by se poskytovaly nejen školské služby, ale i sociální a zdravotní. A od myšlenky k nápadu, a hlavně přes vůli a ochotu města jsem se dostali ke vzniku Dětského centra.”

To bylo založeno už v roce 1991, v roce 1993 bylo oficiálně zapsáno do rejstříku škol.

Marcela Komendová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ speciální v Novém Jičíně: “Vznikali jsme takzvaně na zelené louce, za tehdy velmi omezené legislativy, kdy v podstatě jsme zjišťovali, co ty děti dovedou, na co mají, jaké mají mantinely. Ve spolupráci s lékaři, s psychology, se speciálními pedagogy jsme v podstatě tvořili kuchařku. Já jsem byla u toho, kdy se vlastně ověřovaly ty vzdělávací programy, kdy jsem sami vymýšleli metodiky plavání, metodiky činnosti terapií až do dnešní podoby.”

V podstatě tu v Novém Jičíně vyšlapali cestičku jiným podobným zařízením, která začala vznikat později. Z původního názvu Dětské centrum se po několika změnách ustálilo současné označení základní a mateřská škola speciální.

David Ježek, ředitel ZŠ a MŠ speciální Nový Jičín: “Jsme škola, která v systému školství vzdělává ty děti s nejtěžším hendikepem a od toho se odvíjí potřebnost personální, odborná, vzdělanost pedagogů a materiálně technické vybavení školy. Určitě toto všechno jsem v současných podmínkách zajistit. Vnímáme, že trošku se mění skladba těch dětí, protože přibývá dětí s autismem, dětí se specifickými projevy chování, což je skupina dětí, která klade daleko jiné a výraznější nároky na vzdělávací metody práce učitelů. A to je pro nás takový výzva, protože těchhle dětí do budoucna určitě bude přibývat.”

Speciální školou prošlo za dobu její existence na tři sta dětí, některé z nich se sem v doprovodu rodičů v den otevřených dveří vrátily.

rodiče bývalých žáků školy:
“Dcerka tady chodila, teď chodí do denního stacionáře Edenu, ale chodila tady od pěti let. A byla tady nadšená, prostě tady chodila moc ráda.”
“Tady bylo vždycky moc fajn, je tady parta lidí, která je úžasná.”
Zhruba dvacet let je zřizovatelem této speciální školy Moravskoslezský kraj.
Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Moravskoslezský kraj zřizuje vzdělávání pro děti, které vyžadují zvláštní péči a skutečně se jim snažíme vytvořit odpovídající podmínky tak, aby bylo o ně postaráno. A v této škole je to vidět. Skutečně ty podmínky, jednak prostorové uvnitř i venkovní jsou vynikající, a co je ještě důležitější, tak je péče o děti, a tady skutečně je o děti výborně postaráno.”

Aktuálně v novojičínské základní a mateřské škole speciální sídlící na Komenského ulici pečují o zhruba 70 dětí. Každé tu může strávit až 15 let svého života.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000037714/detske-centrum-bylo-prukopnikem-specialniho-skolstvi-i-tezce-postizenym-detem-pomaha-uz-30-let