Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Pietní akt k odhalení pomníku válečnému veteránovi Josefu Vavříkovi se uskutečnil na hřbitově ve Straníku. Právě zde, vedle pomníku Obětem I. a II. světové války, bylo instalováno nové dílo akademického sochaře Jakuba Gajdy. Slavnostně jej odhalili novojičínský starosta Stanislav Kopecký, autor sochařského díla a syn plukovníka Josefa Vavříka.

Josef Vavřík, syn válečného veterána Josefa Vavříka: “Je to velká sláva, otec by s něčím takovým v životě nepočítal a asi by mu to připadalo hodně pompézní. Nicméně jsem rád, že ten pomník bude připomínat nejen jeho, ale všechny lidi v odboji, kteří riskovali denně životy i tady za okupace, a všichni se podíleli na porážce nepřítele a osvobození našich národů. Takže ať je tento pomník připomínkou pro všechny.”

Plukovník Josef Vavřík se ve Straníku narodil v roce 1919. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva. Jako seržant působil u 312. stíhací perutě. Zemřel v 76 letech v roce 1995. Impulsem zrodu tohoto památníku byl dopis historika a specialisty na letce RAF Jana Goláně, který před několika lety obdržela novojičínská radnice.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Díky němu město začalo uvažovat, že bychom měli toto pietní místo vybudovat, což se podařilo i za pomoci akademického sochaře Jakuba Gajdy.”
Jakub Gajda, akademický sochař, autor pomníku: “V první řadě byla důležitá návštěva místa, kde už jeden pomníček stojí. Ten je věnován obětem I. a II. světové války, tedy vlastně  i kolegům pana Vavříka. Zvolil jsem dva masivní betonové díly, které trochu evokují plochu, ze které vzlétala a na kterou přistávala letadla našich letců. A jako hlavní motiv toho upraveného betonu jsem si zvolil stylizovanou českou vlajku, tehdy československou.”

Nahoře na pomníku je umístěna nerezová vlaštovka, motiv, který připomíná dětství a rodiště Josefa Vavříka, a jsou zde dva nápisy - český a latinský.

Jakub Gajda, akademický sochař, autor pomníku: “První ten latinský Non multi sed multa a pak český Ne mnozí, ale mnoho, což bylo heslo 312. stíhací perutě královského letectva.”
Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Josef Vavřík je jeden z mála lidí, kteří mají vazbu na Nový Jičín a kteří se zúčastnili zahraničního protinacistického odboje během II. světové války právě v řadách Britského královského letectva. Utekl za hranice, aby se zapojil do odboje, už v polovině roku 1939, a de facto celou II. světovou válku strávil v zahraničí, bylo to více než dva tisíce dní. Aktivně se zapojil do bojů. Nejprve jako zbrojař v rámci 312. perutě, později, po absolvování pilotního výcviku, byl bojovým pilotem a na konci války se zúčastnil bojových akcí.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Je to tak, že je to rodák ze Straníku, ale já si ho pamatuji, že celý život žil v místní části Bludovice. Byl jsem stejně starý jako vnuci pana Vavříka a měl jsem možnost znát pana Vavříka osobně. Nikdy nezapomenu na ten jeho úsměv, nikdy nezapomenu na to, jak nás, malé kluky, vozil ve svém pekelném stroji, byl to velorex, a jak nám ukazoval, jakou rychlostí tento stroj dokáže, jak on říkal, letět.”

Pietní akt k odhalení pomníku Josefa Vavříka pořádalo město Nový Jičín ve spolupráci s Armádou České republiky. Po jeho skončení se konala beseda o životě tohoto válečného veterána, které se ujal historik Martin Vitko.

Nahlásit chybu


K tématu

Stíhacího pilota RAF uctili v rodném Straníku sochařským dílem

V novojičínském Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Ryby jsou pryč, jezírko v Novém Jičíně bude opět okrasné

25. října 2023 9:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Umělé jezírko v novojičínských Smetanových sadech muselo být vypuštěno, a to kvůli dlouhodobě špatné kvalitě vody. Do okrasného prvku totiž někdo nelegálně vypustil ryby, jejich krmení znečišťuje vodní filtry.

Ze zakaleného rybníka bude opět okrasné jezírko, město apeluje na lidi, aby tu nekrmili ani ptáky

26. října 2023 13:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Umělé jezírko ve Smetanových sadech muselo být vypuštěno, a to kvůli dlouhodobě špatné kvalitě vody. Do okrasného prvku totiž někdo nelegálně vypustil ryby, jejich krmení znečišťuje vodní filtry.


V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

Včera 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

Včera 21:01 | Bruntál | Karel Soukop

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Noční nehoda sanitky a osobního vozu v Dobré, na místě čtyři zranění, hasiči museli vyprošťovat

Včera 12:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Čtyři lidé utrpěli zranění při noční nehodě vozidla Zdravotnické záchranné služby a osobního automobilu v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů, které musely dvě osoby z osobního vozidla vyprostit pomocí hydraulického nářadí.

Beskydské divadlo otevřelo Růžový salonek jako galerii designu

V Beskydském divadle zahájil provoz Růžový salonek, první galerie současného umění a designu v Novém Jičíně. Výstavní prostor vznikl z budoáru, který měl sloužit ženám pro úpravu před vstupem do divadelního sálu.

Galerie Stará pošta vystavuje příběh třicetileté Berušky

Galerie Stará pošta zve na narozeninovou výstavu. Ta prezentuje příběh Mateřské školy Beruška, která v letošním roce slaví třicet let.

Stíhacího pilota RAF uctili v rodném Straníku sochařským dílem

V novojičínském Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Studenti Mendelovy školy pracovali v mezinárodním týmu s AI

19. října 2024 15:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Mendelova střední škola patří v rámci zahraničních projektů k těm velmi aktivním. Teď v říjnu tu na mezinárodním workshopu hostili studenty z Norska, Rakouska a Francie. Věnovali se využití umělé inteligence.

Florbalový O-CUP se hraje dál a spěje do třetí dekády

19. října 2024 15:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Bavit se florbalem mohli účastníci dalšího ročníku turnaje O-Cup, který se ve městě hraje téměř třicet let. Konal se v tělocvičně Základní školy Komenského 66.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidi ve Studénce zachránily vybudované suché poldry

19. října 2024 15:01 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Příprava na velkou vodu začala ve Studénce už ve čtvrtek. Zasedala povodňová komise a krizový štáb města, hasiči vyčistili koryta potoků, mostních konstrukcí a kanály, lidem rozdávali pytle s pískem. Připraveny byla dvě evakuační centra, v základních školách Sjednocení a Františka kardinála Tomáška.

Turnaj přípravek v národní házené dělá dětem radost a motivuje

19. října 2024 8:52 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Národní házenou, ryze český sport, mohou ve Studénce začít hrát děti už od tří let. Aby je trenéři pro tento sport ještě více motivovali, pořádají tu pro ně turnaj přípravek.

Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva
Vydáno 21. října 2024 13:50, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Pietní akt k odhalení pomníku válečnému veteránovi Josefu Vavříkovi se uskutečnil na hřbitově ve Straníku. Právě zde, vedle pomníku Obětem I. a II. světové války, bylo instalováno nové dílo akademického sochaře Jakuba Gajdy. Slavnostně jej odhalili novojičínský starosta Stanislav Kopecký, autor sochařského díla a syn plukovníka Josefa Vavříka.

Josef Vavřík, syn válečného veterána Josefa Vavříka: “Je to velká sláva, otec by s něčím takovým v životě nepočítal a asi by mu to připadalo hodně pompézní. Nicméně jsem rád, že ten pomník bude připomínat nejen jeho, ale všechny lidi v odboji, kteří riskovali denně životy i tady za okupace, a všichni se podíleli na porážce nepřítele a osvobození našich národů. Takže ať je tento pomník připomínkou pro všechny.”

Plukovník Josef Vavřík se ve Straníku narodil v roce 1919. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva. Jako seržant působil u 312. stíhací perutě. Zemřel v 76 letech v roce 1995. Impulsem zrodu tohoto památníku byl dopis historika a specialisty na letce RAF Jana Goláně, který před několika lety obdržela novojičínská radnice.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Díky němu město začalo uvažovat, že bychom měli toto pietní místo vybudovat, což se podařilo i za pomoci akademického sochaře Jakuba Gajdy.”
Jakub Gajda, akademický sochař, autor pomníku: “V první řadě byla důležitá návštěva místa, kde už jeden pomníček stojí. Ten je věnován obětem I. a II. světové války, tedy vlastně  i kolegům pana Vavříka. Zvolil jsem dva masivní betonové díly, které trochu evokují plochu, ze které vzlétala a na kterou přistávala letadla našich letců. A jako hlavní motiv toho upraveného betonu jsem si zvolil stylizovanou českou vlajku, tehdy československou.”

Nahoře na pomníku je umístěna nerezová vlaštovka, motiv, který připomíná dětství a rodiště Josefa Vavříka, a jsou zde dva nápisy - český a latinský.

Jakub Gajda, akademický sochař, autor pomníku: “První ten latinský Non multi sed multa a pak český Ne mnozí, ale mnoho, což bylo heslo 312. stíhací perutě královského letectva.”
Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Josef Vavřík je jeden z mála lidí, kteří mají vazbu na Nový Jičín a kteří se zúčastnili zahraničního protinacistického odboje během II. světové války právě v řadách Britského královského letectva. Utekl za hranice, aby se zapojil do odboje, už v polovině roku 1939, a de facto celou II. světovou válku strávil v zahraničí, bylo to více než dva tisíce dní. Aktivně se zapojil do bojů. Nejprve jako zbrojař v rámci 312. perutě, později, po absolvování pilotního výcviku, byl bojovým pilotem a na konci války se zúčastnil bojových akcí.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Je to tak, že je to rodák ze Straníku, ale já si ho pamatuji, že celý život žil v místní části Bludovice. Byl jsem stejně starý jako vnuci pana Vavříka a měl jsem možnost znát pana Vavříka osobně. Nikdy nezapomenu na ten jeho úsměv, nikdy nezapomenu na to, jak nás, malé kluky, vozil ve svém pekelném stroji, byl to velorex, a jak nám ukazoval, jakou rychlostí tento stroj dokáže, jak on říkal, letět.”

Pietní akt k odhalení pomníku Josefa Vavříka pořádalo město Nový Jičín ve spolupráci s Armádou České republiky. Po jeho skončení se konala beseda o životě tohoto válečného veterána, které se ujal historik Martin Vitko.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000045567/ve-straniku-odhalili-pomnik-josefu-vavrikovi-stihacimu-letci-britskeho-kralovskeho-letectva