Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti opavské hotelové školy skládali praktickou maturitní zkoušku

  • Opava,

Studenti posledního ročníku Střední školy hotelnictví a služeb v Opavě skládali praktickou maturitní zkoušku. Své dovednosti předvedli nejen komisi, která jejich výkony hodnotila, ale také svým rodičům a blízkým, které si pozvali na raut. Jeho příprava a také servírování pokrmů byly jejich maturitou.

21 studentů oboru Moderní gastronomie a zdravý životní styl opavské hotelové školy si vybralo jako téma své maturitní zkoušky řeckou kuchyni. Proto oblékli tógy a zlaté věnce, a to navzdory studenému počasí. Slavnostní otevírání sektu šavlí na úvod už bylo součástí maturity.

Rozálie Peterková, studentka 4.B, SŠHS a VOŠ v Opavě: „Nejdůležitější na sabráži, aby se povedla, je síla úderu.“

Uvnitř Restaurace Vesna pak čekal raut s názvem Hostina na Olympu. Maturanti jej připravili nejen pro zkoušející, ale také pro své blízké.

Hostům naservírovali víc jak dvě desítky pokrmů, typických pro Středomoří: plněná rajčata, olivové tyčinky, musaku nebo smažené sépiové kroužky. Každý student měl svůj úkol. Někdo měl na starosti studený bufet, jiný připravoval míchané nápoje, další třeba salát.

Jakub Quis, student 4.B, SŠHS a VOŠ v Opavě: „Celý den se budu starat o dranžírování. Jde vlastně o zkrajování, filírování, plátkování masa.“
Jiří Vizauer, člen maturitní komise, SŠHS a VOŠ v Opavě: „Raut probíhá velmi dobře, musím je pochválit. Příprava byla dlouhodobá.“

Přestože šlo o zkoušku z dospělosti, atmosféra tady byla uvolněná. Možná také díky tomu, že tady maturanti měli své rodiče.

matka jednoho z maturantů: „Všem přeji, ať se jim daří, ať něco nepokazí.“

Praktickou část maturity mají tedy studenti zdárně za sebou. Možná i proto se na závěr pustili do tance, který byl součástí připraveného programu. Teoretické znalosti doplní při ústním zkoušení 16. května.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy