Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Množí se požáry elektrokoloběžek a elektrokol, preventisté radí, jak reagovat

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Hasiči i policisté vyjížděli na Novojičínsku hned k několika případům požárů, které vznikly vzplanutím baterií elektrokoloběžek a elektrokol. Nabádají proto jejich uživatele k opatrnosti a radí, co dělat, když už hořet začnou.

Pět zraněných a škoda za 300 tisíc korun. Takto nedávno dopadl požár v bytovém domě v Příboře, který vypukl od nabíjené baterie elektrokoloběžky. A podobné události nejsou v posledních době žádnou výjimkou.

Libor Andrýsek, ÚO HZS Nový Jičín, pracoviště prevence: “Zrovna v minulých dnech došlo k požáru elektrokoloběžky ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kdy uživatel demontoval kryt od baterie a snažil se provést drobnou údržbu. Při následné montáži krytu zpět došlo k poškození jednoho z článků aku baterie vrutem a následně k okamžité chemické reakci dotčených článků. Duchapřítomný uživatel reagoval velmi rychle, nečekal až dojde k samotnému požáru, koloběžku chytil a z okna kuchyně vyhodil na volné prostranství před dům.”
Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “V posledních dnech vyjížděli policisté i hasiči k několika případům vzplanutí baterii elektrokoloběžek a elektrokol. V rámci toho bychom chtěli dát nějaké doporučení lidem, které by měli dodržovat, aby eliminovali vzplanutí baterií těchto dopravních prostředků.”

Preventisté určitě doporučuji kupovat kvalitnější zboží a přečíst si návod na použití. Na elektrokole a elektrokoloběžce by lidé neměli jezdit za deště, baterii poškozuje vlhkost i vibrace, pokud jízda probíhá na nerovném terénu. Důležité je také vždy použít originální nabíječku.

Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “Důležitá jsou pravidla, jak bezpečně nabíjet. Rozhodně vždy zkontrolovat, jestli ten akumulátor není nějakým způsobem poškozený a určitě nabíjet pod dohledem. Nikdy nenabíjet například v noci, kdy všichni spí a ten požár by se mohl rozšířit, mohly by vzniknout škody na majetku, nedej bože ztráty na životech.”

Lidé by se nikdy neměli pouštět do neodborných oprav těchto elektrických dopravních prostředků.

Libor Andrýsek, ÚO HZS Nový Jičín, pracoviště prevence: “Velmi důležité je být u samotného nabíjení přítomen, aby člověk byl schopen reagovat na nějaké průvodní jevy. Kdy můžeme například cítit zápach po spálenině, můžeme vidět kouřit vycházející z prostoru baterie, můžeme slyšet různé praskání, syčení a podobně. V tomto okamžiku je nutno reagovat velmi rychle, pokud je elektrický dopravní prostředek nabíjen, je v prvé řadě nutno odpojit jej od zdroje napájení, to znamená vytáhnou jej ze zásuvky, shodí jističe a podobně- Potom, pokud je to možné, odstranit koloběžku, elektrokolo případě jiný elektrospotřebič z domu, nejlépe na volné prostranství, kde nehrozí rozšíření případného požáru na prostory bytu nebo domu.”

Pokud už není možná žádná z uvedených reakcí, platí jediné, ihned opustit objekt a volat hasiče. Obecně se požáry baterií těžce hasí a dochází k jejich opětovnému vzplanutí.

Výrobci proto doporučují, pokud je to možné, umístit doutnající baterii do nádoby s vodou, a to klidně na několik desítek hodin.

Nahlásit chybu


K tématu

Elektrokoloběžku vyhodil z okna, zabránil tak požáru v domě

Hasiči i policisté vyjížděli na Novojičínsku hned k několika případům požárů, které vznikly vzplanutím baterií elektrokoloběžek a elektrokol. Nabádají proto jejich uživatele k opatrnosti a radí, co dělat, když už hořet začnou.

V ostravském sklepě začala hořet elektrokoloběžka. Příčinou požáru byla baterie

7. února 2024 10:22 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

S přibývajícím počtem dopravních prostředků na bateriový pohon, přibývá také jejich požárů. V úterý začala ve sklepě bytového domu hořet koloběžka. Hasiči dokázali požár uhasit dříve, než se rozšířil po domě.

Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.


Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů, je nutná opatrnost v místě staveb

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

Včera 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Výstavba třídicí linky komunálního odpadu v Havířově začne příští rok, nyní probíhá průzkum podloží

5. září 2024 16:32 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově začne v příštím roce výstavba třídicí linky na komunální odpad. Pomocí penetrace a vrtů se nyní zkoumá podloží pro založení základů a zjišťuje se i stav podzemních vod.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

5. září 2024 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Výstava ke slavnosti mapuje novojičínské stopy ve světě

Hlavní téma městské slavnosti vždy v Novém Jičíně reflektuje i výstava na Staré poště. Letos tedy po celé září patří tyto prostory úspěšným rodákům, kteří se proslavili ve světě.

Obrazy, které vystavuje novojičínská knihovna, vznikly jako prospěšný efekt sociální rehabilitace

Městská knihovna v Novém Jičíně vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba na první pohled nepůsobí výjimečně, ovšem mimořádná je tím, že vznikla v rámci sociální rehabilitace Domova NaNovo.

Policie dohlížela na chodce před školou na ulici Sjednocení

Policisté po prázdninách vyrazili k přechodům pro chodce v blízkosti škol. V rámci kampaně Zebra se za tebe nerozhlédne dohlíželi na přecházení silnice například ve Studénce na ulici Sjednocení.

Studénka řeší letní stadion, na stole má studii využití celého bývalého areálu tělovýchovné jednoty

5. září 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Studénecká radnice má hotovou studii využití areálu letního stadionu. Ta řeší nejen modernizaci samotného sportoviště, ale také volnočasové prvky a parkovací místa. Těch by tu mohla přibýt až stovka.

“Poslední plavky” ukončily sezonu, teplé počasí otevření bazénu prodloužilo

Sezonu na venkovním bazénu symbolicky ukončila akce s názvem “Poslední plavky”. Areál se znovu otevře až po rekonstrukci. Předpokladem je, že to bude na léto roku 2026.

Nový Jičín nechal opravit další čestné hroby, je mezi nimi i kulturní památka

Na novojičínském hřbitově skončila sanace dalších čestných hrobů, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Množí se požáry elektrokoloběžek a elektrokol, preventisté radí, jak reagovat
Vydáno 23. července 2024 19:31, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Hasiči i policisté vyjížděli na Novojičínsku hned k několika případům požárů, které vznikly vzplanutím baterií elektrokoloběžek a elektrokol. Nabádají proto jejich uživatele k opatrnosti a radí, co dělat, když už hořet začnou.

Pět zraněných a škoda za 300 tisíc korun. Takto nedávno dopadl požár v bytovém domě v Příboře, který vypukl od nabíjené baterie elektrokoloběžky. A podobné události nejsou v posledních době žádnou výjimkou.

Libor Andrýsek, ÚO HZS Nový Jičín, pracoviště prevence: “Zrovna v minulých dnech došlo k požáru elektrokoloběžky ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kdy uživatel demontoval kryt od baterie a snažil se provést drobnou údržbu. Při následné montáži krytu zpět došlo k poškození jednoho z článků aku baterie vrutem a následně k okamžité chemické reakci dotčených článků. Duchapřítomný uživatel reagoval velmi rychle, nečekal až dojde k samotnému požáru, koloběžku chytil a z okna kuchyně vyhodil na volné prostranství před dům.”
Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “V posledních dnech vyjížděli policisté i hasiči k několika případům vzplanutí baterii elektrokoloběžek a elektrokol. V rámci toho bychom chtěli dát nějaké doporučení lidem, které by měli dodržovat, aby eliminovali vzplanutí baterií těchto dopravních prostředků.”

Preventisté určitě doporučuji kupovat kvalitnější zboží a přečíst si návod na použití. Na elektrokole a elektrokoloběžce by lidé neměli jezdit za deště, baterii poškozuje vlhkost i vibrace, pokud jízda probíhá na nerovném terénu. Důležité je také vždy použít originální nabíječku.

Darina Veselá, PČR ÚO Nový Jičín, oddělení prevence: “Důležitá jsou pravidla, jak bezpečně nabíjet. Rozhodně vždy zkontrolovat, jestli ten akumulátor není nějakým způsobem poškozený a určitě nabíjet pod dohledem. Nikdy nenabíjet například v noci, kdy všichni spí a ten požár by se mohl rozšířit, mohly by vzniknout škody na majetku, nedej bože ztráty na životech.”

Lidé by se nikdy neměli pouštět do neodborných oprav těchto elektrických dopravních prostředků.

Libor Andrýsek, ÚO HZS Nový Jičín, pracoviště prevence: “Velmi důležité je být u samotného nabíjení přítomen, aby člověk byl schopen reagovat na nějaké průvodní jevy. Kdy můžeme například cítit zápach po spálenině, můžeme vidět kouřit vycházející z prostoru baterie, můžeme slyšet různé praskání, syčení a podobně. V tomto okamžiku je nutno reagovat velmi rychle, pokud je elektrický dopravní prostředek nabíjen, je v prvé řadě nutno odpojit jej od zdroje napájení, to znamená vytáhnou jej ze zásuvky, shodí jističe a podobně- Potom, pokud je to možné, odstranit koloběžku, elektrokolo případě jiný elektrospotřebič z domu, nejlépe na volné prostranství, kde nehrozí rozšíření případného požáru na prostory bytu nebo domu.”

Pokud už není možná žádná z uvedených reakcí, platí jediné, ihned opustit objekt a volat hasiče. Obecně se požáry baterií těžce hasí a dochází k jejich opětovnému vzplanutí.

Výrobci proto doporučují, pokud je to možné, umístit doutnající baterii do nádoby s vodou, a to klidně na několik desítek hodin.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000044129/mnozi-se-pozary-elektrokolobezek-a-elektrokol-preventiste-radi-jak-reagovat