Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele II. etapy stavby jižního obchvatu Opavy mezi Hradeckou a Olomouckou ulicí

Opava |  | Opavský expres

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Už příští rok by měla začít II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy mezi Hradeckou a Olomouckou ulicí. Ředitelství silnic a dálnic už vyhlásilo tendr na zhotovitele. Jde o úsek dlouhý bezmála dva a půl kilometrů..

Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57: “Předpokládaná cena bez DPH činí 600 milionů korun, My předpokládáme, že by nabídky mohly být podány v průběhu prázdnin. Máme samozřejmě přání, aby výběr zhotovitele k této stavbě proběhl bez komplikací. Očekáváme, že tato stavba bude zahájena v průběhu roku 2025. V tuto chvíli probíhají archeologické výzkumy v rámci dostavby.”
Petr Popadinec (ANO), radní Opavy: “Obchvaty pomáhají Opavě ulevit dopravě, protože vozidla, která jedou z Bruntálu, Krnova a směřují na Ostravu, tak to objíždějí po obchvatu. Ale, budeme si to muset přiznat, že v momentě, kdy vozidla, i ty nákladní, těžké, to jsou třeba ty lesní. Tahače a tak dále, které směřují z Bruntálu, Olomouce, Krnova a jedou dál na tu Olomouckou, nebo opačným směrem, tak opravdu projíždí centrem města a zatěžují nám ulici jak Krnovskou, tak ulici Olbrichovu, protože dále pokračují směr Olomouc nebo Hradec nad Moravicí a tam je pro nás stěžejní, aby se podařilo dokončit samozřejmě ten obchvat směr Olomoucká Hradecká.”

Navazujícím úsekem je poslední etapa jižního obchvatu mezi Olomouckou a Bruntálskou ulicí

Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57: “V tuto chvíli se zpracovává čistopis, dokumentace pro společné povolení a my bychom byli velmi rádi, kdyby v druhé polovině tohoto roku mohlo ŘSD podat žádost o příslušné povolení ze strany stavebního úřadu. K tomu definitivnímu odvedení tranzitní dopravy zejména té nákladní dojde až po dobudování a definitivní kompletaci celého jižního obchvatu města Opavy.”

Sdružení I/11-I/57 usiluje o kompletaci a zkapacitnění ať už silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou, tak mezi Opavou, Krnovem a hraničním přechodem s Polskou republikou v Bartultovicích.

Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57: “Běží projektová příprava na obchvat Komárova a Nových Sedlic. Běží projektová příprava na obchvat Skrochovic na 57, západního obchvatu Krnova, napojení severovýchodního obchvatu Krnova na hraniční přechod Krnov Petrovice. Samozřejmě je v tuto chvíli připraven k realizaci úsek I/57 u Linhartov. Čili to zkapacitnění toho úseku je klíčové pro plynulou dopravu od Ostravy ve směru na státní hranici s Polskem v Bartultovicích.”

Linhartovské zatáčky už jsou připraveny k realizaci a probíhá jednání o finančním zabezpečení této stavby. Další zmíněné úseky budou realizovány nejdříve po roce 2026.

Nahlásit chybu


K tématu

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

24. května 2024 12:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Oprava mostu omezí průjezd Beskydskou ulicí ve Frýdku-Místku

1. července 2023 9:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Od pondělí 3. července začíná oprava mostu silnice I/56 ve Frýdku-Místku, proto bude Beskydská ulice průjezdná zúžením. Předem plánovaná rekonstrukce potrvá do poloviny prosince letošního roku za změny vedení dopravy na režim 1+1 neboli jeden jízdní pruh pro každý směr provozu.

Dálniční policie i údržba má mít ve Frýdku-Místku nový areál v bývalých kasárnách

6. července 2023 9:18 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V prostorách bývalých kasáren ve Frýdku-Místku má vzniknout nové zázemí pro dálniční údržbu i policii. Město jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic o prodeji pozemků, na kterých by byl nový areál postupně vybudován. Zároveň s tím se připravují i podklady pro nové sjezdy a nájezdy na dálnici D48.


Ostrava postaví na Bazalech nový fotbalový stadion až pro 17 tisíc lidí

Dnes 11:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Návrat fotbalového Baníku Ostrava zpět na ikonické Bazaly je možný. Město Ostrava zadalo studii proveditelnosti výstavby nového stadionu. Z ní vyplynulo, že stavbě nic nebrání. Nový stadion může mít kapacitu až 17 tisíc lidí a bude splňovat nejmodernější požadavky.

Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze. Vyhrál radikální projekt s úctou k historii

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Oslavy sta let Velké Ostravy vyvrcholily dobovým průvodem a programem na Masarykově náměstí

Půl roku trvající oslavy sta let Velké Ostravy zakončila velmi povedená akce. Velkolepý průvod ulicemi v dobových kostýmech prošel centrem, aby odstartoval bohatý program na Masarykově náměstí.

Studénka oslavila výročí založení města a vyhlásila svou osobnost

Studénka Hudebním týdnem oslavila 65. výročí založení města. Hlavní program se v sobotu odehrál u sportovního centra. Součástí bylo vyhlášení úspěšných občanů a osobnosti města.

Školáci poznávali práci hasičů. Navštívili hasičskou školu i stanici ve Frýdku-Místku

Jak probíhá výuka mladých hasičů a následně život u profesionální jednotky. To bylo stěžejním bodem akce, kterou společně připravili hasičská střední škola, vyšší odborná škola a krajští hasiči pro žáky frýdecko-místeckých základních škol.

Město Nový Jičín ocenilo úspěšné školáky

Pozvání na slavnostní setkání do auly radnice dostali žáci novojičínských základních škol, kteří na sebe v uplynulých deseti měsících upozornili něčím výjimečným. Ocenění tu převzali také deváťáci za dlouhodobě výborné studijní výsledky.

Festival Sweetsen fest oslavil 20 let. Ve Frýdku-Místku bavil všechny generace

Sweetsen fest letos oslavil 20 let. Za tu dobu se z něj postupně stal největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. Letos akce nabídla více než 100 programových bodů.

Závodníci na motorkách sprintovali přes překážky na vrchol sjezdovky

Nové využití pro sjezdovku, na které se už delší dobu nelyžuje, vymysleli v Palkovicích. Místní Enduro klub tam uspořádal závody, které se setkaly s kladným hodnocením a zřejmě vznikla nová tradice.

Novojičínští lyžaři už jsou zase na trávě, sezona zimního sportu pokračuje

Lyžaři z novojičínského klubu opět přezuli na travní lyže a věnují se této letní variantě typicky zimního sportu. Na svahu Svince uspořádali v červnu závody pro nejmladší lyžaře.

Obce se utkaly v Beskydských hrách bez hranic, pohár obhájila Lhotka

Smíšené týmy dětí a dospělých se v sobotu v Metylovicích utkaly o putovní pohár Beskydských her bez hranic. Zástupci několika obcí z okolí Frýdlantu nad Ostravicí soutěžili například v biatlonu nebo včelím sběru.

Akce Opava v pohybu podpořila sportovní aktivity. Probíhala v Městských sadech a na letním koupališti

15. června 2024 17:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě se v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě sportovalo. Akcí Opava v pohybu se do různých sportovních aktivit mohl zapojit úplně každý, kdo zavítal do Městských sadů, nebo na letní koupaliště.

Do Noci kostelů se v Opavě zapojilo sedm svatostánků. Návštěvníky lákaly na pestrý program

15. června 2024 16:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Také Opava se zapojila do celorepublikové akce Noc kostelů. Lidé tak měli možnost v noční atmosféře navštívit nejen kostely a modlitebny, ale také věže, kláštery, nebo krypty.

V Opavě proběhl festival Nechme se překvapovat. Školáky seznámil s ohroženými druhy zvířat

15. června 2024 14:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě se letos poprvé uskutečnil vzdělávací festival přírodovědných filmů Nechme se překvapovat. Nabídl krátké filmové projekce o živočišných druzích, ekosystémech, ochraně přírody a globálních výzvách.

Slezská muzejní noc nabídla netradiční prohlídky zdarma. Navštívily ji tisíce lidí

12. června 2024 16:11 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na Opavsku proběhla už tradiční Slezská muzejní noc. Lidé si tak zcela zdarma mohli až do pozdních večerních hodin prohlédnout muzea, která si proto tuto příležitost připravila i doprovodný program.

Opava bude patřit multižánrovému festivalu Slunovrat. Nabídne koncerty, přednášky i komentované prohlídky

12. června 2024 16:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už ve čtvrtek 20. června bude v Opavě zahájen multižánrový festival Slunovrat. Probíhat bude na náměstí Osvoboditelů, na Ptačím vrch a v sadech Svobody a také v historických budovách města.

Osobnosti Opavy si zahrály s REAL TOP Praha. Fotbalovým utkáním hráči přispěli na dobrou věc

12. června 2024 15:55 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkali osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání v rámci oslav 800 let města. Výtěžek utkání byl v plné výši věnován Paťulce Keis a sourozencům Adélce a Matymu Markovým, kteří jsou upoutáni na vozík.

ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele II. etapy stavby jižního obchvatu Opavy mezi Hradeckou a Olomouckou ulicí
Vydáno 26. května 2024 19:22, Opava, Yvona Fajtová
Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Už příští rok by měla začít II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy mezi Hradeckou a Olomouckou ulicí. Ředitelství silnic a dálnic už vyhlásilo tendr na zhotovitele. Jde o úsek dlouhý bezmála dva a půl kilometrů..

Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57: “Předpokládaná cena bez DPH činí 600 milionů korun, My předpokládáme, že by nabídky mohly být podány v průběhu prázdnin. Máme samozřejmě přání, aby výběr zhotovitele k této stavbě proběhl bez komplikací. Očekáváme, že tato stavba bude zahájena v průběhu roku 2025. V tuto chvíli probíhají archeologické výzkumy v rámci dostavby.”
Petr Popadinec (ANO), radní Opavy: “Obchvaty pomáhají Opavě ulevit dopravě, protože vozidla, která jedou z Bruntálu, Krnova a směřují na Ostravu, tak to objíždějí po obchvatu. Ale, budeme si to muset přiznat, že v momentě, kdy vozidla, i ty nákladní, těžké, to jsou třeba ty lesní. Tahače a tak dále, které směřují z Bruntálu, Olomouce, Krnova a jedou dál na tu Olomouckou, nebo opačným směrem, tak opravdu projíždí centrem města a zatěžují nám ulici jak Krnovskou, tak ulici Olbrichovu, protože dále pokračují směr Olomouc nebo Hradec nad Moravicí a tam je pro nás stěžejní, aby se podařilo dokončit samozřejmě ten obchvat směr Olomoucká Hradecká.”

Navazujícím úsekem je poslední etapa jižního obchvatu mezi Olomouckou a Bruntálskou ulicí

Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57: “V tuto chvíli se zpracovává čistopis, dokumentace pro společné povolení a my bychom byli velmi rádi, kdyby v druhé polovině tohoto roku mohlo ŘSD podat žádost o příslušné povolení ze strany stavebního úřadu. K tomu definitivnímu odvedení tranzitní dopravy zejména té nákladní dojde až po dobudování a definitivní kompletaci celého jižního obchvatu města Opavy.”

Sdružení I/11-I/57 usiluje o kompletaci a zkapacitnění ať už silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou, tak mezi Opavou, Krnovem a hraničním přechodem s Polskou republikou v Bartultovicích.

Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57: “Běží projektová příprava na obchvat Komárova a Nových Sedlic. Běží projektová příprava na obchvat Skrochovic na 57, západního obchvatu Krnova, napojení severovýchodního obchvatu Krnova na hraniční přechod Krnov Petrovice. Samozřejmě je v tuto chvíli připraven k realizaci úsek I/57 u Linhartov. Čili to zkapacitnění toho úseku je klíčové pro plynulou dopravu od Ostravy ve směru na státní hranici s Polskem v Bartultovicích.”

Linhartovské zatáčky už jsou připraveny k realizaci a probíhá jednání o finančním zabezpečení této stavby. Další zmíněné úseky budou realizovány nejdříve po roce 2026.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000043235/rsd-vyhlasilo-tendr-na-zhotovitele-ii-etapu-stavby-jizniho-obchvatu-opavy-mezi-hradeckou-a-olomouckou-ulici