Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Máte rádi kola? Výstava v Ostravském muzea nabízí i unikáty

Ostrava-Jih |

Milovníci cyklistiky si přijdou na své na výstavě Fenomén cyklistika 2. Připravil ji Klub českých velocipedistů Moravan Ostrava-Hrabůvka ve spolupráci s kulturně sportovním spolkem Elegant Ostrava a k vidění je v ostravském muzeu.

Výstava Fenomén cyklistika 2 popisuje nejen vývoj jízdního kola od počátku, tedy od roku 1818, ale popisuje také vývoj ostravské cyklistiky, jejíž počátky se datují okolo roku 1880.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Na téhle výstavě se návštěvníci mohou seznámit asi s padesátkou jízdních kol, seznámí se se stovkami různých součástek dílů a komponentů, které nějakým způsobem souvisí s cyklistikou, najdou tady unikáty. V podstatě nejstarší jízdní kolo je tak zvaná drezína z roku 1830.”

Nechybí tady ani unikáty v podobě vysokých kol. Vůbec nejatraktivnějším modelem je Kohoutovo kolo z Prahy, jehož hodnota se dnes počítá v řádu několika statisíců korun.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Naleznete tady vývoj závodních kol, naleznete tady všechny informace o ostravských prodejcích jízdních kol, o tom, jak vypadala klubová činnost, o tom, jak vůbec vypadala cyklistika ve svých počátcích tady na Ostravsku. Jsou tady stovky archivních snímků a třeba jsou tady i unikátní cyklistické mapy z let 1907, 1917."

Většina vystavených kol je pojízdná a výstava je navíc interaktivní. Můžete si tak vyzkoušet jízdu na vysokém kole a otestovat si své znalosti z dějin jízdního kola díky interaktivnímu kvízu.

Karin Rašková, Spolek Elegant Ostrava: “Ostravany a všechny srdečně zvu na tuhle výstavu a doufám, že se tady dozví toho mnoho nejen o historii cyklistiky, ale vůbec o fenoménu, o zdravém životním stylu a všem, co cyklistika přináší. Myslím si, že jezdí hodně lidí na kole, že je to fajn a byla bych moc ráda, kdyby lidé jezdili na kolech více hlavně ve městě, aby dámy jezdily v pěkných sukénkách a pánové jako gentlemani.”

Výstava vzbudila velký ohlas už loni, přestože se konala jen v komorním stylu a byla spíše popisná.

Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea: “Na té chodbě v přízemí se moc trojrozměrných předmětů nevejde a byl o to takový zájem. Lidi chodili, četli si, ptali se, tak jsme říkali, že teda uděláme to,že Je to historie, je to od počátku vlastně od vzniku kola až po ty nejmodernější dnešní, tak jsem řekli, že to uděláme trošku větší, ve větším formátu.”
Anketa s návštěvníky výstavy: “Jezdím na kole 30 let starém, hrozně mě to baví.” “Ty kola mě oslovily a potom ještě si pamatuji z dětství stará kola, takže ty sedla, takové ty věci.”

Výstava Fenomén cyklistika 2 bude v Ostravském muzeu k vidění až do konce září. Návštěvníci muzea musí mít roušku a dodržovat bezpečné rozestupy.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová výstava v Ostravském muzeu připomíná oběti Stalinského teroru

13. února 2024 16:15 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravském muzeu je nově k vidění emotivní výstava s názvem „Sandarmoch – kde stromy mají tváře“, která představuje pozapomenutou historii dějiště jedné z represí sovětské Velké čistky. Jedná se o šesté zastavení putovní výstavy a o první výstavu takového druhu v prostorách Ostravského muzea.

Unikátní výstava Ostravského muzea ukazuje vývoj symbolů města i jeho obvodů

25. června 2024 10:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu – tak se jmenuje nová výstava Ostravského muzea. Vývoj symbolů města, ale i heraldiku jednotlivých městských obvodů ukazuje originálním způsobem, propojujícím exponáty s kulisami a audiovizuální projekcí.

Boxerská legenda Rosťa Osička vystavuje v Ostravě své obrazy

27. října 2023 10:48 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Legendární boxer Rostislav Osička opět zavítal do Ostravy. Na boxerský šampionát a také zde v galerii v budově radnice Moravské Ostravy a Přívozu vystavuje sbírku svých obrazů. Vernisáž výstavy, zahájil osobně i herec Marek Vašut, kterého s boxerskou legendou pojí dlouholeté přátelství.


V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

20. října 2024 21:01 | Bruntál | Karel Soukop

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Noční nehoda sanitky a osobního vozu v Dobré, na místě čtyři zranění, hasiči museli vyprošťovat

20. října 2024 12:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Čtyři lidé utrpěli zranění při noční nehodě vozidla Zdravotnické záchranné služby a osobního automobilu v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů, které musely dvě osoby z osobního vozidla vyprostit pomocí hydraulického nářadí.

Beskydské divadlo otevřelo Růžový salonek jako galerii designu

20. října 2024 15:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V Beskydském divadle zahájil provoz Růžový salonek, první galerie současného umění a designu v Novém Jičíně. Výstavní prostor vznikl z budoáru, který měl sloužit ženám pro úpravu před vstupem do divadelního sálu.

Noční nehoda v Ostravě: opilý řidič srazil ve Staré Bělé hledaného muže

19. října 2024 10:31 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Staré Bělé se brzy ráno stala nehoda, při které opilý řidič vozidla Škoda srazil 40letého chodce. Policisté následně zjistili, že sražený muž je osobou v pátrání kvůli podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidič, který měl v krvi přes 0,9 promile alkoholu, přišel na místě o řidičský průkaz.

Před jízdou jsem vypil litr pálenky, přiznal řidič. Policisté mu zabavili už třetí vozidlo, asi propadne státu

18. října 2024 22:00 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

Policisté z Ostravy-Poruby zadrželi 54letého řidiče, který usedl za volant i přes opakovaný zákaz řízení. Muž navíc nadýchal přes dvě promile alkoholu a přiznal, že v noci před jízdou vypil litr pálenky.

Slezskoostravský hrad ukazuje život hraběte Wilczka a jeho polární expedici

Nová interaktivní výstava ve sklepení Slezskoostravského hradu představuje návštěvníkům zajímavou formou nejen osobu posledního majitele Slezskoostravského panství, ale taky jeho klíčovou roli v první rakousko-uherské polární expedici, které se dokonce sám zúčastnil.

Kvůli situaci v Liberty škrtá Slezská Ostrava v rozpočtu, společnost dluží obvodu 39 milionů

Zastupitelstvo Slezské Ostravy schválilo na zářijovém zasedání škrty v rozpočtu. Jejich důvodem je situace v ostravské huti Liberty, která aktuálně dluží obvodu 39 milionů korun v dani z nemovitých věcí.

Ostravou utíkali falešní vězni, adrenalinový závod Útěk v řetězech odstartoval na Slezské

Patnáctý ročník adrenalinové soutěže dvojic „Útěk v řetězech“ odstartoval poprvé v historii závodu z Ostravy. V té Slezské čekalo spoutané soutěžící hned pět z deseti náročných úkolů, které museli splnit na cestě za pomyslnou svobodou.

V Ostravě se poprvé poběží světový závod Emil Zátopek Golden City Marathon

V Ostravě bude zbrusu nový maraton. Půjde o mezinárodní akci světového formátu s velkými hvězdami maratonské světové scény. Emil Zátopek Ostrava Golden City Marathon se má stát novou podzimní tradicí.

Máte rádi kola? Výstava v Ostravském muzea nabízí i unikáty
Vydáno 26. května 2020 20:31, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Milovníci cyklistiky si přijdou na své na výstavě Fenomén cyklistika 2. Připravil ji Klub českých velocipedistů Moravan Ostrava-Hrabůvka ve spolupráci s kulturně sportovním spolkem Elegant Ostrava a k vidění je v ostravském muzeu.

Výstava Fenomén cyklistika 2 popisuje nejen vývoj jízdního kola od počátku, tedy od roku 1818, ale popisuje také vývoj ostravské cyklistiky, jejíž počátky se datují okolo roku 1880.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Na téhle výstavě se návštěvníci mohou seznámit asi s padesátkou jízdních kol, seznámí se se stovkami různých součástek dílů a komponentů, které nějakým způsobem souvisí s cyklistikou, najdou tady unikáty. V podstatě nejstarší jízdní kolo je tak zvaná drezína z roku 1830.”

Nechybí tady ani unikáty v podobě vysokých kol. Vůbec nejatraktivnějším modelem je Kohoutovo kolo z Prahy, jehož hodnota se dnes počítá v řádu několika statisíců korun.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Naleznete tady vývoj závodních kol, naleznete tady všechny informace o ostravských prodejcích jízdních kol, o tom, jak vypadala klubová činnost, o tom, jak vůbec vypadala cyklistika ve svých počátcích tady na Ostravsku. Jsou tady stovky archivních snímků a třeba jsou tady i unikátní cyklistické mapy z let 1907, 1917."

Většina vystavených kol je pojízdná a výstava je navíc interaktivní. Můžete si tak vyzkoušet jízdu na vysokém kole a otestovat si své znalosti z dějin jízdního kola díky interaktivnímu kvízu.

Karin Rašková, Spolek Elegant Ostrava: “Ostravany a všechny srdečně zvu na tuhle výstavu a doufám, že se tady dozví toho mnoho nejen o historii cyklistiky, ale vůbec o fenoménu, o zdravém životním stylu a všem, co cyklistika přináší. Myslím si, že jezdí hodně lidí na kole, že je to fajn a byla bych moc ráda, kdyby lidé jezdili na kolech více hlavně ve městě, aby dámy jezdily v pěkných sukénkách a pánové jako gentlemani.”

Výstava vzbudila velký ohlas už loni, přestože se konala jen v komorním stylu a byla spíše popisná.

Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea: “Na té chodbě v přízemí se moc trojrozměrných předmětů nevejde a byl o to takový zájem. Lidi chodili, četli si, ptali se, tak jsme říkali, že teda uděláme to,že Je to historie, je to od počátku vlastně od vzniku kola až po ty nejmodernější dnešní, tak jsem řekli, že to uděláme trošku větší, ve větším formátu.”
Anketa s návštěvníky výstavy: “Jezdím na kole 30 let starém, hrozně mě to baví.” “Ty kola mě oslovily a potom ještě si pamatuji z dětství stará kola, takže ty sedla, takové ty věci.”

Výstava Fenomén cyklistika 2 bude v Ostravském muzeu k vidění až do konce září. Návštěvníci muzea musí mít roušku a dodržovat bezpečné rozestupy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000020502/mate-radi-kola-vystava-v-ostravskem-muzea-nabizi-i-unikaty