Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně získá firma CTP

Nový Jičín |

Pozemky v průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do novojičínské pokladny poputuje více než 120 milionů korun bez daně.

Zájem o koupi 130 tisíc metrů čtverečních pozemků v lokalitě plánované průmyslové zóny za ulicí Propojovací měly dvě společnosti, radnice obdržela nabídky firem CTP a Panattoni. Jejich představitelé prezentovali své záměry na seminář zastupitelům, rada města nakonec doporučila společnost CTP, která již v této lokalitě některé své projekty realizovala.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Obě nabídky byly odlišné v rámci konceptu nabytí vlastnického práva k těm předmětným pozemkům. S oběma společnostmi město jednalo. Obě společnosti několikrát aktualizovaly svou nabídku s tím, že rada města doporučila prodat společnosti CTP, neboť jsem vyhodnotli, že ty podmínky, které nabídla, jsou pro město výhodnější.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Tyto obě nabídky byly celkem odlišné, ty odlišnosti spočívaly jak v inflační doložce, tak ve způsobu realizace stavby. Na doporučení rady města 17 zastupitelů hlasovalo pro prodej CTP Parku, s tímto zájemcem tedy budeme ten prodej realizovat.”

Prodejní cena je tedy 920 korun za metr čtvereční bez daně, což při výměře daného pozemku znamená částku okolo 122 milionů korun bez daně.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Třicet procent z kupní ceny by mělo být uhrazeno ihned po podpisu kupní smlouvy, a zbytek v rovnoměrných splátkách v horizontu tří let s tím, že každá splátka bude navýšena o inflaci.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Musím říct, že inflační doložka, co se týče CTP, tak je nastavena tak, že je daleko výhodnější, od těch sedmi procent té inflace a my předpokládáme, tu inflaci vyšší. Oproti tomu forma Panattoni by byla výhodnější, kdyby inflace byla v průměru kolem tří a půl procenta za rok.”
Jiří Klein (ČSSD), zastupitel Nového Jičína: “My ten prodej vnímáme jako velmi důležitou investici města, z toho důvodu jsem k tomu přistupovali velmi vážně, dobře jsme si prostudovali všechny podklady. Ono to sice vůbec nekoresponduje s tím, co jsme původně měli v úmyslu s těmito pozemky jako s městskou průmyslovou zónou, ale se všemi těmi problémy, které se s tím vážou, jsme si řekli, že se podíváme na ty zájemce. Nám vycházel lépe ten druhý zájemce, než ten, který to vyhrál, a proto jsme se shodli na tom, že budeme mít volné hlasování a tak jsme se buď zdrželi nebo jsme byli proti prodeji. Vlastně ta naše původní koncepce byla městská průmyslová zóna, výrobní kapacity nebo vývojové středisko a podobně, ať se tady udrží zaměstnanost, protože to se může během několika let změnit a potom bychom mohli litovat toho, že tam máme velké skladiště a minimální počet zaměstnanců.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Se společností CTP jsme jednali o způsobu využití té plochy s tím, že je dohodnuto, že minimálně 40 procent plochy bude výroba a vývoj, a maximálně 60 procent logistika. Podařilo se vyjednat i další podmínky. Budovy, které budou stát v průmyslové zóně, budou mít certifikát ekologicky šetrného provozu, jsou tam podmínky využití vody z retenční nádrže ze strany města, zprůjezdnění toho areálu budoucí průmyslové zóny, čili propojení ulic Propojovací a Hřbitovní. Dále je tam řešena výstavba chodníků, komunikace, infrastruktury a vysazení minimálně 50 stromů.”

Společnost Panattoni nabízela poměr využití opačný, minimálně 60 procent výroba a vývoj.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Nicméně ta nabídka byla vyhodnocena jako méně atraktivní pro město, neboť operovala s konceptem smlouvy o smlouvě budoucí kupní, to znamená, že by společnost Panattoni si do 30 měsíců nejprve udělal zjišťovací průzkum této lokality a teprve do 30 měsíců by vlastně uzavřela vlastní kupní smlouvu a teprve uhradila kupní cenu.”

Po realizaci tohoto prodeje zůstane v majetku města v lokalitě průmyslové zóny zhruba 10 a půl tisíce metrů čtverečních plochy. Předpokladem je, že ve druhém polovině roku radnice nabídne tyto pozemky k prodeji drobnějším podnikatelům.

Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín rozhodl o prodeji 130 tisíc metrů čtverečních pozemků v průmyslové zóně

14. června 2023 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do městské pokladny poputuje více než 120 milionů korun.

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Rozpočet Nového Jičína 2024: plánované akce i reakce na havárie

15. prosince 2023 16:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín má rozpočet na rok 2024. Zastupitelé jej schválili asi po hodinové diskuzi. Plánované výdaje mimo jiné reagují i na dva havarijní stavy - venkovního bazénu a kuchyně základní školy Dlouhá.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

BEZ KOMENTÁŘE: Den země na Jarošově statku ve Studénce

I přes silný déšť se akce na Jarošově statku ve Studénce nezrušila. Zájemci si vyposlechli historii pečování o zdejěí koně a další zvířata. Pojďme se společně na akci podívat.

Den Země na Jarošově statku pokazil déšť, podobnou akci tu připraví i v květnu

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku. Původně plánovaný program pro veřejnost ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

25. dubna 2024 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně získá firma CTP
Vydáno 14. června 2023 18:15, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Pozemky v průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do novojičínské pokladny poputuje více než 120 milionů korun bez daně.

Zájem o koupi 130 tisíc metrů čtverečních pozemků v lokalitě plánované průmyslové zóny za ulicí Propojovací měly dvě společnosti, radnice obdržela nabídky firem CTP a Panattoni. Jejich představitelé prezentovali své záměry na seminář zastupitelům, rada města nakonec doporučila společnost CTP, která již v této lokalitě některé své projekty realizovala.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Obě nabídky byly odlišné v rámci konceptu nabytí vlastnického práva k těm předmětným pozemkům. S oběma společnostmi město jednalo. Obě společnosti několikrát aktualizovaly svou nabídku s tím, že rada města doporučila prodat společnosti CTP, neboť jsem vyhodnotli, že ty podmínky, které nabídla, jsou pro město výhodnější.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Tyto obě nabídky byly celkem odlišné, ty odlišnosti spočívaly jak v inflační doložce, tak ve způsobu realizace stavby. Na doporučení rady města 17 zastupitelů hlasovalo pro prodej CTP Parku, s tímto zájemcem tedy budeme ten prodej realizovat.”

Prodejní cena je tedy 920 korun za metr čtvereční bez daně, což při výměře daného pozemku znamená částku okolo 122 milionů korun bez daně.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Třicet procent z kupní ceny by mělo být uhrazeno ihned po podpisu kupní smlouvy, a zbytek v rovnoměrných splátkách v horizontu tří let s tím, že každá splátka bude navýšena o inflaci.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Musím říct, že inflační doložka, co se týče CTP, tak je nastavena tak, že je daleko výhodnější, od těch sedmi procent té inflace a my předpokládáme, tu inflaci vyšší. Oproti tomu forma Panattoni by byla výhodnější, kdyby inflace byla v průměru kolem tří a půl procenta za rok.”
Jiří Klein (ČSSD), zastupitel Nového Jičína: “My ten prodej vnímáme jako velmi důležitou investici města, z toho důvodu jsem k tomu přistupovali velmi vážně, dobře jsme si prostudovali všechny podklady. Ono to sice vůbec nekoresponduje s tím, co jsme původně měli v úmyslu s těmito pozemky jako s městskou průmyslovou zónou, ale se všemi těmi problémy, které se s tím vážou, jsme si řekli, že se podíváme na ty zájemce. Nám vycházel lépe ten druhý zájemce, než ten, který to vyhrál, a proto jsme se shodli na tom, že budeme mít volné hlasování a tak jsme se buď zdrželi nebo jsme byli proti prodeji. Vlastně ta naše původní koncepce byla městská průmyslová zóna, výrobní kapacity nebo vývojové středisko a podobně, ať se tady udrží zaměstnanost, protože to se může během několika let změnit a potom bychom mohli litovat toho, že tam máme velké skladiště a minimální počet zaměstnanců.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Se společností CTP jsme jednali o způsobu využití té plochy s tím, že je dohodnuto, že minimálně 40 procent plochy bude výroba a vývoj, a maximálně 60 procent logistika. Podařilo se vyjednat i další podmínky. Budovy, které budou stát v průmyslové zóně, budou mít certifikát ekologicky šetrného provozu, jsou tam podmínky využití vody z retenční nádrže ze strany města, zprůjezdnění toho areálu budoucí průmyslové zóny, čili propojení ulic Propojovací a Hřbitovní. Dále je tam řešena výstavba chodníků, komunikace, infrastruktury a vysazení minimálně 50 stromů.”

Společnost Panattoni nabízela poměr využití opačný, minimálně 60 procent výroba a vývoj.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Nicméně ta nabídka byla vyhodnocena jako méně atraktivní pro město, neboť operovala s konceptem smlouvy o smlouvě budoucí kupní, to znamená, že by společnost Panattoni si do 30 měsíců nejprve udělal zjišťovací průzkum této lokality a teprve do 30 měsíců by vlastně uzavřela vlastní kupní smlouvu a teprve uhradila kupní cenu.”

Po realizaci tohoto prodeje zůstane v majetku města v lokalitě průmyslové zóny zhruba 10 a půl tisíce metrů čtverečních plochy. Předpokladem je, že ve druhém polovině roku radnice nabídne tyto pozemky k prodeji drobnějším podnikatelům.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000037715/pozemky-v-novojicinske-prumyslove-zone-ziska-firma-ctp