21 studentů oboru Moderní gastronomie a zdravý životní styl opavské hotelové školy si vybralo jako téma své maturitní zkoušky řeckou kuchyni. Proto oblékli tógy a zlaté věnce, a to navzdory studenému počasí. Slavnostní otevírání sektu šavlí na úvod už bylo součástí maturity.
Uvnitř Restaurace Vesna pak čekal raut s názvem Hostina na Olympu. Maturanti jej připravili nejen pro zkoušející, ale také pro své blízké.
Hostům naservírovali víc jak dvě desítky pokrmů, typických pro Středomoří: plněná rajčata, olivové tyčinky, musaku nebo smažené sépiové kroužky. Každý student měl svůj úkol. Někdo měl na starosti studený bufet, jiný připravoval míchané nápoje, další třeba salát.
Přestože šlo o zkoušku z dospělosti, atmosféra tady byla uvolněná. Možná také díky tomu, že tady maturanti měli své rodiče.
Praktickou část maturity mají tedy studenti zdárně za sebou. Možná i proto se na závěr pustili do tance, který byl součástí připraveného programu. Teoretické znalosti doplní při ústním zkoušení 16. května.