Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo se narodila mláďata vzácných krokodýlovců čínských

Ostrava-město |

Nové expozičně-chovatelské zařízení Vadtha ni – Chrám gibonů, které bylo v ostravské zoologické zahradě otevřeno loni v létě, obývá kromě gibonů bělolících i několik dalších druhů zvířat z oblasti Vietnamu. Jedním z nich je i zástupce plazů – krokodýlovec čínský, resp. jeho vietnamský poddruh. V polovině března porodila samice čtyři mláďata. Po kolínské zoo je Ostrava druhou evropskou zoo, kde se tito vzácní a v přírodě vyhubením ohrožení plazi rozmnožují.

Tito asi 40 cm dlouzí ještěři jsou ve své domovině úzce vázáni na vodu. Většinou se zdržují na větvích a jiných vyvýšených místech nad malými potůčky v horských lesích. Výsek takového lesa s vodní nádrží obývají krokodýlovci čínští i v ostravské zoo v expozičně-chovatelském komplexu Vadtha ni – Chrám gibonů, kde mají k dispozici hustě zarostlé akvaterárium. V jezírku mohou návštěvníci pozorovat i drobné rybky kardinálky čínské. Ostravská zoo přivezla pár krokodýlovců v červenci 2022 ze zoo v Kolíně nad Rýnem.

Lucas Bono, chovatel plazů a obojživelníků: "Kolínští chovatelé nám sdělili, že u krokodýlovců zaznamenali první pokusy o páření, a když se po čase začalo samici zvětšovat břicho, byli jsme si téměř jistí, že je březí. Tento druh vyžaduje zimování při teplotách okolo 15 stupňů, proto byla zvířata na konci podzimu umístěna v chovatelském zázemí do zimovacího zařízení s odpovídající teplotou a dostatkem vegetace a substrátu, do kterého si zalezla a od listopadu do března zůstala ve stavu tzv. brumace, během kterého nepřijímala potravu. Oba jedince jsme pravidelně kontrolovali a vážili. Zatímco samec lehce ztratil na váze, samici se břicho stále zvětšovalo."

Samice krokodýlovců nekladou vejce, ale mláďata se vyvíjejí v těle matky. Po zhruba devíti měsících, může to ale také být po 8 až 14 měsících, se rodí živá mláďata vážící okolo 4 gramů. Samice rodí buď před brumací, nebo po ní, což byl případ i ostravské samice. Krátce po ukončení brumace se v teráriu objevila čtyři zdravá mláďata. Od narození jsou plně vyvinutá a schopná se sama o sebe postarat. Jako potravu jim chovatelé předkládají žížaly, cvrčky a bráněnky. Stejnou potravu dostávají i dospělí krokodýlovci.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Vzhledově vypadají mláďata jako zmenšeniny dospělců, odlišují se pouze zbarvením – mají jasně žlutou skvrnu na hlavě a naopak jim chybí červená barva na spodní části těla. Jelikož rodiče o své potomky nepečují, spoléhají malí krokodýlovci na svůj obranný mechanismus. V případě vyrušení natáhnou končetiny podél těla a znehybní, takže působí jako kus větvičky. Díky tmavému zbarvení dokonale splynou s okolím, a dokud nebezpečí nepomine, ani nemrknou. Takto dokáží setrvat i několik hodin. Díky tomu se jim daří oklamat většinu predátorů."

Všichni krokodýlovci zatím pobývají v chovatelském zázemí. Jakmile se oteplí, vrátí se dospělí jedinci do akvaterária v expozici Vadtha ni – Chrám gibonů. Mláďata zůstanou v zázemí.

Markéta Rejlková, inspektorka chovu: "Zoo Ostrava je jedna z pěti evropských zahrad, které chovají vietnamský poddruh krokodýlovce čínského. Mimo Evropu je nechová žádná instituce. Včetně našich čtyř mláďat čítá současná evropská populace pouhých 29 jedinců. Odchovy se zatím daří jen v Kolíně nad Rýnem, kde se těmto plazům intenzivně věnují a podporují i vědecké a ochranářské aktivity přímo ve Vietnamu."

Krokodýlovec čínský (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis)

Tento až 40 cm dlouhý ještěr je jediným zástupcem čeledi Shinisauridae. Byl popsán v roce 1930 a od 80. let se stal vyhledávaným druhem do terárií, i když zvířata se nedařilo dlouhodobě udržet a rozmnožit, dokud nebylo známo více o klimatických a ekologických podmínkách v místě jejich výskytu. Krokodýlovci obývají jen malé území na jihovýchodě Číny a severovýchodě Vietnamu – teprve v roce 2016 byla vietnamská populace popsána jako samostatný poddruh. Od čínské populace se liší jak morfologií, tak především ekologickými nároky; žijí v celoročně mírných podmínkách a zimování, které trvá až 4 měsíce, u nich probíhá v teplotách pod 20 °C. V zoologických zahradách a chovech obecně je vietnamský poddruh zatím jen velmi málo zastoupen. V Červeném seznamu IUCN je krokodýlovec klasifikován jako ohrožený druh a zařazen do CITES přílohy I. Největší hrozbou pro jeho budoucnost je ničení už tak malých a fragmentovaných stanovišť a také nelegální lov pro konzumaci a „lékařské“ účely na čínském trhu a pro mezinárodní obchod s exotickými zvířaty.

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Krajty zelené se poprvé rozmnožily v Zoo Ostrava

31. května 2023 15:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Krajty zelené obývají v Zoo Ostrava jedno z akvaterárií v pavilonu Papua. K vidění jsou zde ve své typické poloze na větvích dvě samice a jeden samec. První pokus o rozmnožení proběhl už v loňském roce, ale nebyl úspěšný. V letošním roce se 23. května vylíhlo deset mláďat, která zůstávají v chovatelském zázemí. Přestože se tito zelení hadi chovají v 80 evropských zoo, rozmnožují se jen vzácně. Ostravští chovatelé proto doufají, že bude prvoodchov úspěšný.

Supi bělohlaví odchovávají v Zoo Ostrava své první mládě

18. května 2023 19:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve voliéře supů bělohlavých v ostravské zoo odchovává jeden z párů své první mládě. Přestože tento druh není tak citlivý na vyrušení jako třeba orlosupi bradatí nebo supi hnědí, a přestože nově sestavený pár spolu od začátku dobře harmonizoval, trvalo čtyři hnízdní sezóny, než se postupně naučil při hnízdění spolupracovat. Nakonec se ptákům nyní daří úspěšně odchovávat mládě. Byla k tomu zapotřebí i asistence chovatelů, ale je velmi pravděpodobné, že i do budoucna budou fungovat jako rodiče spolehlivě. Přirozeně odchovaná mláďata pak mohou být poskytnuta pro vypuštění do volné přírody.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

V ostravské zoo se narodila mláďata vzácných krokodýlovců čínských
Vydáno 6. dubna 2023 20:16, Ostrava-město, Jiří Cileček
Nové expozičně-chovatelské zařízení Vadtha ni – Chrám gibonů, které bylo v ostravské zoologické zahradě otevřeno loni v létě, obývá kromě gibonů bělolících i několik dalších druhů zvířat z oblasti Vietnamu. Jedním z nich je i zástupce plazů – krokodýlovec čínský, resp. jeho vietnamský poddruh. V polovině března porodila samice čtyři mláďata. Po kolínské zoo je Ostrava druhou evropskou zoo, kde se tito vzácní a v přírodě vyhubením ohrožení plazi rozmnožují.

Mládě krokodýlovce čínského; zdroj foto: Zoo Ostrava/Lucas Bono

Tito asi 40 cm dlouzí ještěři jsou ve své domovině úzce vázáni na vodu. Většinou se zdržují na větvích a jiných vyvýšených místech nad malými potůčky v horských lesích. Výsek takového lesa s vodní nádrží obývají krokodýlovci čínští i v ostravské zoo v expozičně-chovatelském komplexu Vadtha ni – Chrám gibonů, kde mají k dispozici hustě zarostlé akvaterárium. V jezírku mohou návštěvníci pozorovat i drobné rybky kardinálky čínské. Ostravská zoo přivezla pár krokodýlovců v červenci 2022 ze zoo v Kolíně nad Rýnem.

Lucas Bono, chovatel plazů a obojživelníků: "Kolínští chovatelé nám sdělili, že u krokodýlovců zaznamenali první pokusy o páření, a když se po čase začalo samici zvětšovat břicho, byli jsme si téměř jistí, že je březí. Tento druh vyžaduje zimování při teplotách okolo 15 stupňů, proto byla zvířata na konci podzimu umístěna v chovatelském zázemí do zimovacího zařízení s odpovídající teplotou a dostatkem vegetace a substrátu, do kterého si zalezla a od listopadu do března zůstala ve stavu tzv. brumace, během kterého nepřijímala potravu. Oba jedince jsme pravidelně kontrolovali a vážili. Zatímco samec lehce ztratil na váze, samici se břicho stále zvětšovalo."

Samice krokodýlovců nekladou vejce, ale mláďata se vyvíjejí v těle matky. Po zhruba devíti měsících, může to ale také být po 8 až 14 měsících, se rodí živá mláďata vážící okolo 4 gramů. Samice rodí buď před brumací, nebo po ní, což byl případ i ostravské samice. Krátce po ukončení brumace se v teráriu objevila čtyři zdravá mláďata. Od narození jsou plně vyvinutá a schopná se sama o sebe postarat. Jako potravu jim chovatelé předkládají žížaly, cvrčky a bráněnky. Stejnou potravu dostávají i dospělí krokodýlovci.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Vzhledově vypadají mláďata jako zmenšeniny dospělců, odlišují se pouze zbarvením – mají jasně žlutou skvrnu na hlavě a naopak jim chybí červená barva na spodní části těla. Jelikož rodiče o své potomky nepečují, spoléhají malí krokodýlovci na svůj obranný mechanismus. V případě vyrušení natáhnou končetiny podél těla a znehybní, takže působí jako kus větvičky. Díky tmavému zbarvení dokonale splynou s okolím, a dokud nebezpečí nepomine, ani nemrknou. Takto dokáží setrvat i několik hodin. Díky tomu se jim daří oklamat většinu predátorů."

Všichni krokodýlovci zatím pobývají v chovatelském zázemí. Jakmile se oteplí, vrátí se dospělí jedinci do akvaterária v expozici Vadtha ni – Chrám gibonů. Mláďata zůstanou v zázemí.

Markéta Rejlková, inspektorka chovu: "Zoo Ostrava je jedna z pěti evropských zahrad, které chovají vietnamský poddruh krokodýlovce čínského. Mimo Evropu je nechová žádná instituce. Včetně našich čtyř mláďat čítá současná evropská populace pouhých 29 jedinců. Odchovy se zatím daří jen v Kolíně nad Rýnem, kde se těmto plazům intenzivně věnují a podporují i vědecké a ochranářské aktivity přímo ve Vietnamu."

Krokodýlovec čínský (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis)

Tento až 40 cm dlouhý ještěr je jediným zástupcem čeledi Shinisauridae. Byl popsán v roce 1930 a od 80. let se stal vyhledávaným druhem do terárií, i když zvířata se nedařilo dlouhodobě udržet a rozmnožit, dokud nebylo známo více o klimatických a ekologických podmínkách v místě jejich výskytu. Krokodýlovci obývají jen malé území na jihovýchodě Číny a severovýchodě Vietnamu – teprve v roce 2016 byla vietnamská populace popsána jako samostatný poddruh. Od čínské populace se liší jak morfologií, tak především ekologickými nároky; žijí v celoročně mírných podmínkách a zimování, které trvá až 4 měsíce, u nich probíhá v teplotách pod 20 °C. V zoologických zahradách a chovech obecně je vietnamský poddruh zatím jen velmi málo zastoupen. V Červeném seznamu IUCN je krokodýlovec klasifikován jako ohrožený druh a zařazen do CITES přílohy I. Největší hrozbou pro jeho budoucnost je ničení už tak malých a fragmentovaných stanovišť a také nelegální lov pro konzumaci a „lékařské“ účely na čínském trhu a pro mezinárodní obchod s exotickými zvířaty.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036599/v-ostravske-zoo-se-narodila-mladata-vzacnych-krokodylovcu-cinskych