Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

VIDEO: Policisté odhalili a obvinili muže, který chtěl jedem a zapečenými hřebíky zabíjet psy

Ostrava-město |

60letý muž z ostravské Dubiny čelí obvinění z toho, že úmyslně zapékal hřebíky do potravin a ty pak pohazoval v okolí bydliště, aby tak zabíjel psy.

muž bych zachycen kamerou, když rozhazoval své návnady, video: PČR

Kriminálce se pachatele podařilo odhalit důsledným prověřováním všech dostupných indicií, včetně kamerových záznamů. 

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Policisté z hospodářské kriminality Městského ředitelství Ostrava od ledna tohoto roku prověřovali několik oznámení o možné otravě psů. Vše se mělo uskutečnit před jedním z panelových domů v Ostravě-Dubině, kde tehdy neznámý pachatel opakovaně na několika místech před vchody rozházel „pamlsky“. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého, kdyby v pochutinách pro čtyřnohé mazlíčky nebyly zapečeny hřebíky či jedy na krysy. Začalo rozsáhlé pátrání po možném pachateli, výslechy poškozených osob a samotné vyhodnocení zajištěných kamerových záznamů z domu. Směr na možného podezřelého vedl na jednoho z nájemníků domu, kterým byl téměř 60letý muž."

Policisté se na muže zaměřili a ve finále se podezření potvrdilo. 

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Jak samotné prověřování ukázalo, dnes už obviněný muž měl minimálně ve čtyřech případech před i za domem rozházet otrávené pamlsky, protože tím údajně chtěl vyřešit problém štěkajících psů. Své jednání měl sofistikovaně připravené. Nejdříve měl upéct po domácku vyrobené malé masové pamlsky, do kterých měl zapéct drobné hřebíky a granule jedu na hlodavce. Tyto potom měl na několika místech rozházet po zemi. Dle zjištěných informací vyplývá, že pes menší rasy tyto pozřel, kdy naštěstí jeho majitelka ihned vyhledala veterinární ošetření a tím mu zachránila život. V jiném případě jedna z poškozených žen, která venčila svého psa, tak na zemi viděla pohozené pamlsky. Jakmile zjistila, že v nich byly nastražené špendlíky, uskutečnila na policii i s těmito oznámení. V dalším případě došlo k přiotrávení dalších dvou psů většího plemene. Ve všech případech díky pohotové reakci majitelů psů žádný z těchto přiotrávených psů nezemřel."

Komisařka muže obvinila ze zločinu týrání zvířat. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až pětileté vězení. Muž se při výslechu ke svému jednání doznal. 

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Ze závěrů odborných vyjádření Krajské veterinární správy vyplynulo, že v návnadách byla látka, která narušuje srážlivost krve v organismu, tedy se jedná o předměty a látky způsobilé usmrtit zvířata. Nebezpečné je zvláště to, že příznaky se můžou projevit v závislosti na množství pozřeného jedu a velikosti psa až se zpožděním jednoho až sedm dní. Pokud by došlo k poškození (perforaci) vnitřních orgánů ostrým předměte, mohlo by zvíře uhynout ve velkých bolestech v důsledku vnitřního krvácení. Znovu apelujeme na majitele domácích mazlíčků, aby při jejich venčení byli obezřetní a kontrolovali, co chce jejich zvířátko pozřít. Nejedná se ale o doporučení jen majitelům čtyřnohých mazlíčků, neboť tato nástraha může být nebezpečná i pro děti." 
Nahlásit chybu


K tématu

Policisté obvinili traviče psů. Otrávené návnady doma pekl

13. července 2023 11:45 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravským policistům se podařilo vypátrat, kdo na sídlišti Dubina v Ostravě rozhazoval smrtelně nebezpečné návnady pro psy. Jde o muže, kterému vadil jejich štěkot. Nyní mu hrozí pět let vězení.

Senior z Opavy přišel o 850 tisíc korun, podvodník mu sliboval peníze z kryptoměny

3. května 2023 23:18 | Opava | Jiří Cileček

75letého seniora telefonicky oslovil podvodník, který mu tvrdil, že má pro něj peníze z kryptoměnového bitcoin účtu. Když je chtěl nebohý muž vyplatit, musel si nainstalovat aplikaci pro vzdálené ovládání telefonu. Podvodník mu mezitím ze všech účtů vysál 850 tisíc korun.

Řidička vylétla při sjíždění z dálnice D48 ze silnice, hasiči ji museli po nehodě z auta vyprostit

1. května 2023 10:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 1. května zasahovali hasiči, záchranáři a policisté u dopravní nehody osobního auta na sjezdu z dálnice D48 v Rychalticích. Mladá řidička tam vylétla ze silnice a po desítkách metrů skončilo auto převrácené v poli. Hasiči museli řidičku vyprostit a předat do rukou záchranářů.


Přestavba ostravských jatek se dostal do pětice finalistů soutěže za architekturu

Dnes 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

VIDEO: Policisté odhalili a obvinili muže, který chtěl jedem a zapečenými hřebíky zabíjet psy
Vydáno 13. července 2023 7:51, Ostrava-město, Libor Běčák
60letý muž z ostravské Dubiny čelí obvinění z toho, že úmyslně zapékal hřebíky do potravin a ty pak pohazoval v okolí bydliště, aby tak zabíjel psy.

muž bych zachycen kamerou, když rozhazoval své návnady, video: PČR

Kriminálce se pachatele podařilo odhalit důsledným prověřováním všech dostupných indicií, včetně kamerových záznamů. 

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Policisté z hospodářské kriminality Městského ředitelství Ostrava od ledna tohoto roku prověřovali několik oznámení o možné otravě psů. Vše se mělo uskutečnit před jedním z panelových domů v Ostravě-Dubině, kde tehdy neznámý pachatel opakovaně na několika místech před vchody rozházel „pamlsky“. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého, kdyby v pochutinách pro čtyřnohé mazlíčky nebyly zapečeny hřebíky či jedy na krysy. Začalo rozsáhlé pátrání po možném pachateli, výslechy poškozených osob a samotné vyhodnocení zajištěných kamerových záznamů z domu. Směr na možného podezřelého vedl na jednoho z nájemníků domu, kterým byl téměř 60letý muž."

Policisté se na muže zaměřili a ve finále se podezření potvrdilo. 

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Jak samotné prověřování ukázalo, dnes už obviněný muž měl minimálně ve čtyřech případech před i za domem rozházet otrávené pamlsky, protože tím údajně chtěl vyřešit problém štěkajících psů. Své jednání měl sofistikovaně připravené. Nejdříve měl upéct po domácku vyrobené malé masové pamlsky, do kterých měl zapéct drobné hřebíky a granule jedu na hlodavce. Tyto potom měl na několika místech rozházet po zemi. Dle zjištěných informací vyplývá, že pes menší rasy tyto pozřel, kdy naštěstí jeho majitelka ihned vyhledala veterinární ošetření a tím mu zachránila život. V jiném případě jedna z poškozených žen, která venčila svého psa, tak na zemi viděla pohozené pamlsky. Jakmile zjistila, že v nich byly nastražené špendlíky, uskutečnila na policii i s těmito oznámení. V dalším případě došlo k přiotrávení dalších dvou psů většího plemene. Ve všech případech díky pohotové reakci majitelů psů žádný z těchto přiotrávených psů nezemřel."

Komisařka muže obvinila ze zločinu týrání zvířat. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až pětileté vězení. Muž se při výslechu ke svému jednání doznal. 

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Ze závěrů odborných vyjádření Krajské veterinární správy vyplynulo, že v návnadách byla látka, která narušuje srážlivost krve v organismu, tedy se jedná o předměty a látky způsobilé usmrtit zvířata. Nebezpečné je zvláště to, že příznaky se můžou projevit v závislosti na množství pozřeného jedu a velikosti psa až se zpožděním jednoho až sedm dní. Pokud by došlo k poškození (perforaci) vnitřních orgánů ostrým předměte, mohlo by zvíře uhynout ve velkých bolestech v důsledku vnitřního krvácení. Znovu apelujeme na majitele domácích mazlíčků, aby při jejich venčení byli obezřetní a kontrolovali, co chce jejich zvířátko pozřít. Nejedná se ale o doporučení jen majitelům čtyřnohých mazlíčků, neboť tato nástraha může být nebezpečná i pro děti." 
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000038177/video-policiste-odhalili-a-obvinili-muze-ktery-chtel-jedem-a-zapecenymi-hrebiky-zabijet-psy