Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rozhovor s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem

Opava |

V rozhovoru s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem shrneme uplynulých 12 měsíců a zeptáme se, co Opavu v letošním roce komunálních voleb čeká.

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Opava má za sebou rok 2021. Jaký byl?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Přestože se jednalo o náročný covidový rok, dařilo se nám dobře hospodařit. Přestože jsme pomáhali podnikatelům a firmám, aby přežili v tomto období, tak se nám podařily se nám ušetřit peníze. A mohli jsme pokračovat v rozvoji strategických projektů. Jako je výstavba parkovacího domu, revitalizace Stříbrného jezera, dále se buduje severní obchvat. Pokračuje se i v drobných věcech, kdy hledíme na to, jaké mají potřeby naši občané. Spravujeme malé věci, jako jsou chodníky, mosty neb např. děláme úpravu na Městském hřbitově.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Koronavirová doba s sebou nepřinesla jen stinné stránky. Opava se stala vzorem pro ostatní obce, když na začátku loňského roku začala pomáhat seniorům se složitou registrací k očkování. Jak ten nápad vznikl?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Vznikl v úzkém kruhu spolupracovníků, de facto v krizovém štábu. Přemýšleli jsme, jak můžeme pomoci občanům v této těžké době. A myslím, že se ukázalo, že to byl dobrý nápad. Později se ukázalo, že jsme byli vzorem pro ostatní města, která se od nás učila.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Pojďme se teď podívat vpřed. Plány pro letošní rok komplikuje navýšení cen energií, inflalce i nejistota, jak se bude epidemie vyvíjet. Nicméně Opava má připravené investice pro letošní rok ve výší 300mil. korun. Jak jsou finančně pokryté?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Všechny investice, které máme připravené, jsou pokryté z našich zdrojů. Nebereme si žádné další úvěry. Čekáme na vysoutěžení některých projektů. Věřím, že všechno, co plánujeme, zrealizujeme.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Zmíním se ještě o jedné významné investici: zastupitelé v prosinci odsouhlasili odkup obchodního domu Breda od insolvenčního správce za 39,5 mil. korun. To je ovšem jen první, malý krůček k záchraně této národní kulturní památky. Co bude dál?


Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Čekají nás základní opravné práce. Zadáváme projektovou dokumentaci na opravu střechy, kopule a odstranění průchozí lávky. V průběhu roku chceme definitivně stanovit, co konkrétně v budově bude. A jaké možné finanční zdroje můžeme na rekonstrukci získat. Určitě budeme jednat s institucemi, které by nám mohly pomoci. A také se soukromými investory, kteří by se mohli podílet na této rekonstrukci.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Facebook – zásadní komunikační kanál této doby. Opavský magistrát jej využívá a vy sám jste na této platformě velmi aktivní. Jak velkou váhu této virtuální komunikaci s občany přikládáte?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Přikládám jí velkou váhu. Je to důležité, protože sdílené informace mohou mít široký dosah. Proto ji určitě nepodceňujeme. Já sám, jak jste zmínila, jsem aktivní. Takže se snažím, aby lidé byli informovaní o tom, co se děje, v jakém je to stavu, kdy to bude ukončeno, jaké jsou problémy apod. Nicméně zase se nesmí přehánět, co všechno se na internet a sociální sítě dá. Potom se nedobře vysvětlená informace může zkreslit nebo na jiný význam, než jaký skutečně má. A mohou vzniknout dezinformace.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Vedení radnice má před sebou necelý rok vládnutí. Na podzim v roce 2022 nás čekají komunální volby. Jak následující měsíce využijete?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Chtěl bych dotáhnout všechny akce, které máme připravené: rekonstrukci zimního stadionu, zahájení demolice Slezanky, která hyzdí centrum města, stavbu in-line areál. A chtěl bych pokračovat ve všech strategických rozvojových věcech, které jsme nastartovali. Určitě se v mé práci nic měnit nebude. Já věřím, že jsem celé tři roky pracoval naplno, takže poslední rok nemusím nic dohánět. Naopak, chtěl bych pokračovat ve stejném gardu.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Pane primátore, děkuji vám za rozhovor a přeji hodně štěstí.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Děkuji vám a přeji občanům do nového roku hodně štěstí, zdraví. A přeji nám všem, aby se Opava stala znovu sedmdesáti tisícovým městem, kde se nám bude krásně žít!“


Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek chce využít šanci na proměnu města

21. srpna 2023 13:11 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Otevření obchvatu a proměna ulice Hlavní. Postupný plán realizace rekonstrukce Národního domu, bývalé Moravia banky a vznik nového sálu. Co by mohl přinést městu Český dům? I stav výstavby nového bulváru. Témata pro rozhovor s primátorem Frýdku-Místku Petrem Korčem.

Ostrava má nového primátora. Tomáše Macuru nahradil Jan Dohnal z koalice SPOLU

26. dubna 2023 13:14 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava má nového primátora. Tomáše Macuru nahradil na středečním zastupitelstvu Jan Dohnal, který reprezentuje koalici SPOLU. V radě města nově zasednou také zástupci hnutí Ostravak a Starostů pro Ostravu.

Začíná týden Jana Prokeše, významného starosty Ostravy. Narodil se před 150 lety

19. května 2023 8:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V letošním roce si Ostrava připomíná 150 let od narození Jana Prokeše, který jako starosta stál u založení Velké Ostravy, tedy spojení města s okolními obcemi. K připomenutí tohoto významného muže se bude konat řada akcí v rámci Týdne Jana Prokeše.


Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

22. dubna 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

19. dubna 2024 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

Rozhovor s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem
Vydáno 1. ledna 2022 10:44, Opava, Katka Geryková
V rozhovoru s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem shrneme uplynulých 12 měsíců a zeptáme se, co Opavu v letošním roce komunálních voleb čeká.

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Opava má za sebou rok 2021. Jaký byl?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Přestože se jednalo o náročný covidový rok, dařilo se nám dobře hospodařit. Přestože jsme pomáhali podnikatelům a firmám, aby přežili v tomto období, tak se nám podařily se nám ušetřit peníze. A mohli jsme pokračovat v rozvoji strategických projektů. Jako je výstavba parkovacího domu, revitalizace Stříbrného jezera, dále se buduje severní obchvat. Pokračuje se i v drobných věcech, kdy hledíme na to, jaké mají potřeby naši občané. Spravujeme malé věci, jako jsou chodníky, mosty neb např. děláme úpravu na Městském hřbitově.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Koronavirová doba s sebou nepřinesla jen stinné stránky. Opava se stala vzorem pro ostatní obce, když na začátku loňského roku začala pomáhat seniorům se složitou registrací k očkování. Jak ten nápad vznikl?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Vznikl v úzkém kruhu spolupracovníků, de facto v krizovém štábu. Přemýšleli jsme, jak můžeme pomoci občanům v této těžké době. A myslím, že se ukázalo, že to byl dobrý nápad. Později se ukázalo, že jsme byli vzorem pro ostatní města, která se od nás učila.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Pojďme se teď podívat vpřed. Plány pro letošní rok komplikuje navýšení cen energií, inflalce i nejistota, jak se bude epidemie vyvíjet. Nicméně Opava má připravené investice pro letošní rok ve výší 300mil. korun. Jak jsou finančně pokryté?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Všechny investice, které máme připravené, jsou pokryté z našich zdrojů. Nebereme si žádné další úvěry. Čekáme na vysoutěžení některých projektů. Věřím, že všechno, co plánujeme, zrealizujeme.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Zmíním se ještě o jedné významné investici: zastupitelé v prosinci odsouhlasili odkup obchodního domu Breda od insolvenčního správce za 39,5 mil. korun. To je ovšem jen první, malý krůček k záchraně této národní kulturní památky. Co bude dál?


Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Čekají nás základní opravné práce. Zadáváme projektovou dokumentaci na opravu střechy, kopule a odstranění průchozí lávky. V průběhu roku chceme definitivně stanovit, co konkrétně v budově bude. A jaké možné finanční zdroje můžeme na rekonstrukci získat. Určitě budeme jednat s institucemi, které by nám mohly pomoci. A také se soukromými investory, kteří by se mohli podílet na této rekonstrukci.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Facebook – zásadní komunikační kanál této doby. Opavský magistrát jej využívá a vy sám jste na této platformě velmi aktivní. Jak velkou váhu této virtuální komunikaci s občany přikládáte?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Přikládám jí velkou váhu. Je to důležité, protože sdílené informace mohou mít široký dosah. Proto ji určitě nepodceňujeme. Já sám, jak jste zmínila, jsem aktivní. Takže se snažím, aby lidé byli informovaní o tom, co se děje, v jakém je to stavu, kdy to bude ukončeno, jaké jsou problémy apod. Nicméně zase se nesmí přehánět, co všechno se na internet a sociální sítě dá. Potom se nedobře vysvětlená informace může zkreslit nebo na jiný význam, než jaký skutečně má. A mohou vzniknout dezinformace.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Vedení radnice má před sebou necelý rok vládnutí. Na podzim v roce 2022 nás čekají komunální volby. Jak následující měsíce využijete?

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Chtěl bych dotáhnout všechny akce, které máme připravené: rekonstrukci zimního stadionu, zahájení demolice Slezanky, která hyzdí centrum města, stavbu in-line areál. A chtěl bych pokračovat ve všech strategických rozvojových věcech, které jsme nastartovali. Určitě se v mé práci nic měnit nebude. Já věřím, že jsem celé tři roky pracoval naplno, takže poslední rok nemusím nic dohánět. Naopak, chtěl bych pokračovat ve stejném gardu.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Pane primátore, děkuji vám za rozhovor a přeji hodně štěstí.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: „Děkuji vám a přeji občanům do nového roku hodně štěstí, zdraví. A přeji nám všem, aby se Opava stala znovu sedmdesáti tisícovým městem, kde se nám bude krásně žít!“


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000029082/rozhovor-s-primatorem-opavy-tomasem-navratilem