Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Město přijímá žádosti o dotace na památky i významné stavby. O peníze se mohou hlásit i sakrální stavby

Ostrava-město |

Město Ostrava opět podpoří rekonstrukční a obnovovací stavební práce, sloužící k zachování kulturních památek a významných městských staveb na svém území. Kromě toho přispěje také na opravy sakrálních staveb. Připraveno je přes 5 milionů korun.

Ostrava se už mnoho let snaží pomáhat uchovat v co nejlepším stavu zajímavé a hodnotné stavby ať už jsou kulturními památkami nebo ne.  Byly proto vytvořeny dva dotační programy, které jejich majitelům přispívají na rekonstrukce a obnovu těchto budov. Zatímco jeden cílí na sakrální stavby, druhý na ostatní objekty. 

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: „Tento dotační program Ostrava vyhlašuje již od roku 2009. Za dobu svého fungování se stal důležitým nástrojem a pomocníkem při udržování architektonického dědictví našeho města. Majitelé nemovitostí této pomoci města aktivně využívají. Výsledkem tak je, že se daří postupně obnovovat zašlou krásu časem poznamenaných historických staveb, na jejichž obnovu mnohdy jejich majitelé nemají potřebné finance.“

V rámci dvou výzev je pro majitele připraveno celkem 5 a půl milionu korun. První výzva se týká městských domů a industriálního dědictví. Minimální výše je 50 a maximální výše podpory je 1,5 milionu korun. Půl milionu korun je pak maximální výše ve druhé výzvě, která se týká sakrálních staveb. V minulém roce díky této dotaci začala například rekonstrukce střechy kostela sv. Pavla ve Vítkovicích. 

Anton Rusnák, farář kostela sv. Pavla ve Vítkovicích: "Po nějaké době asi 25 let došlo k narušení kvality střechy. Začalo tam zatékat a byla nutná oprava:" 
Milan Chudej, stavební technik Biskupství ostravsko-opavského: "Ve druhé etapě by se mělo pokračovat ve výměně střešní krytiny tzn. břidlice za břidlici." 

V roce 2023 byla podpořena údržba 11 staveb. Žádosti pro rok 2024 je nutné předložit v termínu do 8. března 2024. Samotné stavební práce pak musí být provedeny mezi 1. lednem 2024 a 30. červnem 2025. 

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

24. května 2024 13:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Štramberské roubenky, Jurkovičova sušárna i kostelní varhany. Kraj podpoří obnovu památek

9. března 2024 13:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj letos přispěje na obnovu kulturních památek v regionu 12 milionů korun. Zastupitelé schválili finanční podporu 27 projektů na rekonstrukce či opravy kulturně či historicky významných objektů. Nad rámec tohoto programu kraj také přispěje 1,3 milionu korun na novou expozici v krovu kostela sv. Jana Křtitele v Hlučíně.


Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Unikátní výstava Ostravského muzea ukazuje vývoj symbolů města i jeho obvodů

Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu – tak se jmenuje nová výstava Ostravského muzea. Vývoj symbolů města, ale i heraldiku jednotlivých městských obvodů ukazuje originálním způsobem, propojujícím exponáty s kulisami a audiovizuální projekcí.

Ostrava si připomíná sto let od od návštěvy Masaryka. V ulicích ho spontánně vítaly davy občanů

24. června 2024 13:13 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 25. června připomíná sto let od od návštěvy prezidenta T. G. Maryka. Kolona automobilů přijela do města od Hlučína a v ulicích ho spontánně vítaly tisíce občanů s vlaječkami. Na Masarykově náměstí ho pak slavnostně přivítal vládní komisař a pozdější starosta města Jan Prokeš.

Ostravu čekají letní opravy silnic a tedy i omezení v dopravě. Zásadní bude uzávěra ulice 28. října

24. června 2024 9:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se začátek prázdnin, což každoročně znamená také začátek oprav, rekonstrukcí a modernizací komunikací. Ve většině případů se to neobejde bez omezení v dopravě a stejné to bude i letos. Na ty nejzásadnější uzávěry silnic a změny v trasách hromadné dopravy vás upozorníme v následující reportáži.

Czech Para Open přivítalo přes 200 stolních tenistů z celého světa

24. června 2024 9:27 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Po MS v ledním hokeji, atletické Zlaté Tretře Ostrava a beachvolejbalovém turnaji Ostrava Beach Pro se Ostrava stala opět dějištěm turnaje světového významu. Ve sportovním areálu na Varenské ulici se sjelo přes 200 sportovců z 39 států celého světa na elitním podniku Czech Para Open handicapovaných stolních tenistů.

Ostravu-Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Každým rokem je větší a originálnější

V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Moravská Ostrava a Přívoz postupně revitalizuje i Husův sad

Centrální ostravský obvod revitalizuje také Husův sad. Aktuálně tam byly vysazeny nové trvalkové záhony a chystá se také realizace nového hřiště.

Město přijímá žádosti o dotace na památky i významné stavby. O peníze se mohou hlásit i sakrální stavby
Vydáno 2. ledna 2024 10:42, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Město Ostrava opět podpoří rekonstrukční a obnovovací stavební práce, sloužící k zachování kulturních památek a významných městských staveb na svém území. Kromě toho přispěje také na opravy sakrálních staveb. Připraveno je přes 5 milionů korun.

Ostrava se už mnoho let snaží pomáhat uchovat v co nejlepším stavu zajímavé a hodnotné stavby ať už jsou kulturními památkami nebo ne.  Byly proto vytvořeny dva dotační programy, které jejich majitelům přispívají na rekonstrukce a obnovu těchto budov. Zatímco jeden cílí na sakrální stavby, druhý na ostatní objekty. 

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: „Tento dotační program Ostrava vyhlašuje již od roku 2009. Za dobu svého fungování se stal důležitým nástrojem a pomocníkem při udržování architektonického dědictví našeho města. Majitelé nemovitostí této pomoci města aktivně využívají. Výsledkem tak je, že se daří postupně obnovovat zašlou krásu časem poznamenaných historických staveb, na jejichž obnovu mnohdy jejich majitelé nemají potřebné finance.“

V rámci dvou výzev je pro majitele připraveno celkem 5 a půl milionu korun. První výzva se týká městských domů a industriálního dědictví. Minimální výše je 50 a maximální výše podpory je 1,5 milionu korun. Půl milionu korun je pak maximální výše ve druhé výzvě, která se týká sakrálních staveb. V minulém roce díky této dotaci začala například rekonstrukce střechy kostela sv. Pavla ve Vítkovicích. 

Anton Rusnák, farář kostela sv. Pavla ve Vítkovicích: "Po nějaké době asi 25 let došlo k narušení kvality střechy. Začalo tam zatékat a byla nutná oprava:" 
Milan Chudej, stavební technik Biskupství ostravsko-opavského: "Ve druhé etapě by se mělo pokračovat ve výměně střešní krytiny tzn. břidlice za břidlici." 

V roce 2023 byla podpořena údržba 11 staveb. Žádosti pro rok 2024 je nutné předložit v termínu do 8. března 2024. Samotné stavební práce pak musí být provedeny mezi 1. lednem 2024 a 30. červnem 2025. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000040822/mesto-prijima-zadosti-o-dotace-na-pamatky-i-vyznamne-stavby-o-penize-se-mohou-hlasit-i-sakralni-stavby