Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak.
“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka
Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.
“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice
Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády.
“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka
“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “
“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”
“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré. Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”
A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování.