Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na náměstí porostou čtyři lípy varšavského typu

Nový Jičín |

Kolem kašny na Masarykově náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Osvěží centrum a připomenou, že stromy už tu rostly i před zhruba sto lety.

Čtyři výkopy kolem kašna na Masarykově náměstí znamenají, že se zde realizuje myšlenka stará zhruba šest let. Pro výsadbu stromů v centru města se poprvé vyslovili lidé na Veřejném fóru, tento záměr pak doporučili i odborníci v Adaptační strategii na změnu klimatu zpracovanou pro Nový Jičín v roce 2021. Podstatný pro realizaci byl souhlas Národního památkového ústavu.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Pokud děláme takový významný zásah v městské památkové rezervaci, tak musíme žádat o souhlas Národní památkový ústav. My jsme to učinili poprvé v roce 2021, tehdy byla naše žádost o výsadbu stromů zamítnuta. Nicméně o necelý rok později jsme na druhý pokus získali souhlasné stanovisko, a to i z toho důvodu, že i v Národním památkovém ústavu se trošičku ten názor mění a upřednostňují se prvky modrozelené infrastruktury.”

Projektovou dokumentaci pro umístění stromů zpracovali autoři současné podoby náměstí architekti Pavel Pekár a Marek Holán.

Pavel Pekár, architekt: “Abych pravdu řekl, první moje reakce byla, že ne, že si to nedovedu představit. My jsme v té studii před více jak 15 lety měli variantu se stromy, ale byl odmítnuta tehdejším vedením města a zároveň i památkovou péčí. Že se toto nyní realizuje je důkazem změny řekněme odborné politiky orgánu památkové péče, který tu modrozelenou infrastruktur dneska prožívá jinak než tehdy. Takže padlo dogma, že stromy se nevysazují na náměstích městské památkové rezervace.”

Ze tří předložených návrhů, z nichž dva obsahovaly výsadbu situovanou po obvodu náměstí, povolil Národní památkový ústav čtyři stromy kolem kašny, aby nebránily pohledu na historické fasády domů. Rozhodlo i to, že ve 20. letech 20. století zde již stromy, byť jen několik let, rostly.

Pavel Pekár, architekt: “My jsme se toho ujali tím, že se na nás obrátilo současné vedení města, jsme rádi za tu důvěru, že se neobrací na někoho jiného, protože máme veškeré kompoziční i odborné a udělali jsme projekt na tyhle čtyři stromy.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Protože ta výsadba stromů v městském prostředí je náročná, je potřeba narušit tu dlažbu a také není jednoduché to udělat tak, aby ty stromy vydržely, proto tu bude speciální systém prokořenitelných buněk. Ty umožní, aby se kořeny mohly rozvíjet, vytvoří prostor pro dostatečné zásobování vodou a také chrání okolní dlažbu před tím,a byty kořeny tu dlažbu narušily.”

Projekt výsadby vyjde na 1 million 300 tisíc korun. Vysazeny tu budou už větší stormy vysoké zhruba dva metry. Půjde o líp varšavského typu, které jsou odolnější v městském prostředí i proti vyšším teplotám. Firma, která výsadbu realizuje, bude o lípy ještě následující tři roky pečovat.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Od výsadby stromů si slibujeme zlepšení mikroklimatu v centru města, stromy jsou také výborné pro zachytávání prachových částic. Pod stromy budou lavičky, takže si tu lidé budou moci posedět ve stínu.”

Práce na ploše náměstí mají skončit do poloviny listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

Padlo dogma, na novojičínském náměstí v městské památkové rezervaci porostou stromy

12. října 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kolem kašny na novojičínském náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Snahu Novojičínských o ozelenění centra na druhý pokus posvětil Národní památkový ústav.

Stromy v Novém Jičíně jsou po 100 letech reakcí na současnost

20. listopadu 2023 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na novojičínském Masarykově náměstí, po zhruba sto letech, opět rostou stromy. Jejich výsadba ovšem není návratem do historie, jako spíše potřebou současné doby.

"Stromy na náměstí oceníme po pár letech," říká místostarosta Ondřej Syrovátka

20. listopadu 2023 16:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Masarykově náměstí, po zhruba sto letech, opět rostou stromy. Jejich výsadba ovšem není návratem do historie, jako spíše potřebou současné doby.


V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Včera 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.


Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

13. května 2024 9:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

13. května 2024 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

12. května 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Open mic v Galerce podnítil k vystoupení pětici účinkujících

11. května 2024 15:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Multižánrový pořad Open mic získává v Novém Jičíně stále větší popularitu. Během hudebních večerů, které se konají jednou měsíčně, vystupují amatérští a začínající umělci. Někteří úplně poprvé, jiní se na pódium rádi vrací.

BEZ KOMENTÁŘE: Fotbalisté ze škol Butovická, Sjednocení a Jistebníku soutěžili

11. května 2024 12:42 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

Největší žákovský fotbalový turnaj, podporovaný mimo jiné Fotbalovou asociací ČR a Asociací školních sportovních klubů, letos odstartoval svůj 25. ročník a zavítal také na fotbalový stadion ve Studénce

Na náměstí porostou čtyři lípy varšavského typu
Vydáno 12. října 2023 19:02, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Kolem kašny na Masarykově náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Osvěží centrum a připomenou, že stromy už tu rostly i před zhruba sto lety.

Čtyři výkopy kolem kašna na Masarykově náměstí znamenají, že se zde realizuje myšlenka stará zhruba šest let. Pro výsadbu stromů v centru města se poprvé vyslovili lidé na Veřejném fóru, tento záměr pak doporučili i odborníci v Adaptační strategii na změnu klimatu zpracovanou pro Nový Jičín v roce 2021. Podstatný pro realizaci byl souhlas Národního památkového ústavu.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Pokud děláme takový významný zásah v městské památkové rezervaci, tak musíme žádat o souhlas Národní památkový ústav. My jsme to učinili poprvé v roce 2021, tehdy byla naše žádost o výsadbu stromů zamítnuta. Nicméně o necelý rok později jsme na druhý pokus získali souhlasné stanovisko, a to i z toho důvodu, že i v Národním památkovém ústavu se trošičku ten názor mění a upřednostňují se prvky modrozelené infrastruktury.”

Projektovou dokumentaci pro umístění stromů zpracovali autoři současné podoby náměstí architekti Pavel Pekár a Marek Holán.

Pavel Pekár, architekt: “Abych pravdu řekl, první moje reakce byla, že ne, že si to nedovedu představit. My jsme v té studii před více jak 15 lety měli variantu se stromy, ale byl odmítnuta tehdejším vedením města a zároveň i památkovou péčí. Že se toto nyní realizuje je důkazem změny řekněme odborné politiky orgánu památkové péče, který tu modrozelenou infrastruktur dneska prožívá jinak než tehdy. Takže padlo dogma, že stromy se nevysazují na náměstích městské památkové rezervace.”

Ze tří předložených návrhů, z nichž dva obsahovaly výsadbu situovanou po obvodu náměstí, povolil Národní památkový ústav čtyři stromy kolem kašny, aby nebránily pohledu na historické fasády domů. Rozhodlo i to, že ve 20. letech 20. století zde již stromy, byť jen několik let, rostly.

Pavel Pekár, architekt: “My jsme se toho ujali tím, že se na nás obrátilo současné vedení města, jsme rádi za tu důvěru, že se neobrací na někoho jiného, protože máme veškeré kompoziční i odborné a udělali jsme projekt na tyhle čtyři stromy.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Protože ta výsadba stromů v městském prostředí je náročná, je potřeba narušit tu dlažbu a také není jednoduché to udělat tak, aby ty stromy vydržely, proto tu bude speciální systém prokořenitelných buněk. Ty umožní, aby se kořeny mohly rozvíjet, vytvoří prostor pro dostatečné zásobování vodou a také chrání okolní dlažbu před tím,a byty kořeny tu dlažbu narušily.”

Projekt výsadby vyjde na 1 million 300 tisíc korun. Vysazeny tu budou už větší stormy vysoké zhruba dva metry. Půjde o líp varšavského typu, které jsou odolnější v městském prostředí i proti vyšším teplotám. Firma, která výsadbu realizuje, bude o lípy ještě následující tři roky pečovat.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Od výsadby stromů si slibujeme zlepšení mikroklimatu v centru města, stromy jsou také výborné pro zachytávání prachových částic. Pod stromy budou lavičky, takže si tu lidé budou moci posedět ve stínu.”

Práce na ploše náměstí mají skončit do poloviny listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000039562/na-namesti-porostou-ctyri-lipy-varsavskeho-typu