Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava bojuje s desítkami tisíc tun odpadu. S následky povodní pomáhají dobrovolníci, vojáci i vězni

Opava |  | Opavský expres

V Opavě po extrémní povodni bojují s desítkami tisíc tun odpadu. Město proto muselo založit hned několik překladišť. Předpokládá, že bude muset odvézt až 6 000 kontejnerů odpadu.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Skládka je v Chlebičově a druhá je v Holasovicích, takže tam doporučujeme lidem, aby teďkom jezdili, pokud mají nějaký odpad, a nemuseli jezdit tady, tak ať jezdí do Chlebičova. V Holasovicích to teď taky děláme a zavážíme ten odpad z těch překladišť. Jedno stanoviště máme tady v Dukelských kasárnách a druhé máme na Hilové a na Zemědělské, tam ještě máme nějaké silážní jámy a tam vozíme veškeré bahno. Kdyby jsme neměli mezideponie, my nejsme schopni vůbec ten objem odvážet a Opavu bysme úplně zasekali, samozřejmě se lidé nemusí obávat, my si tím jenom odlehčujeme a v čase to odvážíme na skládky. Takže všechno bude pryč co nejdřív.”

Povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Škody tak budou obrovské.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Odhaduji, že to bude někde přes 10 miliard korun. Máme silně zasaženou infrastrukturu, mosty, lávky, cesty, veřejné osvětlení, chodníky, někde vůbec nejsou chodníky, celá cyklostezka u řeky je pryč, hřiště, veškeré venkovní hřiště, které byly, tak to všechno je zničené, takže všechno budeme budovat znovu, takže musíme postupně.”

Voda poničila i několik mostů, které tak jsou mimo provoz.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My jsme zkontrolovali ty mosty a lávky, takže dva mosty ještě na Palhanci jsou také v havarijním stavu, nesmí se po nich ani chodit ani jezdit a ostatní lávky, které jsou na řece, tak ty jsou průchodné.”

Už teď je jasné, že hrozí zřícením most na Ratibořské ulici a bude se stavět nový.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Proběhlo jednání s ŘSD ohledně nového mostu na Ratibořské ulici. Příští týden by mohlo začít výběrové řízení tak, aby to začalo co nejdříve. Bude postaven náhradní provizorní most, který bude nástavbový nad současným mostem a vedle metrová lávka pro chůzi. Bude to pro osobní automobily, MHD a vozidla IZS. Nebudou na to moct samozřejmě kamiony, to znamená auta nad 7, 5 tun.”

Provizorní most by měl být hotový do konce října. Nový most pak v příštím roce.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jakmile bude vysoutěžena stavba nového mostu, tak tento provizorní most se musí také odstranit.”

Ve velmi špatném stavu je i most u vojenského splavu, na který je v současné době povolen vstup pouze chodcům.

Roman Konečný, mluvčí Opavy: “Musí se ještě podívat odborníci, kteří navrhnou, co s tím mostem bude dál. Jestli bude muset být demolice, nebo jestli se bude dát opravit. Po tu dobu, protože toto je vlastně jediná možnost jak se dostat do zahrádkářské kolonie Zátiší, jsme vytvořili takovou provizorní cestu, která vede kolem Stříbrného jezera po cyklostezce, aby auta se zde mohla dostat.”

Pro těžkou techniku pak město buduje provizorní panelovou cestu, která do chatové oblasti Zátiší povede od severního obchvatu.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Teď se nacházíme u zahrádkářské osady v Zátiší. Ta byla z těch zahrádkářských osad asi nejvíce postižena, protože tady byl přímý tok. Jednak vylití z řeky a hlavně tady došla ta voda, kde se protrhla hráz na Palhanci. Musím říct, že tady prostě, tady je to zdevastované. Tady i zahrádky se posouvaly, celé chaty odplouvaly. Vidíte kolem nás úplně vymletá řeka, tady byl klub kanoistů, kde měli branky, terče, jako úplně šílené.”
Roman Konečný, mluvčí Opavy: “Měli jsme tady jeden z nejmodernějších a nejlepších kanálů pro kanoisty, bohužel je zničen.”

Hladina vody při letošních povodních byla o půl metru vyšší než v roce 97. Je to vidět tady na této chatě, kde je tabulka s označením hladiny právě roku 97.

anketa: majitelé chat: “Celou chatku pod vodou jsem měl až po střechu, ale není to tak hrozný, ale bahna tam mám tolik, že nevím, asi 4 kubíky, nevím, kde to dostanu. Nábytek, všechno pryč. Škoda půl milionů málo. Pojištěné to není, protože to nešlo. Je to opravdu hrůza.”
“Tady toto, to byla chata i s přístřeškem, tady byl dvoumetrový laťkový dřevěný plot celých 10 m a to všechno, vlastně plot už jsem stihl zlikvidovat a chatu i s přístřeškem, tu jsem našel až skoro u řeky a ta už je rozřezaná, zlikvidovaná, to odneslo úplně ta voda, nechápu jak, ale zvládla to.”

Město už do chatové osady Zátiší poslalo lidem na pomoc s úklidem vojáky a další dobrovolníky.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Je tady spousta starších lidí v té zahrádkářské osadě a je to pro ně velký problém, situace je tady hrozná, lidé pláčou, starali se tady o záhonky, skleníky, krásné chatky, pergoly a vlastně jim zůstaly oči pro pláč.”

V Opavě už se podařila zprovoznit téměř všechna školská zařízení, kromě tří MŠ, A to mateřské školy v Pekařské ulici tady kde stojíme a dále pak Mateřské školy Mostní a Sadová.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Nebyly ještě ve stavu otevření, jinak jedeme normálně. Zařízení školního stravování funguje, takže mají obědy, mají stravu, nicméně vymýšlíme nějaké programy. Máme možnost, že můžeme až 300 dětí dostat do příměstských táborů. Kdo by chtěl, byl bych za to moc rád, protože nám to ulehčí. Ať nemusí jít nějakou formou distanční výuky.”

A zprovozněny jsou už i veškeré silnice.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Už nemáme nic uzavřeno, samozřejmě trošku se nám zaplňuje doprava, protože tím jak se to zužuje a hlavně nemáme průtah přes most na ulici Ratibořské, tak ten provoz ve vytížených hodinách je samozřejmě složitější, ale jinak v průběhu dne je to celkem v pohodě, všechny cesty otevřené. Problém byl ty odpady, které jsme postupně na těch hlavních průtazích odstraňovali, takže dneska se může jezdit a jezdí i MHD, ale má změněné jízdní řády, které jsme museli skutečně upravit.”

Ničivá povodeň se nevyhla ani Městskému útulku pro psy na Jaselské ulici. Naštěstí se chovatelům podařilo všechny pejsky i kočičky zachránit a včas evakuovat.

Daniela Müllerová, ošetřovatelka psů: “Někteří lidé byli tak hodní a vzali si je domů, někteří jsou v ostravském útulku, v Hlučíně, potom ještě ve Vítkově a u pana doktora Hynera na hotelu máme taky 7 psů. Byly zničeny hlavně venkovní kotce, teď vidíte, jak se to bourá. Potom severní pavilon tam to vydrželo, ale boudy byly všechny pod vodou, takže se musí udělat i nové boudy.”

Ve městě stále probíhá humanitární pomoc.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Co se týká sbírek, všem děkuji za jakoukoliv pomoc. Je toho strašně moc, od nářadí , pracovních hygienických pomůcek, oblečení, stravy, vody, jenom my už jsme zastavili ty dodávky, máme toho teď dost. Rozvezli jsme do všech zatopených lokalit, byli jsme tam několikrát denně, takže lidé co potřebovali, dostali a teď už jsme ty mobilní stany zrušili, byli dva. Byli u střelnice a u Elimu na Rolnické ulici.”

Lidé si pro cokoliv, co budou potřebovat, mohou jezdit do skladů na Hýlové a do tělocvičny na Krnovské ulici.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Buď si mohou přijít nebo my dovezeme, když budeme tu informaci vědět, dovezeme až domů každému ať nemusí nikde od práce odcházet.”

Město už rozdalo i několik stovek vysoušečů a stále shání nové a nové. Ty totiž aktuálně lidé potřebují nejvíce.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Dali jsme ven také návod, jak se mají správně používat. Přes den, když je takové počasí, nejlépe k vysoušení otevřít všechna okna, funguje to úplně skvěle a večer když se vysouší, tak má být celý dům nebo byt uzavřen. Sháníme dál. Máme všechno koordinované. Je to přes e-mailovou adresu krize@opava-city.cz. Tam sbíráme veškeré informace, dále je distribuujeme na pověřené lidi jak dobrovolníky, tak humanitární pomoc, všechno ostatní. Jsou tam požadavky na vysoušeče, teplomety nebo čerpadla. Všechno distribuujeme podle těchto pořadníků, takže prosím tam ať to máme na jednom místě.”

Díky koordinaci se vše zvládá daleko rychleji. Lidé mohou pomáhat i finančně, a to přispěním na účet města, který vidíte na televizní obrazovce.

č.ú.: 1842619349/0800

Nahlásit chybu


K tématu

V chatové osadě Zátiší v Opavě voda odnesla několik chat a zničila vše kolem

25. září 2024 10:39 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jako po válce to vypadá v chatové oblasti Zátiší v Opavě, kde lidé nejenže tráví volný čas, ale mnozí z nich si z chat vytvořili trvalé bydlení. Voda mnohým chaty posunula a některé odnesla až k řece.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

20. září 2024 10:44 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

V Opavě je stále neprůjezdných několik mostů, které poničila extrémní povodeň

Ničivá povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Proud řeky Opavy byl tak silný, že poškodil i několik mostů.


ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

V Opavě je stále neprůjezdných několik mostů, které poničila extrémní povodeň

Ničivá povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Proud řeky Opavy byl tak silný, že poškodil i několik mostů.

Porubská radnice reguluje počet holubů jejich odchyty. Ročně jde o stovky ptáků

V ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména díky tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10 krát ročně.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

25. září 2024 12:35 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Opavská porodnice nabízí nadstandardní péči

Gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je mezi maminkami velmi oblíbeným místem. Nabízí totiž veškerý komfort. Moderní pokoje i nejrozmanitější způsoby vedení porodu. Vybavení porodních pokojů navíc odpovídá nejnáročnějším požadavkům na zajištění kvalitní péče.

V chatové osadě Zátiší v Opavě voda odnesla několik chat a zničila vše kolem

25. září 2024 10:39 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jako po válce to vypadá v chatové oblasti Zátiší v Opavě, kde lidé nejenže tráví volný čas, ale mnozí z nich si z chat vytvořili trvalé bydlení. Voda mnohým chaty posunula a některé odnesla až k řece.

Ničivé povodně stmelují lidi v Opavě. Pomáhají nejen lidé lidem, ale i kolegové kolegům

21. září 2024 14:00 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Ničivé povodně stmelují lidi v Opavě. Pomáhají nejen lidé lidem, ale i kolegové kolegům. Aktuálně zachraňují bistro poblíž mostu na Ratibořské ulici, kde byl proud tak silný, že bude muset být zbourán.

Velká voda v Opavě zcela zničila náhradní ledovou plochu. Zaplavila i fotbalový stadion a další sportoviště

21. září 2024 13:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol i fotbalový stadion.

Lidem v Držkovicích, Vávrovicích, Karlovci a Palhanci chybí hlavně kontejnery a nakládací technika

21. září 2024 13:28 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Opava bojuje s desítkami tisíc tun odpadu. S následky povodní pomáhají dobrovolníci, vojáci i vězni
Vydáno 25. září 2024 22:43, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě po extrémní povodni bojují s desítkami tisíc tun odpadu. Město proto muselo založit hned několik překladišť. Předpokládá, že bude muset odvézt až 6 000 kontejnerů odpadu.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Skládka je v Chlebičově a druhá je v Holasovicích, takže tam doporučujeme lidem, aby teďkom jezdili, pokud mají nějaký odpad, a nemuseli jezdit tady, tak ať jezdí do Chlebičova. V Holasovicích to teď taky děláme a zavážíme ten odpad z těch překladišť. Jedno stanoviště máme tady v Dukelských kasárnách a druhé máme na Hilové a na Zemědělské, tam ještě máme nějaké silážní jámy a tam vozíme veškeré bahno. Kdyby jsme neměli mezideponie, my nejsme schopni vůbec ten objem odvážet a Opavu bysme úplně zasekali, samozřejmě se lidé nemusí obávat, my si tím jenom odlehčujeme a v čase to odvážíme na skládky. Takže všechno bude pryč co nejdřív.”

Povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Škody tak budou obrovské.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Odhaduji, že to bude někde přes 10 miliard korun. Máme silně zasaženou infrastrukturu, mosty, lávky, cesty, veřejné osvětlení, chodníky, někde vůbec nejsou chodníky, celá cyklostezka u řeky je pryč, hřiště, veškeré venkovní hřiště, které byly, tak to všechno je zničené, takže všechno budeme budovat znovu, takže musíme postupně.”

Voda poničila i několik mostů, které tak jsou mimo provoz.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My jsme zkontrolovali ty mosty a lávky, takže dva mosty ještě na Palhanci jsou také v havarijním stavu, nesmí se po nich ani chodit ani jezdit a ostatní lávky, které jsou na řece, tak ty jsou průchodné.”

Už teď je jasné, že hrozí zřícením most na Ratibořské ulici a bude se stavět nový.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Proběhlo jednání s ŘSD ohledně nového mostu na Ratibořské ulici. Příští týden by mohlo začít výběrové řízení tak, aby to začalo co nejdříve. Bude postaven náhradní provizorní most, který bude nástavbový nad současným mostem a vedle metrová lávka pro chůzi. Bude to pro osobní automobily, MHD a vozidla IZS. Nebudou na to moct samozřejmě kamiony, to znamená auta nad 7, 5 tun.”

Provizorní most by měl být hotový do konce října. Nový most pak v příštím roce.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jakmile bude vysoutěžena stavba nového mostu, tak tento provizorní most se musí také odstranit.”

Ve velmi špatném stavu je i most u vojenského splavu, na který je v současné době povolen vstup pouze chodcům.

Roman Konečný, mluvčí Opavy: “Musí se ještě podívat odborníci, kteří navrhnou, co s tím mostem bude dál. Jestli bude muset být demolice, nebo jestli se bude dát opravit. Po tu dobu, protože toto je vlastně jediná možnost jak se dostat do zahrádkářské kolonie Zátiší, jsme vytvořili takovou provizorní cestu, která vede kolem Stříbrného jezera po cyklostezce, aby auta se zde mohla dostat.”

Pro těžkou techniku pak město buduje provizorní panelovou cestu, která do chatové oblasti Zátiší povede od severního obchvatu.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Teď se nacházíme u zahrádkářské osady v Zátiší. Ta byla z těch zahrádkářských osad asi nejvíce postižena, protože tady byl přímý tok. Jednak vylití z řeky a hlavně tady došla ta voda, kde se protrhla hráz na Palhanci. Musím říct, že tady prostě, tady je to zdevastované. Tady i zahrádky se posouvaly, celé chaty odplouvaly. Vidíte kolem nás úplně vymletá řeka, tady byl klub kanoistů, kde měli branky, terče, jako úplně šílené.”
Roman Konečný, mluvčí Opavy: “Měli jsme tady jeden z nejmodernějších a nejlepších kanálů pro kanoisty, bohužel je zničen.”

Hladina vody při letošních povodních byla o půl metru vyšší než v roce 97. Je to vidět tady na této chatě, kde je tabulka s označením hladiny právě roku 97.

anketa: majitelé chat: “Celou chatku pod vodou jsem měl až po střechu, ale není to tak hrozný, ale bahna tam mám tolik, že nevím, asi 4 kubíky, nevím, kde to dostanu. Nábytek, všechno pryč. Škoda půl milionů málo. Pojištěné to není, protože to nešlo. Je to opravdu hrůza.”
“Tady toto, to byla chata i s přístřeškem, tady byl dvoumetrový laťkový dřevěný plot celých 10 m a to všechno, vlastně plot už jsem stihl zlikvidovat a chatu i s přístřeškem, tu jsem našel až skoro u řeky a ta už je rozřezaná, zlikvidovaná, to odneslo úplně ta voda, nechápu jak, ale zvládla to.”

Město už do chatové osady Zátiší poslalo lidem na pomoc s úklidem vojáky a další dobrovolníky.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Je tady spousta starších lidí v té zahrádkářské osadě a je to pro ně velký problém, situace je tady hrozná, lidé pláčou, starali se tady o záhonky, skleníky, krásné chatky, pergoly a vlastně jim zůstaly oči pro pláč.”

V Opavě už se podařila zprovoznit téměř všechna školská zařízení, kromě tří MŠ, A to mateřské školy v Pekařské ulici tady kde stojíme a dále pak Mateřské školy Mostní a Sadová.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Nebyly ještě ve stavu otevření, jinak jedeme normálně. Zařízení školního stravování funguje, takže mají obědy, mají stravu, nicméně vymýšlíme nějaké programy. Máme možnost, že můžeme až 300 dětí dostat do příměstských táborů. Kdo by chtěl, byl bych za to moc rád, protože nám to ulehčí. Ať nemusí jít nějakou formou distanční výuky.”

A zprovozněny jsou už i veškeré silnice.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Už nemáme nic uzavřeno, samozřejmě trošku se nám zaplňuje doprava, protože tím jak se to zužuje a hlavně nemáme průtah přes most na ulici Ratibořské, tak ten provoz ve vytížených hodinách je samozřejmě složitější, ale jinak v průběhu dne je to celkem v pohodě, všechny cesty otevřené. Problém byl ty odpady, které jsme postupně na těch hlavních průtazích odstraňovali, takže dneska se může jezdit a jezdí i MHD, ale má změněné jízdní řády, které jsme museli skutečně upravit.”

Ničivá povodeň se nevyhla ani Městskému útulku pro psy na Jaselské ulici. Naštěstí se chovatelům podařilo všechny pejsky i kočičky zachránit a včas evakuovat.

Daniela Müllerová, ošetřovatelka psů: “Někteří lidé byli tak hodní a vzali si je domů, někteří jsou v ostravském útulku, v Hlučíně, potom ještě ve Vítkově a u pana doktora Hynera na hotelu máme taky 7 psů. Byly zničeny hlavně venkovní kotce, teď vidíte, jak se to bourá. Potom severní pavilon tam to vydrželo, ale boudy byly všechny pod vodou, takže se musí udělat i nové boudy.”

Ve městě stále probíhá humanitární pomoc.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Co se týká sbírek, všem děkuji za jakoukoliv pomoc. Je toho strašně moc, od nářadí , pracovních hygienických pomůcek, oblečení, stravy, vody, jenom my už jsme zastavili ty dodávky, máme toho teď dost. Rozvezli jsme do všech zatopených lokalit, byli jsme tam několikrát denně, takže lidé co potřebovali, dostali a teď už jsme ty mobilní stany zrušili, byli dva. Byli u střelnice a u Elimu na Rolnické ulici.”

Lidé si pro cokoliv, co budou potřebovat, mohou jezdit do skladů na Hýlové a do tělocvičny na Krnovské ulici.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Buď si mohou přijít nebo my dovezeme, když budeme tu informaci vědět, dovezeme až domů každému ať nemusí nikde od práce odcházet.”

Město už rozdalo i několik stovek vysoušečů a stále shání nové a nové. Ty totiž aktuálně lidé potřebují nejvíce.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Dali jsme ven také návod, jak se mají správně používat. Přes den, když je takové počasí, nejlépe k vysoušení otevřít všechna okna, funguje to úplně skvěle a večer když se vysouší, tak má být celý dům nebo byt uzavřen. Sháníme dál. Máme všechno koordinované. Je to přes e-mailovou adresu krize@opava-city.cz. Tam sbíráme veškeré informace, dále je distribuujeme na pověřené lidi jak dobrovolníky, tak humanitární pomoc, všechno ostatní. Jsou tam požadavky na vysoušeče, teplomety nebo čerpadla. Všechno distribuujeme podle těchto pořadníků, takže prosím tam ať to máme na jednom místě.”

Díky koordinaci se vše zvládá daleko rychleji. Lidé mohou pomáhat i finančně, a to přispěním na účet města, který vidíte na televizní obrazovce.

č.ú.: 1842619349/0800

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000045133/opava-bojuje-s-desitkami-tisic-tun-odpadu-s-nasledky-povodni-pomahaji-dobrovolnici-vojaci-i-vezni