Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

I přes covidový úbytek návštěvníků má KUPE smělé plány

Opava |

V následujícím rozhovoru vám představíme Vladimíra Peringera, čerstvého nositele ceny Merkurova křídla, kterou mu udělila Okresní hospodářská komora Opava v kategorii Osobnost regionu. Vladimír Peringer je ředitelem Kulturně uměleckého prostoru – KUPE, kde pořádá výstavy, přednášky a promítá filmy.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vy jste byl historicky prvním podnikatelem v Opavě. A to ještě před sametovou revolucí. Jak složité bylo tenkrát získat živnostenské oprávnění?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Nebylo to nikterak složité. Bylo to celkem jednoduché. Až jsme byli s mým kolegou překvapeni, že to tak jednoduše jde, protože jsme v oboru občerstvení nepodnikali. Já jsem byl v projekci, on byl ve výzkumném ústavu v Ostroji. A tak jsme z recese požádali o živnostenské oprávnění, které jsme získali a vrhli jsme se v r. 1988 na stánkový prodej mimo naši pracovní dobu.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Skutečně“ podnikat jste začal ale až v roce 1992. Nicméně tenkrát se kultura středem vašeho zájmu ještě nestala. Založil jste stavební firmu. Měl jste k umění vždycky blízko?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „My jsme byli vedení hudbě. Já jsme absolvoval 10 let na klavír. Ale pak se ze mne stal pasivní uživatel kultury. Rád jsem rád chodil na divadlo, hudbu všechno druhu. Ale nemohl jsem to při podnikání rozvinout tak, jak se mi to podařilo posléze.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: V roce 2016 jste otevřel kulturní centrum KUPE. V zajímavě upravených prostorech ve vodárenské věži u východního vlakového nádraží je přednáškový i výstavní sál i kavárna. Kde se ta myšlenka vzala?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Byla to víceméně náhoda. V r. 2011 nabízely ČD tento prostor jako zbytný majetek k prodeji. My jsem získali tento objekt a začali jsme přemýšlet, jak jej využít. Oslovili jsme Kurta Gebauera, protože jsme tady chtěli soustředit přehled jeho díla. A také Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity jsem kontaktoval přes Jirku Siostrzonka, kterého znám od mládí. A vytvořili jsme program pro nové využití budovy.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak náročná byla přeměna technického objektu na kulturní?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Největší problém jsou vždy peníze. Národní památkový ústav tomu řešní fandil. Byl proti progresivním řešením, to je pravda. Nejprve jsme přišli avantgardní verzí studie, kterou zamítl. Ale potom jsme si docela rozuměli. A myslím, že přes drobné peripetie se nám podařilo to dotáhnout do takového konce, že my i oni byli spokojeni.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na které návštěvníky KUPE cílí?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Máme tady takovou všehochuť. Já bych řekl, že se snažím přilákat mladší ročníky, ale vzhledem k mému věku se to příliš nedaří. Myslel jsem si, že více oslovíme středoškolské a univerzitní studenty. Ale stále se snažíme, aby k tomu v rámci nabízeného programu došlo. Ale většina našich návštěvníků je 40+.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Během uplynulých dvou let asi stejně, jako ostatním pořadatelům kulturních akcí, zkomplikovala život pandemie. Už se vše vrací do normálu?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Já myslím, že jak co se vrací. Lidé chodí méně, to v každém případě. /i na každé druhy, když to porovnáváme, tak z toho jsme trochu smutní./ A potom jsme hlavně smutní z toho, co e děje kolem. Protože stoupají ceny energií, práce. Máme strach, že situace, která nastala po covidu, může velmi ovlivnit a omezit naše aktivity.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Navzdory tomu máte dost plánů. Ve vodárenské věži je expozice díla sochaře Kurta Gebauera, rodáka z nedalekého Hradce nad Moravicí. Plánujete ovšem jeho díla vystavit i venku.

Vladimír Peringer, ředitel KUPE:  „To je projekt starší. Když jsme tvořili koncepci tohoto objektu, tak nás napadlo, že když budeme mít startovací bod, můžeme přidat ještě cílový bod. Ten jsme našli na nádraží v Hradci nad Moravicí, kde bychom chtěli zřídit obdobu toho, co prezentujeme tady. A po trati bychom chtěli rozesít sochy různých autorů a prezentovat je cestujícím ve vagónu.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A aktuální je také otevření železničního muzea. Kdy a kde?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Když vše dobře půjde, tak 27.9. na Den železničářů, bychom rádi otevřeli malou expozici o historii železnice na Opavsku. A doufáme, že se to bude líbit a rozšíříme naše návštěvníky také o fandy železnice.“


Nahlásit chybu


K tématu

Zemřel René Matera. Zakladatel strojírenské skupiny Promet Group a ostravský patriot

13. října 2023 9:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve středu 11. října podlehl těžké nemoci miliardář René Matera, ostravský patriot a zakladatel strojírenské skupiny Promet Group, která je významným středoevropským výrobcem a dodavatelem v oborech strojírenství, metalurgie a inženýringu. Veřejné rozloučení proběhne v neděli 15. října ve Slezské Ostravě.

Nový ročník soutěže EY Podnikatel roku byl vyhlášen také v Moravskoslezském kraji

21. září 2023 18:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost EY pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje a s podporou Moravskoslezského inovačního centra vyhlašuje již devatenáctý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje. Se třemi celostátními vítězi se tento kraj řadí mezi nejúspěšnější kraje v historii českého klání největší celosvětové podnikatelské soutěže. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je 20. října 2023. Držitel titulu EY Podnikatel roku 2023 Moravskoslezského kraje bude vyhlášen v únoru 2024.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

24. dubna 2024 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

24. dubna 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

I přes covidový úbytek návštěvníků má KUPE smělé plány
Vydáno 20. července 2022 18:18, Opava, Katka Geryková
V následujícím rozhovoru vám představíme Vladimíra Peringera, čerstvého nositele ceny Merkurova křídla, kterou mu udělila Okresní hospodářská komora Opava v kategorii Osobnost regionu. Vladimír Peringer je ředitelem Kulturně uměleckého prostoru – KUPE, kde pořádá výstavy, přednášky a promítá filmy.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vy jste byl historicky prvním podnikatelem v Opavě. A to ještě před sametovou revolucí. Jak složité bylo tenkrát získat živnostenské oprávnění?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Nebylo to nikterak složité. Bylo to celkem jednoduché. Až jsme byli s mým kolegou překvapeni, že to tak jednoduše jde, protože jsme v oboru občerstvení nepodnikali. Já jsem byl v projekci, on byl ve výzkumném ústavu v Ostroji. A tak jsme z recese požádali o živnostenské oprávnění, které jsme získali a vrhli jsme se v r. 1988 na stánkový prodej mimo naši pracovní dobu.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Skutečně“ podnikat jste začal ale až v roce 1992. Nicméně tenkrát se kultura středem vašeho zájmu ještě nestala. Založil jste stavební firmu. Měl jste k umění vždycky blízko?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „My jsme byli vedení hudbě. Já jsme absolvoval 10 let na klavír. Ale pak se ze mne stal pasivní uživatel kultury. Rád jsem rád chodil na divadlo, hudbu všechno druhu. Ale nemohl jsem to při podnikání rozvinout tak, jak se mi to podařilo posléze.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: V roce 2016 jste otevřel kulturní centrum KUPE. V zajímavě upravených prostorech ve vodárenské věži u východního vlakového nádraží je přednáškový i výstavní sál i kavárna. Kde se ta myšlenka vzala?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Byla to víceméně náhoda. V r. 2011 nabízely ČD tento prostor jako zbytný majetek k prodeji. My jsem získali tento objekt a začali jsme přemýšlet, jak jej využít. Oslovili jsme Kurta Gebauera, protože jsme tady chtěli soustředit přehled jeho díla. A také Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity jsem kontaktoval přes Jirku Siostrzonka, kterého znám od mládí. A vytvořili jsme program pro nové využití budovy.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak náročná byla přeměna technického objektu na kulturní?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Největší problém jsou vždy peníze. Národní památkový ústav tomu řešní fandil. Byl proti progresivním řešením, to je pravda. Nejprve jsme přišli avantgardní verzí studie, kterou zamítl. Ale potom jsme si docela rozuměli. A myslím, že přes drobné peripetie se nám podařilo to dotáhnout do takového konce, že my i oni byli spokojeni.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na které návštěvníky KUPE cílí?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Máme tady takovou všehochuť. Já bych řekl, že se snažím přilákat mladší ročníky, ale vzhledem k mému věku se to příliš nedaří. Myslel jsem si, že více oslovíme středoškolské a univerzitní studenty. Ale stále se snažíme, aby k tomu v rámci nabízeného programu došlo. Ale většina našich návštěvníků je 40+.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Během uplynulých dvou let asi stejně, jako ostatním pořadatelům kulturních akcí, zkomplikovala život pandemie. Už se vše vrací do normálu?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Já myslím, že jak co se vrací. Lidé chodí méně, to v každém případě. /i na každé druhy, když to porovnáváme, tak z toho jsme trochu smutní./ A potom jsme hlavně smutní z toho, co e děje kolem. Protože stoupají ceny energií, práce. Máme strach, že situace, která nastala po covidu, může velmi ovlivnit a omezit naše aktivity.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Navzdory tomu máte dost plánů. Ve vodárenské věži je expozice díla sochaře Kurta Gebauera, rodáka z nedalekého Hradce nad Moravicí. Plánujete ovšem jeho díla vystavit i venku.

Vladimír Peringer, ředitel KUPE:  „To je projekt starší. Když jsme tvořili koncepci tohoto objektu, tak nás napadlo, že když budeme mít startovací bod, můžeme přidat ještě cílový bod. Ten jsme našli na nádraží v Hradci nad Moravicí, kde bychom chtěli zřídit obdobu toho, co prezentujeme tady. A po trati bychom chtěli rozesít sochy různých autorů a prezentovat je cestujícím ve vagónu.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A aktuální je také otevření železničního muzea. Kdy a kde?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Když vše dobře půjde, tak 27.9. na Den železničářů, bychom rádi otevřeli malou expozici o historii železnice na Opavsku. A doufáme, že se to bude líbit a rozšíříme naše návštěvníky také o fandy železnice.“


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000032194/i-pres-covidovy-ubytek-navstevniku-ma-kupe-smele-plany