Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Martina Minařík Pavelková: malířka i zakladatelka centra pro válečné uprchlíky

Opava |

Když Martina Minařík Pavelková zakládala v Opavě dobrovolnické centrum Palanycja pro ukrajinské uprchlíky, myslela si, že bude fungovat tak měsíc, dva. Na jeho chodu se podílí už téměř rok. Kromě to ho je také malířkou. A na obojí se jí budeme v následujícím rozhovoru ptát.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vraťme se o rok zpět. Je konec února a vy spolu s Vaším manželem začínate organizovat první sbírku po Ukrajinu. Jako sklad poslouží váš ateliér. Co bylo spouštěčem takového rozhodnutí?

Martina Minařík Pavelková, Paľanycja – Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům: „Pamatuju si to jako dnes. Byla u nás zrovna kurátorka Radka Zahradníková z Kutné Hory. Chystali jsme výstavu, která měla odstartovat v létě. A v tu dobu začala strašná válka na Ukrajině. Tak jsme se rozhodli, že když máme prostory v ateliéru, v klubu a baru, tak je využijeme pro humanitární sbírku. K šíření této informace jsme využili naše sociální sítě a kontakty. Ale vlastně úplně první, co jsem udělala, tak jsem zvedla telefon a volala své dobré kamarádce Veronice Vlčkové. Protože jsem věděla, že pokud do toho někdo se mnou půjde, tak to bude ona. A takto to všechno začalo.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: To byl základ pro vznik Dobrovolnického centra Paľanycja, kde se pomoc pro válečné uprchlíky centralizovala. Nejdříve bylo v dubnu otevřeno místo pro materiální pomoc, pak začaly jazykové kurzypro dospělé, vznikla dětská skupina, různé zájmové aktivity....atd. Řekněte více o chodu centra.

Martina Minařík Pavelková, Paľanycja – Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům: „Dnes fungujeme převážně na bázi informačního centra a první humanitární pomoci. Protože lidé neustále přicházejí. Otevřeli jsme tady dětský kroužek, Dětský sad, takže nahrazujeme funkci mateřské školky. „Velká poptávka je stále po kurzech českého jazyka. Protože lidé chtějí pracovat. A aby mohli pracovat a měli lepší možnosti, tak ten jazyk potřebují dobře umět. Máme tady poradenskou místnost psychologa, původem z Ukrajiny. Dále místnost, kde je přítomen každé úterý je zdravotník z Českého červeného kříže nebo lékař. Organizujeme zájmové kroužky, jako např. jóga, meditace apod. Jsme strašně rádi, že se k nám přidala spousta dobrovolníků, a to nejen z řad Čechů, ale také Ukrajinců.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jste malířka. Objevilo se téma Ukrajiny a války také na vašich obrazech?

Martina Minařík Pavelková, Paľanycja – Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům: „Je to paradoxní. Já mám téma války a válečných obětí ve své tvorbě dlouho. Už na vysoké škole ve své diplomové práci jsem se tímto tématem zabývala. V poslední době jsem ale malovala cíleně dělala na toto téma. Například pro dobročinnou sbírku. I když jsem se tomuto tématu dlouho vyhýbala, protože to pro mne bylo citlivé a osobní.

Teď v mém ateliéru vznikají práce, které zobrazují hrdinky, které v centru pomoci potkávám. Strašně se těším, až své obrazy budu moci někomu ukázat. Zrovna chystám výstavu.“



Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava poslala na válkou sužovaný východ Ukrajiny další autobusy

20. srpna 2023 20:20 | Ostrava-město | Libor Běčák

Trojice naftových autobusů vyrazila 18. srpna v dopoledních hodinách na cestu do Konotopu, města na severovýchodě Ukrajiny. Tři autobusy Solaris Urbino 12 se tak připojí k sedmi vozům, které poskytnul Dopravní podnik Ostrava (DPO) již v listopadu 2022 a které již od té doby slouží cestujícím.

Ostrava daruje na Ukrajinu 25 vyřazených tramvají. Prvních 6 odjíždí v těchto dnech

15. prosince 2023 14:33 | Ostrava-město | Jiří Cileček

První várka tramvají odjíždí v těchto dnech naložená na nákladních vozech do ukrajinského města Konotop. Jde o již dříve vyřazené vozy typu T6A5 Dopravního podniku Ostrava (DPO). Ve válkou zasaženém Konotopu budou sloužit k obnově a posílení tramvajové dopravy. O daru rozhodla v červnu rada města Ostravy. Celkově má jít na Ukrajinu 25 tramvají.

Moravskoslezský kraj přispěje na vznik rehabilitačního centra v Užhorodě

13. června 2023 15:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině. Centrum pro zotavování vojáků a zraněných ve válečném konfliktu má vzniknout v Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Jeho vybudování by mělo stát zhruba 36 milionů korun, kraj partnerské oblasti přispěje sedm milionů korun.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

Včera 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

19. dubna 2024 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Martina Minařík Pavelková: malířka i zakladatelka centra pro válečné uprchlíky
Vydáno 25. února 2023 15:42, Opava, Katka Geryková
Když Martina Minařík Pavelková zakládala v Opavě dobrovolnické centrum Palanycja pro ukrajinské uprchlíky, myslela si, že bude fungovat tak měsíc, dva. Na jeho chodu se podílí už téměř rok. Kromě to ho je také malířkou. A na obojí se jí budeme v následujícím rozhovoru ptát.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vraťme se o rok zpět. Je konec února a vy spolu s Vaším manželem začínate organizovat první sbírku po Ukrajinu. Jako sklad poslouží váš ateliér. Co bylo spouštěčem takového rozhodnutí?

Martina Minařík Pavelková, Paľanycja – Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům: „Pamatuju si to jako dnes. Byla u nás zrovna kurátorka Radka Zahradníková z Kutné Hory. Chystali jsme výstavu, která měla odstartovat v létě. A v tu dobu začala strašná válka na Ukrajině. Tak jsme se rozhodli, že když máme prostory v ateliéru, v klubu a baru, tak je využijeme pro humanitární sbírku. K šíření této informace jsme využili naše sociální sítě a kontakty. Ale vlastně úplně první, co jsem udělala, tak jsem zvedla telefon a volala své dobré kamarádce Veronice Vlčkové. Protože jsem věděla, že pokud do toho někdo se mnou půjde, tak to bude ona. A takto to všechno začalo.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: To byl základ pro vznik Dobrovolnického centra Paľanycja, kde se pomoc pro válečné uprchlíky centralizovala. Nejdříve bylo v dubnu otevřeno místo pro materiální pomoc, pak začaly jazykové kurzypro dospělé, vznikla dětská skupina, různé zájmové aktivity....atd. Řekněte více o chodu centra.

Martina Minařík Pavelková, Paľanycja – Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům: „Dnes fungujeme převážně na bázi informačního centra a první humanitární pomoci. Protože lidé neustále přicházejí. Otevřeli jsme tady dětský kroužek, Dětský sad, takže nahrazujeme funkci mateřské školky. „Velká poptávka je stále po kurzech českého jazyka. Protože lidé chtějí pracovat. A aby mohli pracovat a měli lepší možnosti, tak ten jazyk potřebují dobře umět. Máme tady poradenskou místnost psychologa, původem z Ukrajiny. Dále místnost, kde je přítomen každé úterý je zdravotník z Českého červeného kříže nebo lékař. Organizujeme zájmové kroužky, jako např. jóga, meditace apod. Jsme strašně rádi, že se k nám přidala spousta dobrovolníků, a to nejen z řad Čechů, ale také Ukrajinců.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jste malířka. Objevilo se téma Ukrajiny a války také na vašich obrazech?

Martina Minařík Pavelková, Paľanycja – Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům: „Je to paradoxní. Já mám téma války a válečných obětí ve své tvorbě dlouho. Už na vysoké škole ve své diplomové práci jsem se tímto tématem zabývala. V poslední době jsem ale malovala cíleně dělala na toto téma. Například pro dobročinnou sbírku. I když jsem se tomuto tématu dlouho vyhýbala, protože to pro mne bylo citlivé a osobní.

Teď v mém ateliéru vznikají práce, které zobrazují hrdinky, které v centru pomoci potkávám. Strašně se těším, až své obrazy budu moci někomu ukázat. Zrovna chystám výstavu.“



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000035906/martina-minarik-pavelkova-malirka-i-zakladatelka-centra-pro-valecne-uprchliky