Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opavská ZŠ Masarykova si připsala úspěch v soutěži First Lego League. Konkurence byla velká

Opava |  | Opavský expres

Velký úspěch si připsali žáci opavské ZŠ Masarykova v celorepublikové soutěži First lego league, kde skončili na krásném osmém místě. V Robot Game se umístili ještě lépe. A to na šesté příčce.

12 týmů, většina z nich z víceletých gymnázií a Domů dětí, které soutěží se staršími dětmi. V tak velké konkurenci se rozhodně neztratili deváťáci Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka v náročné soutěži jakou je First Lego league Challenge.

Libuše Kovářová, učitelka, ZŠ TGM Opava: “Letošní téma bylo masterpiece, čili propojení umění a vystoupení různých a jakýchkoliv mistrovských kousků, které kdo umí a které kdo je schopen, nebo chce ukázat ostatním. My jsme se zaměřili právě na výtvarnou výstavu naší školy, protože se hodně zaměřujeme jako škola na výtvarku. Proto součástí kromě toho robotického úkolu taky tam je nějaký výzkumný projekt a náš výzkumný projekt byl právě vytvoření virtuální reality. Což byla krásná výzva.”
Vojta Kološ, žák 9. třídy ZŠ TGM Opava: “Tady toho robota jsme stavěli třeba 2 dny a průběžně jsme k tomu přikládali další části a stavělo nás to asi 7 lidí, ta další část je programování, to jsme dělali většinu té doby asi několik měsíců.”
Tomáš Kudela, žák 9. třídy ZŠ TGM Opava: “Tady to je naše virtuální prohlídka, kterou jsme vytvořili ze dvou důvodů. Na soutěž first lego league a ještě, aby si mohli třeba babičky a dědové, kteří nejsou přímo z Opavy, mohli prohlédnout například věci, které jejich děti nakreslili. První jsme potřebovali 366stupňovou kameru. Tu jak jsme měli, tak jsme začali fotit po škole a fotit fotky, což trvalo dost dlouho a ty jsme potom poskládali v programu na internetu. Moc mě to baví a mám rád technologie a tak.”
Eliška Cholevová, žákyně 9. třídy ZŠ TGM Opava: “Já jsem dělala hlavně prezentaci, dá se říct. S roboty pracovali hlavně kluci a Míša a já jsem dělala co se týče prezentace hlavně virtuální část a také ten projekt samotný. Takže i to focení a vytváření virtuální prohlídky. Já jsem určitě ráda, že jsme byli osmí. Ta konkurence byla fakt šílená, takže za to jsem šťastná. Musím uznat, že mě naučilo spoustu věcí a bylo to fajn.”

Soutěž je tak náročná, že na ni žáci pracovali nejen v rámci kroužku robotiky, ale i ve svém vplném čase a škola jim dokonce umožnila i částečný individuální plán.

Libuše Kovářová, učitelka, ZŠ TGM Opava: “Děti mají 4 měsíce na to, aby si postavily svého robota, toho robota naučily s těma misema, takže to nemůže být jenom jakýkoli robot, ale musí to být speciální robot pro ty konkrétní mise. Zároveň si musí rozhodit v týmu jednotlivé úkoly kdo kterou misi, jak ty mise budou na sebe navazovat a to není tak jednoduché.”

Programovat se na Základní škole TGM učí děti už od 1. třídy.

Libuše Kovářová, učitelka, ZŠ TGM Opava: “Postupně pokračujeme a každé dítě každým rokem projde nějakým kouskem programování a ono se potom nějak skládá dohromady. Ideálně od šestky začínáme tak trošičku víc s nějakýma sofistikovanějšíma sadama.”

Aby žáci soutěž First Lego League zvládli, intenzivně se na ni připravují už od 7. třídy, tedy dva roky.

Nahlásit chybu


K tématu

Dva muži chtěli vyčistit Opavu od bezdomovců, jeden na ně zaútočil v noci nožem

26. června 2023 11:47 | Opava | Jiří Cileček

Krajská kriminálka má na stole závažný případ vraždy ve stádiu pokusu. Dva mladí muži se dohodli, že chtějí údajně vyčistit Opavu od bezdomovců. V noci se opili a přišli do opuštěné budovy, kde lidé bez domova nocovali. Jeden pak s nožem v ruce zaútočil na bezdomovce a zranil i další ženu. Jen zázrakem nikdo neumřel.

Basketbalisté Opavy získali po 20 letech titul mistrů národní ligy

1. června 2023 23:06 | Opava | Jiří Cileček

Basketbalisté Opavy slaví po 20 letech pátý ligový titul. Čtvrté finále nad Děčínem vyhráli 108:104 po prodloužení a sérii ovládli 3:1 na zápasy. Svěřenci trenéra Petra Czudka triumfovali poprvé od roku 2003 a po osmnácti zlatech v řadě Nymburka, který při cestě až z předkola play off vyřadili v semifinále. Zajistili si tak účast v Lize mistrů. Děčín byl ve finále popáté a stejně jako v letech 2015, 2016, 2017, 2019 se musel spokojit se stříbrem.

V Opavě se rodí více dětí. Vybrané MŠ tak rozšiřují kapacity budováním nových tříd

27. června 2023 12:04 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Opavě roste počet dětí. Na demografický vývoj zareagovala opavská radnice, která v současné době navyšuje kapacity tím, že v mateřských školách buduje nové třídy.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Osmáci a deváťáci z Opavska si zasoutěžili na posilovacích strojích. TrojBoje se zůčastnilo na 200 žáků

15. května 2024 16:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

15. května 2024 9:01 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

13. května 2024 9:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

12. května 2024 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže uspořádalo předvolební debatu k volbám do EP

12. května 2024 1:00 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Opavská ZŠ Masarykova si připsala úspěch v soutěži First Lego League. Konkurence byla velká
Vydáno 1. května 2024 14:14, Opava, Yvona Fajtová
Velký úspěch si připsali žáci opavské ZŠ Masarykova v celorepublikové soutěži First lego league, kde skončili na krásném osmém místě. V Robot Game se umístili ještě lépe. A to na šesté příčce.

12 týmů, většina z nich z víceletých gymnázií a Domů dětí, které soutěží se staršími dětmi. V tak velké konkurenci se rozhodně neztratili deváťáci Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka v náročné soutěži jakou je First Lego league Challenge.

Libuše Kovářová, učitelka, ZŠ TGM Opava: “Letošní téma bylo masterpiece, čili propojení umění a vystoupení různých a jakýchkoliv mistrovských kousků, které kdo umí a které kdo je schopen, nebo chce ukázat ostatním. My jsme se zaměřili právě na výtvarnou výstavu naší školy, protože se hodně zaměřujeme jako škola na výtvarku. Proto součástí kromě toho robotického úkolu taky tam je nějaký výzkumný projekt a náš výzkumný projekt byl právě vytvoření virtuální reality. Což byla krásná výzva.”
Vojta Kološ, žák 9. třídy ZŠ TGM Opava: “Tady toho robota jsme stavěli třeba 2 dny a průběžně jsme k tomu přikládali další části a stavělo nás to asi 7 lidí, ta další část je programování, to jsme dělali většinu té doby asi několik měsíců.”
Tomáš Kudela, žák 9. třídy ZŠ TGM Opava: “Tady to je naše virtuální prohlídka, kterou jsme vytvořili ze dvou důvodů. Na soutěž first lego league a ještě, aby si mohli třeba babičky a dědové, kteří nejsou přímo z Opavy, mohli prohlédnout například věci, které jejich děti nakreslili. První jsme potřebovali 366stupňovou kameru. Tu jak jsme měli, tak jsme začali fotit po škole a fotit fotky, což trvalo dost dlouho a ty jsme potom poskládali v programu na internetu. Moc mě to baví a mám rád technologie a tak.”
Eliška Cholevová, žákyně 9. třídy ZŠ TGM Opava: “Já jsem dělala hlavně prezentaci, dá se říct. S roboty pracovali hlavně kluci a Míša a já jsem dělala co se týče prezentace hlavně virtuální část a také ten projekt samotný. Takže i to focení a vytváření virtuální prohlídky. Já jsem určitě ráda, že jsme byli osmí. Ta konkurence byla fakt šílená, takže za to jsem šťastná. Musím uznat, že mě naučilo spoustu věcí a bylo to fajn.”

Soutěž je tak náročná, že na ni žáci pracovali nejen v rámci kroužku robotiky, ale i ve svém vplném čase a škola jim dokonce umožnila i částečný individuální plán.

Libuše Kovářová, učitelka, ZŠ TGM Opava: “Děti mají 4 měsíce na to, aby si postavily svého robota, toho robota naučily s těma misema, takže to nemůže být jenom jakýkoli robot, ale musí to být speciální robot pro ty konkrétní mise. Zároveň si musí rozhodit v týmu jednotlivé úkoly kdo kterou misi, jak ty mise budou na sebe navazovat a to není tak jednoduché.”

Programovat se na Základní škole TGM učí děti už od 1. třídy.

Libuše Kovářová, učitelka, ZŠ TGM Opava: “Postupně pokračujeme a každé dítě každým rokem projde nějakým kouskem programování a ono se potom nějak skládá dohromady. Ideálně od šestky začínáme tak trošičku víc s nějakýma sofistikovanějšíma sadama.”

Aby žáci soutěž First Lego League zvládli, intenzivně se na ni připravují už od 7. třídy, tedy dva roky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042860/opavska-zs-masarykova-si-pripsala-uspech-v-soutezi-first-lego-league-konkurence-byla-velka