Rozpálený gril a perlivý sekt v lahvi na úvod pro hosty vůbec nepřipomínal maturitní stres. 16 studentů posledního ročníku opavské hotelové školy ale bylo ve střehu: uspořádání garden party bylo totiž tématem jejich praktické maturitní zkoušky.
„Využili jsme venkovních prostory, protože jsme chtěli grilovat. Jsme rádi, že nám vyšlo počasí,“ pochvalovala si Nikol, která během maturitní zkoušky zastávala funkci vedoucí provozu.
Počínání maturantů pozorným okem sledovala maturitní komise, ale také rodiče, které si mohli studenti na svou praktickou maturitu pozvat. A také je pohostit připraveným rautem v prostorách restaurace.
„Hostům doporučují grilovaného lososa. Dále selské brambory a domácí hranolky s našimi dipy,“ usmíval se Petr Kovařík u teplého baru.
Hosté mohli vyzkoušet na 25 pokrmů. Třeba grilovanou zeleninu nebo vepřové koleno, těstovinový salát i mini burgery.
„Menu bylo sestaveno tak, aby vyhovovalo moderní zdravé výživě a mezinárodní kuchyni. Prostě aby bylo zajímavé, vysvětlil Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, Střední škola hotelnictví a služeb, VOŠ Opava.
Kromě toho, že studenti museli zvládnout bezchybně naservírovat raut, předváděli také třeba míchání nápojů nebo přípravu salátu. Přímo před zraky přítomných se jedna maturantka pustila odvážně do zpracování humra. Eliška Zemánková, zase připravila několik druhů čaje: „Během studia jsem absolvovala kurz. Myslím, že těm čajům rozumím. A maturitu beru jako završení čtyř let studia. Člověk by měl ukázat, co umí.“
Přestože studenti mají větší část maturity za sebou, tedy písemnou a praktickou, čeká je ještě zvládnutí teoretické části, na kterou se vrátí opět do školy.