Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sousedská slavnost Zažít Porubu jinak nabídla pestrý program nejen v zámeckém parku

Ostrava-Poruba |  | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se opět po roce uskutečnila akce Zažít Poruba jinak. Sousedská slavnost probíhala v zámeckém parku, kde se představily neziskové organizace a místní spolky a soutěžilo se i o nejlepší guláš.

Porubský zámecký park se už počtvrté stal místem sousedské slavnosti Zažít Porubu jinak. Nabídla pestrý program pro malé i velké včetně komentovaných prohlídek radnice.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Snažíme se, aby to bylo pokaždé trochu jiné a zároveň podobné, aby lidé věděli na co se mají těšit. Vždycky se snažíme, aby se účastnily neziskové organizace, aby program byl pestrý, aby se účastnily spolky z Poruby. Máme tady stálice jako je TJ Sokol, ale vždycky máme různé novinky jako třeba komunitní centrum Zahrádka v letošním roce."


Program probíhal nejen z zámeckém parku, ale také u rybníku pod ním, kde byl přichystán skákací hrad a lidé se mohli svézt i na lodičkách. Nechybělo ani tradiční vaření guláše.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Zároveň výtěžek z guláše jde do charitativní sbírky Srdce pro Porubu, pak po cestě pokračujeme v gastrozoně, kde se snažíme mít taky bohatou nabídku a dojít můžou všichni až k radnici, kde je nejenom představení porubské radnice a magistrátu, ale v letošním roce taky rádio Čas a hasičský vůz a sanitka.”
anketa: zúčastněné spolky a místní komunita: “My jsme klub hokejbalu Sokol Poruba, Doporučila bych všem dětem, aby se vrátily k tomu na čem vyrůstaly jejich rodiče, ro znamená vzaly si hokejku s šly ven, nenechaly se zavřít někam do tělocvičen a šly zkusit hrát hokejbal stejně tak jako hráli na dvorech Poruby jejich rodiče. Je to jedna z našich náborových akcí, máme hodně spřátelených škol, partnerských škol, kde se nám rekrutují nejmladší děti do těch nejmladších kategorií, ale samozřejmě začít můžou s hokejbalem i starší ročníky, máme i třeba 14, 15 leté, takže vítáme všechny.”
“My se snažíme účastnit tady těch podobných akcí, protože jsme škola z Poruby a rádi chodíme mezi lidi a děláme tady to co nám jde nejvíc To znamená práce s dětmi, máme tady různé pohybové aktivity, protože jsme sportovní škola, máme tady informatiku, robotiku a další takové věci. Nemusíme nikoho odchytávat, sami nám tady chodí, chodí nám tady současní žáci, bývalí žáci, rodiče, chceme být zkrátka na očích.”
“Já jsem si připravil domácí bezinkovou limonádu a makovec jsem pekl. Já jsem to pekl sám, jako mamka mě hlídala, kdy to mám vytahovat, ale jinak jsem to dělal sám."

Akce původně probíhala na Hlavní třídě v prostoru u Floridy.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Původní myšlenka proč akci přesunout do zámeckého parku byla, aby se lidi seznámili s tím prostorem, protože mnozí ani netuší, že je tady porubský zámek, často se ptají kde ten zámek je a kde je zámecký park, takže jsme se snažili navrátit život tady tomu území.”

Po celou dobu slavnosti byla uzavřena silnice od radnice k rybníku, aby lidé celý tento prostor užili bez aut.

Nahlásit chybu


K tématu

Sousedskou slavnost Zažít Porubu jinak navštívily stovky lidí. Bavili se i pomáhali

23. září 2023 10:55 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Poruba opět po roce patřila oblíbené akci Zažít Porubu jinak. Probíhala na zámku a v zámeckém parku a nabídla kreativní workshopy, soutěže, komentované prohlídky radnice a zámku a také tradiční soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Na setkání s občany v Kunčicích se mluvilo o kanalizaci i revitalizaci zámeckého parku

31. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Vedení radnice Slezské Ostravy tentokrát vyrazilo v rámci série veřejných podzimních setkání s občany za obyvateli Kunčic – do místní restaurace. Praktikuje tak už několik let osvědčený model, jak si co nejlépe poslechnout názory, rady či stížnosti občanů v jednotlivých částech Slezské Ostravy.


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Dnes 15:45, vydáno dnes 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Dnes 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

Při zátahu na prodejce nezdaněných cigaret celníci našli i zlaté šperky a detektor odposlechů

Dnes 10:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na obchodníky s nezdaněnými cigaretami udeřila zásahová jednotka českých celníků, přičemž na slovenském území s nimi spolupracovali tamní kolegové.

Hasiči stěhují výkonná čerpadla do dosud zaplavených míst

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Situace v zaplavených lokalitách Moravskoslezského kraje se postupně zlepšuje. Velkokapacitní čerpadla odčerpávají vodu z nejvíce postižených míst a hasiči je poté přesunují do dalších míst. Lidé v celém regionu také mohou využít psychosociální pomoc specialistů.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Učitelé i další zaměstnanci odklízejí následky povodní na škole v Ostravě-Přívozu

Povodně zasáhly i několik ostravských škol. V Základní a mateřské škole Waldorfská se do úklidu zapojili úplně všichni zaměstnanci. Díky tomu by měla být škola mimo provoz maximálně jeden týden.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Ve Slezské pomáhají poškozeným dobrovolníci, hasiči i úředníci

V Antošovicích a Koblově začaly práce s odstraňováním škod na rodinných domech zasažených povodněmi. Ruku k dílu přidali dobrovolníci, hasiči i zaměstnanci úřadu městského obvodu.

Mariánskohorská radnice také letos uspořádala adaptační pobyty pro prvňáčky a jejich rodiče

Mariánskohorská radnice už více než 10 let pořádá adaptační pobyty pro prvňáčky. Jejich cílem je, aby se děti poznaly dříve než nastoupí do prvních tříd. Zároveň se mezi sebou poznají i jejich rodiče a vytvoří si tak vztah na celých 9 let.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Sousedská slavnost Zažít Porubu jinak nabídla pestrý program nejen v zámeckém parku
Vydáno 12. září 2024 9:40, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Porubě se opět po roce uskutečnila akce Zažít Poruba jinak. Sousedská slavnost probíhala v zámeckém parku, kde se představily neziskové organizace a místní spolky a soutěžilo se i o nejlepší guláš.

Porubský zámecký park se už počtvrté stal místem sousedské slavnosti Zažít Porubu jinak. Nabídla pestrý program pro malé i velké včetně komentovaných prohlídek radnice.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Snažíme se, aby to bylo pokaždé trochu jiné a zároveň podobné, aby lidé věděli na co se mají těšit. Vždycky se snažíme, aby se účastnily neziskové organizace, aby program byl pestrý, aby se účastnily spolky z Poruby. Máme tady stálice jako je TJ Sokol, ale vždycky máme různé novinky jako třeba komunitní centrum Zahrádka v letošním roce."


Program probíhal nejen z zámeckém parku, ale také u rybníku pod ním, kde byl přichystán skákací hrad a lidé se mohli svézt i na lodičkách. Nechybělo ani tradiční vaření guláše.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Zároveň výtěžek z guláše jde do charitativní sbírky Srdce pro Porubu, pak po cestě pokračujeme v gastrozoně, kde se snažíme mít taky bohatou nabídku a dojít můžou všichni až k radnici, kde je nejenom představení porubské radnice a magistrátu, ale v letošním roce taky rádio Čas a hasičský vůz a sanitka.”
anketa: zúčastněné spolky a místní komunita: “My jsme klub hokejbalu Sokol Poruba, Doporučila bych všem dětem, aby se vrátily k tomu na čem vyrůstaly jejich rodiče, ro znamená vzaly si hokejku s šly ven, nenechaly se zavřít někam do tělocvičen a šly zkusit hrát hokejbal stejně tak jako hráli na dvorech Poruby jejich rodiče. Je to jedna z našich náborových akcí, máme hodně spřátelených škol, partnerských škol, kde se nám rekrutují nejmladší děti do těch nejmladších kategorií, ale samozřejmě začít můžou s hokejbalem i starší ročníky, máme i třeba 14, 15 leté, takže vítáme všechny.”
“My se snažíme účastnit tady těch podobných akcí, protože jsme škola z Poruby a rádi chodíme mezi lidi a děláme tady to co nám jde nejvíc To znamená práce s dětmi, máme tady různé pohybové aktivity, protože jsme sportovní škola, máme tady informatiku, robotiku a další takové věci. Nemusíme nikoho odchytávat, sami nám tady chodí, chodí nám tady současní žáci, bývalí žáci, rodiče, chceme být zkrátka na očích.”
“Já jsem si připravil domácí bezinkovou limonádu a makovec jsem pekl. Já jsem to pekl sám, jako mamka mě hlídala, kdy to mám vytahovat, ale jinak jsem to dělal sám."

Akce původně probíhala na Hlavní třídě v prostoru u Floridy.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Původní myšlenka proč akci přesunout do zámeckého parku byla, aby se lidi seznámili s tím prostorem, protože mnozí ani netuší, že je tady porubský zámek, často se ptají kde ten zámek je a kde je zámecký park, takže jsme se snažili navrátit život tady tomu území.”

Po celou dobu slavnosti byla uzavřena silnice od radnice k rybníku, aby lidé celý tento prostor užili bez aut.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000044888/sousedska-slavnost-zazit-porubu-jinak-nabidla-pestry-program-nejen-v-zameckem-parku